30-07-13

Russen maken minder problemen met leugen om bestwil

Russen vinden leugens om bestwil meer aanvaardbaar dan in het verleden. Dat is de conclusie van een enquête van de denktank Levada Center over de Russische moraal. De onderzoekers stelden vast dat 61 procent van de respondenten toegeeft een leugen om bestwil aanvaardbaar te vinden. Ruim twintig jaar geleden, kort na het instorten van de Sovjet-Unie vond slechts 33 procent van de Russische bevolking het aanvaardbaar om dergelijke kleine onwaarheden te vertellen. Wel wordt opgemerkt dat twintig jaar geleden 31 procent weigerde te antwoorden. Dat cijfer is nu teruggevallen tot 14 procent.

De onderzoekers merken op dat ook de houding rond seksuele betrekkingen voor het huwelijk een duidelijke evolutie heeft doorgemaakt. Op dit ogenblik zegt 58 procent van de Russen geen negatief oordeel te hebben over seksuele betrekkingen voor het huwelijk, tegenover 42 procent twintig jaar geleden. Ook hier bleek volgens de onderzoekers het aantal aantal geweigerde antwoorden gevoelig gedaald te zijn. “Dat suggereert mogelijk een toenemende openheid over de expressie van opinies rond morele kwesties in de Russische maatschappij,” voeren de onderzoekers aan.

Er wordt wel opgemerkt dat een aantal overtuigingen de voorbije twintig jaar grotendeels onveranderd zijn gebleven. Onder meer wordt opgemerkt dat 50 procent van de Russen het onaanvaardbaar vindt om er een minnaar of minnares op na te houden. Dat betekent slechts een lichte toename tegenover twintig jaar geleden, toen 47 procent zich niet akkoord kon verklaren met buitenechtelijke relaties. Een eerder onderzoek van het Levada Center had al aangegeven dat 75 procent van de Russen zich akkoord kon verklaren met een politieke functie voor vrouwen, maar 22 procent blijft zich daartegen verzetten.

Lees Verder

14:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, moraal |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.