11-06-13

Uitstoot wereldwijde energiesector met 1,4 procent gestegen

De wereldwijde energiesector heeft het voorbije jaar een recordhoeveelheid 31,6 miljard ton koolstofdioxide uitgestoten. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover het jaar voordien, ook al registreerden de Verenigde Staten de laagste uitstoot sinds het midden van de jaren negentig. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA). De grootste uitstoot kwam op naam van China, waar een stijging met 3,8 procent tot 7,89 miljard ton werd opgetekend. Ook China laat daarmee echter de laagste groei in een decennium optekenen.

De beperkte Chinese groei is te danken aan de verdere investeringen van het land in hernieuwbare energie en energie-efficiƫntie. In de Verenigde Staten vielen de emissies met 3,8 procent terug tot 5,26 miljard ton, in belangrijke mate te danken aan het feit dat de Amerikaanse energiesector gedeeltelijk van steenkool op gas is overgeschakeld. In Europa werd een daling met 1,4 procent tot 3,57 miljard ton opgetekend. De energiesector is verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van de totale uitstoot van koolstofdioxide en andere broeikasgassen.

Ontwikkelingslanden vertegenwoordigen op dit ogenblik 60 procent van de wereldwijde energie-uitstoot, tegenover 45 procent aan het begin van de eeuw. Maria van der Hoeven, executive directeur van het International Energy Agency, benadrukt dat de wereldwijde klimaatbesprekingen gericht zijn om een maximale temperatuurverhoging van 2 graden Celsius, maar volgens de huidige vooruitzichten moet worden gerekend op een stijging tussen 3,6 graden en 5,3 graden. Het klimaat is volgens haar politiek naar de achtergrond verdrongen, maar dat doet het probleem niet verdwijnen.

Lees Verder

14:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, uitstoot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.