31-01-15

Nieuwsoverzicht

De Qatar Investment Authority krijgt een meerderheidsbelang in het Londense zakendistrict Canary Wharf. Dat hebben de aandeelhouders van Songbird Estates, het vastgoedbedrijf dat Canary Wharf controleert, beslist. Eerder nog had het management het bod van het Qatarese staatsinvesteringsfonds nochtans afgewezen, waarbij opgeworpen werd dat te weinig geboden werd voor de activa. Songbird Estates heeft een belang van 69 procent in Canary Wharf. Inmiddels zou 93,4 procent van die participatie aan het Qatarese fonds, dat voor de overname samenwerkt met de Amerikaanse groep Brookfield Property Partners zijn aangeboden. Het bod waardeert Songbird op een bedrag van 2,6 miljard pond.

De Spaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,7 procent gegroeid tegenover de drie maanden voordien, toen ook al een groei met 0,5 procent kon worden gemeld. Dat blijkt uit eerste ramingen die het Spaanse bureau voor de statistiek bekend heeft gemaakt. Opgemerkt wordt dat de Spaanse economie het voorbije jaar de grootste groei heeft laten optekenen sinds het uitbreken van de financiële crisis zeven jaar geleden. Sindsdien diende immers constant met een inkrimping rekening te houden, met een uitzondering van een stagnatie vier jaar geleden. Tegenover dezelfde periode het jaar voordien liet de Spaanse economie tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een groei optekenen met 2 procent.

Het Chinese internetbedrijf Alibaba Group Holding heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,22 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzetstijging was vooral te danken aan het feit dat veel consumenten met mobiele apparaten aankopen doen op de websites van het Chinese ecommerce-bedrijf. De nettowinst daalde echter met 28 procent tot 964 miljoen dollar. De verkochte volumes namen met 49 procent toe tot 127 miljard dollar. Het mobiele aandeel in de volumes bedroeg tijdens het vierde kwartaal van het jaar 42 procent, tegenover 36 procent tijdens de drie maanden voordien.

Het Amerikaanse bedrijf Harley-Davidson, producent van motorfietsen, heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 845 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 734 miljoen dollar het jaar voordien. De omzet steeg met 2,7 procent tot 6,2 miljard dollar. Op de binnenlandse markt, nog altijd het grootste afzetgebied van de groep, werd een groei opgetekend van 1,3 procent. Op de internationale markt werd echter een omzetgroei geboekt van 5,4 procent. In Azië werd een groei met 12 procent opgetekend, tegenover 6,4 procent in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Harley verkocht het voorbije jaar in totaal 270.726 motorfietsen. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover het jaar voordien.

Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways heeft een belang van 9,99 procent genomen in het concern International Air Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia. Dat heeft Qatar Airways bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt, maar op basis van de beursnoteringen zou de participatie een waarde hebben van 1,15 miljard pond. Qatar Airways voegt er aan toe zijn belang in het Brits-Spaanse luchtvaartconcern in de toekomst mogelijk nog verder te zullen opdrijven. De luchtvaartmaatschappij ziet in International Air Group immers een belangrijke basis voor de ontwikkeling van zijn westerse strategieën. Een participatie is wettelijk beperkt tot 49 procent.

Griekenland zegt de samenwerking met de trojka van de internationale kredietverleners op. Dat heeft Yanis Varoufakis, Grieks minister van financiën, tegenover Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, benadrukt. Het land zal volgens Varoufakis dan ook geen verlenging vragen van het programma dat met het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank was afgesproken en dat een extra hulppakket van 7 miljard euro zou hebben voorzien, in ruil voor een strikt Grieks budgettair beleid. De regering van de Griekse premier Alexis Tsipras wil naar eigen zeggen met de Europese partners wel blijven onderhandelen over een nieuw programma voor het land.

Het Britse telecomconcern British Telecom heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een operationele winst gerealiseerd van 1,6 miljard pond. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna 3 procent tot 4,5 miljard pond. De omzetgroei is onder meer te danken aan de eigen sportzender BT Sport, die drie jaar geleden werd opgestart en onder meer voetbal en rugby aanbiedt. Die zender slaagde erin zijn klantenbestand gevoelig uit te breiden. BT Sport en concurrent Sky moeten binnenkort een nieuw bod uitbrengen voor de uitzendrechten op de voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League de volgende drie jaar.

De volgende editie van het Franse magazine Charlie Hebdo is voor onbepaalde tijd opgeschort. Dat heeft een woordvoerder van de redactie van Charlie Hebdo tegenover de krant Le Parisien bevestigd. Eerder was al aangegeven dat de publicatie van de volgende editie, die normaal begin februari was gepland, zou worden opgeschoven. De woordvoerder van Charlie Hebdo stelt echter dat de redactie van magazine mentaal en fysiek is uitgeput door de terroristische aanslag begin januari, waarbij twaalf redactieleden, medewerkers en agenten werden vermoord. De eerstvolgende editie van Charlie Hebdo na de terroristische aanslag werd verkocht op een oplage van zeven miljoen exemplaren.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips zoekt een koper voor zijn productie van organische led-lampen (oled). Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het afstoten van de productie, een nevenactiviteit van dochterbedrijf Philips Lighting, staat volgens het concern los van de eerder aangekondigde verkoop van de divisies Lumileds en Automotive Lighting, producenten van lichtcomponenten. Wel kadert de transactie in de verzelfstandiging van Philips Lighting, dat zich vooral op complete verlichtingssystemen zal richten. Over mogelijke opbrengsten van de verkoop van de oled-activiteiten werden geen details bekend gemaakt. De activiteiten zijn geconcentreerd in een fabriek van Philips in Aken.

De Russische regering heeft de constructie van een brug naar de Krim toegewezen aan het bouwconcern Stroigazmontazh van de Russische miljardair Arkadi Rotenberg. Met de werken zou een bedrag van ongeveer 3 miljard euro zijn gemoeid. De constructie, die de Straat van Kertsj moet overbruggen en het Russische vasteland met de Krim verbindt, moet over uiterlijk vier jaar in gebruik genomen kunnen worden. Rusland en de Krim liggen in vogelvlucht amper vijf kilometer van elkaar, maar over het vasteland is een verbinding alleen mogelijk met een omweg via Oekraïne. Rotenberg behaalde eerder ook belangrijke opdrachten voor de Olympische winterspelen in Sochi.

Unicef heeft jaar 3,1 miljard dollar nodig om wereldwijd hulp te kunnen verstrekken aan 62 miljoen kinderen in humanitaire noodsituaties. Daarmee moet het budget voor de hulpprogramma’s met 1 miljard dollar worden opgetrokken tegenover vorig jaar. Dat heeft Unicef bekend gemaakt. De organisatie wijst erop dat steeds meer kinderen te lijden hebben onder geweld, honger, ziekte en misbruik als gevolg van steeds complexere en destructieve conflicten, natuurrampen en andere noodsituaties. Aangevoerd wordt dat het aantal crisissen toeneemt en bovendien ook langer aansleept. Het grootste gedeelte van het nieuwe budget is voorzien voor Syrië en diens buurlanden.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 46 miljard dollar. Dat betekende een daling met 18 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel van 4,9 miljard dollar tot 3,5 miljard dollar terug. De productie bleef status-quo op een gemiddelde van 2,58 miljoen vaten per dag. Over het hele jaar werd een winst gerealiseerd van 19,2 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 21,4 miljard dollar het jaar voordien. Het concern maakte verder bekend dit jaar een budget van 35 miljard dollar voor investeringen te hebben voorzien. Dat betekent een daling met 13 procent tegenover de oorspronkelijke plannen.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever, producent van levensmiddelen, heeft door duurzame projecten de voorbije zeven jaar een besparing van ongeveer 200 miljoen euro kunnen realiseren. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Onder meer werd dat er belangrijke kostenbesparingen konden worden gerealiseerd door een afbouw van de afvalstromen. Daarnaast konden ook meer materialen en grondstoffen worden hergebruikt, terwijl afval in biomassacentrales werd omgezet tot energie. Unilever wijst erop de afvalverwerking in meer dan 240 fabrieken in 67 landen met projectpartners volledig in eigen landen genomen te hebben. Unilever zegt met dat globale afvalbeleid een wereldwijde primeur te hebben gerealiseerd.

Het restaurant Akkurat in de Zweedse hoofdstad Stockholm was het voorbije jaar de beste bierbestemming van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van de gespecialiseerde website RateBeer. Op de tweede plaats staat het volkscafé ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ uit Lennik. De top vijf bestaat verder uit Biercab uit Barcelona, Mikkeler & Friends uit Kopenhagen en Kulminator uit Antwerpen. In de top vijftig van beste bierbestemmingen van de wereld zijn nog zes andere Belgische bestemmingen terug te vinden. Het volkscafé uit Lennik stond twee jaar geleden nog op een zestiende plaats. Toen werd de ranglijst aangevoerd door de Kulminator.

De Chinese markt biedt voor Apple nog veel koopkansen. Het marktaandeel van Apple kan in China nog gevoelig worden uitgebreid, ondanks de aantrekkende concurrentie van nieuwe smartphone-aanbieders. Dat heeft Will Power, analist bij Robert W. Baird, gezegd. Onder meer de overeenkomst met China Mobile kan de verkoop van iPhones van Apple gevoelig opdrijven. Power voegt er aan toe dat Apple het voorbije jaar over de hele wereld het voorbije jaar zijn marktaandeel heeft kunnen uitbreiden. Wel wijst de analist op een mogelijke toenemende concurrentie van de Chinese groep Xiaomi, die goedkope telefoons op de markt brengt. Het valt volgens Power af te wachten of Xiaomi internationaal kan doorbreken.

Meer Nieuws

08:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-15

Hoever wil pendelaar zich met de fiets verplaatsen?

Forenzen zijn maximaal bereid drie mijl met de fiets te rijden om een bus of een trein te nemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de University of Florida bij meer dan driehonderd forenzen in Los Angeles, Atlanta en Minneapolis.

Lees Verder

18:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Conservatieven en progressieven komen uit een andere cultuur

Conservatieven en progressieven lijken wel uit een afzonderlijke cultuur te komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Virginia. De onderzoekers stelden daarbij vast dat progressieven geneigd zijn om analytisch te denken, terwijl conservatieven vaker vanuit een holistische benadering vertrekken.

Lees Verder

18:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Facebook-moord verschilt niet van andere dodelijke misdrijven

Het proces voor de Old Bailey in Londen tegen de 34-jarige Kane Boyce, die ervan beschuldigd wordt ruim een jaar geleden zijn vriendin Paula Newman (20) doodgeschopt te hebben, heeft weer een brede aandacht gevestigd op de zogenaamde Facebook-moorden. Bane zou zijn toenmalige vriendin immers hebben aangevallen omdat ze had geweigerd hem het paswoord van haar Facebook-account te geven, maar volgens Elizabeth Yardley, professor toegepaste criminologie aan de Birmingham City University zijn de meeste zogenaamde Facebook-moorden niet verschillend van andere vormen van opzettelijke doding.

“Een doodslag waarbij sociale media zijn betrokken kunnen voor detectives wel interessante digitale sporen nalaten, maar is verder niet verschillend van andere moorden,” zegt Elizabeth Yardley, die een analyse heeft gemaakt van een vijftigtal zogenaamde Facebook-moorden. “Wanneer gekeken wordt naar moorden waarbij sociale media zijn betrokken, moet immers worden vastgesteld dat er geen unieke of ongewone elementen kunnen worden opgemerkt in vergelijking met de algemene trends en karakteristieken. In geen geval zou er een reden zijn om onder het label van Facebook-moorden een nieuwe categorie te introduceren.”

“Sociale netwerken zoals Facebook zijn een integraal onderdeel van het dagelijks leven geworden,” benadrukt Elizabeth Yardley. “Er kunnen aan deze platformen ook geen impliciet slechte eigenschappen worden toegewezen. Facebook is voor de moorden niet meer verantwoordelijk dan het mes dat wordt gebruikt in een traditionele steekpartij. Het zijn de intenties van de daders die uiteindelijk tot de dood van het slachtoffer zullen leiden.” De onderzoekers zeggen ook vastgesteld te hebben dat in de meeste dossiers de dader en het slachtoffer, net zoals bij de meeste andere moorden, elkaar al langer kenden. Vaak is er ook sprake van een romantische relatie. Bovendien blijken mannen ook hier de meerderheid van de daders te zijn.

Elizabeth Yardley zegt binnen de zogenaamde Facebook-moorden wel een aantal categorieën te hebben kunnen vaststellen. “Sommige daders reageren op content die door het slachtoffer op sociale netwerken is geplaatst,” aldus de Britse criminologe. “Andere moordenaars gebruiken de sociale netwerken om de gemeenschap te laten weten dat ze het slachtoffer om het leven zullen brengen en daarmee wilen aantonen dat ze de controle hebben over het slachtoffer en de situatie. Een derde categorie creëert op het sociale platform een dispuut, dat vervolgens offline escaleert en in dodelijk geweld uitmondt.”

“Daarnaast zijn er echter ook daders die Facebook gebruiken om hun fantasieën in stand te houden,” zegt Elizabeth Yardley nog. “Op een bepaald ogenblik slagen deze figuren er niet meer in om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden. Vaak wordt het geweld gebruikt om die fantasie in stand te kunnen houden of te beletten dat ze als bedriegers zouden kunnen worden ontmaskerd. Tenslotte is er ook het roofdier, waarbij vaak een vals profiel wordt aangemaakt om slachtoffers te lokken en tot een offline ontmoeting te verleiden. Niet zelden worden de profielen van de sociale netwerken daarbij gebruikt om kwetsbare slachtoffers te identificeren.”

Lees Verder

18:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werknemer moet geloofsovertuiging kunnen uiten

Werknemers die op de werkvloer open kunnen getuigen over hun geloofsovertuiging, kennen ook een grotere jobtevredenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de San Francisco University bij christelijke werknemers in de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Lees Verder

18:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedrijven moeten ook voor online reputatie zorg dragen

Organisaties moeten ervoor zorgen hun online reputatie te beschermen. Dat is de conclusie van een studie onder leiding van wetenschappers aan het HEC Montréal. Bedrijven die geen aandacht besteden aan hun online reputatie, lopen volgens de onderzoekers het gevaar zich nooit van een tegenslag te kunnen herstellen.

Lees Verder

18:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onvoldoende financiering beschikbaar voor natuurreservaten

Het aantal natuurgebieden in de wereld is de voorbije jaren weliswaar gevoelig toegenomen, maar er worden onvoldoende financiële middelen voorzien om deze reservaten voldoende te beschermen. Dat is de conclusie van een rapport van het United Nations Environment Programme (UNEP).

Lees Verder

17:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwelijke apen nemen meerdere partners om kinderen te beschermen

Bij een aantal zoogdieren moet worden vastgesteld dat vrouwen zoveel mogelijk partners willen om een onduidelijk vaderschap te creëren, zodat de mannen uit de populatie borelingen niet durven doden uit angst eigen afstammelingen te elimineren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge.

Lees Verder

17:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Er komen voorlopig geen nieuwe economische sancties tegen Rusland vanwege zijn betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne. Wel wordt de situatie verder gevolgd en kunnen mogelijk nieuwe namen van bedrijven en particulieren aan de sanctielijst worden toegevoegd. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken bekend gemaakt. Op dit ogenblik omvat de lijst met een inreisverbod in de Europese Unie ruim honderddertig individuen en achtentwintig organisaties. De lijst werd in maart vorig jaar geïntroduceerd en had een looptijd van één jaar. Er werd nu echter beslist om de vervaldatum minstens tot september te verschuiven. Tegen midden februari wordt over een mogelijke uitbreiding beslist.

De Nederlandse keten Schoenenreus is failliet verklaard. Volgens de curatoren hebben zich echter al een belangrijk aantal potentiële overnemers gemeld. De kwaliteit van de voorstellen wordt verder onderzocht. Indien er echter geen nieuwe eigenaar wordt gevonden om de activiteiten verder te zetten, zal een faillissementsverkoop worden gehouden. Bijna twee jaar geleden ging Schoenenreus ook al eens failliet, maar kon toen onmiddellijk een doorstart maken, waarbij echter ruim zestig van de meer dan tweehonderd winkels werden gesloten. Het bedrijf kwam echter nadien opnieuw in problemen door de concurrentie van online verkopers. Bij Schoenenreus werkten ongeveer vijftienhonderd mensen.

Griekenland wil een einde maken aan het all-inclusive toerisme. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras bekend gemaakt. De Griekse regering noemt de formule immers schadelijk voor de plaatselijke middenstand, aangezien de toeristen teveel in één hotel isoleren, waardoor de plaatselijke middenstand niet van hun verblijf kan profiteren. Onder meer denkt de regeringspartij Syriza van Tsipras aan een verbod van publiek terrein aan projectontwikkelaars voor vakantieoorden. Bestaande hotels die de all-inclusive formule toepassen, zouden zwaarder worden belast. Volgens Tsipras is de formule een onderdeel van een verzadigd model van een intensieve exploitatie van het toerisme.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung ingehaald als grootste verkoper van smartphones ter wereld. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Strategy Analytics. Met een verkoop van 74,5 miljoen smartphones liet het Amerikaanse concern immers een marktaandeel van 19,6 procent optekenen. Samsung liet een even groot aandeel noteren. Met deze cijfers is Apple voor de eerste keer in drie jaar opnieuw wereldwijd marktleider. Bij Samsung diende echter een belangrijke terugval gemeld worden tegenover het jaar voordien, toen het bedrijf nog bijna een marktaandeel van 30 procent kon voorleggen.

De verdwijning van een Boeing 777 van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines in maart vorig jaar moet officieel als een ongeval wordt bestempeld. Dat heeft het Maleisische departement van burgerluchtvaart bekend gemaakt. Aan boord van het toestel, dat wellicht in de Indische Oceaan is gestort, bevonden zich 239 mensen. Alle inzittenden zijn dood verklaard, waardoor compensaties mogelijk worden. Een maandenlange zoekactie heeft geen spoor van het vliegtuig opgeleverd. Het is volgens het departement bijzonder onwaarschijnlijk dat het toestel alsnog wordt gevonden. Door het ontbreken van de zwarte dozen kan er volgens het departement ook geen zinvolle inschatting over de oorzaak van het ongeval worden gemaakt.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 15 procent naar 18,1 miljard dollar. De omzet van de eigen sites en de zoekmachine van Google steeg met 18 procent naar 12,4 miljard dollar. Google had volgens marktonderzoekers vorig jaar een aandeel van 41 procent op de wereldwijde markt voor advertenties op mobiele apparaten, tegenover 47 procent het jaar voordien. Vastgesteld werd dat 14 procent vaker op zoekresultaten werden geklikt, maar de inkomsten per beweging leverden 3 procent minder inkomsten op.

In de Verenigde Staten heeft ook de senaat de aanleg van Keystone, de omstreden oliepijpleiding tussen Canada en het zuiden van de Verenigde Staten, goedgekeurd. Eerder had ook al het huis van afgevaardigden met de aanleg ingestemd. De Amerikaanse president Barack Obama heeft echter al bekend gemaakt de beslissing van het Amerikaanse congres naast zich neer te zullen leggen en van zijn vetorecht gebruik te zullen maken om de aanleg van de pijpleiding tegen te houden. Keystone moet ruwe olie uit de teerzanden in Canada naar raffinaderijen in het zuiden van de Verenigde Staten vervoeren, maar stuit op groot verzet van de milieubeweging. Het project is al ongeveer zes jaar vertraagd.

Het faillissement van de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker is door het gerechtshof in Leeuwarden vernietigd. Daardoor komt het bedrijf opnieuw terecht in het stelsel van het gerechtelijk akkoord. Spyker werd in december door de rechter bankroet verklaard, maar Victor Muller, topman van de Nederlandse autobouwer, tekende tegen die beslissing beroep aan. De rechter heeft nu vastgesteld dat er door toedoen van externe partijen nieuwe financiële middelen zijn aangebracht, waardoor de schuldeisers tevreden zouden kunnen worden gesteld. Ook wordt erop gewezen dat een faillissement tot extra vorderingen van schuldeisers zou leiden, waardoor het probleem alleen nog maar groter zou worden.

De Cubaanse president Raul Castro heeft aan de Amerikaanse regering gevraagd om een einde te maken aan het handelsembargo tegen zijn land. Het schrappen van het embargo zou volgens Castro de relaties tussen beide landen kunnen helpen herstellen. Raul Castro en zijn Amerikaanse collega Barack Obama kondigden vorige maand aan de diplomatieke banden te zullen herstellen. Castro wil echter verder gaan. Het economisch en financieel embargo is volgens Castro het meest cruciale probleem en is nog steeds niet opgelost. Het embargo veroorzaakt volgens Castro grote economische en menselijke schade. Barack Obama heeft het Amerikaanse congres eerder al opgeroepen het handelselbargo op te heffen.

Het internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,18 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 478 miljoen dollar terug tot 409 miljoen dollar. De opbrengsten uit display-reclame vielen met 4 procent terug tot 532 miljoen dollar. Inkomsten uit zoekreclame stegen met 1 procent tot 467 miljoen dollar. De mobiele reclame nam met 23 procent toe tot 254 miljoen dollar. Daarmee hebben mobiele activiteiten een aandeel van ongeveer één vijfde in de totale omzet van het internetbedrijf. Over het hele jaar werd een omzet van 4,62 miljard dollar gerealiseerd. De jaarwinst bedroeg 1,36 miljard dollar.

Het Zweedse bedrijf Spotify, aanbieder van streamingdiensten, wil bij investeerders een bedrag van ongeveer 500 miljoen dollar ophalen. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover de krant The Wall Street Journal gemeld. Door die operatie zou de totale waarde van Spotify geraamd worden op een bedrag van 7 miljard dollar. Daarmee is Spotify de meest waardevolle technologie-startup van Europa. Door de nieuwe financieringsronde zouden de plannen voor een beursgang van het Zweedse bedrijf voorlopig op de lange baan worden geschoven. Volgens waarnemers zijn kapitaalrondes bij private investeerders voor startups op dit ogenblik veel aantrekkelijker dan een beursintroductie door te voeren.

Het Finse bedrijf Nokia heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 443 miljoen euro, tegenover een verlies van 26 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 8 procent tot 3,4 miljard euro. Het bedrijf profiteerde vooral van de groeiende vraag naar betere mobiele netwerken. De omzet van de netwerkdivisie nam met 8 procent toe tot 3,36 miljard euro. Bij de navigatiediensten werd een stijging met 15 procent tot 292 miljoen euro gemeld. De inkomsten uit patenten en licenties stegen van 121 miljoen euro 149 miljoen euro. De jaaromzet bleef nagenoeg status-quo op 12,7 miljard euro. De operationele winst daalde van 518 miljoen euro naar 170 miljoen euro.

De Amerikaanse luchtmacht heeft bij vliegtuigbouwer Boeing een bestelling geplaatst voor de levering van twee presidentiële toestellen. Op dit ogenblik staan twee exemplaren van het type Boeing 747-200 als Air Force One ter beschikking van de Amerikaanse president. De toestellen zijn echter bijna dertig jaar oud en worden over drie jaar uit dienst genomen. Wellicht gaan de afgeschreven exemplaren naar een museum. Bij de bestelling van de nieuwe toestellen werd voor een Boeing 747-8 gekozen. De nieuwe exemplaren gelijken sterk op de huidige presidentiële vliegtuigen, maar zouden iets langer worden dan. Ook het bovendek van de vliegtuigen zou langer worden.

De Griekse regering heeft beslist om een staatsbelang van 67 procent in het havenbedrijf Pireaus Port Authority (PPA) aan het Chinese concern Cosco Group en drie andere gegadigden stop te zetten. De beslissing kadert in het beleid van de Griekse regering om de geplande privatiseringen, die aan het land werden opgelegd in ruil voor internationale financiële hulp, stop te zetten. Cosco Group beheert twee van de drie container-terminals in de Griekse haven. Aan die licentie-overeenkomst, die een looptijd heeft van vijfendertig jaar, zou echter niet worden geraakt. Daarover zou de Griekse overheid de nodige garanties hebben gegeven. China had geëist dat bestaande contracten zouden worden gerespecteerd.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell gaat de volgende drie jaar 15 miljard dollar investeringen schrappen. Dat heeft Ben van Beurden, bestuursvoorzitter van Shell, bekend gemaakt. De beslissing is het gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen, aangezien het met lagere tarieven veel langer duurt vooral een investering volledig kan worden gerecupereerd. Ongeveer veertig projecten van Shell zouden door de beslissing worden geraakt. Indien nodig zouden de uitgaven volgens het concern nog verder kunnen worden verlaagd. De bruto investeringen lagen vorig jaar al ruim 8 miljard dollar lager dan het jaar voordien. Wel kunnen besparingen het toekomstige productievolume onder druk zetten.

Meer Nieuws

07:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-15

Schoolkinderen kunnen tegelijkertijd pester en slachtoffer zijn

Kinderen kunnen op school tegelijkertijd pester, slachtoffer en beschermer zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Groningen. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de verschillende groepen die op school worden gevormd.

Lees Verder

19:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wearables leiden niet automatisch tot een beter gezondheidsgedrag

Wearables worden een grote toekomst toegemeten voor het opvolgen van de lichamelijke conditie, maar de technologie op zich zal niet voldoende zijn om een gezond gedrag te stimuleren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Pennsylvania.

Lees Verder

19:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet alle hersenen zijn even geschikt voor navigatie

Niet alle hersenen zijn even handig in het navigeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Wellcome Trust en wetenschappers aan de University of California. De onderzoekers zeggen daarbij vastgesteld te hebben dat de werking van de entorinale cortex verantwoordelijk is voor het gevoel van richting.

Lees Verder

19:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kinderen met gevangen vader lopen snel studieachterstand op

Kinderen met een vader in de gevangenis dreigen een schooljaar te verliezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University en de University of California. De onderzoekers zeggen dat het probleem voor deze jongeren zware gevolgen kan hebben.

Lees Verder

19:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Intelligente schoolvrienden verhogen ook de eigen slaagkansen

Het gezelschap van studiegenoten met goede schoolresultaten verhogen ook de eigen slaagkansen. Dat is de boodschap van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University, gebaseerd op een studie van de hechte vriendenkring van ongeveer negentigduizend Amerikaanse tieners. De Amerikaanse onderzoekers merken dan ook op dat jongeren in het middelbaar onderwijs zouden moeten worden aangespoord om aan georganiseerde buitenschoolse activiteiten deel te nemen. Dat geldt volgens de wetenschappers zeker voor onderwijsinstellingen die worden geconfronteerd met leerlingen uit lagere inkomenscategorieën.

“Het lidmaatschap van een sportclub of een organisatie met leden die goede schoolprestaties laten optekenen, verdubbelen de kans dat de leerling uiteindelijk universitaire studies zal kunnen aanvatten,” merkt onderzoeksleider Ben Gibbs, professor sociologie aan de Brigham Young University. “Opmerkelijk was dat de aard van de club of organisatie op zich weinig impact heeft op de academische slaagkansen van de tieners. Cruciaal was echter de aanwezigheid van vrienden met goede schoolresultaten. Dat kan in de ene school een zwemteam of een orkest zijn, terwijl diezelfde omgeving aan een andere instelling in een computerclub of een atletiekteam kan worden aangetroffen.”

“Bij buitenschoolse activiteiten wordt voor de ontwikkeling van academische capaciteiten in eerste instantie altijd gedacht aan de aard van de organisatie of de intensiteit van de vaardigheden die binnen de community worden aangeleerd,” benadrukt professor Gibbs. “In werkelijkheid blijkt echter de persoonlijke relatie met de andere clubleden van doorslaggevend belang te zijn.” De onderzoekers hadden eerder al aangetoond dat de deelname aan sportactiviteiten Amerikaanse tienermeisjes een grotere kans bleek te geven om later een universitair diploma te behalen. Zowel onderwijsinstellingen als ouders moeten volgens de onderzoekers buitenschoolse activiteiten bij tieners promoten en stimuleren.

Lees Verder

19:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gewelddadig gedrag is een evolutionaire strategie

Geweld is een evolutionaire strategie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan bij een populatie chimpansees. Daarbij wordt opgemerkt dat chimpansees gebruik maken van geweld om rivalen te elimineren en een betere toegang te krijgen tot territorium, partners, voeding of andere goederen.

Lees Verder

19:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwen hebben altijd menselijke populatie gedomineerd

Doorheen de menselijke geschiedenis hebben vrouwen altijd een meerderheid van de populatie gevormd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.

Lees Verder

19:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,86 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 49 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De sterke groei is vooral afkomstig uit een grote toename van de inkomsten uit advertenties, waar een stijging met 53 procent tot 3,6 miljard dollar kon worden gemeld. De nettowinst nam met 34 procent toe tot 701 miljoen dollar. Het aandeel van de mobiele platformen in de reclame-inkomsten steeg van 53 procent naar 69 procent. Facebook telde tijdens de maand december 890 miljoen dagelijkse gebruikers. Dat betekende een groei met 18 procent op één jaar tijd.

Het ratingbureau Standard & Poor’s ziet zich gedwongen om negatieve vooruitzichten te koppelen aan de Griekse kredietwaardigheid. Op dit ogenblik heeft Griekenland bij het bureau al een B-rating, waardoor het risico op een investering niet denkbeeldig wordt geacht, maar door de recente politieke ontwikkelingen in het land zou het volgens Standard & Poor’s niet onmogelijk zijn dat de kredietwaardigheid verder naar beneden herzien zal moeten moeten. Als de nieuwe Griekse regering geen overeenkomst kan sluiten met zijn internationale crediteuren, die het land van het faillissement hebben gered, dreigt de kredietwaardigheid van het land volgens het bureau onder druk te komen.

Bij de Amerikaanse restaurantketen McDonald’s legt chief executive Don Thompson zijn functie neer. Zijn taken zullen begin maart worden overgenomen door Steve Easterbrook, op dit ogenblik chief brand officer van de Amerikaanse keten. Don Thompson (51) werd volgens waarnemers het slachtoffer van de slechte prestaties die McDonald’s al enkele tijd dient te melden. Thompson heeft bijna vijfentwintig jaar voor de keten gewerkt en was opgeklommen tot operationeel directeur toen hij drie jaar geleden gevraagd werd om chief executive Jim Skinner op te volgen. Ook Easterbrook werkt al geruime tijd voor McDonald’s en was onder meer verantwoordelijk voor de Europese activiteiten van de keten.

De olievoorraden van de Verenigde Staten zijn opgelopen tot 406,7 miljoen vaten. Daarmee hebben de voorraden het hoogste niveau bereikt in drieëndertig jaar. Dat heeft het Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) bekend gemaakt. Op één week tijd werden de voorraden met 8,87 miljoen vaten uitgebreid. Het vorige record dateert van april vorig jaar, toen de Verenigde Staten een voorraad van 399,4 miljoen vaten telde. De Amerikaanse energie-autoriteit meldde verder dat de Amerikaanse dagproductie van ruwe olie op één week tijd met 27.000 vaten is toegenomen tot 9,21 miljoen eenheden. Verwacht wordt wel dat door de lage olieprijzen ook dit jaar een aantal onshore booractiviteiten zullen worden opgeschort.

De Nederlandse modeketen Mexx, die in december failliet werd verklaard, wordt overnomen door de Turkse retailgroep Eroglu. De nieuwe eigenaar behoudt het merk en zal vooralsnog acht Nederlandse winkels heropenen. Dat hebben de curator en voorlopige bewindvoerder van Mexx bekend gemaakt. Met de overname van Mexx zou volgens tijdelijk chief executive Herman Hovestad enkele tientallen miljoenen euro zijn gemoeid. Eroglu is volgens Hovestad een strategische partner. Eroglu zou midden februari meer bekend maken over de plannen voor de Nederlandse modeketen. Mexx had op het ogenblik van het failliessement 315 winkels in Europa en telde 1.500 werknemers.

De Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat-Chrysler heeft tijdens het vierde kwartaal een van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 27,08 miljard euro. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel echter met bijna 70 procent terug tot 420 miljoen euro, maar het jaar voordien kon het autoconcern wel profiteren van een eenmalig fiscaal voordeel. Fiat-Chrysler werd geconfronteerd met een teruglopende vraag in Latijns-Amerika, maar kende anderzijds een toenemende verkoop van de merken Ram en Jeep in de Verenigde Staten. Over het hele jaar steeg de omzet met 11 procent tot 96,1 miljard euro. De winst steeg tot 3,65 miljard euro.

Een rechtbank in Amsterdam heeft een miljoenenclaim tegen de bank ABN Amro wegens de ondergang van het bedrijf Pharma Bio-Research afgewezen. Pharma Bio-Research werd op het einde van de jaren negentig failliet verklaard, nadat Jan Jonkman, oprichter van het bedrijf, wegens aanwijzigingen van wanbeleid en fraude gevraagd was op te trekken. Daarop had ABN Amro besloten de kredietvertrekking aan Pharma Bio-Research stop te zetten, waarna het faillissement volgde. Volgens Ineke Jonkman, dochter van de oprichter, was ABN Amro daarmee ook verantwoordelijk voor het faillissement. Pharma Bio-Research werd negen jaar geleden verkocht aan de Amerikaanse groep PRA International.

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 90,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De winst nam met bijna 20 procent toe tot 5,4 miljard dollar. Daardoor kon Boeing zowel op het gebied van winst als omzet een nieuw record optekenen. De Amerikaanse groep kon naar eigen zeggen profiteren van een sterke vraag naar commerciële vliegtuigen. Het voorbije jaar werd een recordaantal van 723 vliegtuigen afgeleverd. Dat leverde 60 miljard dollar inkomsten op. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Bij de defensie-divisie vielen de inkomsten met 7 procent terug.

De nieuwe Griekse regering is niet uit op een clash met de geldschieters van het land. Dat heeft Alexis Tsipras, de nieuwe Griekse premier, bekend gemaakt na de eerste vergadering van het nieuwe kabinet. Anderzijds benadrukte Tsipras dat zijn land ook niet zou buigen voor de onderdrukking door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tsipras benadrukte dat de Griekse regering zijn kiezers niet mag teleurstellen. De partij van Tsipras won de verkiezingen vooral dankzij de belofte een einde te maken aan de zware bezuinigingen die aan Griekenland werden opgelegd in ruil voor noodleningen. Tsipras wil onder meer het ontslag van duizenden ambtenaren terugschroeven.

De Japanse groep Canon, producent van camera’s en printers, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 255 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,9 miljard euro. Het jaar voordien was een nettowinst van ruim 230 miljard yen opgetekend. De omzet bleef ongeveer status-quo op 3,7 biljoen yen. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van een toenemende vraag in het bedrijfsleven naar printers en onderdelen voor chipmachines. De verkoop van digitale camera's stond onverminderd onder druk. Canon wordt geconfronteerd met een sterke concurrentie van smartphones, die de markt voor fototoestellen de voorbije jaren gevoelig hebben ondermijnd.

Het Japanse gamebedrijf Nintendo heeft tijdens de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 443 miljard yen of 3,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 11,3 procent tegenover dezelfde periode het vorige boekjaar. De nettowinst steeg echter van 10,2 miljard yen tot 59,52 miljard yen. Nintendo zegt geprofiteerd te hebben van de grote populariteit van zijn draagbare spelcomputer 3DS in Japan en van de sterke verkopen van games zoals Pokemon. Daarnaast kon ook voordeel worden gehaald uit gunstige wisselkoersen. Over het hele jaar verwacht Nintento een nettowinst van 30 miljard yen, terwijl eerder gerekend was op een positief resultaat van 20 miljard yen.

Het Zweedse groep Electrolux heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een operationele winst gerealiseerd van 1,5 miljard Zweedse kroon of 158 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet van Electrolux, producent van merken zoals AEG en Zanussi, steeg met 9 procent tot 31,4 miljard kroon. Het bedrijf hevelde in de afgelopen jaren het merendeel van zijn productie over naar lagelonenlanden, waar inmiddels 70 procent van het totaal wordt gemaakt. Dat leidde volgens het bedrijf samen met een stijgende omzet uit goederen met een hogere marge in een verbetering van de resultaten op onder meer de Europese markt.

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo wil zijn participatie de Chinese online groep Alibaba in het afzonderlijk bedrijf SpinCo worden ondergebracht. Dat heeft Yahoo bekend gemaakt. Door die operatie zal SpinCo een waarde krijgen van 40 miljard dollar. De stap volgt op druk van de activistische aandeelhouder Starboard op Marissa Mayer, bestuursvoorzietter van Yahoo, om meer winsten aan de aandeelhouders uit te keren. Het feit dat Starboard in het dispuut rond de Alibaba-participatie zijn slag heeft thuisgehaald, zal volgens waarnemers uitmonden in bijkomende druk op Marissa Mayer, die zich mogelijk zou moeten veranderen omdat de omzet van Yahoo al vijf jaar niet meer is gegroeid.

Het Amerikaanse telecomconcern Verizon Communications heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 2,2 miljard dollar, tegenover een winst van 5 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies moet volgens het concern in belangrijke mate worden toegeschreven aan de aanpassingen bij pensioenregelingen. De kwartaalomzet steeg met 6,8 procent naar 33,2 miljard dollar. Over het hele jaar boekte Verizon, de tweede grootste partij op de Amerikaanse telecommarkt, een winst van 9,6 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 11,5 miljard dollar het jaar voordien. De jaaromzet nam met 5,4 procent toe tot 127 miljard dollar.

Tim Cook, chief executive van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple, heeft het voorbije jaar een salaris van 9,2 miljoen dollar ontvangen. Dat betekende een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen hij een vergoeding van 4,25 miljoen dollar kreeg. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf heeft vrijgegeven. Het basissalaris van Cook bedroeg ongeveer 1,5 miljoen euro, aangevuld met bonussen en andere voordelen. Het bedrijf realiseert de jongste periode uitstekende cijfers. In november bereikte de beurskoers een absolute recordhoogte. Het beste betaalde personeelslid bij Apple was echter Angela Ahrendts, de nieuwe verantwoordelijke voor de retaildivisie, die een bedrag van 73,3 miljoen dollar kreeg aangeboden.

Meer Nieuws

08:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-15

Werknemer vindt telewerker nog altijd minder productief

Werknemers zijn nog altijd van mening dat collega’s met telewerk een lagere productiviteit halen dan personeelsleden met een vaste baan op kantoor. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bedrijven Dell en Intel bij nagenoeg vijfduizend werknemers in de hele wereld.

Lees Verder

22:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Besturingssysteem belangrijke basis voor mobiele loyaliteit

Het besturingssysteem is een sleutelfactor in de keuze die consumenten voor een mobiele telefoon maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent TNS bij vierduizend smartphone-gebruikers in Groot-Brittannië.

Lees Verder

22:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Menselijk brein schrapt onzuivere herinneringen

Het menselijk brein houdt de kwaliteit van herinneringen op peil door onzuiverheden te elimineren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Princeton University en de University of Texas.

Lees Verder

22:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Facebook wordt geconfronteerd met grotere concurrentie

Facebook blijft veruit het meest populaire sociale medium, maar de concurrentie is aan een duidelijke inhaaloperatie bezig. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Pew Research Center en de University of Michigan.

Lees Verder

22:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Publiek is het meest gediend met positieve gezondheidsboodschappen

Experts kunnen bij geneeskundigen boodschappen worden beïnvloed door waarschuwingen voor de negatieve gevolgen van bepaalde activiteiten, maar de gewone bevolking is het best gediend met boodschappen die tot gezond gedrag aanzetten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Cornell Food and Brand Lab en de University of Vermont. Opgemerkt wordt dat het oproepen van angst schijnbaar een efficiënte strategie lijkt om gezond gedrag te promoten, maar die perceptie blijkt niet met de werkelijkheid te stroken. De promotie zal volgens de onderzoekers het meest efficiënt zijn wanneer het publiek te horen krijgt dat zijn gedrag tot een grotere gezondheid en geluk zal leiden.

“Personen die een grote betrokkenheid vertonen met de sector waarop de boodschap slaat, kunnen gemakkelijker worden bereikt met berichten die een negatieve content uitstralen, zoals waarschuwingen dat het negeren van het gebruik van zonnecrème het risico op huidkanker verhoogt,” zegt onderzoeker Lizzy Pope, professor voedingswetenschappen aan de University of Vermont. “Een arts zal gemakkelijker kunnen worden beïnvloed door deze negatieve benaderingen, aangezien hij de basiskennis heeft om de boodschap te verwerken en zich verplicht voelt een gezonde levensstijl te hanteren. De negatieve boodschap wordt hierin eerder gezien als een aanzet tot actie dan als een bedreiging.”

“Positieve boodschappen werken daarentegen efficiënter bij het algemene publiek, dat over het onderwerp minder kennis heeft en vaak aanvoelt dat een gezond gedrag eerder een keuze is dan een plicht,” zegt professor Pope. “Bovendien heeft het publiek minder exacte kennis over de consequenties van zijn acties. Men is daarentegen geneigd om naar een breed beeld te kijken en vooral te reageren op boodschappen die positief worden geformuleerd en zich te focussen op de voordelen die door een bepaald gedrag worden geboden. Het publiek zou dan ook beter reageren op een boodschap waarin aangegeven wordt dat het gebruik van zonnecrème het behoud van een gezonde en jeugdige huid helpt.”

“Het onderzoek toont aan dat de ontwikkelaars van gezondheidsboodschappen, zoals artsen en andere medische specialisten, door het bericht anders worden beïnvloed dan het algemene publiek,” stippen de onderzoekers aan. “Bij het ontwikkelen van die boodschap mag dan ook niet gekeken worden naar het sentiment bij de experts, maar moet beseft worden dat de boodschap veel efficiënter zal worden indien de content op een positieve manier wordt gepresenteerd. Het publiek zal meer geneigd zijn om zijn gedrag aan te passen wanneer er een potentieel positief resultaat kan worden aangegeven.”

Lees Verder

22:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stadsparken stimuleren fysieke activiteit bij de bevolking

Stadsparken zijn samen met speciale trajecten voor fietsers en wandelaars een kosten-efficiënte strategie om de fysieke activiteit in stedelijke gebieden te bevorderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Eastern Finland.

Lees Verder

22:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bots zijn bijzonder actief op video-platformen

Video-platformen vormen een belangrijke basis voor bot-activiteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau White Ops en de Amerikaanse Associations of National Advertisers (ANA). Opgemerkt wordt dat tijdens het derde kwartaal van vorig jaar 23 procent van alle video-impressies in de Verenigde Staten konden gelinkt worden aan bot-activiteit.

Lees Verder

22:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

China telde op het einde van vorig jaar 648 miljoen internet-gebruikers. Dat betekende een stijging met met 30 miljoen gebruikers tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het China Internet Network Information Centre (CNNIC). China heeft al geruime tijd de grootste online populatie van de wereld en beschikt over een gigantische ecommerce-markt. Het medium wordt echter door vele Chinese burgers gebruikt om misbruiken door de overheid aan te klagen, waarmee het platform vaak een probleem is voor de regerende Chinese communistische partij. De Chinese regering handhaaft een strikte controle op het internet-gebruik, waarbij politiek gevoelige content wordt geblokkeerd.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 74,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 29,51 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 37,4 procent tot 18 miljard dollar. Het bedrijf verkocht een recordaantal van 74,5 miljoen iPhones, tegenover 51 miljoen exemplaren het jaar voordien. De iPhone vertegenwoordigde 69 procent van de totale omzet van het concern. Bij de iPad was er een daling met 17,7 procent tot 21,4 miljoen eenheden, terwijl bij de Mac een achteruit met 14,58 procent tot 5,5 miljoen eenheden kon worden opgetekend. Over de iPod worden geen cijfers meer verspreid.

De Fédération Internationale of Football Associations (Fifa) is een onderzoek gestart naar de transfer-activiteit van de Spaanse voetbalclub Real Madrid. De wereldvoetbalbond vermoedt immers inbreuken tegen de transfer-reglementering op minderjarige voetballers. Een transfer van spelers onder de leeftijdsgrens van achttien jaar is immers, tenzij aan bijzondere voorwaarden is voldaan, verboden. De Fifa heeft bij de Spaanse voetbalbond alle gegevens opgevraagd van spelers die actief zijn voor clubs waarmee Real Madrid een samenwerking heeft. Ook stadsgenoot Atletico Madrid wordt aan een doorlichting onderworpen. Vorig jaar werd FC Barcelona al gesanctioneerd voor inbreuken bij transfers.

Dubai International Airport heeft het voorbije jaar 70,5 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een stijging met ruim 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het bedrijf Dubai Airports bekend gemaakt. Dubai International is met de nieuwe cijfers de grootste transit-luchthaven van de wereld geworden. Heathrow Airport in Londen ontving vorig jaar weliswaar 73,4 miljoen passagiers, maar de Britse luchthaven werd slechts door 68,1 miljoen transit-passagiers gebruikt. In Dubai behoren nagenoeg alle passagiers tot de transit-categorie. De opkomst van luchthavens in Golfstaten als Dubai, Abu Dhabi en Qatar vormt een bedreiging voor gevestigde Europese luchtvaartknooppunten.

De Nederlandse Spoorwegen hebben tijdens de tweede wereldoorlog omgerekend 2,5 miljoen euro verdiend aan de transporten van joden van Kamp Westerbork naar de Duitse grens. Dat blijkt uit een reportage van het Nederlandse televisieprogramma Brandpunt, gebaseerd op documentatie uit het Nationale Archief van Washington in de Verenigde Staten. Brandpunt zegt dertig facturen te hebben teruggevonden die de Nederlandse Spoorwegen, die ook een speciale spoorverbinding van Westerbork naar het Duitse spoornet bouwden, aan de Duitse bezetter heeft aangerekend. Vanuit Westerbork werden 102.000 joodse Nederlanders naar concentratiekampen in Duitsland getransporteerd.

De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,2 miljard dollar, tegenover 14,4 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral te wijten aan de gekelderde olieprijs, die vele bedrijven uit de energiesector heeft doen beslissen de bestelling van zware machines op te schorten. De kwartaalwinst daalde van 1 miljard dollar naar 757 miljoen dollar. Over het hele jaar boekte Caterpillar een omzet van 55,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde met 2 procent tot 3,7 miljard dollar. Doug Oberhelman, topman van Caterpillar, verwacht ook dit jaar maximaal een licht herstel.

Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G), producent van consumentenproducten, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 2,37 miljard dollar. Dat betekende een daling met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De omzet daalde met 4 procent tot 20,2 miljard dollar. De terugval moet volgens Alan George Lafley, topman van het concern, volledig aan negatieve wisselkoerseffecten worden toegeschreven. Lafley had het daarbij over ongekende valutadalingen. Procter & Gamble verwacht dat de wisselkoerseffecten over het gehele boekjaar aanzienlijke negatieve gevolgen zullen hebben voor de winst en omzet.

De Britse economie heeft het voorbij jaar een groei gekend van 2,6 procent. Daarmee werd de sterkste groei opgetekend sinds het uitbreken van de kredietcrisis acht jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Office of National Statistics (ONS). Er wordt wel opgemerkt dat de groei tijdens het laatste kwartaal van het jaar tot 0,5 procent is teruggevallen, nadat tijdens de eerste negen maanden van het jaar een groei tussen 0,6 procent en 0,8 procent kon worden gemeld. Het is volgens de onderzoekers echter nog niet duidelijk of die vertraging ook de volgende maanden zal worden verder gezet dan wel als een eenmalig fenomeen kan worden beschouwd. Vooral de dienstensector toont een belangrijke groei.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines Group heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 597 miljoen dollar, terwijl tijdens dezelfde periode vorig jaar een verlies van 2 miljard dollar was opgetekend. American Airlines kon vooral profiteren van de sterk gedaalde olieprijzen. Daarnaast wordt gewezen op kostenvoordelen door de fusie van American Airlines en US Airways. Over het hele jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 2,9 miljard dollar. Dat betekende een verzevenvoudiging tegenover het jaar voordien. De jaaromzet steeg van 40,4 miljard dollar naar 42,7 miljard dollar. Het aantal passagiers steeg met 1,9 procent tot 197 miljoen reizigers.

Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 49,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel met 58 procent terug tot 9,1 miljard dollar. Het jaar voordien had Pfizer nog geprofiteerd van de verkoop van Zoetis, de divisie diergeneesmiddelen van het Amerikaanse concern. Het bedrijf verwacht ook dit jaar een omzetdaling, onder meer omdat het bedrijf last heeft van concurrentie van goedkope imitaties van producten waarvan de patentbescherming is verlopen. Daarnaast wordt ook gewezen op de negatieve impact van de wisselkoersen, waardoor de dollar aan waarde heeft gewonnen tegenover andere valuta.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 134 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 412 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet daalde met 2 procent tot 6,54 miljard euro. Philips zegt geconfronteerd te zijn met tegenvallende verkopen, vooral in de sector van medische apparatuur en in opkomende markten zoals China en Rusland. Het laatste kwartaal weerspiegelde volgens Frans van Houten, topman van Philips, de moeilijkheden waarmee het bedrijf het hele jaar werd geconfronteerd. Philips verwacht dit jaar wel hogere verkopen en winstmarges, maar blijft voorzichtig over het economisch herstel.

De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 825 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 61 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8 procent tot 3,3 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde vooral van een toenemende verkoop in de autosector en de industrie. Daarnaast kon het bedrijf ook terugvallen op een aantal eenmalige baten door een belastingteruggave, terwijl ook een boekwinst kon worden geboekt op de verkoop van activiteiten. Over het hele jaar steeg de omzet van 12,2 miljard dollar naar 13,05 miljoen dollar. De nettowinst groeide met ruim 30 procent tot 2,82 miljard dollar.

Het Duitse industrieconcern Siemens heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 17,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst viel met 25 procent terug tot 1,1 miljard euro. Ook de orderontvangst viel van meer dan 20 miljard euro naar 18 miljard euro terug. De medische divisie werd geconfronteerd met een minder lucratieve productmix, terwijl de kosten voor onderzoek en ontwikkeling toenamen. Bij de energiedivisie werden lagere inkomsten uit onderhoudscontracten gemeld. Het bedrijf zegt ook tijdens de rest van het jaar ongunstige omstandigheden, onder meer door geopolitieke spanningen, te verwachten.

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Indien geen rekening wordt gehouden met valutaschommelingen zou het concern een omzetgroei met 4 procent hebben laten optekenen. De operationele winst daalde met 49 procent tot 1,2 miljard dollar. De terugval is vrijwel volledig te wijten aan een afschrijving van ruim 1 miljard dollar op de verkoop van het Australische dochterbedrijf CSL Group. Over het hele jaar steeg de omzet met 1 procent tot 58 miljard dollar. De nettowinst steeg met 12 procent tot 10,3 miljard dollar.

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 7,38 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig. Dat was vooral te wijten aan de activiteiten in Latijns-Amerika, waar een terugval met 10 procent werd opgetekend. Dankzij kostenbesparingen werd de winst van 185 miljoen euro echter opgedreven tot 683 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzetdaling met 3 procent tot 34,7 miljard dollar gemeld, te wijten aan een zwakkere vraag naar landbouwchemicaliën, de verkoop van onderdelen en negatieve wisselkoerseffecten. De nettowinst daalde van 4,86 miljard dollar naar 3,63 miljard dollar.

Meer Nieuws

06:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-15

Gebrekkige communicatie tussen arts en patiënt kunnen symptomen verergeren

Een gebrekkige communicatie tussen arts en patiënt kunnen de ziektesymptomen gevoelig verergeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southampton en de University of Exeter.

Lees Verder

17:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Overstap-industrie kost bedrijven gigantische omzetten

Digitale bedrijven verliezen gigantische omzetten door klanten die wegens een gebrekkige service naar een andere provider overstappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Accenture. Alleen al in de Verenigde Staten is met die zogenaamde overstap-industrie een omzet gemoeid van 1,6 biljoen dollar.

Lees Verder

17:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China is grootste groeimarkt voor zonne-energie geworden

De Europese Unie blijft wereldwijd het belangrijkste centrum van zonne-energie, maar China haalt zijn achterstand snel in. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Joint Research Center van de Europese Unie op basis van cijfers van twee jaar geleden. Op dat ogenblik vertegenwoordigde de wereldwijde photovoltaïsche markt een geïnstalleerd vermogen van 140 gigawatt. De investeringen in nieuwe projecten vielen weliswaar met 23 procent terug tegenover het jaar voordien, maar door de goedkopere prijzen van de zonnepanelen en omkaderende infrastructuur bleek de geïnstalleerde capaciteit over de wereld uiteindelijk toch met 23 procent toe te nemen.

“De Europese Unie had twee jaar geleden 80,7 gigawatt photovoltaïsche capaciteit uitgebouwd,” aldus het rapport van het Joint Research Center. “Daarmee vertegenwoordigde de regio 57 procent van de totale photovoltaïsche capaciteit van 140 gigawatt die over de hele wereld beschikbaar is. Dat betekent echter ook dat de regio marktaandeel heeft moeten prijsgeven. Het jaar voordien liet de Europese Unie op de wereldwijde markt van zonnepanelen immers nog een aandeel van 70 procent registreren.” De onderzoekers merken dan ook op dat de photovoltaïsche industrie de voorbije twee jaar een drastische verschuiding heeft laten optekenen, waarbij een grotere focus op Azië moet worden geregistreerd.

Twee jaar geleden werden voor 39,5 gigawatt nieuwe installaties in gebruik genomen. De grootste uitbreiding werd opgetekend in China, waar een capaciteit van 12,9 gigawatt werd geïnstalleerd. Ook in Japan werd 7 gigawatt aan het netwerk toegevoegd. Voor de eerste keer heeft China daarbij op het gebied van nieuwe installaties een grotere groei gekend dan de Europese Unie, waar het netwerk met 10,6 gigawatt werd uitgebreid. De grootste terugval werd opgetekend in Duitsland, waar de nieuwe installaties op één jaar tijd van 7,6 gigawatt tot 3,3 gigawatt werden teruggebracht. Ook in Italië werden de investeringen in nieuwe installaties gevoelig afgebouwd.

Verwacht wordt dat West-Europa tegen het einde van dit decennium nog een marktaandeel van 30 procent zal hebben. Sinds het midden van het voorbije decennium heeft de regio de photovoltaïsche industrie gedomineerd. Tien jaar geleden telde de Europese Unie een photovoltaïsche capaciteit van 1,9 gigawatt. Dat was twee jaar geleden opgelopen tot 80,7 gigawatt. Dat komt overeen met 2,9 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van de Europese Unie. De productie van de Europese zonnepanelen kunnen de volledige energiebevoorrading van België of Finland voor zijn rekening nemen.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook traditionele partijen basis van technologische ontwikkeling financiële wereld

De technologische ontwikkeling van de financiële wereld van Wall Street in de Verenigde Staten is gedragen door zowel nieuwe partijen als gevestigde financiële groepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Otago.

Lees Verder

17:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meisjes boeken wereldwijd betere academische resultaten dan jongens

Wereldwijd laten meisjes betere academische resultaten optekenen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri en de University of Glasgow bij anderhalf miljoen vijftienjarigen tijdens het eerste decennium van deze eeuw.

Lees Verder

17:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende