05-06-13

Automotoren slechts verantwoordelijk voor gedeelte verkeerspollutie

De uitstoot van automotoren is slechts verantwoordelijk voor een derde van de pollutie die door het verkeer wordt veroorzaakt. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Hertfordshire. De onderzoekers wijzen daarbij op vervuiling door de slijtage van remmen, het wegdek en stof dat door passerende wagens wordt opgeworpen. De Britse wetenschappers werpen daarbij op dat de overheid een grotere aandacht moet besteden aan die bijkomende vormen van vervuiling en zich niet alleen mag richten op de uitstoot van de automotoren.

"Naarmate de regelgeving rond de uitstoot van automotoren strenger wordt, zal het aandeel van andere pollutie toenemen," merkt onderzoeksleider Ranjeet Sokhi, professor aan de University of Hertfordshire, op. "Een wetgeving die zich alleen op de uitstoot van automotoren richt, zal wellicht niet volstaan om de normen op het gebied van luchtkwaliteit te halen." Uit het onderzoek van professor Sokhi bleek dat de uitstoot van motoren verantwoordelijk is voor 33 procent van de totale vervuiling. Remmen en het wegdek vertegenwoordigen elk 11 procent en 27 procent wordt veroorzaakt door het opwerpen van stof door passerende wagens.

Het wegverkeer is in Groot-Brittanniƫ de belangrijkste bron van luchtvervuiling. Naast een negatieve impact op de gezondheid, zou de slechte luchtkwaliteit de Britse economie elk jaar 16 miljard pond per jaar kosten. Delen van Londen worden geregeld geconfronteerd met problemen om de Europese normen op het gebied van luchtkwaliteit te halen. Drie jaar geleden probeerde Transport for London het probleem aan te pakken met een lijm-oplossing, waardoor het stof aan het wegdek zou moeten blijven plakken.

Lees Verder

13:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: auto, verkeer, uitstoot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.