26-01-14

Gematigd narcisme kan meerwaarde betekenen voor leiderschap

Narcisme kan een leidersfiguur een aantal voordelen opleveren, zolang de karaktertrek geen extreme vormen aanneemt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois. De Amerikaanse onderzoekers merken op dat narcisten geneigd zijn om extrovert op te treden, waardoor ze geschikt kunnen zijn om als leider naar voor te treden, maar wanneer die eigenschap extreme vormen aanneemt, dreigt volgens hen een ongewenst uitbuitende, arrogante en tyrannieke persoonlijkheid te domineren. Bij de selectie van leiders moet volgens de onderzoekers dan ook onderzocht worden of eventuele narcisistische eigenschappen binnen de aanvaardbare grenzen blijven.

“Narcisten vertonen een overdreven gevoel van eigenwaarde en hebben een overmatige behoefte aan bewondering door hun omgeving,” zegt onderzoeksleider Emily Grijalva, professor psychologie aan de University of Illinois. “Bovendien vertonen narcisten een fundamenteel gebrek aan empathie. Narcisten kunnen worden overweldigd door gedachten en fantasieën over hun enorme successen, macht, aantrekkelijkheid en intelligentie. De groep is eraan verslaafd om door anderen bewonderd te worden. Op lange termijn zijn narcisten echter niet in staan om positieve inpersoonlijke relaties met anderen te handhaven.”

“Eerdere onderzoeken hebben al gewezen op de mogelijke relatie tussen narcisme en leiderschap, maar de resultaten van die studies wijzen in de meest uiteenlopende richtingen,” benadrukt professor Grijalva. “Er bleek dan ook een nood aan een concretere visie op het verband tussen beide factoren. Daarbij is gebleken dat narcisten zich gemakkelijk als een leider opwerpen, maar vanaf een bepaalde graad blijken de negatieve implicaties van het karakter de efficiëntie van het leiderschap te ondermijnen. Een uitbuitend, arrogang en tyranniek gedrag kan moeilijk bestempeld worden als een basiselement van een efficiënt leiderschap.”

“Leiders met een gematigd narcisme-niveau hebben een voldoende graad van zelfvertrouwen opgebouwd, zonder echter de negatieve en antisociale aspecten van het karakter, waarbij anderen worden neergehaald voor de bestendiging van het eigen welgevoelen, te vertonen,” zeggen de onderzoekers nog. “Ook bij het aantrekken of aanstellen van leiders zou met deze genuanceerde visie op narcisme rekening moeten worden gehouden. Narcisme is niet exclusief voordelig of nadelig, maar kan wel in gematigde vorm getolereerd worden.” Professor Grijalva stelt verder de positieve en negatieve subcategorieën van het narcisme-fenomeen te willen onderzoeken.

“Er moet bij narcisme ook worden gekeken naar de specifieke relatie tussen leider en werknemer,” zegt Emily Grijalva nog. “Sommige werknemers blijken immers onder een narcistisch leider bijzonder goed te kunnen functioneren en een hoge graad van tevredenheid in hun baan te kunnen behouden. Hier kan mogelijk sprake zijn van een onuitgesproken compromis, waarbij de werknemer voldoende zelfvertrouwen heeft om het respect van de leider te krijgen, maar zelf ook voldoende achting kan tonen om de behoefte aan bewondering van de leider in te vullen.”

Lees Verder

10:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: narcisme, leiding |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.