22-04-13

Opnieuw bosontginning mogelijk in regenwoud Sumatra

Een gedeelte van het regenwoud van Sumatra zal ter beschikking gesteld worden voor commerciële exploitatie. Dat heeft de regering van Indonesië bekend gemaakt. Binnen een maand zou een plan voor de exploitatie van de gebieden worden voorgelegd. Rechtengroepen reageerden verontwaardiging op het plan, dat ook nog door het parlement van de provincie Aceh moet worden goedgekeurd. Opgemerkt wordt dat de plannen enkel ten goede komen aan grote buitenlandse concerns en geen enkel voordeel bieden aan de lokale bevolking.

Het Canadese mijnbedrijf East Asia Minerals, dat in het gebied goud exploreert, noemde het plan daarentegen positief nieuws voor de minerale sector in de regio. Volgens een aantal rechtengroepen zou het plan 1,2 miljoen hectaren regenbouw voor commerciële exploitatie vrijmaken. Aangestipt wordt dat het betrokken gebied cruciale woongebieden omvatten van bedreigde diersoorten zoals orang-oetans, neushoorns en olifanten. Naast mijnbouw zou in het gebied door het plan ook de winning van papier en palmolie mogelijk worden.

De provinciale overheid van Aceh stopte zes jaar met de toekenning van vergunningen voor bosontginning. Die maatregel diende het regenwoud te beschermen, maar een nieuw provinciebestuur, dat vorig jaar aan de macht is gekomen, is voorstander voor de heropstart van de ontginning. De organisatie Friends of the Earth Indonesia en het Sumatran Orangutan Conservation Programme hebben al opgeroepen om het plan radicaal af te wijzen. Opgemerkt wordt dat East Asia Minerals zichzelf geen goede dienst bewijst door zich achter het plan te scharen.

Lees Verder

17:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bosontginning, regenwoud, sumatra |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.