15-10-13

Onderzoek is dekmantel voor steun aan multinationals

De rijke landen bieden steeds meer fiscale voordelen aan multinationals om te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat gaat echter ten koste van de toekomstmogelijkheden van innovatieve startups en kleinere ondernemingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). De organisatie stelde vast dat zevenentwintig van zijn vierendertig lidstaten twee jaar geleden fiscale voordelen aanboden voor onderzoek en ontwikkeling. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het midden van de jaren negentig. De fiscale maatregelen zijn populair omdat het landen de mogelijkheid biedt ondersteuning te verlenen zonder rechtstreekse hulp te moeten verstrekken.

“Sinds het midden van het voorbije decennium zijn de fiscale voordelen voor onderzoek in de meeste Europese landen gevoelig opgedreven,” wordt in het rapport opgemerkt. “In landen zoals Oostenrijk, België, Frankrijk, Ierland en Nederland vormen fiscale gunsten inmiddels meer dan de helft van de maatregelen die worden genomen om onderzoek te stimuleren. De maatregelen bevoordelen echter in grote mate de grote multinationale ondernemingen, ten koste van kleinere en potentieel innovatie bedrijven met belangrijke tewerkstellingskansen. De multinationals integreren deze incentives bovendien in een breder fiscaal beleid.”

“Het fenomeen biedt de grote multinationals de mogelijkheid om hun winsten over verschillende markten te verdelen en maakt het voor de fiscale autoriteiten moeilijker om vast te stellen waar winsten werden gerealiseerd en kunnen worden belast,” wordt in het rapport opgemerkt. “De fiscale voordelen geven bij de multinationals meestal ook minder aanleiding tot extra tewerkstelling dan bij kleinere ondernemingen. De grote verliezen op de arbeidsmarkt na het uitbreken van de financiële crisis waren vooral het gevolg van belangrijke afslankingen bij grote ondernemingen. Kleinere bedrijven bleken daarentegen een belangrijke factor in het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen.”

Er wordt nog opgemerkt dat Europa er ook onvoldoende in lukt om onderzoek om te zetten in commerciële producten.

Lees Verder

15:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderzoek, multinational |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.