16-04-13

Wereldwijde militaire bestedingen voor eerst in anderhalf decennium gedaald

Het voorbije jaar werd wereldwijd een bedrag van 1,75 biljoen euro geïnvesteerd in defensie-uitgaven. Dat betekende een daling met 0,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Er wordt aan toegevoegd dat de wereldwijde bestedingen voor defensie het voorbije jaar voor het eerst in anderhalf decennium zijn gedaald. Volgens het rapport werden de stijgende uitgaven in China en Rusland ruimschoots gecompenseerd door een inkrimping in de Verenigde Staten en de Europese Unie. De Verenigde Staten blijven wel wereldwijd marktleider.

De militaire budgetten in de Verenigde Staten en een groot deel van Europa werden onder meer teruggeschroefd door de afbouw van de operaties in Afghanistan en de budgetbesparingen van de overheden. "De militaire bestedingen zullen de volgende twee tot drie jaar wellicht verder blijven inkrimpen," merkt het Sipri op. "Daarna zal wellicht een status-quo volgen, tot mogelijk een nieuwe toename, afhankelijk van de economische ontwikkelingen, zal moeten worden opgetekend." In Europa zouden veel landen de militaire bestedingen de voorbije vijf jaar met meer dan 10 procent hebben teruggeschroefd.

"Er is bij de militaire bestedingen op het ogenblik een duidelijk verschuiving merkbaar van de rijke westerse landen naar een aantal groeimarkten," voert het Sipri nog aan. "Vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika diende een belangrijke toename opgetekend te worden." De Verenigde Staten schroefden hun militaire bestedingen het voorbije jaar met 6 procent terug tot 682 miljard dollar, maar blijft daarmee wereldwijd wel marktleider. Op de tweede plaats staat China, waar een groei met 7,8 procent tot 166 miljard dollar werd geregistreerd. Over tien jaar zou China volgens het Sipri wellicht wereldwijd marktleider zijn geworden.

China besteedt nu evenveel aan militaire apparatuur dan Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland gezamenlijk. De grootste groei werd het voorbije jaar opgetekend in Rusland, waar de bestedingen met 16 procent toenamen tot 91 miljard dollar. Op de vierde plaats staat Groot-Brittannië, waar een daling met 0,8 procent werd geregistreerd tot 60,8 miljard dollar. De top vijf wordt afgesloten door Japan, dat zijn bestedingen met 0,6 procent terugschroefde tot 59,3 miljard dollar.

Lees Verder

17:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: defensie, wapens |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.