12-11-13

Vrouwen cruciaal voor duurzame oplossing conflicten

Na een huiselijk conflict moeten vooral vrouwen proberen snel weer af te koelen. Dat is de booschap van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University en de Palo Alto University bij een tachtigtal koppels. De onderzoekers merken op dat beide partners een even grote vaardigheid bezitten om na een conflict weer tot rust te komen, maar bij mannen zou dat geen impact hebben op de tevredenheid over de relatie op lange termijn, terwijl vrouwen die het dispuut het snelst achter zich konden laten, op korte en langere termijn de relatie het best in stand blijken te kunnen houden. Een constructieve communicatie zou cruciaal zijn om het conflict duurzaam ten goede te kunnen keren.

“Vrouwen hebben een cruciale rol in de omgang met negatieve emoties tijdens conflicten,” benadrukt onderzoeksleider Lian Bloch, docent psychologie aan de Pacific Graduate School of Psychology, een gezamenlijk initiatief van de Stanford University and Palo Alto University. “In het onderzoek kon herhaaldelijk worden vastgesteld dat relaties waarbij een vrouw die erin slaagde om in een conflict snel de rust terug te vinden, zowel op korte als lange termijn het hoogste geluksniveau registreerden. Emoties zoals boosheid of minachting kunnen bijzonder bedreigend zijn voor relaties, maar indien de koppels erin slagen opnieuw tot rust te komen, kan een gelukkige band op termijn worden gehandhaafd.”

“De vrouw wordt al langer beschouwd als de vredehandhaver in het gezin,” zeggen de wetenschappers. “Vooral wanneer vrouwen van een constructieve communicatie gebruik maken om discussies tot een goed einde te brengen, blijkt hun emotionele controle een grote impact te kunnen hebben op de duurzaamheid van de relatie. Vrouwen die problemen bespreken en oplossingen naar voor schuiven, kunnen de relatie helpen om met conflicten om te gaan.” De onderzoekers zeggen wel dat de populatie van hun onderzoek bestond uit koppels van middelbare leeftijd, die zijn opgegroeid in een tijdperk dat mannen en vrouwen anders benaderde. De studie zou volgens hen dan ook moeten worden overgedaan bij jonge koppels.

Lees Verder

13:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw, conflict |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.