16-05-13

Tsjechië erkend als donor van ontwikkelingshulp

Tsjechië is het eerste land van de nieuwe lidstaten van de Europese Unie die tot de kring van leidende naties op het gebied van ontwikkelingshulp doordringen. Tsjechië is achttien jaar lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en heeft zich nu getransformeerd van een ontvanger tot een donor van ontwikkelingshulp. Tsjechië wordt het zesentwintigste lid van het OECD Development Assistance Committee (DAC), een groep landen die verantwoordelijk is voor 95 procent van de wereldwijde ontwikkelingssamenwerking.

"Het lidmaatschap betekent een mijlpaal voor de ontwikkelingssamenwerking in Tsjechië," merkt Simon Panek, directeur van de Tsjechische organisatie People In Need, op. "Er is uiteraard nog een lange weg af te leggen, maar de kloof met andere donorlanden wordt steeds kleiner." Door het lidmaatschap wordt voor de Tsjechische ontwikkelingshulp wel een strikter kader gecreëerd, onder meer zoals een grotere coördinatie met andere donorland en een verbod op het koppelen van de hulp aan eisen om Tsjechische producten en services af te nemen.

Op dit ogenblik besteedt Tsjechië 0,12 procent van het bruto nationaal inkomen aan officiële ontwikkelingshulp. Dat betekent nog altijd een grote kloof met de normale vereisten van 0,7 procent die door de Europese Unie worden geëist. Aan de nieuwe lidstaten werd echter een uitzondering van 0,33 procent toegestaan. Andere nieuwe lidstaten van de Europese Unie hebben, op uitzondering van Litouwen (0,13 procent) en Slovenië (0,15 procent), nog een lager bestedingsprofiel, met onder meer 0,09 procent in Slovakije en 0,08 procent in Bulgarije.

Lees Verder

15:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tsjechië, ontwikkelingshulp |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.