17-04-13

Aziatische georganiseerde misdaad boekt jaaromzet van 90 miljard dollar

Georganiseerde misdaadbendes in Azië realiseren jaarlijks een omzet van bijna 90 miljard dollar met illegale handelsactiviteiten zoals namaakgoederen, drugverkoop en mensenhandel. Dat is de conclusie van een rapport van de Verenigde Naties. Er wordt aan toegevoegd dat het voor nationale politiediensten bijzonder moeilijk blijft om de grensoverschrijdende georganiseerd misdaad te bestrijden. Namaakgoederen zouden volgens het rapport de grootste omzet realiseren (24,4 miljard dollar), gevolgd door illegale houtproducten (17 procent).

Verder volgen heroïne (16,3 miljard dollar), methamfetamine (15 miljard dollar), namaakgeneesmiddelen (5 miljard dollar), milieumisdrijven (3,75 miljard dollar) en illegale handel in dieren (2,5 miljard dollar). Er wordt aan toegevoegd dat vanuit Azië elk jaar voor bijna 24,4 miljard dollar illegale goederen naar de Verenigde Staten en Europa worden uitgevoerd. China wordt genoemd als de grootste bron van namaakproducten. Ongeveer 75 procent van de namaakgoederen die wereldwijd in beslag genomen wordt, zou uit China afkomstig zijn.

De handel in illegaal hout komt volgens het rapport echter in belangrijke mate van landen zoals Papoea Nieuw-Guinea, Maleisië en Cambodja. "Grensoverschrijdende criminaliteit is een probleem op wereldschaal geworden," merkt een woordvoerder van de Verenigde Naties op. "Illegale winsten uit de criminele sector in Azië kunnen maatschappijen over de hele wereld destabiliseren. Onder meer blijkt dan 33 procent tot 90 procent van alle geteste middelen tegen malaria in Zuidoost-Azië frauduleus bleken te zijn en niet de vereiste content te bevatten."

Verder wordt opgemerkt dat criminele activiteiten de winsten van legitieme handelaars afromen, wat op zijn beurt een negatieve impact heeft op belastingsinkomsten. Er wordt nog aan toegevoegd dat de Aziatische regio de voorbije decennia een snelle economische groei heeft gekend, maar daarbij vele regeringen confronteert met problemen om hun wetgeving aan deze nieuwe situaties aan te passen. (MH)

Lees Verder

18:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: georganiseerde misdaad, azië |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.