14-09-13

Chinese multinationals botsen op internationaal gebrek aan vertrouwen

Chinese multinationals worden internationaal nog altijd met een gebrek aan vertrouwen geconfronteerd. Hoewel de betrokken bedrijven in eigen land op een vertrouwensscore van 83 procent lieten optekenen, valt dat cijfer in andere groeimarkten terug tot 50 procent en in de ontwikkelde landen zelfs tot 24 procent. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Edelman bij meer dan vijfduizend consumenten in negen ontwikkelde landen en groeimarkten. Er wordt aan toegevoegd dat het vertrouwen in Chinese bedrijven op de ontwikkelde markten zelfs lager ligt dan in ondernemingen uit Zuid-Afrika (31 procent) en India (28 procent).

Vooral in Duitsland blijft een groot wantrouwen tegenover Chinese ondernemingen. Slechts 19 procent van de Duitse consumenten zegt vertrouwen te hebben in Chinese bedrijven. Maar ook in Frankrijk (22 procent) en de Verenigde Staten (26 procent) blijven de positieve reacties op ondernemingen met een Chinese herkomst bijzonder beperkt. “Het gebrek aan vertrouwen moet wellicht worden toegeschreven aan de beperkte bekendheid van Chinese merken en een wantrouwen tegenover een mogelijke staatsinmenging,” zegt Edelman. “De respondenten in de ontwikkelde markten geloven dat ondernemingen uit opkomende landen nauwe banden hebben met hun nationale overheden.”

De onderzoekers stelden vast dat 50 procent van de ondervraagden in de ontwikkelde markten vertrouwen hebben in beurgenoteerde bedrijven, maar slechts 37 procent zegt datzelfde van staatsondernemingen. “De bevolking van de ontwikkelde markten maakt zich steeds meer nerveus over Chinese bedrijven die in hun landen actief worden,” aldus Edeman. “Slechts één derde van de respondenten in de ontwikkelde markten zou er zich in kunnen vinden dat een Chinese groep een bedrijf uit hun land zou overnemen. Bovendien zou slechts 38 procent toestaan dat een Chinees bedrijf toegang zou krijgen tot hun nationale markt. Dat is een groot probleem voor Chinese bedrijven die wereldwijde activiteiten willen ontplooien.”

Basis van het wantrouwen is volgens Edelman de perceptie over een gebrek aan transparantie en openheid. “Bovendien zijn de respondenten in de ontwikkelde markten van mening dat Chinese bedrijven nog altijd geen kwaliteitsproducten leveren en zich in crisisperiodes ook niet verantwoordelijk gedragen,” stippen de onderzoekers aan. “Chinese bedrijven dreigen dan ook met grote problemen te worden geconfronteerd indien ze nalaten om de rechten van de werknemers te respecteren en de intellectuele eigendomsrechten te eerbiedigen. Vertrouwen is geld. Een wantrouwen bij het publiek leidt tot lage waarderingen bij beursintroducties en moeilijkheden bij buitenlandse overnames.”

Wang Jianlin, voorzitter van de Chinese vastgoedontwikkelaar Dalian Wanda Group, stelde in een reactie dat het wantrouwen geen verrassing hoeft te zijn, aangezien de meeste bedrijven uit de groeilanden zich nog volop in de eerste fases van hun ontwikkeling bevinden.

Lees Verder

13:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, multinational |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.