29-05-14

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Apple heeft het bedrijf Beats Electronics, producent van koptelefoons en aanbieder van muziekstreaming, overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3 miljard dollar. Dat heeft Tim Cook, topman van Apple, bekend gemaakt. Beats Electronics is veruit de grootste overname uit de geschiedenis van Apple. Het record stond tot nu toe op naam van Next zeventien jaar geleden, dat voor een bedrag van 400 miljoen dollar werd overgenomen en ervoor zorgde dat Steve Jobs opnieuw naar Apple terugkeerde. Beats Electronics werd opgericht door hiphop-muzikant Dr. Dre en muziekproducent Jimmy Iovine, die beiden door Apple in dienst worden genomen.

In de Verenigde Staten is miljardair Malcolm Glazer (86) overleden. Glazer maakte vooral fortuin met bedrijven in de voedingsindustrie, de gezondheidszorg, vastgoed, het bankwezen, aardgas, olie en het internet. Hij raakte bij de buitenwereld echter bekend als eigenaar van de Amerikaanse football-club Tampa Bay Buccaneers, maar vooral van de Engelse voetbalclub Manchester United. Glazer nam Manchester United elf jaar geleden over, maar heeft nooit een goede relatie gehad met de achterban van de club. Het beleid van Glazer werd door de supporters herhaaldelijk bekritiseerd. Vier jaar geleden ondernamen de supporters een poging om de club over te kopen.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft de Europese Commissie gevraagd zich uit te spreken over de plannen van de onderneming om het bedrijf WhatsApp, aanbieder van een mobiele chatservice, over te nemen. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Door het inschakelen van de Europese diensten, zou Facebook willen vermijden dat in elke afzonderlijke lidstaat van de Europese Unie vragen van mededingings-autoriteiten zou moeten beantwoorden. Onder meer de telecomsector vreest dat Facebook met de overname WhatsApp een dominante partij zou kunnen worden in mobiele communicatie. Facebook heeft een bod van 19 miljard dollar gedaan op WhatsApp.

Het Duitse conglomeraat Siemens wil ten laatste half juni een bod doen op de energiedivisie van het Franse concern Alstom. Dat heeft Christophe de Maistre, manager van de Franse divisie van Siemens, tijdens een hoorzitting in het Franse parlement gezegd. Siemens zegt in het dossier wel een gelijke behandeling te eisen als het Amerikaanse General Electric, dat eveneens interesse heeft getoond in de energiedivisie. Ook eist het Duitse concern een ongehinderde toegang tot de bedrijfsgegevens van Alstom. Eerder al had General Electric aan het bestuur van Alstom tot half juni tijd gegeven om zich over het Amerikaanse overnamebod uit te spreken. De verkoop van de activa ligt in Frankrijk heel gevoelig.

Het Britse bedrijf De La Rue, de grootste drukker van bankbiljetten ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 59,8 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 37 procent tegenover het jaar voordien. De omzet nam met 6 procent toe tot 513,3 miljoen pond. Het bedrijf wordt al langere tijd geconfronteerd met een grotere concurrentie van onder meer nationale banken die zelf hun biljetten drukken en een aantal privébedrijven. Philip Rogerson, topman van het bedrijf, zegt echter dat De La Rue over een gevuld orderboek beschikt. Het bedrijf is actief in honderdvijftig landen en produceert ongeveer 6,3 miljard bankbiljetten per jaar. Volgend jaar vervalt het contract voor het drukken van Britse ponden.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s wil over een periode van drie jaar een bedrag tot 20 miljard dollar uitkeren aan de eigen aandeelhouders. Dat heeft McDonald’s, de grootste fastfood-keten van de wereld, bekend gemaakt. Het bedrag dat McDonald's aan de eigen aandeelhouders wil uitkeren, ligt tot 20 procent hoger dan de voorbije drie jaar. Door de aandeelhouders te belonen, hoopt het bedrijf de koers van het aandeel op te schroeven. De koers van het aandeel van McDonald’s is de voorbije twaalf maanden nauwelijks veranderd omdat beleggers zich zorgen maken over de stagnerende omzet van het concern, te wijten aan de felle concurrentie en het zwakke economische klimaat op vele markten.

Het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië wordt een ecologisch verantwoord evenement. De Braziliaanse regering heeft daarvoor een reeks initiatieven genomen, zoals een compensatie voor de broeikasgassen, milieuvriendelijke stadions en een duurzaam paspoort voor de toeristen. Dat heeft Izabella Teixeira, de Braziliaanse minister van leefmilieu, aangekondigd. Het evenement zal, met inbegrip van transport en werken, ongeveer 1,4 miljoen ton koolstofdioxide produceren. Dat is volgens Teixeira ongeveer de helft van de uitstoot die de Olympische zomerspelen in Londen twee jaar geleden hebben gecompenseerd. De wedstrijden en aanverwante activiteiten zouden een uitstoot van 59.000 ton veroorzaken.

Duitsland telde tijdens de maand mei 2,88 miljoen werklozen. Dat betekende een daling met 1,89 procent tegenover deze maand vorig jaar. Dat heeft het Duitse Bundesagentur für Arbeit bekend gemaakt. Tegenover de maand april van dit jaar is er sprake van een daling met 2,06 procent. De Duitse werkloosheid is met 0,2 procentpunt tot 6,6 procent teruggevallen. Er wordt wel opgemerkt dat een daling van de werkloosheid tijdens de lente een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Dat fenomeen blijft dit jaar echter beperkt. Dat is vooral te wijten aan de zachte winter, waardoor de werkloosheid de voorbije maanden minder snel is gestegen. Daardoor is de heropleving tijdens de lente dit jaar minder opmerkelijk.

Het Amerikaanse olieconcern Anadarko Petroleum betaalt een schikking van 5,15 miljard dollar om in zijn thuisland een aanslepende milieuklacht af te regelen. De schikking heeft betrekking op het bedrijf Kerr-McGee, dat vijf jaar geleden door Anadarko werd overgenomen. Kerr-McGee zou over een periode van vijfentachtig jaar honderden sites, variëren van uranium-mijnen in het Navajo-gebied tot creosoot-fabrieken in Mississippi en Pennsylvania, hebben vervuild. Oorspronkelijk werd een schadevergoeding van 25 miljard dollar geëist. Kerr-McGee splitste de vervuilende activiteiten echter af onder het bedrijf Tronox, dat vijf jaar geleden failliet ging. Kerr-McGee en Anadarko werden daarbij van fraude beticht.

Frankrijk telde tijdens de maand april ruim 3,36 miljoen werklozen. Dat betekende een stijging met 0,4 procent tegenover de maand voordien. Dat heeft het Franse ministerie van arbeid bekend gemaakt. Tegenover dezelfde periode vorig jaar is er sprake van een stijging met 3,5 procent. Indien ook werknemers met een parttime baan worden meegerekend, telt Frankrijk volgens het ministerie ruim 4,98 miljoen werkzoekenden. De Franse werkloosheid laat al gedurende vijfendertig maanden een toename optekenen. Tijdens die periode werd slechts twee keer een uitzondering op de trend geregistreerd. De Franse regering wil over drie jaar minder dan 3 miljoen werklozen.

Het Nederlandse supermarktconcern Ahold heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 50 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 1,95 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen echter wel een belangrijke meerwaarde kon worden geboekt om de verkoop van Scandinavische activa. De omzet viel met 2,5 procent terug tot 9,8 miljard euro. Dick Boer, bestuursvoorzitter van Ahold, merkt op dat de inkomsten van het concern onder druk stonden van een lage inflatie en volumes. De Nederlandse groep nam echter ook een voorziening van 215 miljoen euro voor het afkopen van een fraudezaak in de Verenigde Staten. Dick Boer verwacht wel betere resultaten in de rest van het jaar.

De Deense transportgroep A.P. Möller-Maersk heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 62 procent toe tot 1,2 miljard dollar. Het Deense concern zegt tijdens de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd te kunnen hebben van de heropleving van de wereldhandel. Het containervervoer bij dochter Maersk Line nam met 7 procent toe, terwijl de divisie tegelijkertijd de kosten kon terugschroeven. Daardoor slaagde Maersk Line erin zijn winst te verdubbelen tot 454 miljoen dollar. De transportgroep heeft zijn verwachtingen voor de rest van het jaar verhoogd.

De Chinese computerproducent Lenovo heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 9,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met ongeveer 25 procent tot 158 miljoen dollar. Het Chinese concern kon de omzet uit de verkoop van computers met 11 procent opdrijven. Lenovo is de grootste computerproducent van de wereld. De verkoop van smartphones kende een stijging met 60 procent, waarmee het marktaandeel met 1 procentpunt kon worden uitgebreid. Daarmee wordt Lenovo met een marktaandeel van bijna 5 procent na Samsung, Apple en Huawei de grootste smartphone-verkoper ter wereld.

Het Amerikaanse concern Staples, producent van kantoorartikelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat begin mei eindigde, een nettowinst gerealiseerd van 96 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 43 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling moet vooral worden toegeschreven aan kosten voor het sluiten van een groot aantal filialen. In maart kondigde Staples aan tegen tegen het einde van volgend jaar 225 Noord-Amerikaanse winkels te willen sluiten. Daarmee wil het concern 500 miljoen dollar kosten besparen. Het bedrijf kampt met felle concurrentie en verkoopt steeds meer via het internet. De kwartaalomzet daalde met 3 procent tot 5,65 miljard dollar.

De groep Reed Elsevier neemt de Britse dataleverancier Wunelli over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Volgens analisten zou er echter sprake zijn van een bedrag van ongeveer 25 miljoen pond. Wunelli is gespecialiseerd in het verstrekken van gegevens over autogebruikers. De informatie moet aan verzekeraars de mogelijkheid bieden om betere inschattingen te maken over de risico’s van autopolissen. Wunelli maakt onder meer smartphone-applicaties waarmee het gedrag van autobestuurders kan worden gevolgd. Op basis van die informatie zouden de chauffeurs korting kunnen krijgen op hun verzekeringspremie. Wunelli wordt bij Reed Elsevier onderdeel van LexisNexis Risk Solutions.

Meer Nieuws

09:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.