15-12-13

Rusland moet dringend werken aan energie-efficiënte huisvesting

Russische woningen verbruiken onaanvaardbaar meer energie dan de huisvesting in Europese of Amerikaanse regio’s met een gelijkaardig klimaat. Dat heeft Russische ministerie van huisvesting gezegd, eraan toevoegend dat er initiatieven genomen dienen te worden om de energie-efficiëntie van het nationale vastgoed te verhogen. Een groot gedeelte van het Russische residentiële vastgoed is nog gebouwd volgens normen die dertig jaar geleden werden gehanteerd en voldoen volgens het ministerie van huisvesting niet langer aan de moderne eisen op het gebied van energie-efficiëntie. Door het gebruik van verouderde materialen en technologieën zouden Russische woningen grote hoeveelheden warmte en water verspillen.

“De energieconsumptie van de Russische woningen ligt tussen 30 procent en 100 procent hoger dan in vergelijkbare klimaatregio’s in Europa en de Verenigde Staten,” aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van huisvesting. “Ongeveer 10 procent van de warmtebevoorrading van de Russische flatgebouwen gaat nutteloos verloren omdat bij de bouw voorbijgestreefde materialen en technologieën worden gebruikt. Ook 30 procent van de waterdistributie kan door die achterhaalde werkmethodes niet nuttig worden aangewend. Gemiddeld consumeren Russische vastgoedbeheerders 25 procent tot 30 procent meer energie dan hun Europese sectorgenoten.”

De Russische sector van vastgoed en nutsvoorzieningen heeft een waarde van ongeveer 122 miljard door. Mikhail Men, Russisch minister van huisvesting, wil een gedeelte van die budgetten reserveren om de energie-efficiëntie van de Russische woningen te verbeteren. Bovendien wil Men een samenwerking met het Russische ministerie van energie om betaalbare energie-efficiënte gebouwen te ontwerpen. In een aantal Russische regio’s werden al pilootprogramma’s gelanceerd om energie-efficiënte flatgebouwen op te trekken die gebruik maken van hernieuwbare bronnen en tegenover de gemiddelde Russische woning een energie-besparing van 50 procent zouden kunnen opleveren.

Lees Verder

11:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, energie, huisvesting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.