21-02-14

Steeds meer Amerikaanse gezinnen zonder eigen wagen

In de Verenigde Staten bezit inmiddels al 9,2 procent van de gezinnen geen eigen wagen meer. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan op basis van cijfers van twee jaar geleden. Vijf jaar voordien bleek 8,7 procent van de Amerikaanse gezinnen niet over een eigen auto te beschikken. De onderzoekers voegen er aan toe dat in eenentwintig van de dertig grootste Amerikaanse steden steeds meer inwoners over geen persoonlijke auto blijken te beschikken. De trend heeft volgens de wetenschappers onder meer te maken met de kwaliteit van het openbaar vervoer, stedenbouwkundige realisaties, de beschikbaarheid en kostprijs van parkeergelegenheid, inkomen en brandstofprijs.

“De achteruitgang in het bezit van een eigen wagen kan wellicht aan verschillende factoren worden toegewezen,” merkt onderzoeksleider Michael Sivak, procent vervoer aan het Transportation Research Institute van de University of Michigan, op. “Onder meer heeft een verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer een aantal gezinnen aangezet om van het bezit van een persoonlijke wagen af te zien. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met een efficiëntere invulling van het stadsplan en het creëren van betere omstandigheden voor het voetgangersverkeer. Bovendien is er ook een financiële impact door de kosten van parkeergelegenheid, het inkomen en de brandstofprijs.”

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat in New York inmiddels 56 procent van de huishoudens geen eigen personenwagen bezit, gevolgd door Washington (38 procent), Boston (37 procent), Philadelphia (33 procent), San Francisco (31 procent), Baltimore (31 procent), Chicago (28 procent) en Detroit (26 procent). In eenentwintig van de dertig grootste steden van de Verenigde Staten is het eigendom van personenwagens de voorbije vijf jaar teruggevallen. De steden met het laagste autobezit bleken ook de beste scores op het gebied van openbaar transport te laten optekenen en bieden aan hun inwoners ook het grootste aantal diensten binnen wandelafstand aan. In een stad zoals San José beschikt daarentegen slechts 5,8 procent van de gezinnen niet over een eigen wagen.

Lees Verder

15:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, auto |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.