19-08-13

Jonge internetgebruiker verkiest sociale media boven zoekmachines

Voor jonge internet-gebruikers zijn sociale netwerken bij het zoeken naar online content belangrijker geworden dan zoekmachines. Dat is de conclusie van een onderzoek van het mediaplatform Blinkx bij tweeduizend internetgebruikers. De onderzoekers stelden vast dat 40 procent van de internet-gebruikers tussen achttien en vierendertig jaar bij het opzoeken van online content sociale netwerken verkiezen boven zoekmachines. Bovendien bleek 85 procent van de respondenten met hun newsfeeds op sociale media ook geregeld content met anderen te delen. Ook bij de oudere leeftijdsgroepen raakt het delen van content volgens de onderzoekers echter steeds meer ingeburgerd.

“Er kan bij het opzoeken van online content een steeds grotere voorkeur worden opgemerkt voor sociale netwerken, ten nadele van zoekmachines,” merkt Jonathan Freeman, professor psychologie aan de University of London, op. “Het is vooral interessant op te merken dat jongeren tussen achttien en vierentwintig jaar veel minder dan oudere gebruikers geneigd blijken om op de traditionele zoekresultaten te vertrouwen en vaak de voorkeur geven aan aanbevelingen in sociale media.” Freeman voegt er aan toe dat die aanbevelingen zowel worden gezocht bij persoonlijke vrienden en netwerken als bij erkende sociale mediacommentatoren.

Suranga Chandratillake, chief strategy officer bij Blinkx, merkt echter op dat ook bij oudere gebruikers het delen van content een stijgende trend vertoont. Inmiddels geeft 57 procent van de vijfenvijftigplussers aan content met anderen te delen. “De opkomst van sociale netwerken en geconnecteerde apparaten hebben dan ook een duidelijke impact gehad op de interactie met het internet,” aldus Chandratillake. “De gebruiker voelt zich heel comforabel met het scannen en verwerken van grote stromen informatie in sociale netwerken, die zijn geëvolueerd tot een content-universum dat door vrienden en erkende autoriteiten is opgebouwd.” (MH)

Lees Verder

15:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociale media, zoekmachine |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.