14-08-13

Consument in verlegenheid zoekt naar imago-reddende producten

Consumenten die zich in verlegenheid voelen gebracht, grijpen naar producten die hen in staat stellen om hun imago te redden of herstellen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto. De onderzoekers stelden vast dat consumenten die aan een vernederende situatie uit hun verleden werden herinnerd, bij de keuze voor een zonnebril sneller geneigd waren om grote exemplaren met donkere glazen te kiezen en er de voorkeur aan gaven om hun gelaat zoveel mogelijk te bedekken. Ook bleek dat deze consumenten een grotere interesse toonden in zonnebrillen en verhullende gezichtscrèmes dan in sjaals of schoenen.

“De studie geeft aan dat een gevoel van gegeneerdheid kan worden opgevangen door het gebruik van beschermende producten,” merkt onderzoeksleider Ping Dong, sociaal psychologe aan de University of Toronto, op. “Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat gegeneerdheid het individu aanzet om een confrontatie met het publiek zoveel mogelijk te vermijden, maar tot nu toe was weinig research verricht naar strategieën die worden gebruikt om met het probleem om te gaan. Hoewel een gêne het individu aanzet om zowel zijn gezicht te verbergen als te herstellen, blijkt echter alleen door een herstel de gegeneerdheid te kunnen worden afgebouwd.”

De studie toonde immers aan dat proefpersonen na de aankoop van de beschermende gezichtscrême zich inderdaad minder gegeneerd voelden dan voordien en opnieuw geneigd waren om sociale interactie op te zoeken. Datzelfde effect kon echter niet worden opgemerkt bij de aankoop van een zonnebril. “De resultaten tonen aan dat het metaforisch denken, zoals het verbergen en redden van het gezicht, een belangrijke impact kan hebben op het dagelijks gedrag,” zegt Ping Dong. “Wel moet rekening worden gehouden met culturele verschillen. Voor het onderzoek werd immers beroep gedaan op Chinese proefpersonen. In de Chinese cultuur is het verlies en redden van het gezicht veel meer aanwezig dan in de westerse maatschappij.” (MH)

Lees Verder

16:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verlegenheid, imago, consumptie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.