23-03-15

Nieuwsoverzicht

De grote olieconcerns breiden zich voor op overnamemogelijkheden. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld op basis van een onderzoek van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Daarbij wordt erop gewezen dat ExxonMobil, Chevron, Total en British Petroleum (BP) tijdens de eerste twee maanden van dit jaar samen 31 miljard dollar aan nieuwe leningen hebben aangetrokken. Dat vertegenwoordigde bijna de helft van het totaalbedrag van 63 miljard dollar dat door de hele internationale oliesector werd opgehaald. Morgan Stanley kijken de concerns naar de potentiële overnames van kleinere sectorgenoten die door de lagere olieprijzen in problemen zouden kunnen zijn geraakr.

De Chinese autofabrikant Beijing Automotive (BAIC) neemt een belang van 35 procent in het verhuurbedrijf Mercedes-Benz Leasing Company. Dat heeft Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, bekend gemaakt. Daimler behoudt met een belang van 65 procent een meerderheid in het kapitaal van Mercedes-Benz Leasing Company. De instap van Beijing Automotive in de leasedochter van Mercedes-Benz kadert in een hechtere samenwerking tussen de twee partijen. Daimler nam twee jaar geleden al een belang van ongeveer 10 procent in het Chinese bedrijf. Daarmee hoopte het Duitse concern zijn marktaandeel in China te kunnen opdrijven.

Griekenland kan met de huidige financiële reserves nog een tweetal weken verder. Daarna is nieuwe steun nodig om een bankroet van het land te voorkomen. Dat heeft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gemeld op basis van berekeningen van de Europese Commissie. Geschat wordt dat de Griekse overheid eind maart nog wel de salarissen van de ambtenaren zal kunnen betalen, onder meer dankzij middelen die werden opgehaald bij staatsbedrijven, pensioenfondsen en sociale voorzieningen. Tijdens de eerste helft van april moet echter een bedrag van 467 miljoen euro worden terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), terwijl voor ruim 2 miljard euro aan kortlopende leningen aflopen.

Het olieconcern Shell krijgt van de Amerikaanse overheid toestemming om boringen in de wateren rond Alaska te hervatten. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. Verwacht wordt dat Sally Jewell, de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken, een positief advies van het Bureau of Ocean Energy Management zal bekrachtigen. Shell gaf eind januari al aan dit jaar voor proefboringen naar het gebied te willen terugkeren. Oorspronkelijk was voorzien dat de werkzaamheden de voorbije zomer zouden worden hervat, maar die beslissing werd door een klacht tegen de Amerikaanse overheid opgeschort. De proefboringen werden drie jaar geleden wegens diverse moeilijkheden stopgezet.

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 384 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. Ondanks de winstgroei, diende Cathay Pacific, de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië, diende een bedrag van 111 miljoen euro aan brandstofopties worden afgeschreven omdat de contracten waren afgesloten op het ogenblik dat de prijs van een vat olie nog ongeveer 100 dollar kostte. De omzet steeg met 5,5 procent tot 12,7 miljard euro. Cathay Pacific vervoerde het voorbije jaar 31,6 miljoen passagiers. Ook dat betekende een stijging met 5,5 procent. De bezettingsgraad steeg met 1,1 procentpunt tot 83,3 procent.

Het Nederlandse weekblad Elsevier staat te koop. Dat heeft het Financieele Dagblad gemeld. Opgemerkt wordt dat het weekblad niet meer zou passen in de digitale strategie van het Brits-Nederlandse moederbedrijf Reed Elsevier. Ook Elsevier, één van de belangrijkste opiniebladen binnen de Nederlandse media, wordt met een dalende verkoop geconfronteerd. Het weekblad heeft nog een betaalde oplage van ruim 81.000 exemplaren. Enkele jaren geleden was er nog sprake van 110.000 eenheden. De terugval is te wijten aan de concurrentie van het internet en de extra bijlages van de weekendkranten. Bovendien worstelt Elsevier met een verouderend lezerspubliek, dat niet meer vervangen kan worden.

Het voorbije jaar hebben 626.065 mensen politiek asiel aangevraagd in de Europese Unie. Daarmee werd een nieuw akkoord opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een stijging met 44 procent. Vastgesteld werd dat het voorbije jaar 122.800 Syrische aanvragen werden geteld. Het jaar voordien hadden slechts 50.000 Syriërs politiek asiel in Europa aangevraagd. Daarna volgen Afghanistan (41.300 aanvragers) en Kosovo (37.900). Duitsland is de belangrijkste bestemming van de kandidaat-asielzoekers (32,4 procent), gevolgd door Italië (10,3 procent) en Frankrijk (10 procent).

De Belg Jean-Yves Charlier is benoemd tot chief executive van de Russische mobiele operator VimpelCom. Charlier (51) wordt bij VimpelCom de opvolger van Jo Lunder, die vier jaar de leiding over het Russische concern heeft gehad, maar nu de overstap maakt naar de investeringsgroep Apax. VimpelCom realiseert een jaaromzet van 19,6 miljard dollar en is actief in veertien landen. De mobiele operator is in handen van de Russische miljardair Mikhail Fridman en het Noorse telecombedrijf Telenor. Charlier stond eerder aan het hoofd van Société Française du Radiotéléphone (SFR), de tweede grootste mobiele operator van Frankrijk. Charlier moet de prestaties van VimpelCom in Rusland en Oekraïne nieuw leven in blazen.

De politiediensten van vier verschillende landen hebben samen zesentwintig personen opgepakt voor betrokkenheid bij mensenhandel. Dat heeft de Europese politieorganisatie Europol gemeld. Meer dan 1.154 personen van hoofdzakelijk Chinese afkomst werden gecontroleerd in bijna driehonderd restaurants en bordelen in Oostenrijk, Cyprus, Slovenië en Zwitserland. Er werden ook veertien mogelijke slachtoffers van mensenhandel werden geïdentificeerd. De actie bewijst volgens Europol dat het Chinese netwerk van mensenhandel zeer uitgebreid is en professioneel te werk gaat. De slachtoffers van het netwerk krijgen valse identiteitspapieren en komen in Europa vaak terecht in bordelen, restaurants en massagesalons.

De Bill & Melinda Gates Foundation, de organisatie van Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates en zijn echtgenote, heeft voor 1,4 miljard dollar aan investeringen in enkele grote producenten van fossiele brandstoffen. Dat heeft de Britse krant The Guardian bekend gemaakt. Nochtans werpt de stichting zich volgens de krant op als één van de grootste voorvechters in de strijd tegen de klimaatopwarming. The Guardian ontdekte dat Gates twee jaar geleden investeringen had uitstaan in onder meer British Petroleum (BP), Shell, Chevron, Total, Petrobras en het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale. De krant heeft de stichting opgeroepen zich terug te trekken uit deze vervuilende projecten.

Het Finse bedrijf Rovio, ontwikkelaar van het populaire game Angry Birds, heeft het voorbije jaar een winst geboekt van 10 miljoen euro. Dat betekende een daling met 73 procent tegenover het jaar voordien. De omzet daalde met 9 procent naar 158,3 miljoen euro. Dat had vooral te maken met een zwakkere verkoop van merchandising, waar een achteruitgang met 42 procent tot 41,4 miljoen euro werd gerealiseerd. Bij de games werd een omzetgroei van 95,2 miljoen euro naar 110,7 miljoen euro gerealiseerd. Het voorbije jaar lanceerde Rovio zes mobiele games. Over de inkomsten van de individuele games werden geen details bekend gemaakt. Er wordt echter veel verwacht dat de speelfilm Angry Birds volgend jaar.

Bijna drie miljoen Duitsers hebben al eens stimulerende middelen gebruikt om de prestatiedruk op het werk aan te kunnen. Dat blijkt uit een studie van het ziekenfonds DAK-Gesundheit. Het aantal Duitsers dat ooit al geneesmiddelen nam om de werkdag door te komen, is de voorbije zes jaar met 2 procentpunten gestegen naar 6,7 procent. Volgens het ziekenfonds ligt dat cijfer in werkelijkheid wellicht veel hoger en zou ongeveer 12 procent van alle werkende Duitsers al eens stimulerende middelen gebruiken. Ongeveer één miljoen gezonde werknemers zouden op regelmatige basis geneesmiddelen nemen tegen onder meer depressies, concentratieproblemen en slaapstoornissen.

Het Britse minimumloon stijgt begin oktober met 3 procent naar 6,70 pond per uur. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Het minimumloon bedraagt momenteel 6,50 pond per uur. De stijging vormt de grootste verhoging van het minimumloon in zeven jaar tijd. Ongeveer 1,4 miljoen werknemers zouden van de maatregel kunnen genieten. De Britse regering kondigde ook een verhoging aan van de minimumlonen van jonge werknemers en leercontracten. De regering van de conservatieve premier David Cameron volgt daarmee de aanbevelingen van een speciale commissie. De oppositie heeft van de dalende koopkracht één van de speerpunten voor de volgende verkiezingen gemaakt.

Juwelenverkoper Tiffany heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1,29 miljard dollar. Dat betekende een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee wordt Tiffany voor de eerste keer in vijf jaar tijd met een inkrimping geconfronteerd. De juwelenverkoper wordt geconfronteerd met de duurdere Amerikaanse dollar, waardoor de producten van Tiffany in het buitenland gevoelig duurder worden. Bovendien worden ook in de flagship-store van Tiffany of Fifth Avenue in New York door de duurdere dollar negatief beïnvloed. Het bedrijf zegt ook de eerste zes maanden van dit jaar geen echte beterschap te verwachten.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Biogen lijkt het verst gevorderd om een geneesmiddel tegen de ziekte van alzheimer te ontwikkelen. Een test op meer dan honderdzestig patiënten heeft positieve resultaten opgeleverd, maar er zouden nog een aantal bijwerkingen zijn. De tests toonden dat het product de opeenhoping van schadelijke eiwitten in de hersenen vermindert. Bovendien remt het middel ook de cognitieve achteruitgang van de patiënten af. Biogen zou daarmee het eerste product hebben dat de twee aspecten van het probleem bestrijdt. Wel is gebleken dat ongeveer 20 procent van de patiënten over hoofdpijn klaagt. Bij grote dosissen zou bij sommigen ook een zwelling in de hersenen zijn vastgesteld.

Meer Nieuws

07:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.