27-06-13

Grote personenwagen kan even vervuilend zijn als een vliegtuig

Een grote personenwagen met één inzittende kan voor het klimaat even slecht zijn als een vliegtuig, maar met drie personen kan een kleine auto even milieuvriendelijk zijn als een trein. Dat is de conclusie van een onderzoek van het International Institute for Applied Systems Analysis (Iiasa) in Oostenrijk en het Center for International Climate and Environmental Research (Cicero) naar de klimaatimpact van verschillende transportmiddelen bij afstanden tussen vijfhonderd en duizend kilometer, die het grootste gedeelte van zakelijke en toeristische reizen vormen.

"Luchtvaart heeft zonder twijfel de grootste impact op het klimaat, maar de keuze van de consument over zijn vorm van verplaatsing kan een belangrijke invloed hebben op zijn bijdrage tot de klimaatverandering," merken de onderzoekers op. "Een autoverplaatsing van duizend kilometer met slechts één inzittende produceert ongeveer 250 kilogram koolstofdioxide per individu, maar een verplaatsing met een trein of carpooling met een kleine wagen kan die uitstoot tot 50 kilogram beperken."

"In het Kyoto Protocol is geen rekening gehouden met een bezettingsgraad of efficiëntie, zodat bij het vergelijken van de verschillende reisvormen een aantal risico's over het hoofd gezien dreigen te worden," voert Terje Berntsen, klimaatonderzoeker bij Cicero, aan. "Reizigers die hun bijdrage tot de klimaatverandering willen beperken, zouden ervoor moeten zorgen geen gebruik te maken van het vliegtuig, niet alleen met de auto te rijden en geen grote wagen te kopen. Daarentegen zou men gebruik moeten maken van de trein en bus of carpoolen met twee of drie anderen."

Lees Verder

15:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: transport, milieu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.