09-01-14

Luchtvaartcijfers cruciaal in risico-studie voor pandemieën

Geografische afstanden vormen geen hindernis meer voor de verspreiding van pandemieën. Er moeten dan ook andere parameters worden ingeschakeld om de risico’s van de verspreiding van ziektes over de hele wereld te berekenen. Daarbij kan wellicht het best gebruik gemaakt worden van de statistieken van de wereldwijde luchtvaart. Dat zeggen wetenschappers van de Northwestern University in de Verenigde Staten. Daarbij moet volgens de Amerikaanse onderzoekers vooral rekening worden gehouden met de drukte van het verkeer tussen de verschillende locaties in de wereld. Met een toename van het volume reizigers stijgt immers ook de kans op een potentiële verspreiding van virussen.

“De resultaten van onderzoek kunnen niet alleen bijdragen om de uitbraak van een potentiële pandemie te identificeren, maar ook een instrument aanreiken om het mogelijke traject van de verspreiding van een ziekte te voorspellen,” benadrukt onderzoeker Dirk Brockmann, professor theoretische fysica aan het Institute on Complex Systems (Nico) van de Northwestern University. “Die grotere kennis kan ook bijdragen tot een efficiëntere bestrijding van pandemieën.” Dirk Brockmann ontwikkelde voor de relatie tussen de verspreiding van pandemieën en luchtvaart een computermodel in samenwerking met Dirk Helbing, professor sociologie aan de ETH Zurich.

“Het computermodel is gebaseerd op de intuïtieve stelling dat conventionele geografische afstanden in een sterk geconnecteerde wereld niet langer een doorslaggevende impact hebben en moeten vervangen worden door het concept van effectieve afstanden,” zeggen Brockmann en Helbing. “Vanuit Frankfurt liggen metropolen zoals Londen, New York of Tokyo op het gebied van effectieve afstanden immers niet langer verder weg dan andere Duitse steden zoals Bremen, Leipzig of Kiel. Dat is een belangrijk gegeven wanneer wetenschappers met de uitbarsting van een nieuwe besmetting worden geconfronteerd.”

“Bij de uitbarsting van een nieuwe ziekte op verschillende locaties in de wereld, worden de wetenschappers met een aantal cruciale vragen geconfronteerd,” stippen Brockmann en Helbing aan. “In de eerste plaats moet worden achterhaald waar de nieuwe ziekte zijn origines heeft, maar ook moet worden getracht te bepalen waar en wanneer nieuwe besmettingen moeten worden verwacht. Daarnaast moet ook worden geprobeerd een inschatting te maken van het aantal slachtoffers dat door de ziekte zal worden getroffen. Bij de bestrijding van een pandemie is bovendien ook een snel ingrijpen cruciaal, waarbij gesofisticeerde computersimulaties vaak een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn.”

“Het is echter bijzonder arbeidsintensief om die computersimulaties uit te werken,” benadrukt Dirk Brockmann. “Onder meer moet men de beschikking hebben over de nodige parameters die voor de aandoeningen kunnen worden toegepast. Bij nieuwe pandemieën heeft men echter meestal weinig of geen gegevens voorhanden. De verkeersintensiteit in de verschillende corridors van het wereldwijde luchtvaartverkeer blijkt echter cruciale informatie te kunnen aanbrengen. Indien tussen twee punten een massale trafiek aan passagiers wordt opgetekend, wordt de effectieve afstand immers gevoelig ingeperkt. Daarentegen gaat een beperkte trafiek gepaard met een grotere effectieve afstand.”

De onderzoekers merken op dat hun model mogelijk ook voor andere besmettingsproblemen - zoals de verspreiding van computervirussen en informatie of modetrends - kan worden toegepast.

Lees Verder

13:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart, pandemie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.