09-09-13

IJdelheid emiraten vertaalt zich in verspilde ruimte wolkenkrabbers

In de Verenigde Arabische Emiraten is bij de bouw van wolkenkrabbers bijzonder kwistig omgesprongen met ruimte, vooral om de torens zo hoog mogelijk te laten reiken. Dat blijkt uit een rapport van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). Opgemerkt wordt dat de onbruikbare ruimte op de top van de negentien hoogste contructies van de emiraten gemiddeld 19 procent van de totale hoogte van de bouwwerken vertegenwoordigt. De grootste verspilling werd volgens het rapport opgetekend bij de Burj Khalifa in Dubai, waar een hoogte van 244 meter totaal onbruikbaar is. Dat betekent een hoogteverspilling van 29 procent, gevolgd door de Zifeng Tower in het Chinese Nanjing en de Bank of America Tower in New York.

De hoogte die bij de Burj Khalifa wordt verspild, zou volgens het rapport in Europa de elfde grootste wolkenkrabber van de regio vormen. “Ontwikkelaars genereren op de hoogste verdiepingen nochtans meestal ook de grootste inkomsten,” merkt Steve Watts, specialist hoogbouw bij constructieconsulent Alinea, op. “In ontwikkelingslanden, waar landoppervlakte en arbeidskrachten goedkoper zijn, kan hoogbouw chter eworden gebruikt om ontwikkelingen in de onmiddellijke omgeving te stimuleren. Misschien kan de hoogbouw op zich een verliespost zijn, maar wel een belangrijke katalysator vormen voor een heel gebied. Een iconische structuur kan ook een doorslaggevende impact hebben op de beslissingnemers.”

Steve Watts geeft echter toe dat ook het ego van bouwheren en ontwerpers, die niet zelden hoger willen bouwen dan concurrenten, een impact kan hebben op het fenomeen en ertoe kan leiden dat boven de bruikbare ruimte van een wolkenkrabber nog nutteloze spitsen, bogen of andere constructies worden getekend. Na de Verenigde Arabische Emiraten vormen China en de Verenigde Staten de markten waar met de bouw van wolkenkrabbers de meeste hoogte wordt verspild. Het fenomeen van de hoogteverspilling is volgens het rapport gestart met de Chrysler Tower in New York, die meer dan tachtig jaar geleden werd opgetrokken.

Lees Verder

15:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wolkenkrabber, emiraten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.