01-02-14

Voetganger wil door verkeerslichten automatisch gedetecteerd worden

Voetgangers raken gefrustreerd door stoplichten waar ze manueel om een groen signaal moeten vragen. Daarentegen blijkt een grotere tolerantie voor stoplichten die de voetganger automatisch detecteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Portland State University. De onderzoekers stelden ook vast dat de perceptie van een veilige situatie, ondanks de aanwezigheid van verkeerslichten, de voetganger zal aanzetten om de straat over te steken. Ook werd vastgesteld dat de individuele voetganger meer oog heeft voor veiligheid dan wanneer hij zich in een groep bevindt. De onderzoekers benadrukken dat een inzicht in het gedrag en de motieven van de voetganger cruciaal is voor mobiliteitsstrategieën.

“Voetgangers worden aan verkeerslichten vaak met langere wachttijden geconfronteerd dan autobestuurders,” merkt onderzoeksleider Sirisha Kothuri, expert milieu-engineering aan de Portland State University, op. “Om een efficiënt systeem van verkeerslichten te kunnen implementeren, dienen de ontwerpers echter ook een inzicht verwerven in de motivaties van de voetganger. Onder meer moet daarbij worden onderzocht waarom bepaalde verkeersregels, onder meer de gehoorzaamheid aan stopsignalen, al dan niet worden gevolgd. Uit het onderzoek bleek dat de perceptie over veiligheid voor de voetganger belangrijker is dan de gehoorzaamheid aan de verkeersregels."

Het onderzoek toonde aan dat voetgangers zich gemakkelijker konden neerleggen bij een wachttijd indien ze weten dat de verkeerslichten hen automatisch hebben opgemerkt. Indien de voetganger zelf op een knop moet duwen om de lichten te veranderen, is dat geduld volgens Sirisha Kothuri veel meer beperkt. “Soms was er twijfel of de knop al dan niet eerder door een andere voetganger werd ingeduwd,” merkt de onderzoekster op. “Er zou dan ook overwogen moeten worden om een visueel of auditief signaal te geven wanneer de knop wordt geactiveerd.” Kothuri voegt er aan toe dat de resultaten weliswaar per individuele voetganger kunnen variëren, maar in het algemeen zet volgens haar een perceptie van veiligheid de voetganger aan om de straat te kruisen.

Lees Verder

11:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetganger, verkeerslicht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.