30-04-14

Content sociale netwerken wordt vooral mobiel gedeeld

Het delen van content in sociale netwerken gebeurt vooral met mobiele applicaties. Dat is de conclusie van een studie van consulent ShareThis, gebaseerd op de activiteiten in meer dan honderdtwintig sociale kanalen die ruim 95 procent van de Amerikaanse gebruikers van desktops en mobiele platformen vertegenwoordigen. De onderzoekers merken op dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 52 procent van de activiteiten rond het delen van content - zoals het verspreiden van artikelen, foto’s en video’s - op mobiele platformen werd geregistreerd. De onderzoekers zagen daarnaast ook een belangrijk terugval bij email in het delen van content.

"Lees Verder

14:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociale netwerken |  Facebook |

Europese jongeren niet overtuigd van onderwijskwaliteit

Europese jongeren zijn van mening dat hun onderwijs geen goede voorbereiding aanbiedt op de digitale structuur van de moderne arbeidsmarkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Tata Consultancy Services (TCS) en de denktank ThinkYoung bij respondenten tussen achttien en dertig jaar in de achtentwintig lidstaten van de Europese Unie. De onderzoekers vonden dat 63 procent van de respondenten niet tevreden bleek te zijn over het huidige onderwijssysteem. Als gevolg daarvan gaf 70 procent aan ervan overtuigd te zijn dat ze na het verlaten van het onderwijs verder in het verwerven van vaardigheden zouden dienen te investeren.

"Lees Verder

14:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs |  Facebook |

Korte wandeling is een stimulans voor creatieve ideeën

Wanneer een aangekondigde opdracht een creatieve respons verwacht, blijkt een korte wandeling efficiënter zijn zittend een oplossing uit te werken. Dat is de conclusie van wetenschappers van de Santa Clara University bij een honderdzeventigtal studenten. De onderzoekers stelden daarbij vast dat een wandeling efficiënter bleek om het creatief denken te stimuleren, zoals het uitwerken van alternatieve toepassingen voor alledaagse voorwerpen en het bedenken van originele concepten om complexe ideeën te vatten. Problemen die echter een eenduidig antwoord vergden, bleken daarentegen zittend op een efficiëntere manier aangepakt te kunnen worden

"Lees Verder

14:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: creativiteit |  Facebook |

Spaans eiland El Hierro gebruikt uitsluitend duurzame energie

El Hierro, het kleinste eiland van de Islas Canarias, zal zijn energie vanaf eind juni volledig uit duurzame bronnen kunnen putten. Daarmee wordt El Hierro het eerste eiland van de wereld dat zijn energievoorziening volledig op duurzame bronnen steunt. De belangrijkste bron is een windpark van vijf turbines in de buurt van de hoofdstad Valverde, dat met een productie van 11,5 megawatt meer dan voldoende elektriciteit levert voor een totale bevolking van tienduizend inwoners en de ontziltings-installaties aan de kust. De overschot aan energieproductie wordt gebruikt om water op te pompen naar een reservoir op een hoogte van bijna 700 meter, waardoor in periodes van windstilte op waterkracht kan worden overgeschakeld.

Hoewel ook andere eilanden over de hele wereld gedeeltelijk worden gevoed door zonnekracht of windenergie, is El Hierro volgens experts het eerste eiland dat een constante levering van elektriciteit heeft gegarandeerd door beide bronnen te combineren en de nood aan externe bevoorrading uit te schakelen. Het project zal ook de uitstoot van koolstofdioxide met 18.700 ton per jaar doen afnemen en een verbruik van veertigduizend vaten olie per jaar kunnen elimeren. Een bestaande elektriciteitscentrale op stookolie zal als reserve worden aangehouden om in noodgevallen de energiebevoorrading te kunnen blijven garanderen.

Het eiland wil zijn streven naar duurzaamheid verder benadrukken door de zesduizend voertuigen op het eiland tegen het einde van het decennium volledig op elektriciteit te laten rijden. Daarvoor werd een samenwerkingsverband opgestart met de autogroep Renault-Nissan. De bouw van het windturbinepark Gorona del Viento vergde een investering van 80 miljoen euro. De lokale autoriteiten hebben een aandeel van 60 procent in het turbinepark. Daarnaast heeft ook het Spaanse energiebedrijf Endesa een belang van 30 procent in het project. De resterende 10 procent is in handen van een lokaal technologie-instituut.

“El Hierro wil eigenaar blijven van het turbinepark,” aldus een woordvoerder van de lokale autoriteiten. “De winsten en mogelijke verliezen en dus de toekomst van Gorona del Viento is daardoor in handen van de lokale bevolking.” Er wordt aan toegevoegd dat de inkomsten uit het turbinepark het budget van het eiland met ongeveer 3 miljoen euro per jaar zal verhogen. Die inkomsten zullen volgens de woordvoerder ten goede komen aan de lokale bevolking, onder meer met subsidies op het waterverbruik en investeringen in infrastructuur en sociaal beleid. El Hierro hoopt verder dat zijn duurzame energieprojecten ook toeristen met een grote belangstelling voor natuur en wetenschap zal kunnen aantrekken.

Lees Verder

14:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: el hierro, energie |  Facebook |

Cyberklas zorgt voor groter engagement en betere resultaten

Cyberklassen leiden bij studenten tot een groter engagement en zorgen ook voor betere studieresultaten. Dat is de conclusie van een experiment van wetenschappers aan de Baylor University in de Amerikaanse stad Waco. De onderzoekers, die aan ruim tweehonderd studenten een online cursus sociologie aanboden, maken gewag van betere resultaten op ondervragingen, een superieure kwaliteit van scripties en hogere scores op examens dan bij jaargenoten die niet aan de cyberklas hadden deelgenomen. De onderzoekers merken op dat een aantal opvoedkundigen vrezen dat sociale media studenten teveel zouden afleiden, maar blijkt het platform in werkelijkheid studenten van passieve toehoorders tot een activa community te transformeren.

"Lees Verder

14:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs, internet |  Facebook |

Bijna driekwart webwinkels bieden mobiele betalingen aan

Consumenten kunnen wereldwijd bij 70 procent van alle webwinkels gebruik maken van mobiele betaalplatformen. Dat is de conclusie van een onderzoek van betaalspecialist Adyen. In het rapport wordt ook opgemerkt dat inmiddels 20,2 procent van alle transacties op het wereldwijde netwerk van Adyen mobiel worden afgehandeld. Dat betekent een stijging met 66 procent tegenover vorig jaar. De smartphone had daarbij een aandeel van 10,9 procent in de betalingen, tegenover 9,3 procent voor tablets. De onderzoekers merken op dat zowel handelaars als consumenten beseffen dat mobiele commerce een cruciaal verkoopskanaal is geworden.

"Lees Verder

14:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiel, webwinkel |  Facebook |

Europese gedachte heeft een grote culinaire basis

Het culinaire erfgoed is een belangrijke basis van de Europese gedachte. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of York en de London School of Economics bij meer dan zesduizend inwoners van Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland, Italië, Roemenië en Spanje. De onderzoekers zeggen dat een regelmatige consumptie van Europese menu’s voor de respondenten een belangrijk onderdeel van de ervaring van een Europese identiteit vertegenwoordigde. Dat geldt ook voor de aankoop van producten in andere Europese landen en het luisteren naar Europese volksmuziek. Een verblijf in een andere lidstaat heeft daarentegen weinig impact op de Europese identiteit.

Lees Verder

14:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, keuken |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van meer dan 132 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een negatief resultaat van 27 miljoen dollar geboekt. De omzet steeg van 114 miljoen dollar naar 250 miljoen dollar. Het sociale netwerk telde eind maart 255 miljoen gebruikers. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Bij de mobiele activiteiten werd een groei met 31 procent tot 198 miljoen gebruikers geteld. De inkomsten uit advertenties stegen met 125 procent tot 225 miljoen dollar. Ongeveer 80 procent van de advertenties werden bij de mobiele activiteiten geregistreerd.

Het Duitse chemieconcern Bayer overweegt om zijn divisie MaterialScience, producent van kunststoffen voor onder meer de autosector en de bouwindustrie. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De divisie heeft een marktwaarde van ongeveer 7 miljard euro. Er is ook in het verleden al gewag gemaakt van een mogelijke verkoop van de divisie. Enkele maanden geleden had het Duitse concern Evonik interesse getoond in de betrokken activiteiten. Met de opbrengsten van een eventuele verkoop zou Bayer zijn farmaceutische activiteiten willen versterken. In de farmaceutische industrie werden de voorbije periode al een aantal opmerkelijke overnames opgetekend.

Luchthaven Dubai International heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 18,36 miljoen internationale passagiers ontvangen. Daarmee kroonde Dubai International zich tot de drukste internationale luchthaven van de wereld. London Heathrow, dat tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar de ranglijst nog aanvoerde, eindigt met 16,1 miljoen internationale reizigers op een tweede plaats. Dat blijkt uit cijfers van de Airports Council International. Dubai International ontving tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 11,4 procent meer passagiers dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. India was de belangrijkste bestemming, gevolgd door Saudi-Arabië en Groot-Brittannië.

Het restaurant Noma uit Kopenhagen van chef René Redzepi is door het Britse Restaurant Magazine uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld uitgeroepen. Daarmee herovert Noma de toppositie die vorig jaar diende te worden afgestaan aan het restaurant El Celler de Can Roca uit het Spaanse Girona. De drie jaar daarvoor bekleedde Noma eveneens de eerste plaats. El Celler de Can Roca staat nu op de tweede plaats, gevolgd door Osteria Francescana uit het Italiaanse Modena. De vierde plaats is voor Eleven Madison in het Amerikaanse New York, gevolgd door Dinner by Heston Blumenthal in Londen. Het Hof van Cleve is op een vijfenveertigste plaats het eerste Belgische restaurant in de rangschikking.

Bank of America ziet zich verplicht om haar inkoop van eigen aandelen en een geplande dividendverhoging op te schorten na een rekenfout. De bank heeft gestructureerde financiële producten uit de periode van de financiële crisis foutief gewaardeerd. Daardoor blijkt de kapitaalsituatie van de bank minder rooskleurig dan vorige maand uit een stresstest is gebleken. Bank of America moest maandag toegeven dat er fouten zijn gemaakt bij het aanleveren van de data waarop de Amerikaanse Federal Reserve de stresstest baseerde. Bank of America was van plan om voor 4 miljard dollar eigen aandelen in te kopen en het kwartaaldividend te vervijfvoudigen tot 5 dollarcent. De Federal Reserve eist nu een nieuw financieel plan.

Britse autoriteiten hebben opnieuw drie gewezen medewerkers van de bank Barclays aangeklaagd vanwege hun rol in de internationale fraude met het Libor-rentetarief. Daarbij richten de Britse onderzoekers voor het eerst hun acties op bankiers die in de Verenigde Staten voor het Britse concern werkten. Volgens de speurders van het Britse Serious Fraud Office hebben de handelaren meegewerkt aan de samenzwering waarbij het veelgebruikte Libor-tarief werd gemanipuleerd. Vorig jaar kregen onder meer Rabobank, Barclays en UBS hoge boetes voor de fraude met het Libor-tarief. In verschillende landen lopen in dit verband inmiddels ook strafrechtelijke onderzoeken naar individuele bankiers.

All Nippon Airways (ANA), de grootste luchtvaartmaatschappij van Japan, heeft het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een nettowinst gerealiseerd van 18 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 127 miljoen euro. De omzet bedroeg ruim 1,60 biljoen yen. Het bedrijf profiteerde onder meer van een recordaantal van 10 miljoen buitenlandse toeristen die Japan hebben bezocht. De resultaten werden ook gestuwd door interessante prijzen bij de verkoop van vliegtuigen en onderdelen. De maatschappij, dat op binnenlandse vluchten veel concurrentie ondervindt van prijsvechters, werkt op dit ogenblik vooral aan een uitbreiding op internationale vluchten.

Bernie Ecclestone, topman van de Formule Eén, heeft 1,2 miljard pond aan belastingen ontlopen dankzij een geheime deal met de fiscus in Groot-Brittannië. In werkelijkheid betaalde hij aan de Britse fiscus slechts een bedrag van 10 miljoen pond. Dat werd door het Britse televisieprogramma Panorama (BBC) gemeld. Panorama meldde dat de Britse fiscale diensten de familie Ecclestone negen jaar lang in het vizier had, tot zes jaar geleden een schikking werd gesloten. Ecclestone wordt in Duitsland vervolgd voor het omkopen van bankier Gerhard Gribkowsky om ervoor te zorgen dat de investeringsmaatschappij CVC Capital Partners een meerderheid zou kunnen verwerven in de Formule Eén.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft zijn bevoorrading vanuit Brazilië tijdelijk opgeschort. Brazilië is de grootste koffieproducent van de wereld, maar wordt met een uitzonderlijke droogste geconfronteerd. Daardoor zijn de koffieprijzen gevoelig gestegen. Door de droogte dreigt de oogst van de arabica-koffie in Brazilië heel wat kleiner uit te vallen. De recorddroogte in Brazilië duurt nu al maanden. In dit seizoen zouden de bonen moeten groeien maar in december, januari en februari noteerden de koffieboeren amper 10 procent van de neerslag die normaal kan worden geregistreerd. Brazilië levert bijna 40 procent van alle koffie in de wereld. De verwachting is dat de koffieprijzen wereldwijd dan ook zullen stijgen.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s zal opnieuw beroep doen op Europese kippen die genetisch gemanipuleerd voedsel hebben gekregen. Het bedrijf heeft daarmee een einde gemaakt aan de vrijwillige beperking van gentech-voedsel die McDonald’s dertien jaar geleden aan zijn leveranciers heeft opgelegd. Volgens die afspraak mochten de Europese kippenboeren van McDonalds hun dieren niet voederen met genetisch gemanipuleerd soja, maar die eis kan volgens het Amerikaanse concern niet meer worden aangehouden. Nagenoeg alle soja die voor dierenvoeder beschikbaar is, is immers afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt geproduceerd met genetisch veranderde producten.

De Amerikaanse farmaceut Allergan, producent van Botox, werkt aan een nieuw overbod op sectorgenoot Shire, nadat eerdere onderhandelingen over een overname waren afgeketst. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Allergan is momenteel zelf een overnamedoelwit van sectorgenoot Valeant Pharmaceuticals, die ongeveer 46 miljard dollar wil betalen voor de Botox-producent. Shire zou eerdere overnamepogingen door Allergan hebben afgewimpeld. Een combinatie van Allergan en Shire zou leiden tot een farmacieconcern met een jaarlijkse omzet van meer dan 11 miljard dollar. Door de inlijving van Shire zou Allergan zich ook beter kunnen wapenen tegen de overnamepoging van Valeant.

Het Amerikaanse energieconcern Future Energy Holdings heeft de bescherming tegen een faillissement aangevraagd. De stap moet de weg vrijmaken voor een herstructurering waarover de eigenaars en schuldeisers na lange onderhandelingen overeenstemming hebben bereikt. Future Energy werd zeven jaar geleden voor ruim 44 miljard dollar van de beurs gehaald. Die transactie is nog altijd de grootste overname met durfkapitaal uit de geschiedenis. De kopers gingen ervan uit de overname door de stijgende prijs van aardgas te kunnen terugverdienen. In werkelijkheid zijn de prijzen echter gedaald, waardoor Future Energy in zware problemen is geraakt. Het bedrijf heeft meer dan 40 miljard dollar schuld.

Het Amerikaanse Motorola Mobility, producent van smartphones, heeft onaanvaardbare maatregelen genomen om zijn patenten te beschermen. Dat heeft de Europese Commissie gezegd. Opgemerkt wordt dat Motorola de regelingen over standaardpatenten voor mobiele telefonie misbruikt en daardoor de concurrentie op de Europese markt verstoort. Onder meer stapte de Amerikaanse groep naar een Duitse rechter met een klacht tegen de patenten die Apple gebruikte in de iPhone en de iPad. De Europese Commissie zegt dat Motorola Mobility zijn concurrenten tegen een redelijke betaling een eerlijke toegang moet bieden tot essentiële technologie en zegt dat de patent-oorlog niet ten koste mag gaan van de consument.

Het Franse energieconcern GDF Suez heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 16 procent tot 4,2 miljard euro. De daling is te wijten aan de verbeterde weersomstandigheden. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werden immers bijzonder koude temperaturen opgetekend, waardoor consumenten meer aardgas dienden te gebruiken voor de verwarming. De voorbije winter werd daarentegen door milde temperaturen gekenmerkt. GDF Suez rekent voor het hele jaar op een winst tussen 3,3 miljard euro en 3,7 miljard euro, tegenover 3,4 miljard euro vorig jaar.

De Duitste autobouwer Volkswagen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 47,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met ruim 25 procent tot 2,5 procent. Volkswagen verkocht tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 2,4 miljoen wagens. Dat betekende een toename met 5,6 procent. De omzetgroei bleef beperkt door de invloed van negatieve wisselkoersen. Volkswagen merkt ook grote regionale verschillen in de vraag. In Azië, West- en Midden-Europa en Noord-Amerika werd een toename opgetekend, maar op de groeimarkten in Zuid-Amerika en Oost-Europa liepen de verkopen daarentegen terug.

Meer Nieuws

07:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-14

Alleenstaand moederschap maakt vrouw niet ongelukkig

Het opvoeden van een kind buiten het huwelijk gaat gepaard met tal van uitdagingen, maar heeft geen negatieve invloed op het geluksgevoel van de moeder. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Umea University in Zweden, het Wittgenstein Centre in Oostenrijk en de Warsaw School of Economics en de Cardinal Stefan Wyszynski University in Polen. Opgemerkt wordt dat het alleenstaande moederschap gepaard gaat met een aantal negatieve elementen, maar de aanwezigheid van het kind heeft volgens de wetenschappers geen enkele ongunstige impact op het geluksniveau van de vrouw.

Lees Verder

14:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moederschap |  Facebook |

Beperken displays kan consumptie alcohol gevoelig terugschroeven

Het beperken van displays voor displays op het einde van winkelrekken kan het verbruik gevoelig terugbrengen zonder dat de prijs of beschikbaarheid wordt beïnvloed. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge, de University of East Anglia en consulent MRC Human Nutrition Research. Vaak wordt verondersteld dat prijs de belangrijkste factor is in de aankoopbeslissing, maar in werkelijkheid kunnen displays aan het einde van het gangpad volgens de Britse onderzoekers een veel grotere impact hebben. Displays aan het einde van het gangpas zou de verkoop van sterke drank met 46 procent kunnen doen toenemen. Bij wijn en bier is er sprake van een respectievelijke stijging met 34 procent en 23 procent.

Lees Verder

14:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: display, alcohol |  Facebook |

Amerikaanse student-atleten slachtoffer van negatieve vooroordelen

Atleten worden aan Amerikaanse universiteiten vaak met negatieve vooroordelen bejegend. Er wordt immers vaak aangevoerd dat hun universitaire carrière veel meer op hun atletische prestaties dan op hun academische capaciteiten is gebaseerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University. De onderzoekers stellen dat deze academische stigma rond de student-atleet een zelfvervullende werking kunnen hebben en een negatieve impact kunnen hebben op de academische prestaties. Er wordt aan toegevoegd dat de mannelijke student-atleten bovendien veel gevoeliger zijn voor deze stigma dan hun vrouwelijke collega’s.

Lees Verder

14:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: student, atleet |  Facebook |

Hollywood wil dat zwarte politiemannen vooral grappig zijn

Afro-Amerikaanse personages in politiefilms moeten vooral humoristisch zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Sam Houston State University en de Indiana State University. De onderzoekers stelden vast dat in de politiefilms die de voorbije veertig jaar op de markt werden gebracht aan Afro-Amerikaanse personages bijna nooit een hoofdrol wordt toegewezen. Indien deze personages toch een promimente functie krijgen, betreft het volgens de wetenschappers bovendien meestal een humoristische rol. Op die manier dreigt de geloofwaardigheid van Afro-Amerikaanse politiemensen volgens de onderzoekers in het gedrang te komen.

Lees Verder

14:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film, vooringenomenheid |  Facebook |

Vooringenomenheid tegen flexibiliteit creëert toxische werkomgeving

Vooringenomenheid tegen flexibel werken kan tot een toxische cultuur leiden die de hele werkomgeving aantast. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rice University en de University of California bij meer dan tweehonderd wetenschappers op Amerikaanse universiteitscampussen. De vooringenomenheid kan volgens de onderzoekers niet alleen een negatieve impact hebben op de tevredenheid over de balans tussen werk en persoonlijk leven, maar kan ook het engagement aantasten en tot een groter personeelsverloop leiden. Ook dreigt volgens de wetenschappers de productiviteit in het gedrang te komen.

Lees Verder

14:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: flexibiliteit |  Facebook |

Ontwikkeling effectief leiderschap belangrijkste opdracht human resources

Het ontwikkelen van effectief leiderschap is voor human resources dit jaar de belangrijkste prioriteit. Dat is de conclusie van een enquête van consulent Deloitte bij een groep Britse bedrijven. Het ontwikkelen van effectief leiderschap staat met een score van 74 procent op de eerste plaats van de prioriteiten die worden gesteld. Op de tweede plaats staan een omscholing van human resources en het stimuleren van betrokkenheid en loyaliteit met elk 70 procent. Daarna volgens talentmanagement en talentanalyses met elk 68 procent. Vorig jaar stond het ontwikkelen van leiderschap nog op een vierde plaats.

Lees Verder

14:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, leiderschap |  Facebook |

Toenemende interesse in YouTube als televisieplatform

Op één jaar tijd is de interactie met televisie-gerelateerde content op het online videoplatform met 65 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse internetbedrijf Google, eigenaar van YouTube. Tijdens dezelfde periode is het aantal zoekopdrachten rond televisie op YouTube volgens het rapport met 54 procent gestegen. De belangrijkste drijfveer achter deze trends moet volgens Google wellicht worden gevonden in de groeiende populariteit van het meerschermen-gebruik. Televisiekijkers gaan op mobiele apparaten immers vaak op zoek naar extra informatie over de getoonde programma’s.

Lees Verder

14:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: youtube, televisie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Duitse industrieconcern Siemens werkt aan een nieuwe strategie. Het nieuwe plan zou tijdens de eerste helft van de maand mei bekend worden gemaakt. De introductie van de strategie zou opnieuw duizenden banen kunnen kosten. Volgens waarnemers zouden de vier belangrijkste divisies van Siemens worden ontmanteld en een slankere organisatie worden gecreëerd. Mogelijk zouden vijfduizend tot tienduizend banen worden bedreigd. Midden vorig jaar kondigde Siemens al aan wereldwijd vijftienduizend banen te schrappen. De reductie maakte toen onderdeel uit van een kostenbesparingsprogramma van ruim 6 miljard euro. Bij Siemens werken wereldwijd ongeveer 360.000 mensen. Eén derde werkt in Duitsland.

Het Chinese staatsoliebedrijf Sinopec heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 14,1 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 1,6 miljard euro. De omzet daalde met 7,8 procent tot 641 miljard yuan. De oliewinningstak van Sinopec had te kampen met dalende prijzen en hogere kosten voor het zoeken en winnen van ruwe olie. Dat kon niet door een verbetering van de resultaten bij de raffinagetak worden opgevangen. De productie van ruwe olie door Sinopec steeg in het eerste kwartaal met 9 procent tot 89,37 miljoen ton. De gemiddelde prijs daalde met 4 procent tot 95,39 dollar per vat. De gasproductie steeg met 9 procent tot 177,4 miljard kubieke voet.

De Amerikaanse regering heeft nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland, dat zich niet zou houden aan het akkoord om de crisis in Oekraïne te beteugelen. Er worden strafmaatregelen opgelegd aan zeven Russische regeringsmedewerkers en zeventien bedrijven die zijn gelinkt aan Poetin. De tegoeden van de personen en bedrijven worden bevroren. Het gaat onder meer Igor Setsjin, topman van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, net zoals Sergej Chemezov van het technologiebedrijf Rostec en de financiële groepen InvestCapitalBank, SMP Bank en de JSB Sobinbank. Er worden ook geen exportvergunningen meer verstrekt voor hoogwaardige technologische goederen voor de Russische strijdkrachten.

De Spaanse financiële groep Bankia heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 186 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 134 miljoen euro tijdens de eerste drie maanden van het voorbije jaar. De bank, die nog voor ongeveer 60 procent in handen is van de Spaanse overheid, sneed verder in de kosten en zag de omvang van zijn portefeuille slechte leningen van 14,7 procent eind vorig jaar tot 14,3 procent eind maand inkrimpen. Het renteresultaat steeg met 12 procent tot 698 miljoen euro. Bankia slaagde erin de administratieve kosten met 10 procent terug te schroeven, terwijl de personeelskosten met 17 procent konden worden beperkt.

Luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de kosten te verlagen. De maatschappij wil dit jaar 450 miljoen euro extra kapitaal aantrekken, waarvan twee derde wordt aangebracht door grootaandeelhouder Etihad Airways. Het bedrijf heeft het voorbije jaar grote verliezen moeten boeken. De nieuwe reorganisatie komt bovenop het lopende besparingsprogramma, dat vorig jaar 200 miljoen euro aan bezuinigingen opleverde. Air Berlin hoopte daarmee opnieuw winstgevend te kunnen worden, maar beleefde een tegenvallend zomerseizoen door het warme weer in Midden-Europa, waardoor veel Duitse toeristen minder geneigd waren om verre bestemmingen op te zoeken.

De regeringen van Duitsland en Frankrijk willen de mogelijkheid van een samengaan tussen de industrieconcerns Siemens en Alstom bekijken. Dat hebben woordvoerders van de Duitse regering gemeld. Volgens het Duitse ministerie van economische zaken zou een gedeeltelijke overname van Alstom door Siemens industrieel grote kansen kunnen bieden voor beide landen. De Frans-Duitse toenadering volgt op een bod van de Amerikaanse industriële groep General Electric op de energie-divisie van Alstom. Siemens zou daarop een voorstel hebben gedaan om datzelfde onderdeel over te nemen in ruil voor zijn eigen treinendivisie. De Franse president François Hollande heeft zowel met General Motors als Siemens gepraat.

Het consumentenvertrouwen is tijdens de maand in april gestegen tot een niveau van 105,4 punten. Dat is gebleken uit cijfers van Istat, het Italiaanse bureau voor de statistiek. Tijdens de maand maart werd een niveau van 101,2 punten opgetekend. Istat merkt op dat het vertrouwen van de Italiaanse consument is gestegen tot het hoogste niveau in ruim vier jaar tijd. De stijging volgt op de voorstellen van de nieuwe Italiaanse premier Matteo Renzi, die onder meer een verlaging van belastingtarieven op het oog heeft. De Italiaanse gezinnen, die relatief weinig schulden hebben en over belangrijke spaargelden beschikken, zouden vooral positiever zijn geworden ten aanzien van hun economische situatie en persoonlijke verwachtingen.

Het Japanse elektronicaconcern Panasonic tijdens het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgerond, een omzet geboekt van 7,7 biljoen yen. Dat komt overeen met een bedrag van 55 miljard euro. Tijdens het jaar voordien werd een omzet gerealiseerd van 7,3 biljoen yen. De buitenlandse omzet steeg met 9 procent door een robuuste vraag vraag vanuit de Verenigde Staten en economisch herstel in Europa. Panasonic haalde grofweg de helft van de opbrengsten buiten Japan. Ook op de binnenlandse markt werd een groei opgetekend omdat veel consumpenten wilden anticiperen op aan gekondigde btw-verhogingen. De nettowinst van Panasonic bedroeg 120 miljard yen, tegenover een verlies van 754 miljard yen het jaar voordien.

Het Zweedse farmaconcern Meda heeft het overnamebod van het Amerikaanse Mylan opnieuw afgeslagen. Meda liet in een verklaring weten ervan overtuigd te zijn dat een zelfstandige toekomst beter is voor het bedrijf en dat bovendien de grootste aandeelhouder gekant is tegen een overname. Het bedrijf is voor 23 procent in handen van de Zweedse miljardairsfamilie Olsson. Waarnemers hadden aangegeven dat Mylan zijn bod op Meda tot 6,7 miljard dollar had opgedreven. De Zweedse groep zou ook eerdere toenaderingspogingen van Mylan hebben afgeslagen. De fusie zou een groep hebben gecreëerd met een omzet van 9 miljard dollar, maar Meda zegt dat alle onderlinge contacten zijn beëindigd.

De Amerikaanse farmagroep Pfizer heeft bevestigd belangstelling te hebben in een overname van zijn Britse sectorgenoot AstraZeneca. Het Amerikaanse concern zegt het Britse bedrijf in januari al te hebben benaderd en recent opnieuw een voorstel te hebben gedaan om de gesprekken te hervatten. In januari zou Pfizer een bod van 98,9 miljard dollar hebben gedaan op AstraZeneca, dat het voorstel echter had afgewezen. Het bod zou nochtans de grootste transactie uit de geschiedenis van de financiële sector worden. Ook het huidige record staat op naam van Pfizer, dat vijf jaar geleden een bedrag van 91,4 miljard dollar betaalde voor de overname van Warner-Lambert.

De Nederlandse logistieke groep TNT Express heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,61 miljard euro. Dat betekende een daling van 6,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Nederlandse groep boekte een nettowinst van 1 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 144 miljoen euro tijdens het eerste kwartaal vorig jaar, maar toen kon het concern een eenmalige bate van 200 miljoen euro inschrijven. De omzetdaling is volgens TNT Express onder meer het gevolg van nadelige wisselkoerseffecten en de verkoop van de binnenlandse activiteiten in China. Ook lagere prijzen speelden opnieuw een rol. TNT Express verwacht dit jaar opnieuw een heropleving.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 22,7 procent tot 1,4 miljard euro. Het concern zegt dat een grotere verkoop van geneesmiddelen de nadelige impact van de wisselkoerseffecten op de omzet ruimschoots te hebben kunnen opvangen. De omzet van de farmadivisie steeg met 2,9 procent tot 598 miljoen euro, terwijl bij de agrarische divisie CropScience een groei met 4,9 procent tot 2,9 miljard euro liet optekenen. De divisie MaterialScience liet een omzetstijging met 1 procent tot 2,8 miljard euro registreren.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell gaat een basisoliefabriek in Pernis, waar grondstoffen voor smeermiddelen worden gemaakt, sluiten. Daardoor verdwijnen zeventig arbeidsplaatsen. De medewerkers krijgen echter een andere baan op de site aangeboden. Dat heeft een woordvoerder van Shell bekend gemaakt. De beslissing om de fabriek te sluiten moet volgens het concern worden gevonden in de lage vraag naar basisolie en de hoge kosten, waardoor de concurrentiekracht is aangetast. Shell stopt niet met zijn activiteiten op het gebied van basisolie, maar zegt dat de betrokken fabriek zestig jaar oud is en geen zware investeringen in installaties meer kan verantwoorden.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips verkoopt zijn divisie Lifestyle Entertainment aan de Amerikaanse groep Gibson Brands. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 135 miljoen euro. Daarnaast kan Philips de volgende zeven jaar inkomsten tegemoet zien uit een licentieovereenkomst voor het gebruik van zijn merknaam. Die zijn afhankelijk van de omzet die Gibson met de verkochte activiteiten behaalt, maar er werd wel een minimumvergoeding voorzien. Philips maakte begin vorig jaar bekend dat de betrokken activiteiten zou worden uitbesteed aan de Japanse groep Funai, maar die overeenkomst werd in oktober weer ontbonden. Daarop kwam de divisie onder de naam Woox Innovations opnieuw in de etalage.

Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn heeft bij een intern onderzoek een nieuwe kartelzaak ontdekt, waarbij het concern achttien jaar lang te hoge prijzen heeft betaald voor betonnen spoorbielzen. Dat heeft het Duitse concern bekend gemaakt in een reactie op berichten over het kartel in Duitse media. Deutsche Bahn eist nu een schadevergoeding van tientallen miljoenen euro's van minstens negen staalbedrijven die bij het kartel waren betrokken. Door het kartel zouden de prijzen met surplus tussen 20 procent en 30 procent zijn opgetrokken. Het kartel zou in het midden van de jaren tachtig tot stand zijn gekomen. Volgens Deutsche Bahn weigerde het kartel een schikking, waardoor nu een schadevergoeding wordt geëist.

Meer Nieuws

06:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-14

Consument verwerpt digitale reclame voor auto’s en financiële diensten

De consument wil het liefst digitale reclames ontvangen over toerisme en gezondheid. Daarentegen worden advertenties over auto’s en financiën het vaakst afgewezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het privacy-bedrijf Truste bij tweeduizend Amerikaanse consumenten. Truste benadrukt dat consumenten de mogelijkheid moeten hebben om de controle te houden over hun digitale ervaring en ze hun privacy moeten kunnen beschermen zonder dat ze een grote deskundigheid in cookies of tracking-technologieën moeten verwerven. Consumenten die hun interesses rechtstreeks aan de adverteerder kenbaar kunnen maken, kan volgens Truste een revolutie creëren in de reclame-industrie.

Lees Verder

15:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, online |  Facebook |

Slaappatronen geven veel informatie over relatie en persoonlijkheid

De voorkeur voor een slaaphouding onthult veel over relaties en persoonlijkheden. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Hertfordshire bij meer dan duizend personen. Vooral het lichamelijk contact blijkt volgens de onderzoekers een belangrijk signaal te vormen. Bij koppels die tijdens de slaap lichamelijk contact hadden, bleek 94 procent tevreden te zijn met zijn relatie. Bij paren die geen contact hadden, daalde dat cijfer echter tot 68 procent. Er wordt aan toegevoegd dat zelfs de onderlinge afstand kan worden gerelateerd aan de kwaliteit van de redactie.

Lees Verder

15:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slaap, relatie |  Facebook |

Consument vertrouwt adverteerder en marketeer niet met persoonlijke gegevens

Consumenten tonen zich in toenemende mate bezorgd over de opslag en het gebruik van hun gegevens. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent GfK Research. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat marketeers en adverteerders het minst worden vertrouwd en daarbij zelfs slechter scoren dan de overheid. Vastgesteld werd dat 49 procent van de de respondenten toegeven dat gepersonaliseerde reclames een nuttige hulp kunnen zijn, maar 64 procent zegt geen vertrouwen te hebben in de manier waarop hun gegevens door marketeers en adverteerders worden gebruikt. Er wordt echter wel aan toegevoegd dat er tussen de diverse leeftijdsgroepen belangrijke verschillen kunnen worden opgetekend.

Lees Verder

15:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: consument, privacy |  Facebook |

Reissites spelen onvoldoende in op consumenten

Reissites slagen er niet goed in om op de consument in te spelen. De reden voor het probleem moet worden gezocht bij een gebrek aan analyses. Dat is de conclusie van een onderzoek van consultant Lima Consulting Group. Online reisplatformen zijn volgens de onderzoekers een belangrijke bestemming voor potentiële reizigers, maar specifieke reissites, zoals luchtvaartmaatschappijen, blijven op die trend achter. De onderzoekers stelden vast dat 37 procent van de online reispagina’s verkeerde bezoekersaantallen opgeven. Er wordt nog aangegeven dat online reisbureau’s de beste resultaten laten optekenen bij hun analyses, maar voldoen de prestaties van luchtvaartmaatschappijen, hotels en leasingbedrijven niet aan de vereisten.

Lees Verder

15:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reissites, internet |  Facebook |

Turkije en China wereldwijde voorlopers in streaming

Turkije, China en Rusland zijn voorlopers in de overstap naar televisie naar streaming en gelijkaardige diensten. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Ipsos Open Thinking Exchange bij meer dan vijftienduizend consumenten in twintig landen. De onderzoekers stellen dat een meerderheid van 86 procent nog steeds traditionele televisie bekijkt, maar er wordt aan toegevoegd dat andere platformen steeds verder aan populariteit winnen. Daarbij werd vastgesteld dat 27 procent programma’s van computers naar televisie doorschakelt, terwijl 16 procent gebruik maakt van streaming. Digitale videorecorders en aanverwante apparaten worden door 16 procent van de respondenten gebruikt. Mobiele apparaten hebben inmiddels een penetratie van 16 procent opgebouwd in de televisiemarkt.

Lees Verder

15:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: streaming |  Facebook |

Joggers lopen groter risico op luchtvervuiling dan wandelaars

Joggers die een traject volgen in de buurt van drukke wegen, dreigen meer luchtvervuiling in te ademen dan de gewone wandelaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Lancaster. De onderzoekers stellen dat vaak algemeen wordt verondersteld dat de hogere snelheid met een kortere blootstelling aan de luchtvervuiling gepaard zou gaan en dus minder impact zou hebben op de gezondheid, maar dat geldt volgens de wetenschappers alleen wanneer de ademhaling identiek zou blijven. De onderzoekers stelden ook vast dat ook gewicht, lengte en geslacht impact hebben op de ingeademde luchtvervuiling.

Lees Verder

15:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvervuiling, gezondheid |  Facebook |

Werkgeheugen functioneert beter bij ideale omgevingstemperatuur

De omgevingstemperatuur heeft een belangrijke impact op de prestaties van het werkgeheugen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Leiden. De onderzoekers stelden vast dat het werkgeheugen beter functioneert wanneer het individu geconfronteerd wordt met een omgevingstemperatuur waarin men zich het meest comfortabel voelt. De resultaten bevestigen volgens de wetenschappers dat temperatuur het cognitief vermogen beïnvloedt. De ideale omgevingstemperatuur voorkomt volgens de wetenschappers wellicht dat de energiebronnen die nodig zijn om mentale taken uit te voeren, versneld uitgeput raken.

"Iedereen weet uit eigen ervaring dat het klimaat en de temperatuur een invloed kunnen hebben op het gevoel van het individu, maar slechts weinig was bekend over de impact van deze factoren op het denkvermogen,” zeggen de onderzoekers Lorenza Colzato en Roberta Sellaro, professoren psychologie aan de Universiteit van Leiden. "De weinige studies die rond deze problematiek werden gepubliceerd, lieten uitschijnen dat koelere omgevingen een positieve impact hebben op de cognitieve prestaties bij het uitvoeren van complexe taken, maar dat blijkt geen absolute vaststelling te zijn. In werkelijkheid functioneert het werkgeheugen beter wanneer de omgevingstemperatuur perfect past bij de voorkeur van het individu.”

Bij een computertaak rond de herkenning van letters bij een omgevingstemperatuur van respectievelijk vijfentwintig, twintig en vijftien graden Celsius, bleek dat de respondenten de beste prestaties lieten optekenen in een ruimte die het best overeenkwam met de persoonlijke voorkeuren die eerder waren opgegeven. “Het fenomeen kan wellicht worden verklaard door het feit dat het uitvoeren van cognitieve taken veel energie vergt," zeggen de onderzoekers. "Wanneer het individu zich echter niet in een optimale omgeving bevindt, zou die energie echter snel uitgeput kunnen raken. De resultaten van de studie bevestigen dat temperatuur een invloed heeft op het cognitieve vermogen. Ideale temperaturen kunnen dan ook de efficiëntie en productiviteit bevorderen.”

Lees Verder

15:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Griekenland heeft het voorbije jaar een primair begrotingsoverschot van 1,5 miljard euro laten optekenen. Het primaire begrotingsoverschot, dat geen rekening houdt met de rentelasten, vertegenwoordigde 0,8 procent van het Griekse bruto binnenlandse product. Dat blijkt uit een rapport van de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Griekenland wordt nog wel met een begrotingstekort van 12,7 procent en een overheidschuld van meer dan 175 procent geconfronteerd, maar toch wordt het primaire overschot als een belangrijk signaal bestempeld. Het biedt een het land immers de mogelijkheid goedkopere leningen af te sluiten.

Het Britse farmaconcern AstraZeneca heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,47 miljard dollar. Dat betekende een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern zegt geconfronteerd te worden met een grote concurrentie van goedkopere generieke geneesmiddelen. De kwartaalomzet van AstraZeneca steeg van 6,39 miljard dollar naar 6,42 miljard dollar. De belangrijkste groepijlers van de portfolio van het Britse concern zijn het cardiovasculaire middel Brilinta en producten tegen diabetes en ademhalingsproblemen. Er wordt nog opgemerkt dat de opkomende markten een groei met 11 procent lieten optekenen. In China werd een stijging met 22 procent gemeld.

Het telecomconcern America Movil is in Mexico veroordeeld tot een boete van 545.000 euro wegens inbreuken op de privacy. Er was immers gebleken dat het bedrijf informatie over betalingsachterstanden over zijn klanten had verspreid bij contactpersonen uit het bestand van de betrokken consumenten. Op dit manier zou America Movil hebben getracht de klanten aan te sporen hun achterstanden aan te zuiveren. De Mexicaanse privacy-autoriteiten hadden erop gewezen dat America Movil van de betrokken klanten geen toestemming had gekregen om de informatie te verspreiden. America Movil werd er door concurrent Telefonica eerder al van beticht inbreuken te plegen tegen de Mexicaanse regelgeving.

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf AbbVie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met ruim 1 procent tot 980 miljoen dollar. De verkoop van Humira, het belangrijkste product, nam met 18 procent toe tot 2,6 miljard dollar. AbbVie werd begin vorig jaar afgesplist van het farmaconcern Abbott Laboratories. Het biotechnologiebedrijf werkt aan een diversificatie van zijn portfolio met experimentele behandelingen voor onder meer hepatitis en kanker en zoekt ook naar aanvullende behandelingen voor Humira, een geneesmiddel tegen reumatoïde arthritis.

Een goedkeuring van de fusie tussen kabelexploitanten Ziggo en UPC Nederland door de Europese Commissie moet wellicht niet op korte termijn worden verwacht. Dat hebben waarnemers tegenover het persbureau Reuters gezegd. De Europese Commissie werkt al een eerste onderzoek naar de gevolgen van de fusie, waarvan de resultaten tijdens de eerste helft van de maand mei worden gepresenteerd. Volgens de waarnemers zal daarbij echter een nieuw, diepgravend onderzoek worden aangekondigd, dat ruim drie maanden in beslag kan nemen. UPC Nederland is eigendom van de groep Liberty Global, die door de overname van Ziggo een grote kabeloperator op de Nederlandse markt wil creëren.

Het Amerikaanse concern Colgate-Palmolive, producent van onder meer tandpasta en shampoo, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 388 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Belangrijkste reden van de winstdaling was een eenmalige last in verband met de daling van de waarde van de Venezolaanse bolivar. Ook maakte Colgate meer kosten als onderdeel van een herstructurering. Indien met deze effecten geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 2 procent zijn gerealiseerd. De omzet kende een lichte stijging van 4,31 miljard dollar naar 4,32 miljard dollar. Er werd wel een organische groei van 6,5 procent opgetekend.

De Amerikaanse fastfoodketen Burger King heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 241 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met ruim een kwart tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met bijna 70 procent toe tot ruim 60 miljoen dollar. Het concern zegt in alle regio’s een omzetgroei te hebben kunnen optekenen, hoewel de verkopen in Noord-Amerika achterbleven op andere afzetgebieden. Opgemerkt wordt daarbij dat in de Verenigde Staten en Canada de impact werd gevoeld van het strenge winterweer, waardoor de verkopen in die regio’s slechts met 0,1 procent stegen. Vorig jaar diende in Noord-Amerika echter een daling met 3 procent te worden gemeld.

De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 487 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 362 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Een bedrag van 37 miljoen dollar was wel toe te schrijven aan winsten op desinvesteringen. De omzet steeg met 3,4 procent tot 3 miljard dollar. Het Amerikaanse concern kan naar eigen zeggen onder meer profiteren van grote orders van het Chinese telecomconcern Huawei, dat de chips van Texas Instruments gebruikt in een nieuw netwerk voor mobiele telefonie. Door zich te richten op analoge chips is het Amerikaanse concern minder afhankelijk geworden van personal computers.

Het Duitse automerk Audi verwacht dit jaar in China een dubbelcijferige groei te kunnen realiseren. Dat heeft Rupert Stadler, topman van Audi, bekend gemaakt. Vorig jaar zag Audi de verkoop in China en Hongkong met 21 procent stijgen tot bijna 492.000 exemplaren. Daarmee werd een nieuw record opgetekend, maar Stadler verwacht dat de groei zich nog zal versnellen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar verkocht Audi op de Chinese markt meer dan 124.000 exemplaren. Dat komt overeen met een verkoop over een periode van twaalf maanden zes jaar geleden. China is de belangrijkste markt voor Audi, dat in het land groter is dan zijn Duitse rivalen BMW en Mercedes-Benz.

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,68 miljard dollar. Dat betekende een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 53 procent terug tot 727,9 miljoen dollar. De terugval is te wijten aan de grotere concurrentie van goedkopere generieke alternatieven. Het concern werd vooral getroffen door het verlies van de patentbeschemring op het antidepressie-middel Cymbalta en het osteoporose-product Evista. Het bedrijf zegt op een aantal buitenlandse markten wel een volumegroei te hebben kunnen realiseren. Daarbij wordt vooral gewezen op Japan en de opkomende markten.

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,93 biljoen won. Dat komt overeen met een bedrag van 1,4 miljard euro. Tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar diende een winstdaling met 0,9 procent worden opgetekend. De terugval kon wel worden afgeremd door een aantrekkende verkoop op de thuismarkt, die 44 procent van de totale omzet van het Zuid-Koreaanse concern vertegenwoordigt. Door de sterke Zuid-Koreaanse won kon minder worden verdiend met de verkoop in het buitenland. Daarnaast kampt Hyundai in het buitenland met groeiende concurrentie van grote concerns zoals Toyota, Volkswagen en Ford.

De Chinese petroleumproducent PetroChina heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 34,2 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 4 miljard euro. Tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar diende een winstdaling van 4,9 procent te worden gemeld. Die terugval was grotendeels te wijten aan de lagere olieprijzen. De omzet van het Chinese concern daalde van 540,3 miljard yuan tot 528,9 miljard yuan. De gemiddelde productie van PetroChina daalde met 2,3 procent tot 363,4 miljoen vaten olie-equivalent. De gemiddelde verkoopprijs per vat daalde met 2,9 procent tot 100,60 dollar.

De Europese Unie mag de tabaksgroep RJ Reynolds, fabrikant van onder meer Camel, vervolgen voor het opzetten van smokkel en witwasprakijkten met de Russische en Columbiaanse maffia. Dat heeft een federaal hof van beroep in de Verenigde Staten beslist. De Europese Unie probeert al langer fraudeconstructies van grote tabaksfabrikanten te ontmantelen. Tabaksproducent Philip Morris betaalde tien jaar geleden een schikking van ongeveer 1 miljard euro om aan een gerechtelijke vervolging te kunnen ontsnappen. De Europese Commissie startte twaalf jaar geleden met een geding tegen RJ Reynolds, maar boekte daarbij tot nu toe geen resultaten.

Autobouwer Volvo Cars heeft in zijn vestiging in het Zweedse Torslanda een nieuw complex in gebruik genomen. Daarmee kan de Zweedse vestiging zijn productiecapaciteit van tweehonderdduizend naar driehonderdduizend exemplaren per jaar opdrijven. Op de nieuwe productielijn zal de nieuwe terreinwagen XC90 worden gebouwd. De terreinwagen moet volgend jaar op de markt komen. De investering toont volgens Volvo, dochterbedrijf van de Chinese groep Geely, in Zweden als productielocatie blijft geloven. Tot nu toe was Volvo Gent met een capaciteit van 270.000 exemplaren de grootste vestiging van de autobouwer. Volvo bouwt ook twee Chinese fabrieken.

Het Ierse bedrijf Mainstay Medical, producent van medische apparatuur, wil met een notering op de beurzen Irish Stock Exchange in Dublin en Euronext Parijs een bedrag van 23 miljoen euro ophalen. Door de beursgang wordt de totale waarde van Mainstay Medical geraamd op ongeveer 128 miljoen euro. Mainstay Medical is gespecialiseerd in de behandeling van lage rugpijn en heeft daarvoor het apparaat ReActiv8 ontwikkeld. Met het bijkomende financiële middelen wil de Ierse groep klinische tests met ReActiv8 financieren. In eerste instantie zouden tests worden georganiseerd in Australië, maar later ook in Europa. Onder meer investeerders zoals Capricorn, Sofinnova en Medtronic hebben participaties in Mainstay Medical.

Meer Nieuws

06:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-14

Groot-Brittannië kent hardnekkige sekstische cultuur

De seksistische cultuur is in Groot-Brittannië hardnekkiger en openlijker aanwezig dan in de meeste andere landen. Dat heeft Rashida Manjoo, expert bij de Humans Rights Council van de Verenigde Naties, gezegd. Het fenomeen heeft volgens Manjoo vooral te maken met de mannenclub-cultuur die nog altijd in de Britse maatschappij aanwezig is. De experte waarschuwde dat seksuele intimidatie en pesterijen in de Britse scholen routine dreigen te worden. Er moet in het Britse onderwijs dan ook structureel worden opgetreden tegen het seksisme. Manjoo geeft toe dat ook in andere landen seksisme aanwezig is, maar alleen in Groot-Brittannië duidelijk aan de oppervlakte kan worden opgemerkt.

Lees Verder

12:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groot-brittannië, seksisme |  Facebook |

Bedrijfsleven moet leidende rol opnemen voor duurzame toekomst

Het bedrijfsleven moet een leidende rol opnemen bij het veiligstellen van een duurzamere toekomst. Dat zegt Ed Williams, chief executive van consultant Edelman. Het bedrijfsleven bevindt zich volgens hem op een kruispunt in de relatie met de bredere gemeenschap, waarbij de ondernemingen moeten aantonen bereid te zijn om een cruciale functie op te nemen in het uitbouwen van een duurzame toekomst. Williams merkt daarbij op vertrouwen echter een belangrijk probleem is in het bedrijfsleven en dan ook moet aangepakt worden vooral bedrijfsleiders aanvaard worden als belangrijke partners in een duurzame veranderingen. Hij wijst er daarbij op dat slechts 12 procent van het publiek gelooft dat chief executives ethische en morele beslissingen nemen.

Lees Verder

12:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bedrijfsleven, duurzaamheid |  Facebook |

Budgetten en tijdsgebrek belangrijkste hinderpalen voor online activiteit kleinere onderneming

Financiële beperkingen en tijdsgebrek zijn voor kleinere ondernemingen de belangrijkste hinderpalen om een verdere online aanwezigheid uit te bouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Huzzah Media. De onderzoekers merken daarbij op dat 80 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen inmiddels over een website beschikken, maar daarentegen blijkt minder dan 20 procent over een mobiele applicatie te beschikken. Die beperkte aanwezigheid kan volgens de onderzoekers uiteindelijk een belangrijk concurrentieel nadeel worden, aangezien een intensief engagement van de consument essentieel is om klanten aan te zetten de commerciële relatie met de onderneming verder te zetten.

Lees Verder

12:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, onderneming |  Facebook |

Muziek kan promotor worden van wetenschappelijk onderwijs

Muziek kan een belangrijk platform vormen om bij jongeren de interesse in wetenschap aan te wakkeren. Dat is de boodschap van een rapport van wetenschappers aan de University of Washington, die een studie uitvoerden naar de mogelijkheden van muziekvideo’s om de kennis over wetenschappelijke concepten bij jongeren uit te breiden. Eerdere studies hebben al aangetoond dat muziek stress kan verminderen en de betrokkenheid van de student bij het leerproces kan verhogen. Dat liet volgens de wetenschappers uitschijnen dat muziekvideo’s voor sommige studenten ook een hulpmiddel zou kunnen zijn om informatie beter op te slaan en te verwerken.

"Er moeten verschillende onderwijsstrategieën kunnen worden ontwikkeld,” benadrukt onderzoeksleider Katie Davis, professor digitale mediatechnologieën aan de University of Washington. “Educatieve onderwerpen moeten vanuit verschillende invalshoeken kunnen worden benaderd. Muziek kan daarbij aan alternatieve benadering aanbieden voor wetenschappelijke concepten.” De onderzoekers stelden vast dat proefpersonen na het bekijken van een muziekvideo met een wetenschappelijke content, hun scores in de behandelde materie gevoelig verbeterden. Daarbij kon volgens hen niet alleen bij een positieve invloed worden gemeten bij vragen over wetenschappelijke feiten, maar ook bij complexere inzichten.

De onderzoekers benadrukken dat iedereen een individuele manier van leren kent. “Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat studenten het grootste profijt halen uit praktische leerprocessen, waarbij gebruik gemaakt wordt van instrumenten die de interesse van de betrokkene kunnen wekken en gebruik maken van observaties en audiovisuele technieken,” geeft professor Davis aan. “Ook kon worden vastgesteld dat een emotioneel geladen omgeving de herinneringen van het individu kan beïnvloeden. Aangezien muziek een emotioneel karakter heeft, is het aannemelijk dat het medium een versterkende impact kan hebben op het educatieve geheugen.”

“Uiteraard zijn muziekvideo’s niet de enige manier waarop wetenschap kan worden onderwezen,” zegt Katie Davis nog. “Het onderzoek wil alleen aantonen dat het medium een alternatief kanaal zijn om wetenschappelijke vakken, die bij veel studenten weinig populariteit genieten, naar voor te brengen. Op die manier kan muziek de wetenschappen helpen een bredere groep jongeren aan te spreken, wat zich kan vertalen op een sterkere vertegenwoordiging op de wetenschappelijke arbeidsmarkt.” Mede-onderzoeker Greg Crowther wijst erop dat de proefpersonen niet onder druk stonden van een leerkracht, maar de muziekvideo uit vrije wil bekeken.

“De studenten bleken een actieve belangstelling te tonen,” zegt Crowther. “Op die manier bleek het leerproces plezieriger en interessanter opgevat te worden. Er zouden meer opportuniteiten moeten worden gezocht om leerstof op een alternatieve manier aan te bieden.”

Lees Verder

12:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek, wetenschap |  Facebook |

Vrouwen moeten na langere onderbreking opnieuw in de arbeidsmarkt kunnen stappen

Er moeten speciale programma’s worden ontwikkeld om vrouwelijke werknemers na een langere onderbreking toe te laten hun carrière weer op te nemen. Dat zegt Julianne Miles, oprichter van Woman Returners, een Britse organisatie die ondersteuning biedt aan vrouwelijke werknemers die na een langere periode van afwezigheid, meestal voor de opvoeding van kinderen, opnieuw hun plaats op de arbeidsmarkt willen innemen. Miles verwijst daarbij naar een studie die heeft uitgewezen dat 70 procent van de vrouwelijke werknemers ervoor terugdeinzen om hun carrière te onderbreken. Bovendien vertonen ze na een lange afwezigheid volgens Miles vaak een gebrek aan vertrouwen in de eigen professionele mogelijkheden.

Lees Verder

12:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arbeidsmarkt, vrouw |  Facebook |

Interim-manager kan belangrijke meerwaarde opleveren

Interim-managers kunnen bijzonder meerwaarde opleveren aan bedrijven. Dat zeggen Britse rekruteerders. Opgemerkt wordt dat op de arbeidsmarkt werknemers gevonden kunnen worden die deze rol van interim-manager perfect kunnen invullen en ook geen andere ambities hebben. Het gaat volgens de betrokkenen meestal om executives die een grote knowhow en expertise hebben opgebouwd, maar niet langer binnen de vaste structuur van een onderneming willen werken en ook geen carrière-ambities meer hebben. Er wordt aan toegevoegd dat deze interim-managers bovendien op bijzonder korte termijn ter beschikking zijn om de onderneming uit tijdelijke problemen te helpen.

Lees Verder

12:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: management, interim |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende