30-04-13

Internet vertegenwoordigt bijna kwart van wereldwijde reclamemarkt

Tegen het midden van het decennium zal het internet een aandeel van 23,4 procent hebben in de wereldwijde reclamemarkt. Dat blijkt uit een rapport van consulent Zenith Optimedia. Vorig jaar had de sector een aandeel van 18 procent in de wereldwijde reclamemarkt. Er wordt aan toegevoegd dat die groei ten koste zal gaan van alle traditionele media. Het marktaandeel van televisie zou status-quo blijven op 40 procent. Ook bioscoopreclame zou zijn niveau van 0,6 procent kunnen handhaven, maar alle andere sectoren zullen volgens ZenithOptimedia met een terugval worden geconfronteerd.

De gedrukte reclamemedia zullen volgens Zenith Optimedia de grootste terugval kennen. "Die sectoren zullen niet alleen marktaandeel verliezen, maar zullen ook met dalende budgetten worden geconfronteerd," wordt er opgemerkt. "Dit jaar zullen de bestedingen aan online reclame al hoger liggen dan de budgetten van de krantensector. Over twee jaar zullen de online bestedingen groter zijn dan de gecombineerde budgetten van kranten en magazines." In de online sector wordt tot het midden van het decennium de grootste jaarlijkse groei verwacht van online displays (20 procent).

Televisie zal volgens de onderzoekers dit jaar een recordaandeel van 40,3 procent op de wereldwijde reclamemarkt bereiken. In het begin van de jaren tachtig bleef dat aandeel nog beperkt tot 31 procent. Hoewel dat aandeel niet langer stijgt, zal het medium met een bedrag van 29,6 miljard dollar over een periode van drie jaar nog altijd 40 procent van de groei van de sector vertegenwoordigen. Met een bedrag van 43,9 miljard dollar gat echter 59 procent van de groei naar het internet. Zenith Optimedia merkt verder op dat de wereldwijde reclamebestedingen dit jaar met 3,9 procent zullen groeien. Daarmee blijft de sector wel achter op de toename van het wereldwijde bruto binnenlandse product.

Lees Verder

14:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, internet |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Britse filmstudio Pinewood heeft in de omgeving van de stad Atlanta een eerste Amerikaanse vestiging geopend. De nieuwe studio's beslaan een oppervlakte van 116 hectare en zijn bestemd voor Amerikaanse producties. De eerste opnames zijn gepland voor januari volgend jaar. Details over dat eerste filmproject zijn echter nog niet bekend. De Britse studio's van Pinewood, die legendarisch zijn geworden in de filmindustrie, bevinden zich in de omgeving van Londen. Onder meer de films van James Bond en Harry Potter werden in de Britse studio's gedraaid. Pinewood heeft daarnaast ook studio's in de Dominicaanse Republiek, Canada, Maleisië en Duitsland.

In Los Angeles is het proces gestart dat de familie van de overleden popster Michael Jackson aangespannen heeft tegen concertorganisator AEG Live. Met de burgerlijke zaak hoopt de familie Jackson een schadevergoeding te krijgen. De drie kinderen en moeder van Michael Jackson vinden dat de concertorganisator wettelijk verantwoordelijk is voor het overlijden omdat het bedrijf de ingehuurde arts Conrad Murray onder druk zou hebben gezet om de popster klaar te stomen, ondanks zijn wankele gezondheidstoestand, voor een lucratieve concertreeks. Murray zit op dit ogenblik al een celstraf uit voor zijn betrokkenheid bij het overlijden van Michael Jackson.

Er komt een tijdelijk Europees verbod op het gebruik van drie soorten pesticiden die neonicotinoïden bevatten en gevaarlijk zijn voor de gezondheid van bijen. De middelen zullen de volgende twee jaar niet gebruikt mogen worden in de periodes waarin bijen actief zijn op landbouwgewassen. De drie pesticiden blijken volgens een rapport van het Europees Voedselagentschap een zeer hoog risico in te houden voor bijen. De Europese Commissie wou een totaalverbod op het gebruik van de middelen, maar dat voorstel stuitte op verzet van de lidstaten en de producenten van de pesticiden. Nadat een expertencomité zich over de zaak had gebogen, is er nu een compromis gevonden.

Voor het eerst in de geschiedenis van de mens dreigt het niveau koolstofdioxide het alarmpeil van 400 eenheden per miljoen partikels te overschrijden. Dat blijkt uit cijfers van het observatorium Mauna Loa op Hawaii. Volgens Christiana Figueres, klimaatverantwoordelijke van Verenigde Naties, moet er dan ook dringend actie worden ondernomen. De eerste observaties in Mauna Loa dateren van vijfenvijftig jaar geleden. Toen werd een peil van 316 eenheden geregistreerd. Voor de industriële revolutie zou er een emissie van 280 eenheden zijn opgetekend. Tijdens het Plioceen, drie tot vijf miljoen jaar geleden, zou het niveau van 400 eenheden zijn overschreden.

Het Griekse Parlement heeft een nieuw pakket besparingsmaatregelen goedgekeurd. Daardoor verliezen dit jaar 4.000 ambtenaren hun baan. Tegen eind volgend jaar zullen 15.000 ambtenaren zijn verdwenen. Ook het minimumloon wordt verlaagd, terwijl leerkrachten langere werkweken krijgen opgelegd en de overheid alle achterstallige belastingen gaat innen. Ambtenaren hebben aan het parlement tegen de nieuwe wet geprotesteerd. Ook de linkse oppositie is tegen de besparingen gekant en hekelt vooral de snelheid waarmee de maatregelen zijn gestemd. Maar volgens de Griekse premier Antonis Samaras zijn de besparingen de goede weg om uit de crisis te komen.

De Amerikaanse internetkrant The Huffington Post gaat een Duitstalige nieuwswebsite oprichten. Dat heeft het bedrijf, dat sinds twee jaar eigendom is van internetconcern America Online (AOL) bekend gemaakt. The Huffington Post, één van de snelst groeiende mediabedrijven ter wereld, wil met de nieuwe editie naast Duitsland ook Oostenrijk en Zwitserland bedienen. Het bedrijf gaat samenwerken met het Duitse mediabedrijf Tomorrow Focus en wil in de herfst met de Duitstalige editie online gaan. De Amerikaanse editie van The Huffington Post trekt maandelijks ruim 46 miljoen unieke bezoekers. Daarnaast is de online krant ook actief in Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Spanje en Italië.

Het Duitse chemieconcern Bayer neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Conceptus, fabrikant van anticonceptiemiddelen, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard dollar. Door de overname zal Bayer over een brede waaier anticonceptiemiddelen op korte en lange termijn of permanente basis beschikken. Het Duitse concern produceert op dit ogenblik al de anticonceptiepillen Yaz, Yasmin en Natazia en het Mirena-spiraal. Conceptus ontwikkelde met zijn product Essure een oplossing voor permanente anticonceptie zonder operatieve ingreep en zonder hormonen. De ingreep wordt door het bedrijf al ruim tien jaar gecommercialiseerd.

Het autoconcern Volkswagen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 590 miljoen euro, tegenover 1,1 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 2,4 procent tot 1,1 miljoen exemplaren. De omzet van de Volkswagen Group daalden met 1,6 procent tot 46,6 miljard euro. Martin Winterkorn, chief executive van het autoconcern, merkte op dat de sector op dit ogenblik met zware uitdagingen wordt geconfronteerd. In West-Europa, dat zwaar getroffen is door de economische crisis, daalde de verkoop met 5,8 procent. In nagenoeg alle Europese markten lagen de verkoopcijfers volgens het concern lager dan vorig jaar.

Bij de Spaanse Banco Santander legt topman Alfredo Saenz zijn functie neer. Saenz wordt opgevolgd door Javier Marin Romano, die bij de bank tot dusver verantwoordelijk was voor de divisie verzekeringen en vermogensbeheer. Saenz nam elf jaar geleden de leiding over de Spaanse bank over. Onder zijn bestuur verviervoudigde de bank bijna in omvang, onder meer door een reeks overnames. De jongste jaren stond de positie van Saenz echter onder zware druk. Vier jaar geleden werd hij tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens het afleggen van valse verklaringen en werd ook door het Spaanse hooggerechtshof tijdelijk geschorst. Door gratie en beroepsprocedures werden die sancties echter niet uitgevoerd.

Het Amerikaanse concern Eastman Kodak draagt zijn historische fotofilm-divisie over aan het pensioenfonds van zijn Britse medewerkers. Met de transactie is een bedrag van 650 miljoen dollar gemoeid. Het Britse fonds laat in ruil voor 2,8 miljard dollar aan vorderingen vallen. Kodak zette de activiteiten vorige zomer te koop. De verkoop past in een strategie van Eastman Kodak om zich voortaan toe te leggen op commerciële printactiviteiten en verpakkingen. In januari vorig jaar diende het bedrijf in de Verenigde Staten bescherming tegen zijn schuldeisers te vragen. Dat ging gepaard met een zware herstructurering waarbij duizenden banen verdwenen. Dit jaar wil het bedrijf uit de beschermingsprocedure geraken.

De Noorse miljardair Alexander Vik eist een schadevergoeding van 8 miljard dollar van Deutsche Bank. De financiële groep zou Vik hebben benadeeld bij een handel in complexe beleggingsproducten. De schadevergoeding, die wordt geëist namens de beleggingsmaatschappij Sebastian Holdings van Vik, is één van de grootste claims uit de Britse gerechtelijke geschiedenis. De Noorse zakenman leed door de financiële crisis vijf jaar geleden grote verliezen, naar eigen zeggen veroorzaakt door Deutsche Bank, dat zijn beleggingen verzorgde. De financiële groep ontkent de aantijgingen en stelt in een eigen rechtszaak dat Sebastian Holdings daarentegen 250 miljoen dollar schuldig is aan Deutsche Bank.

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin, producent van onder meer militaire vliegtuigen en oorlogsschepen, heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een winst gerealiseerd van 761 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 2 procent tot 11,1 miljard dollar. Lockheed Martin waarschuwde wel dat de automatische bezuinigingen bij de Amerikaanse overheid de omzet van het bedrijf dit jaar met 825 miljoen dollar zouden kunnen doen dalen. Het bedrijf maakte gewag van het verbreken van contracten met toeleveranciers, de sluiting van een aantal vestigingen en het vertrek van ongeveer zevenhonderd werknemers.

Brouwer SABMiller heeft Alan Clark aangesteld als opvolger van topman Graham Mackay. Clark werkt al twintig jaar voor de brouwer en zou normaal pas in juli zijn nieuwe functie opnemen. Bij Graham Mackay werd echter een hersentumor vastgesteld. SABMiller beraadt zich naar eigen zeggen over de toekomstige rol van Mackay binnen het bedrijf. Mackay nam de leiding van het bedrijf in handen nadat de brouwer veertien jaar gelden een notering kreeg op de beurs van Londen. Onder leiding van Mackay werd het concern, onder meer door een grote reeks overnames, uitgebouwd tot de tweede grootste brouwgroep van de wereld. Onder Mackay werd de omzet van het concern verzesvoudigd.

De kredietverlening aan bedrijven in de eurozone is tijdens de maand maart met 2,4 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekend gemaakt. De kredietverstrekking aan de gezinnen kende volgens het rapport van de instelling daarentegen een toename met 0,4 procent. De ontwikkeling van de kredietverlening aan bedrijven en gezinnen lag volgens het rapport in maart in lijn met de maand voordien. Er wordt nog opgemerkt dat de geldhoeveelheid in de eurozone tijdens de maand maart 2,6 procent hoger lag dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Die groei volgde op een toename met 3,1 procent tijdens de maand februari.

Nederlandse cannabisgebruikers zijn minder extreem dan hun Europese collega's. Nederlanders roken geen enorme hoeveelheden, doen vaak tabak in hun joint, kopen niet al te veel wiet in één keer en delen hun joint vaak met anderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. Nederlandse gebruikers zouden een gemiddelde van 310 gram cannabis per jaar gebruiken. Dat ligt iets onder het Europese gemiddelde. In Engeland en Wales ligt de consumptie met 374 gram per jaar het hoogst. Bij Nederlandse jongeren zou het verbruik iets hoger liggen dan bij hun Europese leeftijdsgenoten, maar bij volwassenen zou een omgekeerd fenomeen worden vastgesteld.

Meer Nieuws

09:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-13

Britse topbedrijven verliezen 3 miljard pond aan merkwaarde

De mobiele telecomoperator Vodafone is niet langer het meest waardevolle Britse merk. Dat blijkt uit berekeningen van consulent Brand Finance. De eerste plaats wordt nu ingenomen door het olieconcern Shell, dat zijn merkwaarde met 35 procent tot 19,5 miljard pond zag toenemen. Vodafone kende daarentegen een terugval met 10 procent. Op de derde plaats staat de HSBC Bank, die echter eveneens een waardevermindering met 17 procent diende te boeken. Brand Finance merkt op dat de gezamenlijke waarde van de vijftig meest waardevolle Britse merknamen het voorbije jaar met 3 miljard pond is teruggevallen.

Lees Verder

15:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: merkwaarde |  Facebook |

Daily Mail derde grootste online krant op Amerikaanse markt

De Britse Daily Mail is de derde grootste online krant van de Verenigde Staten geworden. Dat blijkt uit berekeningen van consulent ComScore. Volgens de onderzoekers telt MailOnline, de website van de Britse tabloid, in de Verenigde Staten maandelijks 19,3 miljoen unieke bezoekers. Alleen de NYTimes.com en WashingtonPost.com kunnen op een groter Amerikaans lezerspubliek terugvallen. Wereldwijd telt MailOnline meer dan 50 miljoen unieke bezoekers per maand. Na de bomaanslagen in Boston boekte MailOnline een dagrecord van 8,9 miljoen unieke bezoekers.

Lees Verder

15:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mailonline, media, daily mail |  Facebook |

Centraal-Afrikaanse olifantenpopulatie met twee derde ingekrompen

Door stroperij op semi-industriële schaal is de olifantenpopulatie in de Centraal-Afrikaanse landen op tien jaar tijd met bijna twee derde ingekrompen. Dat is de conclusie van een rapport van de Wildlife Conservation Society. Opgemerkt wordt dat de illegale jacht op olifanten een gevoelige verandering heeft ondergaan, waarbij steeds meer moet worden gestreden tegen goed georganiseerde en zwaarbewapende bendes van internationale criminelen. In het rapport wordt dan ook aangedrongen op een krachtdadiger optreden van de overheden.

Lees Verder

15:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: centraal-afrika, olifant |  Facebook |

Banksector blijft bijzonder gevoelig voor cyberaanvallen

De banksector blijft bijzonder gevoelig voor cyberaanvallen. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Financial Stability Oversight Council. De auteurs zeggen zich vooral bezorgd te maken over de toenemende kennis en vaardigheden van hackers om financiële instellingen aan te vallen. Om een betere bescherming tegen die bedreiging op te bouwen, is volgens het rapport een multidisciplinaire samenwerking, onder meer met sectoren zoals energie en telecommunicatie, noodzakelijk.

Lees Verder

15:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bank, cyberaanval |  Facebook |

Toekomstvoorspelling blijft een imperfecte wetenschap

De mens is er de voorbije eeuwen steeds beter in geslaagd om de toekomst te voorspellen, maar die vaardigheid staat minder ver dan velen denken. Dat zegt de wiskundige David Orrell. Onder meer in het klimaat en de economie blijft het volgens Orrell bijzonder moeilijk om een inzicht te verwerven in de toekomst, al kunnen er volgens hem wel instrumenten worden ontwikkeld die de mensheid toelaten om zich beter voor te bereiden op de toekomstige gebeurtenissen.

Lees Verder

15:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toekomstvoorspelling |  Facebook |

Estland is Europees marktleider in duurzame energie

Estland is Europees marktleider in duurzame energie. Dat is de conclusie van een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Daarin wordt opgemerkt dat Estland op weg is om de eerste natie te worden die aan energiedoelstellingen van de Europese Unie voldoet. Volgens het Estse Europarlementslid Kristiina Ojuland heeft dat succes ongetwijfeld te maken met een duidelijk politiek beleid en een engagement voor investeringen in de sector, maar ook de open geest die bij de lokale bevolking aanwezig is ten opzichte van hernieuwbare energie.

Lees Verder

15:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: estland, duurzame energie |  Facebook |

Consument stoort zich het meest aan televisiereclame

Online reclame werkt bij de consument minder storend dan de commerciële boodschappen op televisie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau InsightsOne bij Amerikaanse consumenten. De onderzoekers stelden vast dat 60 procent van de respondenten zich stoort aan reclame op televisie, gevolgd door reclames in email (55 procent), websites (52 procent), brievenpost (37 procent) en sociale media (37 procent). Opgemerkt wordt echter dat meer dan 90 procent van de respondenten zegt in het algemeen met vervelende reclame geconfronteerd te worden.

Lees Verder

12:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Ethiopian Airlines heeft als eerste luchtvaartmaatschappij de passagiersvluchten met de Boeing Dreamliner hervat. De vliegtuigen hebben meer dan drie maanden aan de grond gestaan wegens batterijproblemen. Het toestel van Ethiopian Airlines vloog vanuit Addis Abeba naar Nairobi in Kenia. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse Federal Aviation Administration recent zijn goedkeuring had gegeven aan de nieuwe batterijen van Boeing, wat voor de internationale luchtvaartmaatschappijen de weg vrijmaakte voor hervatting van de Dreamliner-vluchten. De nieuwe toestellen stonden sinds half januari aan de grond, na twee incidenten met smeltende accu's. De problemen met de Dreamliner-vloot kostten Boeing ongeveer 600 miljoen euro.

Duizenden mensen hebben aan het Griekse parlement in Athene betoogd tegen het geplande massaontslag van ambtenaren. Volgens de politie waren er ongeveer 3.000 betogers. De manifestatie verliep zonder ernstige incidenten. De betoging werd georganiseerd naar aanleiding van een debat in het Griekse parlement over een nieuw pakket besparingsmaatregelen. In dat plan zit onder meer de afdanking van 15.000 ambtenaren tegen eind volgend jaar vervat. Ook zou het besparingspakket een nieuwe heffing op het bezit van gronden bevatten. De bezuinigingen zijn nodig voor de vrijgave van een nieuwe schijf noodhulp, ter waarde van in totaal 8,8 miljard euro.

In het Franse leger verdwijnen worden meer dan 20.000 extra banen geschrapt. Dat hebben bronnen tegenover de krant Les Echos gezegd. Vijf jaar geleden besliste toenmalig president Nicolas Sarkozy dat tegen het midden van dit decennium bij het Franse leger 54.000 banen zouden worden geschrapt. Dat proces wordt nu verder gezet, zodat ook de daaropvolgende vier jaar nog 20.000 banen zouden worden geschrapt. Het legerbudget voor volgend jaar blijft behouden op 31,4 miljard euro. Voor de volgende vijf jaar is een budget van 179,2 miljard euro voorzien. In de plannen staat ook een verdere daling van het maximaal aantal soldaten dat op buitenlandse missie kan. Tot nu toe is dat maximum 30.000 manschappen.

Irak heeft de licentie van tien televisiezenders ingetrokken. Volgens de autoriteiten moedigen de zenders sektarisch geweld aan, te wijten aan een onprofessionele verslaggeving. Het besluit maakt volgens de Iraakse autoriteiten het verslaggevers van de geviseerde kanalen onmogelijk om nog langer in Irak te werken. De nieuwszender Al Jazeera reageerde verbijsterd over het verbod om in Irak te blijven werken en riep de regering dringend op de vrijheid van de media te handhaven. Al Jazeera spreekt van een ongegrond besluit en zegt verhalen uit Irak steeds van alle kanten te hebben belicht. Militante soennieten grijpen in Irak naar geweld omdat ze zich gemarginaliseerd voelen door de sjiitische regering van premier Nuri al-Maliki.

Het Zwitserse farmabedrijf Novartis heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 0,3 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 6,7 procent tot 2,4 miljard dollar. De groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan de lancering van de nieuwe producten Afinitor, Gilenya en Tasigna in opkomende markten, die compensatie boden voor de omzetdaling van Diovan, een belangrijk geneesmiddel tegen hartfalen waarvan het Amerikaanse patent eind vorig jaar afliep. Het bedrijf maakte nog bekend in zijn productiesite in de Amerikaanse stad Lincoln driehonderd banen te zullen schrappen.

De Noor Björn Gulden wordt begin juli chief executive van de Duitse sportartikelenfabrikant Puma. Gulden wordt de opvolger van Franz Koch, die eind vorig jaar zijn functie neerlegde. Koch had slechts twee jaar de leiding van Puma in handen gehad. Gulden was tijdens het voorbije decennium directeur van Deichmann, de grootste schoenenretailer van Europa. Daarna werd hij topman van het Deense juwelenmerk Pandora. In de jaren tachtig was Gulden professioneel voetballer bij een aantal Noorse en Duitse clubs. Jean-François Palus, voorzitter van de raad van bestuur van Puma, noemde Gulden een aanwinst voor bedrijf, verwijzend naar diens ervaring in de sportwereld en de schoenenmarkt.

In tijden van crisis wordt er in de winkels van Hema meer gestolen. Dat heeft Ronald van Zetten, directeur van de keten, tegenover het Algemeen Dagblad gezegd. Criminaliteit is volgens van Zetten altijd een probleem geweest voor de retailsector, maar het fenomeen neemt volgens hem angstwekkende afmetingen aan. Ook voert hij aan dat niet alleen de allerarmsten zich aan diefstal schuldig maakt, maar door de economische crisis iedereen de perceptie heeft onder financiële druk te staan. Dat verklaart volgens van Zetten ook waarom steeds meer mensen dingen stelen terwijl ze tegelijkertijd over een voldoende persoonlijk bestedingsbudget beschikken.

Sinds de online muziekwinkel iTunes tien jaar geleden werd geopend, hebben klanten 2,5 miljard bestanden gekocht. Dat heeft Apple, de eigenaar van de muziekwinkel, bekend gemaakt. De winkel werd gestart met tweehonderdduizend nummers, die voor 99 dollarcent konden worden aangekocht. Tijdens de eerste week werden meer dan één miljoen nummers verkocht. Ruim vier maand later waren al tien miljoen bestanden gedownload. Na negen maand was de grens van 25 miljoen exemplaren al overschreden. Naast muziekbestanden biedt de winkel inmiddels ook films, televisie-series en applicaties aan. Op dit ogenblik worden er elke minuut 15.000 bestanden gedownload.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble is van plan met Spanje een gezamenlijk investeringsplan op te zetten om de economische crisis in het land tegen te gaan. Het programma moet Duitse bedrijven stimuleren om investeringen te doen in kleine en middelgrote Spaanse ondernemingen. Dat heeft Schäuble tijdens een partijbijeenkomst van de Christlich Demokratische Union (CDU) in Berlijn gezegd. Schäuble wil de plannen met zijn Spaanse college Luis de Guindos bespreken. Indien het plan succesvol blijkt, kan het volgens Schäuble een mogelijke blauwdruk worden voor programma's in andere crisislanden van het eurogebied.

In Duitsland is een akkoord bereikt tussen de vakbond Verdi en het postconcern Deutsche Post over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Het loonakkoord volgt op meerdere werkonderbrekingen door personeel van Deutsche Post om de looneisen kracht bij te zetten. Door de overeenkomst krijgen de 132.000 werknemers van Deutsche Post in augustus een loonsverhoging van 3,1 procent. In oktober volgend jaar wordt nog eens een verhoging van 2,6 procent toegekend. Verdi had oorspronkelijk een loonsverhoging van 6 procent geëist. De vakbond stelde achteraf een sterk loonakkoord te hebben bereikt. Deutsche Post wees erop dat door de overeenkomst twee jaar stabiliteit wordt gecreëerd.

Nikos Fotopoulos, topman van de Griekse energievakbond, is door de Griekse justitie van fraude beschuldigd. Fotopoulos werd na een verhoor wel opnieuw in vrijheid gesteld, maar kreeg een verbod om het land te verlaten. Hij diende ook een borgsom van 60.000 euro te betalen. Fotopoulos geldt als één van de meest radicale vakbondsleiders van Griekenland. Hij heeft meermaals gedreigd het land in duisternis te zullen hullen indien het Griekse staatsbedrijf Dei Electricity wordt geprivatiseerd. De Griekse justitie verdenkt de vakbondsman ervan samen met collega's 800.000 euro, bedoeld voor sociale projecten van de vakbond, te hebben gestolen van het staatsbedrijf. Fotopoulos ontkent de aantijgingen.

Het Nederlandse verfconcern AkzoNobel heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,465 miljard euro. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 13 procent tot 96 miljoen euro. Het bedrijf zegt tijdens de eerste drie maanden van het jaar bijzonder veel last gehad te hebben van de economische malaise in Europa. Die problemen konden door relatief sterke prestaties in Latijns-Amerika en China slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd. De daling van de omzet was ook het gevolg van de verkoop van activiteiten, onder meer van een fabriek in Pakistan. AkzoNobel zegt niet snel verandering te verwachten.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst geboekt van 6,18 miljard dollar, tegenover 6,47 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winsten van de upstream-activiteiten daalden van 6,17 miljard dollar naar 5,91 miljard dollar. Bij de downstream-activiteiten werd een daling van 804 miljoen dollar naar 701 miljoen dollar opgetekend. De omzet daalde van 59 miljard dollar naar 54 miljard dollar. De gemiddelde olieproductie bedroeg 2,65 miljoen vaten per dag. De dagproductie lag daarmee 0,02 miljoen hoger dan tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar. De lagere productie in de bestaande velden werd opgevangen door nieuwe velden in de Verenigde Staten en Nigeria.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2,1 procent tot ruim 10 miljard euro. Het bedrijf zegt vooral in de divisies healthcare en cropscience uitstekende resultaten te hebben kunnen realiseren. Volgens Marijn Dekkers, bestuursvoorzitter van Bayer, toonden vooral de nieuwe farmaceutische producten een dynamische groei. De divisie materialscience werd wel geconfronteerd met hoge grondstofkosten. Een volumedaling in Europa en Noord-Amerika kon wel met prijsverhogingen worden opgevangen.

Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,93 miljard pond. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 3 procent tot 6,47 miljard pond. De omzetdaling is onder meer te wijten aan het afstoten van een aantal producten. Het bedrijf wil met de introductie van zes nieuwe geneesmiddelen dit jaar de omzet met 1 procent verhogen. Ook de winst zou met 3 procent tot 4 procent moeten kunnen worden opgedreven. Het Britse concern heeft ook bevestigd zijn drankenmerken Lucozade en Ribena te willen verkopen. De verkoop is een onderdeel van een Europese herstructurering.

Meer Nieuws

08:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-13

Levensstijl middenklasse wordt grootste uitdaging voor de planeet

Niet de omvang van de wereldbevolking vormt een belangrijke dreiging voor de leefbaarheid van de planeet, maar wel de levensstijl die wordt gehanteerd. Dat zegt David King, gewezen wetenschappelijk adviseur van de Britse regering en directeur onderzoek aan de University of Cambridge. Hoewel de bevolkingstoename de druk op de planeet volgens King uiteraard zal verhogen, zal vooral de veranderende levensstijl de grootste uitdaging vormen. Daarbij verwijst hij onder meer naar de snelgroeiende middenklasse, die rond de voorbije eeuwwisseling 1 miljard gebruikers omvatte, maar tegen het midden van de eeuw tot 4,8 miljoen mensen zal zijn gestegen.

"Bij het begin van de twintigste eeuw telde de wereld 1,5 miljard bewoners," verduidelijkt David King. "Op dit ogenblik is die populatie weliswaar al toegenomen tot ongeveer 7 miljard mensen, maar de gemiddelde vrouwelijke vruchtbaarheid is gedaald tot 2,1 kinderen. Met de volgende generatie zal de wereldbevolking weliswaar nog met ongeveer 2 miljard mensen toenamen, maar vooral de veranderende levensstijl zal een grote uitdaging blijken te zijn. Het is de vraag of de planeet voldoende zal zijn om het consumptiegedrag van de wereldwijde middenklasse te blijven dragen. Door de toenemende consumptie wordt immers een grote druk uitgeoefend op de voorraden olie, voeding en mineralen."

"Tijdens de voorbije wereldwijde economische crisis zijn de prijzen voor de grondstoffen niet gedaald, wat duidelijk een signaal is van een blijvende druk op de voorraden," merkt David King op. "Tijdens de depressie van de jaren dertig stortten de grondstoffenprijzen volledig is omdat de economische activiteit in de geïndustrialiseerd wereld een snelle terugval kende. De goedkope grondstoffenprijzen vormden een basis voor een economisch herstel. Dat is echter niet langer het geval. Tijdens de recente crisis bleven de prijzen op een hoog niveau, dankzij de toenemende vraag van een groeiende middenklasse, vooral in de regio Asia-Pacific, maar ook steeds meer in Afrika."

Lees Verder

17:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: middenklasse, leefmilieu |  Facebook |

Riyadh heeft dertigduizend nieuwe woningen per jaar nodig

De Saudische hoofdstad Riyadh heeft elk jaar dertigduizend nieuwe woningen nodig om aan de toenemende vraag te kunnen beantwoorden. Dat is de conclusie van een rapport van een regionale ontwikkelingscommissie. De Saudische hoofdstad zou nog ongeveer 490 vierkante kilometer onontwikkeld residentieel beschikken. Met 30 procent van die portfolio zou volgens het rapport aan de huidige vraag naar residentiële projecten kunnen worden voldaan. Over vijftien jaar zal de bevolking van Riyadh tot 8,3 miljoen inwoners zijn uitgegroeid.

Lees Verder

16:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: immobiliën, riyadh |  Facebook |

Vastgoedsector Moskou getuige van herstel uit economische crisis

De investeringen in de economie van de Russische hoofdstad evenaren opnieuw het niveau dat voor het uitbreken van de economische crisis werd opgetekend. Dat heeft Sergei Sobyanin, burgemeester van Moskou, gezegd tijdens een colloquium van het persbureau RIA Novosti over de ontwikkeling van de Russische hoofdstad. Onder meer de vastgoedsector geeft volgens de burgemeester duidelijk blijk van een herstel. Sobyanin gaf wel toe dat verkeersproblemen en het ongunstige investeringsklimaat belangrijke uitdagingen blijven voor de stad.

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moskou, vastgoed, economie |  Facebook |

In groepsverband lijkt bedreiging minder erg te worden

Individueel zien mensen een bedreiging dichterbij dan in werkelijkheid het geval is, maar in een hechte groep verdwijnt die verkeerde inschatting. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University. Het rapport toont volgens de Amerikaanse onderzoekers aan dat visueel verkeerde inschattingen worden bijgestuurd door de aanwezigheid van andere leden van de eigen groep. De bedreiging wordt volgens de wetenschappers minder zwaar ervaren omdat men zich gesteund weet door de andere groepsleden.

Lees Verder

16:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bedreiging, groep |  Facebook |

Bijna één op vijf Amerikanen heeft psychedelische drugs genomen

In de Verenigde Staten hebben 32 miljoen mensen ooit in hun leven psychedelische drugs genomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Norwegian University of Science and Technology. Aangevoerd wordt dat 17 procent van de Amerikaanse volwassenen tussen eenentwintig en vierenzestig jaar met psychedelische drugs zoals lysergic acid diethylamide (lsd), psilocybin of mescaline kennis hebben gemaakt. In de leeftijdsgroep tussen dertig en vierendertig jaar loopt dat op tot 20 procent.

Lees Verder

16:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: drugs, gezondheid |  Facebook |

Golfregio wordt absolute wereldcentrum van luchtvaartsector

Tegen het midden van het volgende decennium zullen op de luchthavens in het Midden-Oosten jaarlijks 2,3 miljoen vliegbewegingen worden geregistreerd. Dat betekent een jaarlijkse groei met 7,6 procent. Dat blijkt uit een rapport van consulent Evenement Management. Tegen het einde van dit decennium zullen de luchthavens in de Golfregio 250 miljoen passagiers per jaar ontvangen. De grootste groei wordt verwacht op de luchthavens van Dubai, Abu Dhabi en Doha. De International Civil Aviation Organisation zegt te verwachten dat het luchtvaartverkeer in de regio tot het einde van het volgende decennium een jaarlijkse groei met gemiddeld 5,2 procent zal kennen.

De Golfregio wordt snel het centrum van de wereldwijde luchtvaart. Opgemerkt wordt dat 85 procent van de wereldbevolking met één rechtstreekse vlucht vanuit de regio kan worden bereikt. Verwacht wordt dat Dubai tegen het midden van dit decennium London Heathrow zal hebben vervangen als de drukste luchthaven van de wereld. Opgemerkt wordt dat de nieuwe alliantie van luchtvaartmaatschappij Emirates met zijn Australische sectorgenoot Qantas, die nu zijn Europese basis heeft in de Verenigde Arabische Emiraten heeft, het toenemende belang van de Golfregio in de internationale luchtvaart benadrukt.

Er wordt aan toegevoegd dat luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten, anticiperend op de verwachte groei in het passagiersvervoer, hun capaciteit dit jaar met 12,8 procent zullen uitbreiden. Ook wordt er zwaar geïnvesteerd in nieuwe vliegtuigen. Het Midden-Oosten vertegenwoordigt inmiddels één derde van de totale orders die voor de modellen Boeing 777 en Airbus A380 werden geregistreerd. Emirates heeft op dit ogenblik al de grootste vloot van de Airbus A380 van de hele wereld. De luchtvaartsector zal in het Midden-Oosten volgens het rapport bovendien de volgende vijftien jaar 294.000 banen creëren en zijn bijdrage tot het regionaal bruto binnenlands product jaarlijks met 6,3 procent doen stijgen.

Lees Verder

16:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart |  Facebook |

Consument weinig aangesproken door relevante advertenties

Millennials voelen zich meer comfortabel met het idee om persoonlijke gegevens ter beschikking te stellen, op voorwaarde dat er een tastbare tegenwaarde wordt geboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California en consulent Bovitz. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 51 procent van de millennials akkoord is om persoonlijke gegevens ter beschikking te stellen van bedrijven indien daarvoor een tegenprestatie wordt aangeboden. Bij vijfendertigplussers valt dat cijfer terug tot 40 procent.

"De waarde-uitwisseling is bijzonder belangrijk," voeren de onderzoekers aan. "Indien er niet over een tegenprestatie wordt gesproken, zegt 70 procent van de millennials dat niemand de toelating zou krijgen om informatie over zijn persoonlijke gegevens of online activiteiten te verzamelen. Bij vijfendertigplussers loopt dat cijfer op tot 77 procent." Opgemerkt wordt dat een toegang tot meer relevante reclame niet bijzonder populair is als ruilmiddel. Slechts 25 procent van de millennials en 19 procent van de vijfendertigplussers zijn daarvoor bereid persoonlijke informatie te verstrekken.

Daarentegen blijken respondenten in het algemeen meer bereid te zijn om informatie over hun locatie aan bedrijven ter beschikking te stellen in ruil voor coupons of kortingen in nabije vestigingen. Bij de millennials is 56 procent bereid om informatie te verstrekken in ruil voor coupons en kortingen. Bij vijfendertigplussers zou 42 procent ingaan op een dergelijk voorstel van adverteerders. Er wordt nog opgemerkt dat 46 procent van de millennials toegeeft verschillende keren per dag sociale netwerken te bezoeken. Bij vijfendertigplussers daalt dat tot 20 procent.

Lees Verder

14:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Russische tennisster Maria Sharapova wordt merkambassadeur voor autobouwer Porsche. Het contract heeft een looptijd van drie jaar. Financiële details over de overeenkomst werden niet bekend gemaakt. Sharapova ontvangt al ongeveer 23 miljoen euro per jaar aan sponsoringcontracten voor Nike, Evian, Tag Heuer en Samsung. Matthias Müller, chief executive van Porsche, noemde Sharapova een perfecte keuze voor de sportwagenbouwer. Hij wees er daarbij op dat de tennisster topprestaties combineert met elegantie en kracht. Die kwaliteiten willen ook de modellen van Porsche volgens Müller uitstralen. Ook wees hij op de uitstekende reputatie die Sharapova wereldwijd geniet.

De investeringsgroep Emma Delta van de Griekse scheepsmagnaat George Melisanidis en de Tsjechische ondernemer Jiri Smecj heeft van de Griekse overheid uitstel gekregen om een nieuw bod te doen op het gokbedrijf Opap. Emma Delta had een bod van 622 miljoen euro gedaan op het belang van 33 procent dat de Griekse regering heeft in het bedrijf. Het bod is volgens de Griekse autoriteiten echter te laag. De verkoop van het bedrijf is noodzakelijk om Griekenland de mogelijkheid te bieden om met de verkoop van staatseigendommen een bedrag van 2,3 miljard euro op te halen, zoals door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds wordt geëist. Emma Delta bleef als enige kandidaat voor Opap over.

De nieuwe Italiaanse premier Enrico Letto is erin geslaagd om een nieuwe regering te vormen. De nieuwe coalitie bestaat uit de linkse Partito Democratico (PD) van Letto, de Popolo della Libertà (PdL) van Silvio Berlusconi en de kleine centrumpartij Scelta Civica van Mario Monti. Met deze coalitie heeft Letto zijn eerder voorbehoud tegen een brede regering laten varen. Meteen komt een einde aan een politieke crisis die ontstond na de parlementsverkiezingen van eind februari, die geen uitgesproken meerderheid opleverden. De drie grootste politieke formaties slaagden er niet in een nieuwe regering te vormen. Eén derde van de ministerposten gaat naar vrouwen. Dat is een Italiaans unicum.

Egypte gaat dit jaar mogelijk een goede graanoogst tegemoet. Naar verwachting kan Egypte 70 procent van de benodigde voorraden zelf produceren, waardoor het land veel minder hoeft in te voeren. Dat heeft de Egyptische premier Hisham Kandil gezegd. Egypte importeert normaal ongeveer tien miljoen ton graan per jaar. Dit jaar zou echter slechts vier tot vijf ton graan moeten worden ingevoerd. Sinds de politieke onrust ruim twee jaar geleden begon, blijven buitenlandse toeristen en investeerders weg en teert het land in op zijn reserves aan buitenlandse valuta om de importen te betalen. Broodtekorten leidden in de jaren zeventig en ook een vijftig jaar geleden tot sociale onlusten.

De politie van Bangladesh heeft een aantal arrestaties verricht na de instorting van het industrieel gebouw Rana Plaza in de stad Savar in de buurt van Dhaka, waarbij honderden doden zijn gevallen. Bij de arrestanten zijn onder meer de directeurs van de textielateliers New Wave Buttons en New Wave Style. De betrokkenen worden beticht van nalatigheid, met de dood tot gevolg. Hoewel er kort voor de instorting van het gebouw verschillende scheuren waren vastgesteld in de structuur, zouden de werknemers toch zijn verplicht hun dagtaak aan te vatten. In het complex werkten overwegend jonge vrouwen voor een laag uurloon. Ook de voortvluchtige eigenaar van het gebouw zal worden vervolgd.

Mark Zuckerberg, chief executive van het sociale netwerk Facebook, heeft het voorbije jaar 2,3 miljard dollar opgestreken met het uitoefenen van aandelenopties. De operatie gebeurde vlak voor de beursgang van Facebook. Het was al bekend dat Zuckerberg voor de beursgang van Facebook opties had uitgeoefend en vervolgens aandelen had verkocht. De omvang is nu in de openbaarheid gekomen omdat Zuckenberg de officiële papieren moest indienen. Zuckerberg ontving bij de transactie 38 dollar per aandeel. Die waarde heeft het aandeel nadien nooit gehaald. Op dit ogenblik is het aandeel 26 dollar waard. Zuckerberg bezit nog een pakket aandelen van Facebook voor een waarde van 16,4 miljard dollar.

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 6 miljard dollar. Dat was een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en eenmalige baten. De omzet steeg met 18 procent tot 20,5 miljard dollar. De omzet van de Windows-divisie steeg met 23 procent tot 5,7 miljard dollar. Bij de online servicesdivisie werd een groei met 18 procent tot 832 miljoen dollar opgetekend. De zakelijke divisie kende een stijging met 8 procent tot 6,3 miljard dollar, terwijl de serverafdeling met 11 procent tot 5 miljard dollar steeg. De entertainmentafdeling meldde een groei met 56 procent tot 2,5 miljard dollar.

Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 3,03 miljard dollar. Dat betekende een daling met ruim 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 5,1 procent tot 23,41 miljard dollar. Het bedrijf werd vooral geconfronteerd met een dalende vraag naar hardware. De omzet van de divisie daalde met 17 procent tot 3,1 miljard dollar. Daarmee wordt de divisie al zes kwartalen op rij met een dalende omzet gepleegd. De omzet van de softwaredivisie bleef status-quo op 5,6 miljard dollar. Azië, waar de omzet met 7 procent daalde, kende de grootste terugval van alle regio's.

Het Franse cosmeticaconcern L'Oréal heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,93 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,1 procent tegenover dezelfde periode jaar. De groei was vooral te danken aan een toenemende vraag in China, Oost-Europa en de Verenigde Staten. In China werd een groei met 20 procent opgetekend. In Europa werd het bedrijf daarentegen met een zwakke vraag geconfronteerd, met uitzondering van Duitsland en Frankrijk. Er werd wel opgemerkt dat het concern in West-Europa marktaandeel wint. In Oost-Europa ging de omzet met ruim 8 procent omhoog. In Latijns-Amerika werd een groei met 5,8 procent opgetekend.

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 984 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettoverlies van 94 miljoen dollar geboekt. De positieve evolutie was onder meer te danken aan goede prestaties bij het vermogensbeheer en beleggingen voor professionele partijen. De omzet steeg van 6,9 miljard dollar naar 8,2 miljard dollar. James Gorman, bestuursvoorzitter van de bank, stelde dat de divisie vermogensbeheer een recordwinst van 597 miljoen dollar heeft laten optekenen. Gorman stelde zich ook positief op over de volgende jaren. De vooruitzichten zijn volgens hem positiever dan in het recente verleden.

De Amerikaanse telecommaatschappij Verizon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,95 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 4 procent tot 29,4 miljard dollar. Het bedrijf zegt meer mobiele klanten te hebben kunnen aantrekken. Bovendien zouden de consumenten ook duurdere datapakketten afnemen. Volgens Verizon heeft nu 61 procent van alle klanten van het bedrijf een smartphone. De omzet uit vaste telefonie daalde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 1,2 procent. Wel kreeg Verizon meer klanten voor zijn glasvezelinternet-abonnementen.

Het Amerikaanse voedingsconcern PepsiCo, de grootste producent van snacks ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,075 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst werd onder meer beïnvloed door valutaeffecten, herstructureringskosten en andere eenmalige lasten. Het verkoopvolume van snacks nam met 4 procent toe. Ook de verkoop van frisdranken kende een stijging met 1 procent. De totale omzet van het voedingsconcern steeg met 1 procent tot 12,58 miljard dollar. Voor het hele jaar rekent PepsiCo nog altijd op een winstgroei met 7 procent.

Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 26,9 miljard pesos. Dat komt overeen met een bedrag van 1,7 miljard euro. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar viel de nettowinst met 17 procent terug. Dat was te wijten aan onder meer kortingsacties op smartphones, waarmee nieuwe klanten worden gelokt. De omzet bleef nagenoeg status-quo op 193 miljard pesos. Het Mexicaanse bedrijf zegt tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 1,4 miljoen mobiele klanten te hebben aangetrokken. Het bedrijf heeft nu in totaal 263 miljoen klanten, gespreid over zeventien Latijns-Amerikaanse landen en de Verenigde Staten.

Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,85 miljard euro. Dat betekende een daling met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies kon van 928 miljoen euro tot 272 miljoen euro worden teruggebracht. In totaal verkocht Nokia tijdens de eerste drie maanden van het jaar 61,9 miljoen mobiele telefoons, tegenover 82,7 miljoen exemplaren tijdens dezelfde periode vorig jaar. Daarbij viel de verkoop van smartphones van 11,9 miljoen naar 6,1 miljoen exemplaren terug. Bij de luxueuzere Lumia-smartphones werd wel een groei met een kwart tot 5,6 miljoen exemplaren gemeld.

Voor het eerst zijn vanuit Groot-Brittannië gevechtsdrones bestuurd door Britse militairen. Dat heeft het ministerie van defensie bekend gemaakt. De drones werden door de Royal Air Force vanuit een basis in Waddington bestuurd. De onbemande vliegtuigen worden vooral ingezet in Afghanistan voor surveillancedoeleinden, maar kunnen ook dienst doen als gevechtsvliegtuigen. Het gebruik ervan is omstreden, ondanks claims van het Britse ministerie dat de technologie talloze levens kan redden. De drones worden volgens het Britse leger niet ingezet bij missies om mensen uit te schakelen. Amerikaanse drones worden in Pakistan wel voor dergelijke doelstellingen ingezet.

Meer Nieuws

09:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-13

Sociale netwerken worden belangrijke politieke platformen

Sociale netwerken hebben zich ontwikkeld tot belangrijke politieke platformen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. De onderzoekers stelden vast dat 32 procent van de Amerikaanse volwassenen tijdens de voorbije presidentsverkiezingen in november vorig jaar politieke activiteiten hebben ontwikkeld in online communities. Vier jaar voordien waren slechts 26 procent van de betrokkenen actief geweest op online sociale netwerken.

Lees Verder

14:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociale netwerken, politiek |  Facebook |

Mobiele platformen vertegenwoordigen grootste groei in videoreclame

Mobiele videoreclame kent een snellere groei dan alle andere audiovisuele reclamegroepen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent eMarketer over de evoluties in de Amerikaanse reclamebestedingen. De onderzoekers voorspellen dat televisiereclame dit jaar een groei zal kennen van 2,8 procent, maar bij digitale video loopt dat cijfer op tot 35 procent. De grootste stijging wordt echter opgetekend bij mobiele video, waar de bestedingen dit jaar met 112,4 procent zouden toenemen.

Lees Verder

14:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele video, reclame |  Facebook |

Overdaad aan keuze leidt tot risicovolle beslissingen

Een overdaad aan keuze leidt tot risicovolle beslissingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick en de University of Lugano. De onderzoekers stellen vast dat proefpersonen er bij een overdaad aan keuzes niet in slagen om consistent de beste selecties te maken. Bij een brede waaier aan opties blijkt de consument volgens de onderzoekers een overschatting te maken van de waarschijnlijkheid van de meest zeldzame oplossingen, terwijl men in werkelijkheid een grotere kans heeft om met lege handen achter te blijven.

Lees Verder

13:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: keuze, consumptie |  Facebook |

Ook in seks maakt mens vooral vergelijking met anderen

Net zoals in de economie, toont de mens zich ook bij seks tevreden wanneer hij niet voor de anderen hoeft onder te doen en voelt hij zich nog meer gelukkig wanneer hij een klein beetje extra kan hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado naar de relatie tussen de frequentie van seksuele activiteit en het geluksgevoel. De Amerikaanse onderzoekers stelden daarbij vast dat vooral de vergelijking met anderen van doorslaggevend belang is in het tevredenheidsgevoel.

Lees Verder

13:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: seks, gezondheid |  Facebook |

Internetradio heeft traditionele radiozender bijna ingehaald

Internetradio loopt steeds verder in op de traditionele zenders. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent NPD Group naar de radioconsumptie bij Amerikanen tussen dertien en vijfendertig jaar. De onderzoekers stelden vast dat 24 procent van de respondenten in eerste instantie nog steeds maar de traditionele radio luistert. Internet staat echter op de tweede plaats met een marktaandeel van 23 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat cd-muziek nog slechts een marktaandeel van 9 procent heeft. Het aandeel van satellietradio blijft beperkt tot 5 procent.

Lees Verder

13:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, radio |  Facebook |

Tablets en smartphones vertegenwoordigen kwart zoekopdrachten

Tablets en smartphones vertegenwoordigden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 24 procent van alle organisatie zoekopdrachten. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Rimm-Kaufman Group (RKG). Er wordt daarbij opgemerkt dat de besturingssystemen van Apple een aandeel van 17 procent lieten optekenen, verdeeld over een aandeel van 9 procent voor de iPad en 8 procent voor de iPhone. Het aandeel van het besturingssysteem Android bleef beperkt tot 7 procent. Google vertegenwoordigde 27 procent van alle mobiele zoekopdrachten, gevolgd door Yahoo (23 procent) en Bing (8 procent).

Lees Verder

13:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tablets, smartphones, zoekopdrachten |  Facebook |

Bekommernis moeder heeft rustgevende invloed op kinderen

De bekommernis van de moeder heeft een kalmerende invloed op kinderen. Dat geldt echter niet alleen voor de mens, maar ook voor allerlei diersoorten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Riken Brain Science Institute in Japan. De onderzoekers stellen dat het kalmeren van de jongen een evolutionair gevormd onderdeel van de interactie tussen moeder en kind vormt. De onderzoekers stelden daarbij opmerkelijke gelijkenissen vast in de reacties bij mensen en dieren. De Japanse wetenschappers menen dat de resultaten van het onderzoek kunnen bijdragen aan een beter inzicht in het ouderschap en mogelijk kunnen helpen om kindermisbruik tegen te gaan.

Lees Verder

13:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moederschap |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwer Opel sluit eind volgend jaar de volledige fabriek van Bochum. Niet alleen de autoproductie sluit de deuren, maar ook het logistieke centrum en een motorenfabriek worden stilgelegd. Daarmee komt een einde aan een fabriek die legendarische Opel-modellen zoals de Kadett en de Manta bouwde. Ooit werkten er in op de site twintigduizend mensen. De werknemers in Bochum wezen in maart als enige Opel-fabriek een toekomstplan af. Dat plan voorzag om de autoproductie pas over drie jaar te stoppen, het behoud van het logistiek centrum en een onderdelenfabriek. Omdat de werknemers het plan afwezen, besliste de directie de site te sluiten.

Het Duitse bedrijf Repower, fabrikant van windturbines, wil 750 banen schrappen. Redenen voor de maatregel zijn naar eigen zeggen de onzekere marktomstandigheden en de volatiele vooruitzichten voor de windindustrie op middellange termijn. Repower, dochter van de Indiase holding Suzlon, wil tot eind volgend jaar 100 miljoen euro kosten besparen. Het bedrijf heeft wel gezegd naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken. Op dit ogenblik werken bij het bedrijf wereldwijd nog 3.300 mensen. Repower realiseerde het voorbije jaar een omzet van ongeveer 2,2 miljard euro. Verwacht wordt echter dat de omzet dit jaar met 20 procent zal terugvallen.

Bij de Franse vleesverwerker Spanghero, dat in het nieuws is gekomen door de schandalen rond de verwerking van paardenvlees en illegaal schapenvlees, dreigen honderdzestig banen geschrapt te worden. Op dit ogenblik heeft het bedrijf nog 240 mensen in dienst, maar het activiteitenvolume biedt op dit ogenblik slechts werk aan vijftig tot tachtig mensen. De vakbonden zeggen te hopen dat er een overnemer kan worden gevonden om de activiteiten weer op te drijven en een groot gedeelte van de werknemers in dienst te houden. Er wordt wel toegegeven dat er zich voorlopig geen kandidaten hebben gemeld. In februari vroeg het Franse bedrijf bescherming tegen schuldeisers.

Bij het internetbedrijf Yahoo heeft voorzitter Fred Amoroso zijn functie met onmiddellijke ingang neergelegd. Amoroso werd in mei vorig jaar benoemd tot voorzitter van het internetbedrijf, maar zegt toen al duidelijk gemaakt te hebben dat hij slechts één jaar zou aanblijven. Amoroso wordt ad-interim opgevolgd door bestuurder Maynard Webb. Yahoo heeft de voorbije periode zijn bestuursfuncties gevoelig herschikt. Onder meer werd huidig chief executive Marissa Meyer bij concurrent Google weggehaald. Yahoo behoorde tot de pioniers van het internet, maar verloor de voorbije jaren terrein aan concurrenten Google en Facebook. De veranderingen zouden bij Yahoo tot een nieuwe groei moeten leiden.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook neemt Parse, gespecialiseerd in diensten voor de ontwikkeling van mobiele applicaties, over. Met de transactie zou een bedrag van 85 miljoen dollar zijn gemoeid. Parse werd twee jaar geleden opgericht en biedt een aantal diensten op het gebied van onder meer servermanagement en technologische infrastructuur over, zodat de ontwikkelaars zich kunnen toespitsen op de content van de applicaties. De aankoop past in de strategie van Facebook om zijn mobiele activiteiten uit te breiden. Parse beschikt over een uitgebreid klantenbestand met ontwikkelaars die volgens waarnemers nu meer geneigd zullen zijn om het sociale netwerk in de applicaties op te nemen.

In het Franse Meaux is een proces gestart tegen het Parijse attractiepark Euro Disney en twee voormalige politieagenten. De gewezen agenten werden door het pretpark immers fors betaald om sollicitanten te screenen. In ruil voor jaarlijks 36.000 euro onderzochten de voormalige agenten het leven van potentiële werknemers. De informatie werd verkregen bij voormalige collega's. Tijdens de eerste helft van het voorbije decennium zouden tussen vijfentwintighonderd en drieduizend mensen zijn gescreend. Euro Disney heeft erkend in fout te zijn gegaan, benadrukte gehandeld te hebben in naam van de veiligheid van de tien miljoen bezoekers die het park jaarlijks ontvangt.

De Franse autobouwer Renault gaat in de fabriek in Flins bij Parijs wagens van de volgende generatie van de Nissan Micra bouwen. De productie zal over drie jaar van start met een jaarlijks volume van 82.000 exemplaren. Het Japanse Nissan had zijn Franse partner gevraagd om de volgende generatie van de stadswagen Micra in Europa te bouwen. In ruil voor onder andere bevroren lonen en langere werkdagen belooft Renault de totale Franse-productie met een derde te verhogen tot 180.000 exemplaren. Het eigen merk zou een productie van 100.000 exemplaren moeten krijgen. Het saldo zou moeten bestaan uit wagens van het zustermerk Nissen.

In de Verenigde Staten is het Huis van Afgevaardigden akkoord gegaan met het intrekken van bezuinigingen op de luchtverkeersleiding. Eerder had ook de Senaat al ingestemd met de maatregel. Daardoor zouden de vertragingen in het Amerikaanse vliegverkeer snel moeten afnemen. Door de automatische bezuinigingen van de Amerikaanse overheid was het budget van de Federal Aviation Authority (FAA) met honderden miljoenen dollar teruggeschroefd, waardoor luchtverkeersleiders en andere medewerkers met onbetaald verlof diende te worden gestuurd. Door de onderbezetting op de verkeersleiding zouden dagelijks duizend vluchten extra vertragingen oplopen.

Europa overweegt dwingende maatregelen als elektronicafabrikanten weigeren uniforme opladers voor mobiele telefoons op de markt te brengen. De Europese Commissie hoopt op een vrijwillige overeenkomst, maar voorziet dwingende wetgeving als de sector niet meewerkt. De Europese Commissie dreigde vier jaar geleden ook al met stappen, maar fabrikanten maakten vervolgens afspraken die leidden tot uniforme opladers. Deze overeenkomst liep eind vorig jaar echter af en de meeste producenten willen weer afzonderlijk verder. Met uniforme laders wil de Europese Commissie onder meer bijdragen tot het beperken van de verspilling van materialen in de elektronicasector.

De Cypriotische regering heeft het reddingsplan voor het land aanvaard. Dat plan voorziet in een lening van 10 miljard euro vanwege de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds en in een eigen inspanning van Cyprus van 13 miljard euro. Ook het voltallige parlement moet zich over het reddingsplan uitspreken. Dat was aanvankelijk niet gepland, maar de procureur-generaal oordeelde dat de overeenkomst vergelijkbaar is met een internationaal verdrag. Cyprus wil onder meer tot 60 procent inhouden van de spaarrekeningen met meer dan 100.000 euro bij de grootste bank van het land, die in vereffening zal gaan. Bij de tweede bank zou de belasting op grote spaarrekeningen nog hoger uitvallen.

Op de aandeelhoudersvergadering van bierbrouwer Heineken is ophef geweest over bonussen van in totaal 4 miljoen euro voor topman Jean-François van Boxmeer. Onder meer een aantal pensioenfondsen stemden tegen de bonussen. Toch werd de uitkering uiteindelijk door 80 procent van de aandeelhouders goedgekeurd. Van Boxmeer kreeg een bonus van 2,5 miljoen in aandelen voor de overname van Asia Pacific Breweries. Ook kreeg hij een zogeheten retentiebonus van 1,5 miljoen euro in aandelen, die hem moet stimuleren lang bij het bedrijf te blijven. De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters noemde het echter ongepast dat in economisch moeilijke tijden grote bonussen worden gegeven.

Investeringsmaatschappij ProCures is in onderhandeling om de groep Free Record Shop en zusterketen Game Media over te nemen. Dat heeft de investeringsmaatschappij bekend gemaakt. ProCures zegt van mening te zijn dat de twee ketens een sterke positie binnen de veranderende entertainmentindustrie kunnen behouden en de mogelijke scenario's voor een overname van te onderzoeken. Free Record Shop is in de problemen geraakt nadat financiers niet langer kredieten ter beschikking wilden stellen. Om de overname te laten lukken moet volgens ProCures een akkoord worden gevonden met de verhuurders van de winkels en leveranciers. Indien dat niet lukt, zou een faillissement dreigen.

Europa wil dat grote ondernemingen transparanter worden over hun sociaal en ecologisch beleid. Dat heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, gezegd. Bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers zullen betere informatie over de strijd tegen corruptie, het personeelsbeleid en de diversiteit in hun raad van bestuur moeten verstrekken. Om dat doel te bereiken wil de Europese Commissie de wetgeving over de jaarrekeningen bijsturen. Barnier merkte op dat er in de samenleving een sterke vraag naar een grotere transparantie in het bedrijfsleven kan worden opgemerkt. Op dit ogenblik zou ongeveer 10 procent van de Europese bedrijven informatie verstrekken over hun sociaal beleid. De nieuwe maatregel zou over drie jaar worden ingevoerd.

Het Amerikaanse concern Schlumberger, dienstverlener voor de sector van olie en gas, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,26 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval moet naar eigen zeggen vooral worden toegeschreven aan de prijsdruk als gevolg van overcapaciteit in Noord-Amerika. De kwartaalomzet van steeg met 7,6 procent tot 10,67 miljard dollar. Paal Kibsgaard, topman van het Amerikaanse concern, zegt te verwachten dat de prijsdruk ook de volgende periode zal aanhouden. Hij wijst er daarbij op dat de vooruitzichten voor de Noord-Amerikaanse markt immers onzeker blijven.

Indien zich mogelijkheden voordien, is oliemaatschappij Shell mogelijk geïnteresseerd in een eventuele aankoop van bezittingen van zijn Braziliaanse sectorgenoot Petrobras in de Golf van Mexico. Dat heeft Andre Ajauro, topman van Shell Brazilië, gezegd. Ajauro noemde de Golf van Mexico éé van de belangrijkste diepwatergebieden voor Shell. Hij voegde er aan toe dat het bedrijf met partners in de regio, waaronder Petrobras, in gesprek zal blijven. Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras wil de volgende vijf jaar zijn focus verleggen naar de winning van olievoorraden voor de eigen kust en probeert een aantal bezittingen op andere locaties af te stoten. De Golf van Mexico vertegenwoordigt ongeveer 55 procent van de Amerikaanse activiteiten van Shell.

Meer Nieuws

08:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-13

Snelstgroeiende sectoren hebben belangrijke online pijler

De snelstgroeiende economische sectoren van het voorbije decennium hadden zonder uitzondering een belangrijke online pijler. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau IbisWorld. De onderzoekers stelden vast dat de sociale netwerksector het voorbije decennium de grootste groei heeft gekend en het voorbije decennium een jaarlijkse toename heeft laten optekenen van 134,4 procent per jaar. Ook voor de volgende vijf jaar wordt telkens een verdere groei van 16,9 procent in het vooruitzicht gesteld.

Lees Verder

16:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet |  Facebook |

Economisch herstel heeft inkomensongelijkheid Amerikanen nog versterkt

De inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten is tijdens de eerste twee jaar van het economisch herstel alleen nog maar toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Aangevoerd wordt dat de 7 procent meestvermogende Amerikanen tijdens die herstelperiode hun waarde met 28 procent zagen toenemen, terwijl de rijkdom van de resterende 93 procent van de bevolking verder afnam. Dat fenomeen is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan het feit dat de rijkste bevolkingscategorie zijn vermogen vooral in aandelen en andere financiële instrumenten heeft geïnvesteerd, terwijl de rest van de bevolking zijn bezit grotendeels heeft besteed aan zijn vastgoed.

Lees Verder

16:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: inkomensongelijkheid |  Facebook |

Amerikaans leger werkt aan alternatief voor satellietnavigatie

Het Amerikaanse leger onderzoekt nieuwe technologieën om zijn afhankelijkheid van de traditionele satellietnavigatie af te bouwen. Dat heeft Arati Prabhakar, directeur van het Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa), gezegd. In samenwerking met wetenschappers aan de University of Michigan hebben onderzoekers van het Darpa een alternatief ontwikkeld, dat geen beroep meer zou dienen te doen om positie, richting en tijd te bepalen. Het nieuwe systeem bestaat uit gyroscopen, accelerometers en een atoomklok, die samen als een autonoom navigatie-systeem kunnen optreden.

Lees Verder

16:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: navigatie |  Facebook |

Executives stappen massaal over op mobiele platformen

Mobiele platformen worden ook bij de executives van bedrijven steeds populairder. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van consulent Doremus en de Engelse zakenkrant Financial Times bij vierhonderd executives. Opgemerkt wordt dat inmiddels 60 procent van de respondenten gebruik maakt van een tablet. Dat betekende een verdubbeling tegenover vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat deze toename in alle leeftijdsgroepen kon worden opgemerkt. Bovendien wordt aangegeven dat tablets aanleiding geven tot een engagement in een breder aantal activiteiten dan smartphones.

Lees Verder

16:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele platformen |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende