18-02-14

Afslanken bedrijven gaat ten koste van diversiteit

Het afslanken van bedrijven heeft een grote impact op de diversiteit van het management-kader. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Tel Aviv University naar meer dan driehonderd Amerikaanse bedrijven die tussen het begin van de jaren tachtig en de eerste helft van het voorbije decennium een afslanking hebben doorgevoerd. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat de operaties vooral nadelig bleken te zijn voor blanke vrouwen en zwarte bestuurders. De impact is volgens de Israëlische wetenschappers het meest duidelijk wanneer bij de afslanking rekening wordt gehouden met posities of status.

“Wanneer de afslanking is gebaseerd op een evaluatie van prestaties, blijkt de diversiteit volgens geslacht en ras gehandhaafd te kunnen blijven,” merkt onderzoeksleider Alexandra Kalev, professor sociologie en antropologie aan de Tel Aviv University, op. “Een individuele evaluatie op basis van prestaties in plaats van algemene paramaters zoals positie en status, blijkt bij de executives een bewustzijn over diversiteit op te roepen, waardoor ze gestimuleerd worden om diepgaand en creatief te denken over de invulling van de vereiste afslanking. Dat biedt niet alleen een optimale uitkomst op het gebied van diversiteit, maar ook voor de toekomst van onderneming, aangezien het beste talent aan boord wordt gehouden.”

“Wanneer louter met positie werd rekening gehouden, bleek het aandeel van blanke vrouwen en etnische minderheden in het management met respectievelijk 25 procent en 20 procent af te nemen,” zegt professor Kalev nog. “Ook wanneer de afslanking gebeurde op basis van status bleek het aandeel van blanke vrouwen in het management met 20 procent in te krimpen.” De onderzoekers stelden vast dat twee derde van de onderzochte ondernemingen gebruik maakten van positie en status om een selectie voor afslankingen te maken. Er wordt aan toegevoegd dat het onderzoek aantoonde dat de bedrijven in de loop van de decennia bij hun herstructureringen steeds vaker op basis van positie bleken te werken.

In het begin van de jaren tachtig werd slechts bij 30 procent van de operaties gebruik gemaakt van positie om selecties voor de afslanking te maken. Tegen de eerste helft van het voorbije decennium was dat echter al opgelopen tot meer dan 50 procent. Professor Kalev benadrukte ook nog vastgesteld te hebben dat steeds vaker op externe consulenten beroep gedaan wordt op de afslanking te begeleiden. Ook die trend heeft er volgens de sociologe voor gezorgd dat bij de selecties minder met diversiteit rekening gehouden werd. Een interne begeleiding zorgt volgens de onderzoekster daarentegen dat maatregelen, zoals herpositionering of opleidingen, worden genomen om de diversiteit in het kader te blijven garanderen.

Het onderzoek toont volgens professor Kalev echter aan dat bij problemen vrouwelijke kaderleden en etnische minderheden het grootste risico lopen om te moeten afvloeien.

Lees Verder

09:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sanering, diversiteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.