03-02-14

Levensgenieter gaat gemakkelijker om met ouderdom

Personen die van hun leven genieten, blijken op oudere leeftijd in het dagelijkse bestaan fysiek beter te kunnen functioneren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University College London bij meer dan drieduizend Britse zestigplussers. Respondenten die getuigden van het leven te genieten, bleken volgens de onderzoekers minder problemen te hebben bij het ontwaken, het aankleden en het baden. Ook bleek deze groep een snellere wandelpas te hebben dan leeftijdsgenoten die toegaven slechts matig van het leven te genieten. Maatregelen om het welzijn bij senioren te bevorderen, kunnen volgens de onderzoekers dan ook belangrijke voordelen opleveren voor de maatschappij en gezondheidszorg.

“Genieten van het leven blijkt een belangrijk wapen te zijn om de aftakeling van de fysieke mogelijkheden bij het ouder worden af te remmen,” zegt onderzoeksleider Andrew Steptoe, professor epidemiologie aan het University College London. “Mensen die met tevredenheid op hun leven terugkijken, blijken minder problemen te ondervinden om bij het ouder worden hun dagelijkse activiteit op peil te houden.” De onderzoekers stelden vast dat zestigers sneller geneigd waren een positieve houding te tonen dan de oudere leeftijdscategorieën. Ook bleek dat een hogere socio-economische status en een hogere opleiding met een groter welzijn gekoppeld kon worden, net zoals gehuwde en werkende respondenten.

De onderzoekers stelden vast dat mensen met een lager welzijn meer dan drie keer meer geneigd waren om problemen in hun dagelijkse activiteiten te ondervinden dan hun positievere generatiegenoten. “Die vaststelling heeft niets te maken met lichamelijke gezondheid, leeftijd, rijkdom of een gezonde levensstijl, want de gegevens ook blijven gelden wanneer die factoren worden ingecalculeerd,” zegt professor Steptoe nog. “Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een grotere levensvreugde bij ouderen ook de overlevingskansen gedurende de volgende acht jaar verhoogt. De nieuwe studie toont aan dat die periode bovendien door een beter fysiek functioneren zal worden gekenmerkt. Levenstevredenheid blijkt een belangrijke factor te zijn in het risico op toekomstige handicaps en mobiliteit.”

Lees Verder

11:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leeftijd, vergrijzing |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.