31-03-15

Wereldwijde rekrutering moet zich aan lokale gewoontes aanpassen

Bedrijven die wereldwijd rekruteren, moeten beseffen dat daarbij verschillende benaderingen moeten worden gehanteerd. Elke regionale arbeidsmarkt heeft immers zijn eigen specifieke karakteristieken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Regus.

Lees Verder

19:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stabiele gezin cruciaal voor educatief succes jongeren

Educatief succes wordt niet bepaald door de gezinsstructuur, maar wel door familiale stabiliteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sussex bij duizend Britse schoolgaande jongeren.

Lees Verder

19:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gebrekkig internet blijft belangrijk probleem voor economie

Gebrekkige internet-verbindingen blijven een belangrijk probleem voor de economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau One Poll en telecom-provider Daisy Group bij tweeduizend Britse werknemers. Vastgesteld werd dat de gemiddelde werknemer door internet-problemen jaarlijks achtendertig uur productiviteit verliest. Dat komt overeen met verlies van 494 pond per jaar. Er wordt aan toegevoegd dat 72 procent van de werknemers met trage online snelheden of een onderbroken verbindingen werden geconfronteerd. Dat komt voor de Britse economie neer op een totaal verlies van ongeveer 11 miljard pond per jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat 7 procent van de ondervraagde werknemers te kennen gaf meer dan tien keer met een gebrekkige of onbestaande online verbinding te zijn geconfronteerd. Een gemiddelde onderbreking zou ongeveer 14,5 minuten hebben aangesleept. Per week wordt op die manier vierenveertig minuten aan productiviteit verloren. Tijdens de onderbreking zegt 60 procent van de getroffen werknemers van zijn smartphone gebruik gemaakt te hebben om privézaken, zoals sociale netwerken en online shopping, af te handelen. Er wordt aan toegevoegd dat 9 procent van de onderbreking meteen gebruik maakt om op mobiele platformen ook naar een andere baan te zoeken.

“Nog veel bedrijven rekenen voor hun activiteiten op netwerken die gericht zijn op residentiële gebruikers,” waarschuwt Jan Wielenga, product-manager voor datanetwerken bij Daisy Group. “Daarmee stelt men zich echter bloot aan grote risico’s. De software en applicaties die de werknemers gebruiken, eisen immers capaciteit op die de residentiële verbindingen meestal niet kunnen garanderen. Het is onaanvaardbaar dat bedrijven zich aan dergelijke risico’s blootstellen. Er zijn immers betaalbare oplossingen beschikbaar die de meeste problemen grotendeels kunnen vermijden.” Opgemerkt wordt nog dat 39 procent aangeeft thuis over een veel snellere online verbinding te beschikken dan op de werkvloer.

Lees Verder

19:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet alle consumenten onverdeeld positief over wearables

Hoewel een groot gedeelte van de bevolking positief reageert op wearables, kunnen bij anderen een aantal negatieve percepties over de technologie worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Apadmi.

Lees Verder

19:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kandidaat-werknemers liegen geregeld over hun salaris

Werkgevers moeten er rekening mee houden dat potentiële medewerkers tijdens sollicitatie-gesprekken zullen liegen over hun huidige salaris. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Glassdoor bij een groep Britse werkzoekenden.

Lees Verder

19:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online video kan bijzonder wapen zijn tegen vooroordelen

Inspirerende online video’s kunnen een bijzonder wapen zijn tegen vooroordelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Pennsylvania State University.

Lees Verder

19:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Freelancer voelt zich gelukkig met drukke agenda

Er kunnen een aantal specifieke factoren worden geïdentificeerd die een impact hebben op het welzijn van de freelancer. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Leicester en de University of London.

Lees Verder

19:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autoconstructeur Ford gaat het model Lincoln Continental opnieuw op de markt brengen. Het eerste model van de Lincoln Continental werd op het einde van de jaren dertig van de voorbije eeuw gelanceerd. Het model werd gebruikt als limousine voor de Amerikaanse presidenten. In de jaren tachtig werd echter overgeschakeld naar Cadillac. Dertien jaar geleden werd de productie van de Continental stopgezet. Mark Fields, topman van Ford, wil het merk echter nieuw leven inblazen. Continental moet Ford de mogelijkheid geven de concurrentie aan te gaan met andere luxewagens in de Verenigde Staten en China. Het nieuwe model wordt de tiende generatie van de Lincoln Continental.

Het Italiaanse modehuis Prada heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind januari werd afgesloten, een winst gerealiseerd van 450,7 miljoen euro. Dat betekende een daling met 28 procent tegenover het jaar voordien. De omzet viel met 1 procent terug tot 3,55 miljard euro. Prada wordt vooral geconfronteerd met een achteruitgang in China, waar de consumenten minder snel luxeproducten aankopen dan in het verleden. Azië vertegenwoordigt één derde van de totale omzet van Prada en is daarmee de belangrijkste regio voor het Italiaanse modehuis. Prada maakte bekend zijn winkelnetwerk minder snel uit te breiden. Ook wordt een lijn goedkopere handtassen op de markt gebracht.

De Zweedse autobouwer Volvo gaat een nieuwe fabriek bouwen in de Verenigde Staten. De vestiging moet Volvo, dochter van de Chinese groep Geely, de mogelijkheid bieden om de Amerikaanse verkoop op te voeren. Met de bouw van de fabriek is een investering gemoeid van 462 miljoen euro. Informatie over de locatie van de nieuwe fabriek en andere details over de productie werden nog niet bekend gemaakt. De fabriek wordt de eerste productie-vestiging van Volvo in de Verenigde Staten en moet de Zweedse autobouwer minder gevoelig maken voor valutaschommelingen. Het voorbije jaar verkocht Volvo in de Verenigde Staten nog 56.000 exemplaren. Dat betekende een halvering tegenover tien jaar voordien.

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin gaat in Zuid-Korea nieuwe gevechtsvliegtuigen ontwikkelen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse regering beslist. Lockheed Martin zal voor het project, dat gepaard gaat met een investering van 7,3 miljard euro, samenwerken met Korea Aerospace. De gevechtsvliegtuigen moeten vanaf het midden van volgende decennium de verouderde vloot van het Zuid-Koreaanse leger vervangen en de militaire capaciteit van het land versterken. Ook concurrenten Boeing en Airbus hadden zich kandidaat gesteld voor het project. Anderhalf jaar geleden bestelde Zuid-Korea voor een bedrag van 7,8 miljard dollar ook al veertig gevechtsvliegtuigen van het type F-35 bij Lockheed Martin.

KLM Cityhopper koopt bij de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer zeventien nieuwe vliegtuigen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De Nederlandse maatschappij nam nog eens een optie voor zeventien bijkomende toestellen. Op dit ogenblik omvat de vloot van KLM Cityhopper nog altijd negentien vliegtuigen van constructeur Fokker, maar over drie jaar zou de Nederlandse maatschappij alleen nog gebruik maken van toestellen van Embraer. De Braziliaanse vliegtuigen zouden belangrijke besparingen op het brandstofverbruik moeten opleveren. De eerste leveringen zijn voorzien voor december dit jaar. Cityhopper vervoert ongeveer achttienduizend personen per dag.

De Amerikaanse online retailer Amazon start op zijn thuismarkt nu ook een dienstverlening voor particulieren. Met de Amazon Home Service krijgen particulieren de kans online huishoudhulp te bestellen. Onder meer een loodgieter, tuinman of binnenhuis-ontwerper zouden op het platform gevonden kunnen worden, maar ook docenten voor muziek, wiskunde of yoga. In totaal zou de Amazon Home Service een honderdtal diensten aanbieden. Voorlopig is de service enkel beschikbaar in de Amerikaanse steden New York, Los Angeles en San Francisco. Klanten kunnen op de website ook een evaluatie over de geleverde diensten plaatsen. De toegepaste tarieven zijn vooraf vastgelegd.

In Nederland hebben de vakbonden bij het telecomconcern KNP Groep geprotesteerd tegen de toewijzing van een extra bonus aan Eelco Blok, chief executive van het bedrijf. Volgens de vakbonden kan onmogelijk aanvaard worden dat aan de topman een extra beloning wordt toegekend, terwijl de rest van het personeel moet inleveren. Daarbij wordt erop gewezen dat onder het beleid van Blok bij het telecomconcern duizenden banen zijn verdwenen. De chief executive kreeg over het voorbije jaar een vergoeding van 1,8 miljoen euro, tegenover 1,1 miljoen euro het jaar voordien. De vakbonden dreigen de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst onder druk te zetten.

In juli wordt in de Keniaanse hoofdstad Nairobi het luxueuze winkelcentrum Westgate heropend. Dat heeft Evans Kidero, de gouverneur van Nairobi, gemeld. Westgate werd in september twee jaar geleden het doelwit van een aanslag door moslim-extremisten van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab. Bij de aanslag kwamen zevenenzestig mensen, waaronder veel buitenlanders, om het leven. Adnan Garaar, die door de autoriteiten bestempeld wordt als het brein achter de aanslag op Westgate, kwam begin maart dit jaar bij een aanval met een Amerikaanse drone samen met twee andere leden van Al-Shabaab om het leven. De aanvallen van Al-Shabaab hebben het toerisme in Kenia zwaar beschadigd.

De Israëlische stad Tel Aviv kende vijfduizend jaar geleden al een bierproductie. Dat is gebleken bij opgravingen op een archeologische site in het centrum van stad, waar tijdens graafwerken voor de bouw van een nieuw kantoorcomplex grotten werden aangetroffen. De grotten zouden door Egyptenaren als opslagplaats zijn gebruikt. De ontdekte kruiken en vaten komen volgens onderzoeksleider Diego Barkan, archeoloog bij de Israel Antiquities Authority, overeen met het gereedschap dat de Egyptenaren gewoonlijk gebruikten om bier te brouwen. De ontdekking is volgens Barkan het eerste bewijs van een Egyptische aanwezigheid in het centrum van Tel Aviv.

In Groot-Brittannië heeft het personeel van het kasteel Windsor Castle, de woning van Queen Elizabeth, een stakingsactie aangekondigd. De werknemers willen met hun actie protesteren tegen de lage lonen die aan het personeel van Windsor Castle worden betaald. Startende werknemers zouden een jaarsalaris van 14.400 pond krijgen aangeboden. Dat bedrag ligt onder het bestaansminium, maar toch worden een aantal extra taken gevraagd, zoals de rondleiding van bezoekers of een optreden als tolk, waarvoor geen vergoeding is voorzien. Het is de eerste keer dat in Windsor Castle zal worden gestaakt. Er is een stiptheidsactie aangekondigd, waarbij alleen de formele taakomschrijving zal worden gevolgd.

In de Verenigde Staten neemt zorgverzekeraar UnitedHealth de medische dienstverlener Catamaran over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 12,8 miljard dollar. Catamaran levert onder meer diensten aan apotheken voor het beheer van recepten. UnitedHealth zou Catamaran met zijn eigen divisie OptumRx willen samenvoegen. Verwacht wordt dat de overname dit jaar zal kunnen worden afgerond. De fusie van beide entiteiten moet volgens Catamaran voor de nodige schaalgrootte zorgen. Daardoor kan het bedrijf een sterkere positie verwerven als tussenpersoon tussen de farmagroepen en de verzekeraars. De twee groepen zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer één miljard voorschriften per jaar.

De gewezen Israëlische premier Ehud Olmert (69) heeft zich tijdens zijn ambtsperiodes als burgemeester en minister laten omkopen. Dat heeft een rechtbank in Jeruzalem geoordeeld. Daarmee wordt de uitspraak van een lagere rechtbank, die Olmert had vrijgesproken, ongedaan gemaakt. Olmert wordt ervan beticht tussen de eerste helft van de jaren negentig en de tweede helft van het voorbije decennium als burgemeester en minister van handel honderdduizenden dollar aangenomen hebben van de Joods-Amerikaanse zakenman Morris Talansky in ruil voor het toekennen van opdrachten. Begin mei wordt de strafmaat bekend gemaakt. Eerder werd Olmert al tot zes jaar cel veroordeeld wegens corruptie bij immobiliënhandel.

Het Nederlandse bedrijf Fokker Technologies, fabrikant van vliegtuigonderdelen, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 758 miljoen euro. Dat betekende een daling met 0,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel van 11 miljoen euro naar 4 miljoen euro terug. Dat was echter te wijten aan een schikking van ruim 15 miljoen euro met de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrijf zegt echter te verwachten de volgende jaren sterke resultaten te kunnen melden, dankzij een aantal langlopende onderhoudscontracten met vliegtuigbouwers zoals Airbus en Lockheed Martin, waarvoor Fokker onderdelen heeft geleverd. Nog slechts 52 procent van de omzet heeft te maken met onderhoud van eigen toestellen.

Er moet gekeken worden of het mogelijk is om een Formule Eén voor vrouwen te organiseren. Dat heeft Bernie Ecclestone, topman van het autosportbedrijf Formula One, tegenover de Britse krant The Guardian gezegd. Volgens Ecclestone kan een weekend met achtereenvolgens een race voor vrouwen en mannen de sport een bijkomende populariteit bezorgen. Dat kan de Formule Eén volgens Ecclestone ook nog interessanter maken voor de sponsors. Bovendien zou een afzonderlijke categorie het voor vrouwen gemakkelijker maken om door te breken en uiteindelijk ook naar de uiteindelijke Formule Eén door te stromen. Tot nu toe vermeldt de geschiedenis van de Formule Eén slechts enkele vrouwen.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s biedt in zijn belangrijkste vestigingen in Duitsland voortaan ook een dienst aan tafel aan. Dat heeft Holger Beeck, topman van McDonald’s Deutschland, tegenover de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, gezegd. Personeel van de restaurants zal daarbij de orders van de bezoekers aan tafel opnemen. De nieuwe dienst zou eerste gelanceerd worden in een vestiging van de keten op de luchthaven van Frankfurt, het grootste filiaal dat McDonald’s in Duitsland heeft. Er wordt volgens Beeck ook gedacht aan de organisatie van een besteldienst. De initiatieven moeten McDonald’s onder meer wapenen tegen de toenemende concurrentie.

Meer Nieuws

07:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-15

Mobiele applicaties creëren een tevreden personeelsbestand

Werknemers die in hun professionele omgeving op mobiele applicaties beroep kunnen doen, tonen zich vaak meer tevreden met hun baan dan collega’s die niet over de technologie kunnen beschikken. Toch blijft het gebruik van deze mobiele technologieën op de werkvloer vaak nog altijd relatief beperkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Webexpenses bij tweeduizend Britse werknemers. De onderzoekers stellen dan ook dat zowel werkgevers als werknemers zouden moeten onderzoeken op welke manier applicaties kunnen leiden tot een betere organisatie van het takenpakket en een optimalisering van de productiviteit.

Werknemers die gebruik kunnen maken van mobiele applicaties, toonden zich volgens de onderzoekers met hun professioneel leven 21 procent meer tevreden dan collega’s die niet op de technologie beroep konden doen. Ook werd vastgesteld dat 38 procent van de gebruikers van mobiele applicaties toegeven dat de technologie een positieve impact heeft op hun persoonlijke leven, terwijl 49 procent erop wijzen dat de toepassingen een belangrijke tijdsbesparing opleveren. Tegelijkertijd bleek dat 49 procent van de werknemers erover klagen onvoldoende tijd te hebben om alles gedaan te krijgen, terwijl 22 procent toegeven het moeilijk te hebben hun takenpakket te kunnen blijven beheersen.

“De cijfers getuigen van een opmerkelijke tegenstrijdigheid,” benadrukt Michael Richards, voorzitter van Webexpenses. “Het onderzoek toonde aan dat 42 procent van de werknemers geen gebruik maken van mobiele applicaties en daardoor mogelijk een belangrijk instrument missen dat hen de mogelijkheid zou bieden de productiviteit op te drijven. Het feit dat gebruikers van mobiele applicaties gewag maken van een tijdsbesparing zou dan ook een aanzet moeten zijn om deze technologieën frequenter in de werkomgeving te integreren.” Bijna 66 procent van de ondervraagden gaven aan dat mobiele instrumenten hen gemiddeld zesentachtig minuten per week tijdwinst opleveren. Dat betekent bijna één volledige werkdag per maand.

Nog bleek dat 39 procent dankzij het gebruik van applicaties naar eigen zeggen zijn takenpakket beter kan beheersen, terwijl 53 procent erop wijst dankzij de mobiele technologieën ook in staat te zijn op andere locaties te werken. Verder werd vastgesteld dat 17 procent van applicaties gebruik maakt om zijn persoonlijke financiën te beheren. Anderzijds zegt 34 procent geen enkele manier te zien waarop applicaties een positieve bijdrage tot het werk zouden kunnen leveren. De meest populaire applicaties hebben betrekking op het beheer van het takenpakket (44 procent), gevolgd door reistoepassingen (33 procent) en netwerking-programma’s (26 procent).

Lees Verder

18:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jongeren moeten karakter tonen om topbaan te kunnen vinden

Jongeren moeten karakter tonen om hun volledig potentieel op de arbeidsmarkt te kunnen bereiken. Dat is de conclusie van de Early Intervention Foundation, het Cabinet Office en de Social Mobility and Child Poverty Commission in Groot-Brittannië.

Lees Verder

18:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese bedrijven willen negatieve investeringsklimaat aanpakken

Europese bedrijven moeten dringend ingrijpen om het negatieve investeringsklimaat en het haperende economische herstel aan te pakken. Dat heeft Emma Marcegaglia, president van de ondernemersorganisatie BusinessEurope, tegenover de nieuwssite Euractiv gezegd.

Lees Verder

18:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennials beschouwen zich als onderlegde autokoper

Millennials voelen zich meer onderlegde autokopers dan hun ouders, dankzij hun expertise in mobiele technologie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het autoplatform Edmunds.com bij duizend millennials en vijftienhonderd recente autokopers in de Verenigde Staten.

Lees Verder

18:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nepotisme blijft vaste factor op Britse arbeidsmarkt

Nepotisme blijft een vaste factor op de Britse arbeidsmarkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Debretts Foundation, een organisatie die de sociale mobiliteit op de Britse arbeidsmarkt wil stimuleren, bij meer dan vijfduizend jonge Britse volwassenen. Uit het onderzoek zou immers gebleken zijn dat een meerderheid van de Britse jongeren uit de hogere sociale groepen op hun familiale banden beroep doen om hun eerste stappen op de carrière-ladder te kunnen plaatsen. Op die manier dreigt het nepotisme volgens Joanne Milner, chief executive van de Debretts Foundation, een negatieve impact te hebben op de diversiteit van de toekomstige leiders van het land.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat leerlingen uit Britse privéscholen twee keer meer kans hebben om een stage-contract bij een prestigieuze organisatie in Londen te bemachtigen. Daarbij gaf 72 procent van de ondervraagde jongeren aan van familiale relaties gebruik gemaakt te hebben om voor zichzelf een interessante betrekking te bemachtigen. Tevens werd vastgesteld dat een kwart van de ondervraagden overtuigd was dat een dubbele familienaam hen een beter stageplaats zou garanderen, wat volgens Joanne Milner duidelijk aantoont dat sociale mobiliteit in Groot-Brittannië een heikel probleem blijft.

“Gemiddeld moeten jongeren zeven werkervaringen verzamelen vooraleer ze een gewenste betrekking vinden,” merkt Joanne Milner op. “Door gebruik te maken van familiale banden kunnen gepriviligeerde jongeren die periode gevoelig inkorten en daarmee een belangrijke voorsprong realiseren. Wie niet over de gepaste connecties beschikt, heeft het veel moeilijker om een succesvolle carrière uit te bouwen. Voor topfuncties zijn er bijzonder veel kandidaten. Diegene die de beste ervaringen kan voorleggen, heeft de grootste kans om voor die elitaire functies te worden geselecteerd. Het nepotisme is niet erger geworden dan in het verleden, maar heeft wel een veel grotere impact gekregen.”

Lees Verder

18:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument gelooft vooral in intelligente domotica

De consument is niet overtuigd van de meerwaarde die wearables mogelijk te bieden zouden kunnen hebben, maar gelooft wel in het nut van intelligente domotica. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Hive by British Gas bij tweeduizend Britse consumenten. Volgens Lauren Davidson, technologie-verslaggever van de Britse krant The Telegraph, kan het fenomeen wellicht verklaard worden door het feit dat wearables door de consument vooral vereenzelvigd worden met smartwatches, die vooral als een luxeproduct worden bestempeld. Daarentegen beschouwt bijna iedereen een technologische ondersteuning van de organisatie van de woning als een meerwaarde.

“Uit het onderzoek is gebleken dat driekwart van de bevolking zich niet kan inbeelden dat wearables een nuttige hulp zouden kunnen blijken bij de organisatie van het dagelijkse leven,” stippen de onderzoekers aan. “Anderzijds blijkt dat meer dan 50 procent van mening is dat intelligente technologieën in de woning een positieve impact kunnen hebben. Toch diende te worden vastgesteld dat slechts 30 procent van de ondervraagden er zich van bewust is dat intelligente technologieën voor de woning al courant beschikbaar zijn.” Vooral technologieën voor het beheer van verwarming en verlichting genieten een grote belangstelling. Dat geldt echter ook voor allerlei keuken-applicaties.

Vastgesteld werd dat de consument vooral aangetrokken wordt door technologieën die potentieel kostenbesparingen kunnen genereren (61 procent) of een betere ondersteuning van hulpbehoevenden - zoals zieken of ouderen - kunnen garanderen (59 procent). Daarnaast toont 53 procent ook interesse in technologie die toelaat om het energieverbruik automatisch uit te schakelen wanneer iedereen de ruimte heeft verlaten. Tevens verwijst 42 procent naar toepassingen die geregeld informatie doorseinen over de beveiliging van de woning. Ook toont 35 procent interesse in toepassingen om vanop afstand de watertemperatuur te beheren, zodat ze bij hun thuiskomst onmiddellijk een warme douche kunnen nemen.

Wearables kunnen daarentegen slechts op een bescheiden enthousiasme rekenen. Slechts 25 procent van de ondervraagden geeft aan dat de technologie het leven gemakkelijker zou kunnen maken. Volgens 9 procent zouden wearables het leven zelfs ingewikkelder maken. Wearables zoals smartglasses en smartwatches staan dan ook helemaal onderaan op de verlanglijst van de ondervraagden. Wearables worden minder waardevol geacht dan onder meer kunstmatige intelligentie of zelfrijdende auto’s, die respectievelijk de interesse van 43 procent en 31 procent van de ondervraagden wegdragen. Ook driedimensionale printers genieten met een score van 30 procent een grotere interesse dan wearables.

Lees Verder

18:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eén op tien rekruten wordt een mislukking genoemd

Verkeerde aanwervingen kunnen verstrekkende negatieve consequenties hebben voor de onderneming. Dat is de conclusie van een onderzoek van rekruteerder Robert Half bij tweehonderd personeelsverantwoordelijken bij Britse ondernemingen. Opgemerkt wordt dat de negatieve gevolgen van een verkeerde aanwerving vaak verder reiken dan het verlies van de investering in het rekruteringsproces en de verplichting om de zoektocht naar het talent helemaal opnieuw op te starten, zoals algemeen wordt verondersteld. Het is volgens de onderzoekers dan ook noodzakelijk dat de bedrijven de kwaliteit van de rekruterings-processen bewaken en constant evalueren.

Uit het onderzoek bleek dat gemiddeld één op de tien aanwervingen als een mislukking moet worden beschouwd. Bovendien bleek dat 70 procent van de personeelsverantwoordelijken toegeeft al verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanwerving van een medewerker die nadien niet aan de verwachtingen bleek te voldoen. Er wordt echter opgemerkt dat verkeerde aanwervingen grotere gevolgen kunnen hebben dan meestal wordt verondersteld. Onder meer bleek dat 52 procent van de ondervraagden gewag maakt van een verlies aan productiviteit, maar ook wijst 30 procent naar een negatieve impact op het moreel van het personeel en 17 procent maakt gewag van belangrijke financiële kosten.

“Het is in de huidige werkomgeving noodzakelijk dat elke werknemer een duidelijke bijdrage levert aan de groei en de strategische doelstelling van de onderneming,” merkt Phil Sheridan, managing director van de Britse divisie van Robert Half, op. “Bedrijven moeten verkeerde aanwervingen dan ook absoluut proberen te vermijden. Om het risico op een vergissing te beperken, moeten ondernemingen dan ook constant hun rekruterings-processen evalueren en dient ervoor gezorgd te worden dat men ook over de beste mensen beschikt die in staat zijn om de ideale kandidaten voor openstaande functies binnen de onderneming te selecteren en aan te trekken.”

Uit het onderzoek bleek nog dat 91 procent van de ondervraagden toegaf het niet altijd gemakkelijk te hebben om voor alle functies de ideale kandidaat te identificeren en aan te trekken. Daarnaast gaf 35 procent toe het vaak moeilijk te vinden om medewerkers met gespecialiseerde expertises te vinden. Ook werd door 30 procent opgemerkt dat rekruteerders vaak moeten ervaren dat de vraag naar arbeidskrachten groter is dan het aanbod.

Lees Verder

18:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het levensmiddelenconcern Mondelez overweegt zijn dochtermerk Philadelphia, producent van smeerkaas, te verkopen. Met de verkoop zou Mondelez een bedrag van 3 miljard dollar willen ophalen. Dat heeft de krant Sunday Times gemeld. Onder meer de fusiegroep Kraft-Heinz zou interesse hebben getoond. Mondelez werd zelf drie jaar geleden van Kraft afgesplitst. Bij die operatie was echter aan Kraft de optie gegeven om producten uit de portfolio van Mondelez in een later stadium terug te kopen. Kraft-Heinz heeft al de rechten op Philadelphia in Canada en de Verenigde Staten. Door de nieuwe overeenkomst zou de fusiegroep ook de Europese rechten op het merk verwerven.

De import van Chinees roesvrij staal in Europa wordt met een heffing van ongeveer 25 procent belast. Dat heeft de Europese Commissie beslist. De import van roestvrij staal wordt met een heffing van ongeveer 12 procent geconfronteerd. De maatregel volgt op een klacht van Eurofer, de Europese organisatie van staalproducenten, die in mei vorig jaar werd ingediend. Volgens Eurofer maakten China en Taiwan zich schuldig aan het dumpen van goedkoop roestvrij staal op de Europese markt. Ook zouden Chinese producenten illegale staatssteun ontvangen. Volgens Eurofer verscheepten China en Taiwan twee jaar geleden voor een bedrag van 620 miljoen euro aan roestvrij staal naar de Europese Unie.

Het Britse bedrijf Jimmy Choo, verkoper van luxeschoenen en modeproducten, heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 10,8 miljoen pond, tegenover een negatief resultaat van 17,7 miljoen pond het jaar voordien. De omzet nam met 6,4 procent toe tot bijna 300 miljoen pond. Pierre Denis, topman van Jimmy Choo, benadrukte dat het bedrijf ondanks de verliescijfers toch een jaar van grote financiële, strategische en operationele vooruitgang heeft gerealiseerd. Er wordt op gewezen dat de introductie op de beurs van Londen in de herfst van vorig jaar op de resultaten hebben gewogen. De beursgang zou het bedrijf met een kost van 7,8 miljoen pond hebben geconfronteerd.

Bij de Nederlandse bank ABN Amro doet het bestuur alsnog afstand van een loonsverhoging van 100.000 euro die hen vorig jaar was toegekend. Dat hebben de zes betrokken bestuurders gemeld in een reactie op de grote verontwaardiging die in Nederland rond hun salarisverhoging was ontstaan. De loonsverhoging was toegekend als een gedeeltelijke compensatie van het wegvallen van de variabele beloning, maar de bestuurders zeggen te begrijpen dat die vergoeding tot onrust aanleiding heeft gegeven. De bestuurders zeggen wijzen erop wettelijk recht te hebben op de loonsverhoging, maar voeren aan het algemeen belang en de goede merknaam van de bank voorrang te willen geven.

Het Amerikaanse bedrijf Quiksilver, producent van sportkleding, heeft Pierre Agnes tot chief executive benoemd. Agnes, op dit ogenblik voorzitter van Quiksilver, wordt de opvolger van Andy Mooney, die door de raad van bestuur opzij werd geschoven. Mooney was door Quiksilver ruim twee jaar geleden weggehaald bij Disney. Eerder had Mooney ook al voor Nike gewerkt. Mooney diende de resultaten van het verlieslatende Quiksilver opnieuw te verbeteren. Mooney slaagde er echter niet in om een ommekeer te realiseren. Pierre Agnes werkt al zevenentwintig jaar voor Quilsilver en werd in november vorig jaar tot voorzitter benoemd. Bob McKnight, oprichter van Quiksilver, wordt voorzitter van het lifestyle-merk.

John Hendricks, oprichter van de natuurzender Discovery Channel, lanceert onder de naam CuriosityStream een nieuwe streamingdienst die focust op content in de categorieën wetenschap, geschiedenis en technologie. Hendricks hoopt dat het advertentievrije CuriosityStream snel een plek kan verwerven naast traditionele streamingdiensten zoals Netflix. In de Verenigde Staten zal een abonnement tussen 3 dollar en 6 dollar per maand kosten, afhankelijk van de gewenste beeldkwaliteit. Binnen vijf jaar wil Hendricks de diensten van CuriosityStream wereldwijd te kunnen aanbieden. Om het project te kunnen realiseren nam Hendricks vorig jaar ontslag bij Discovery Communications.

De Franse groep Zodiac Aerospace, producent van vliegtuigstoelen, dreigt belangrijke orders te verliezen. Het bedrijf wordt al geruime tijd geconfronteerd met productievertragingen. Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing, belangrijke klanten van Zodiac Aerospace, hebben eigen experts naar de fabrieken van de Franse groep gestuurd om de problemen op te lossen. Door de problemen bij Zodiac, dat fabrieken heeft in Frankrijk, Mexico en de Verenigde Staten, zou Boeing in december vorig jaar al een levering van vliegtuigen aan American Airlines hebben moeten uitstellen. Volgens waarnemers zouden de vliegtuigbouwers mogelijk kunnen beslissen de zetels van Zodiac niet langer meer aan hun eigen klanten aan te bieden.

Het bedrijf Pebble heeft voor zijn nieuwe intelligente horloge op het crowdfunding-platform Kickstarter een bedrag van bijna 20 miljoen euro, samengebracht door 78.000 investeerders, verzameld. Daarmee heeft Pebble Time een nieuw record laten optekenen. Het vorige record stond op naam van de koelbox Coolest Cooler, die een bedrag van 12 miljoen euro verzamelde. Pebble Time beloofde aan de kandidaat-investeerders een aantal voordelen, zoals kortingen op de aankoop van een horloge of een persoonlijke inscriptie op de achterzijde van het apparaat. Pebble Time wil vooral met een lagere prijs en een langere batterij-cyclus de concurrentie met andere intelligente horloges te kunnen aangaan.

De komst van luchtvaartmaatschappij Xiamen Airlines naar de Nederlandse luchthaven Schiphol betekent een versteviging van de luchtbrug tussen Europa en China waaraan de Nederlandse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) al jaren bouwt. Dat heeft Pieter Elbers, topman van de Nederlandse maatschappij, gezegd. Xiamen Airlines is een dochteronderneming van de groep China Southern, waarmee de Nederlandse maatschappij al langer een samenwerkingsverband heeft. Amsterdam wordt de eerste Europese bestemming van Xiamen Airlines. Er wordt drie keer per week een vlucht tussen de steden Amsterdam en Xiamen, een metropool in één van de snelstgroeiende Chinese regio’s, aangeboden.

Er is geen sprake van dat de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis zou worden ontslagen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd. De premier wijst erop dat Varoufakis tijdens de onderhandelingen met de internationale geldschieters van het land de strategie van de Griekse regering uitvoert. De premier heeft het over een aantal krachten, zowel in eigen land als in het buitenland, die hopen dat de Griekse regering het in de onderhandelingen met de Europese instellingen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) alsnog over een andere boeg zal gooien en opnieuw voor een streng besparingsbeleid zal aanknopen. Dat zal volgens Tsipras echter nooit gebeuren, ook wanneer Varoufakis zou verdwijnen.

De Franse informaticagroep Onepoint wil zijn sectorgenoot Vision IT uit Lasne overnemen. Dat heeft Onepoint bekend gemaakt. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 17,5 miljoen euro. Philippe Muffat, chief executive van Vision IT, had in januari een strategische operatie aangekondigd. Onepoint heeft inmiddels een belang van 20,17 procent in Vision IT uitgebouwd en zou bovendien akkoorden hebben om de participaties van een aantal aandeelhouders over te nemen. Omdat de Franse groep daardoor een belang van meer dan 30 procent in Vision IT zal opbouwen, moet een openbaar bod op de resterende aandelen worden gelanceerd.

De Britse overheid gaat voor de kust van Wales een energie-lagune creëren die aan de hand van de getijdenwerking duurzame energie moet kunnen opwekken voor 155.000 gezinnen. Met het getijden-project van het energiebedrijf Tidal Lagoon Power is een investering gemoeid van 6 miljard pond. Tidal Lagoon wil daarbij tussen Cardiff en Newport over een lengte van 14 mijl een zeemuur bouwen. Het bedrijf heeft ook al plannen voor een kleiner pilootproject in Swansea Bay en vier andere grote projecten in Newport, West Cumbria, Colwyn Bay en Bridgwater Bay. De kunstmatige lagunes zouden gedurende een periode van honderdtwintig jaar ongeveer 8 procent van de Britse elektriciteitsbehoefte kunnen dekken.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel investeert ruim 20 miljoen euro in zijn fabrieken voor organische peroxiden in het Belgische Mons en het Amerikaanse Houston. Dat heeft AkzoNobel bekend gemaakt. AkzoNobel is naar eigen zeggen wereldwijd de belangrijkste producent van organische peroxiden. Deze producten vormen de basis van polymeren die worden gebruik voor onder meer de aanmaak van plastic films en thermoplasten, natuurlijk en synthetisch rubber, pvc-buizen en farmaceutische producten. Het bedrijf beschikt wereldwijd over elf fabrieken voor de productie van organische peroxiden. Onder meer heeft de peroxide-divisie van AkzoNobel vesitigingen in Mexico, China, India en Brazilië.

Een aantal technologiebedrijven heeft negatief gereageerd op de nieuwe homowetgeving die in de Amerikaanse staat Indiana is goedgekeurd. Mike Pence, gouverneur van Indiana, ondertekende een wet die het bedrijven mogelijk maakt om homo's en lesbiennes als klant te weigeren. Dat recht behoort volgens de voorstanders van de nieuwe wet tot de religieuze vrijheid. Tim Cook, topman van Apple, uitte zware kritiek op de nieuwe wetgeving. Cook merkt op dat Apple ernaar streeft om elke klanten, ongeacht afkomst, religieuze overtuiging of seksuele voorkeur, op dezelfde manier te behandelen. Ook Mark Benioff, topman van Salesforce, reageerde vernietigend op de demarche van gouverneur Mike Pence.

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de mogelijke financiële en fiscale voordelen die de Franse reclamegroep JC Decaux in Brussel heeft gekregen. De Europese Commissie denkt dat de vrijstelling van belastingen en huur voor de concessie van het fietsverhuursysteem Villo concurrentieverstorend is. De zaak werd aanhangig gemaakt door Clear Channel Belgium, een concurrent van JC Decaux. De Franse groep kreeg zeven jaar geleden de exclusieve concessie voor het uitbaten van Villo. Daarbij werden aan JC Decaux een aantal vrijstellingen van huur en belastingen verleend, waardoor concurrenten zouden worden benadeeld. De betrokken partijen krijgen nu de kans hun opmerkingen in te dienen.

Meer Nieuws

11:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-15

Vliegtuigticket wordt snel een mobiel product

Over vier jaar zullen wereldwijd ongeveer anderhalf miljard mobiele vliegtuigtickets worden verkocht. Dat is de conclusie van een onderzoek van analist Juniper Research. Uit cijfers van de Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques (Sita) blijkt dat op dit ogenblik al meer dan de helft van de vliegtuigmaatschappijen van deze technologie gebruik maakt. Over twee jaar zal dat opgelopen zijn tot 91 procent.

Lees Verder

13:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiele platform is belangrijkste videokanaal geworden

Mobiele platformen vormen het belangrijkste videokanaal. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Ooyala, waarbij werd vastgesteld dat mobiele platformen ongeveer één derde van alle online video-activiteit vertegenwoordigen. Het mobiele gebruik bestaat voor 54 procent uit korte video-content, tegenover 46 procent lange video-content. Bij tablets loopt het aandeel van lange video-content echter op tot 70 procent.

Lees Verder

13:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Investeringen in energie-efficiëntie moeten worden opgedreven

Private investeringen in de renovatie van energie-efficiënte gebouwen moeten tegen het einde van het volgende decennium een vervijfvoudiging kennen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Energy Efficiency Financial Institutions Group (Eefig). Er wordt aan toegevoegd dat investeringen in energie-efficiëntie de meest geschikte strategie vormen om de afhankelijkheid van import te reduceren.

Lees Verder

13:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Lokale zoekopdrachten vooral mobiel geïnspireerd

Lokale zoekopdrachten zijn vooral van mobiele platformen afkomstig. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Local Search Assocation bij internet-gebruikers in de Verenigde Staten, waarbij kon worden vastgesteld dat 60 procent van de lokale zoekopdrachten op een smartphone of een tablet wordt ingevoerd.

Lees Verder

13:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geneesmiddelen kunnen prosociaal gedrag stimuleren

Gewenst sociaal gedrag zou mogelijk door het gebruik van geneesmiddelen kunnen worden bereikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. De onderzoekers stelden immers vast dat de toediening van bepaalde stoffen in de menselijke hersenen een nieuw evenwicht creëert, waarbij prosociaal gedrag wordt gestimuleerd.

Lees Verder

13:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Elektrische auto is een antwoord op stedelijke warmte-eilanden

De inzet van elektrische voertuigen kan een brede waaier ecologische voordelen bieden. De technologie kan onder meer ook een antwoord bieden op de problematiek van de hitte-eilanden in de grote steden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University en de Hunan University in China naar een theoretische omschakeling van het gebruik van fossiele brandstoffen naar elektrische aandrijving in het wagenpark van de Chinese hoofdstad Peking. De onderzoekers zeggen dat de elektrische wagens alvast duidelijke positieve resultaten opleveren op het gebied van warmte-uitstoot en airconditioning.

“Er is sprake van een letterlijk koele factor,” benadrukt onderzoeksleider Jianguo Liu, professor duurzaamheid aan de Michigan State University en directeur van het Center for Systems Integration and Sustainability (CSIS). “Elektrische wagens stoten immers duidelijk minder warmte uit. Daarmee kunnen ze een belangrijke impact hebben op het probleem van de zogenaamde warmte-eilanden, het fenomeen dat grote stedelijke metropolen tijdens de warme zomermaanden bijna in gigantische drukpannen doet veranderen. Omdat er minder hitte wordt geproduceerd, zou de omschakeling van benzine-motoren naar een elektrische aandrijving bovendien ook de behoefte aan airconditioning doen afnemen.”

“Wanneer men bereid is om het elektrisch vervoer vanuit een holistisch perspectief te bekijken, kan men vele onverwachte resultaten registreren,” getuigt Jianguo Liu. “Hittegolven zijn dodelijk en op het gebied van klimaatverandering kan zelfs één graad een cruciaal verschil maken. Een elektrische auto produceert slechts 20 procent van de warmte die door een traditionele wagen wordt gegenereerd.” Er wordt in het algemeen niet ontkend dat elektrische voertuigen belangrijke voordelen te bieden hebben, maar volgens criciti worden die baten in belangrijke mate uitgehold door de hogere kostprijs van de technologie en de vervuiling tijdens het productieproces van de wagens.

De onderzoekers stelden vast dat een omschakeling van benzine-motoren op elektrische aandrijving de impact van de hitte-eilanden in Peking met bijna één graad Celsius kon terugdringen. “Dat zou de Chinese stad een besparing van bijna 14,4 miljoen kilowattuur per dag kunnen opleveren, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van koolstofdioxide met 11.779 ton zou kunnen worden beperkt,” zegt professor Liu nog. De onderzoekers merken wel op dat de hitte-eilanden door een groot aantal factoren worden bepaald, die niet allemaal door de introductie van het elektrisch vervoer kunnen worden opgelost. Onder meer wordt gewezen op de layout van de stad, het ontwerp van gebouwen of de aanwezigheid van parken.

Lees Verder

13:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldwijd onderwijsniveau heeft grotere budgetten nodig

De introductie van een acceptabel onderwijsniveau in de hele wereld vergt een jaarlijkse investering van 22 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van de UN Educational, Scientific and Cultural Organisation (Unesco). Indien men de gestelde doelstellingen wil bereiken, zullen donoren hun inspanningen volgens het rapport gevoelig moeten opdrijven.

Lees Verder

13:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft de applicatie Periscope op de markt gebracht. De toepassing moet gebruikers de mogelijkheid bieden om videobeelden te streamen. Periscope wordt daarmee een concurrent van Meerkat. De applicatie is te gebruiken in combinatie met een Twitter-account. De gebruiker kan kiezen om te streamen naar een selecte groep bestemmelingen of op een publiek kanaal te plaatsen. Periscope werd ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf dat eerder dit jaar door Twitter werd overgenomen. Periscope is voorlopig alleen toegankelijk voor gebruikers van de iPhone, maar naar verwachting zal snel een versie voor het platform Android van Google volgen.

In het Europees Parlement heeft de commissie begrotingscontrole geweigerd om de rekening van de International Thermonuclear Experimental Reactor (Iter) over twee jaar geleden. Critici maken gewag van geldverspilling en een verkeerd management. Negen jaar geleden was de kost van het kernfusieproject geraamd op een bedrag van 5,9 miljard euro. Dat bedrag is inmiddels echter al opgelopen tot 16 miljard euro. Er wordt bovendien aangevoerd dat het ook helemaal niet zeker is of de Iter-centrale in Cadarache in het zuiden van Frankrijk ooit één kilowattuur elektriciteit zal produceren. De productie zal zeker niet voor het midden van de eeuw opstarten en mogelijk pas over vijfenzestig jaar.

Griekenland is bereid om zijn meerderheidsbelang van 67 procent in de haven van Piraeus te verkopen. Dat heeft het Duitse magazine Der Spiegel gemeld. Griekenland had eerder al beloofd staatseigendommen te zullen verkopen om zijn financiële reserves aan te vullen. Aan dat beleid werd echter door het aantreden van de regering van de Griekse premier Alexis Tsipras een einde gemaakt. Nu zouden de financiële problemen de Griekse overheid hebben aangezet om toch opnieuw activa te verkopen. Onder meer het Chinese staatsbedrijf Cosco, dat al zes jaar een belang heeft in de Griekse haven, werd gevraagd om een bod te doen. Het is niet duidelijk hoeveel geld de Griekse overheid met de verkoop hoopt te verzamelen.

In Duitsland heeft het parlement zijn goedkeuring gehecht aan de introductie van een wegentol voor personenwagens. Alexander Dobrindt, Duits minister van verkeer, zou de maatregel al begin volgend jaar willen invoeren. De hoogte van de tol zal worden bepaald door de milieuvriendelijkheid van de wagen. Gemiddeld zou een jaarvignet 74 euro kosten. De Duitse maatregel moet echter nog wel door de Europese Commissie worden onderzocht. Duitse autobestuurders kunnen de tol immers recupereren door een korting op hun wegenbelasting. Buitenlandse automobilisten hebben die mogelijkheid niet, zodat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van discriminatie. Ook wordt gewaarschuwd voor onnodige bureaucratie.

Beleggers trekken massaal weg van de kapitaalbeurzen in de Verenigde Staten om hun geld te investeringen in Europese fondsen. Dat heeft de nieuwssite MarketWatch gemeld op basis van een rapport van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse fondsen sinds begin dit jaar al een uitstroom van ongeveer 44 miljard dollar aan kapitaal hebben gekend. Dat is volgens de berekeningen van Merrill Lynch de slechtste start van het jaar sinds het einde van het voorbije decennium. Tegelijkertijd kon bij de Europese fondsen sinds begin dit jaar een instroom van ruim 46,6 miljard dollar worden gemeld. Het fenomeen kan volgens Merrill Lynch nog wel enkele tijd aanhouden.

Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie dreigt een negatieve impact te hebben op de gezondheid van de Europese werknemers. Dat heeft de Nederlandse Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) gezegd. Er wordt aangevoerd dat de arbeidsvoorwaarden en de salarissen op dit ogenblik al onder zware druk staan. Die situatie dreigt door het Amerikaans-Europees vrijhandelsakkoord volgens de Nederlandse vakbond alleen nog maar erger te worden. Bovendien zou de bescherming tegen mogelijke bedreigingen - zoals een blootstelling aan gevaarlijke stoffen - volgens de vakbond worden afgebouwd. Ook zouden 600.000 Europese banen worden bedreigd.

Chinese partijen hebben tijdens de eerste tien maanden van vorig jaar een bedrag van 7,9 miljard dollar geïnvesteerd in Europese bedrijven. Dat is een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Deloitte. De trend kan gedeeltelijk worden verklaard door de relatief goedkope prijs van de euro. Door de sterke koers van de dollar liggen investeringen in de Verenigde Staten volgens Deloitte minder vanzelfsprekend. Daarnaast wordt echter gewezen op de steun die Chinese investeerders van de eigen overheid ontvangen. Wel wordt gewag gemaakt van een gebrek aan ervaring, waardoor Chinese partijen geregeld alsnog naast een belangrijk aantal projecten grijpen.

De Amerikaanse technologie-investeerder Kleiner Perkins Caufield & Byers is niet schuldig aan de discriminatie van vrouwelijke medewerkers. Dat heeft een rechtbank in San Francisco beslist in een klacht van Ellen Pao, een gewezen werknemer van de investeerder. Pao wierp op ontslagen te zijn omdat ze na het missen van een promotie had geklaagd over discriminatie op de werkvloer. Het bedrijf zou volgens haar bij promoties de voorkeur geven aan mannen. De investeerder zegt echter dat Pao niet aan de gestelde verwachtingen voldeed. Volgens de investeerder is Pao vooral uit op een grotere vertrekpremie. De rechtszaak heeft echter de aandacht gevestigd op de situatie van vrouwelijke werknemers in Silicon Valley.

De Duitse containervervoerder Hapag-Lloyd heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 604 miljoen euro, tegenover een verlies van 134 miljoen dollar het jaar voordien. Het resultaat werd naar eigen zeggen echter sterk beïnvloed door eenmalige posten vanwege de overname van de containerdivisie van de Chileense rederij Compañía Sudamericana de Vapores (CSAV) en afschrijvingen op oude schepen. Daarnaast wordt gewezen op de impact van een verzadigde markt, terwijl de winstmarges onder druk blijven staan. De omzet steeg met 3,7 procent tot 6,8 miljard euro. In totaal vervoerde de Duitse maritieme groep het voorbije jaar 5,9 miljoen containers. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover het jaar voordien.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron wil zijn belang van 50 procent in de groep Caltex Australia van de hand doen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 3,6 miljard dollar gemoeid zijn. De verkoop zou Chevron voldoende financiële reserves moeten bezorgen om een buffer te garanderen tegen de dalende olieprijzen. Caltex Australia beschikt over een raffinaderij in Brisbane en baat een netwerk van ongeveer achttienhonderd benzinestations uit. Chevron zou een groep institutionele beleggers willen zoeken voor zijn participatie in Caltex Australië. Het Amerikaanse concern benadrukt echter in Australië actief te willen blijven.

Het drankenconcern Refresco Gerber heeft met zijn introductie op de beurs van Amsterdam een bedrag van 548 miljoen euro opgehaald. De totale waarde van het bedrijf wordt daarmee geraamd op een bedrag van 1,68 miljard euro. De investeerders PAI Partners, Pamplona en Platinum hadden eerder een bedrag van 1,5 miljard euro geboden om Refresco volledig over te nemen. Aart Duijzer, financieel directeur van het drankenconcern, had het in een commentaar dan ook over een geslaagde beursgang die de weg voor verdere groei opent. De Nederlandse groep hoopt daarbij een aantal belangrijke overnames te kunnen doen. Refresco brengt het eigen merk Wicky op de markt, maar bottelt vooral voor grote drankenproducenten.

Om zijn economische groei op peil te kunnen houden, heeft Duitsland meer migranten nodig. Inwijkelingen uit andere lidstaten van de Europese Unie zullen echter niet volstaan. Dat blijkt uit een rapport van de Bertelsmann Stiftung. Opgemerkt wordt dat tegen het einde van het volgende decennium de helft van de Duitse geschoolde arbeidskrachten met pensioen zal zijn. Daarom zullen tot het midden van het volgende decennium jaarlijks 450.000 extra arbeidskrachten moeten worden aangetrokken. De daaropvolgende periode loopt dat cijfer op tot 600.000 werknemers per jaar. Jaarlijks zouden minstens 276.000 werknemers buiten de Europese Unie moeten worden gezocht. Dat cijfer zou zelfs kunnen oplopen tot 491.000 inwijkelingen.

Het Franse mediaconcern Vivendi dreigt met juridische stappen tegen de activistische aandeelhouder Peter Schoenfeld Asset Management (PSAM), die een opsplitsing van het bedrijf blijft eisen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Schoenfeld wil dat Vivendi zijn muzieklabel Universal Music Group (UMG) verkoopt. Hij zou ook andere aandeelhouders hebben opgeroepen de verkoop te eisen. Met die oproep heeft Schoenfeld volgens Vivendi echter de wet overtreden. Volgens het mediaconcern hebben de praktijken van Schoenfeld geleid tot een schade tussen 5 miljard euro en 9 miljard euro. Vivendi benadrukte ook nogmaals dat Universal Music Group in geen geval te koop zal worden gesteld.

In de Noorse hoofdstad Oslo heeft het crematorium Alfaset geen toestemming gekregen om zijn ovens op het netwerk van het lokale energiebedrijf Hafslund aan te sluiten. Alfaset had aangegeven dat de ovens van zijn crematorium zouden kunnen worden ingeschakeld in de stadsverwarming. Het energiebedrijf Hafslund zegt echter dat er teveel ethische bezwaren zijn om de plannen van het crematorium door te voeren. Het kan volgens het energiebedrijf immers moeilijk worden verdedigd dat dode lichamen als brandstof zouden worden gebruikt. Er zouden echter ook praktische bezwaren zijn. Onder meer zouden de sporadische crematies een efficiënt warmtebeheer onmogelijk maken.

Schijnzelfstandigheid en tijdelijke contracten vormen een bedreiging voor de veiligheid van de Europese luchtvaart. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Cockpit Association (ECA) bij meer dan zesduizend piloten. Opgemerkt wordt dat steeds meer piloten met minderwaardige arbeidscontracten moeten werken. Eén op zes piloten blijkt geen vast contract te hebben. Bij de jongere piloten loopt het aandeel van de alternatieve contracten echter op tot 40 procent. Vooral lowcost-maatschappijen maken van dit systeem gebruik. Een groot gedeelte wordt als zelfstandige betaald, met een vergoeding per gepresteerd uur. Een aantal jonge piloten zou bovendien zelfs betalen om te kunnen vliegen.

Meer Nieuws

10:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-15

Comfort-voeding wordt gelinkt aan positieve sociale verbanden

De aandacht voor zogenaamde comfort-voeding kan worden gelinkt aan positieve sociale verbanden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University at Buffalo. Comfort-voeding gaat volgens de onderzoekers immers vaak terug naar de goede relaties met de persoon die oorspronkelijk voor de verzorging heeft ingestaan.

Lees Verder

13:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Afvalwater bepalend voor gezondheid van de stad

De gezondheid van een stad kan in grote mate worden bepaald door de kwaliteit van het afvalwater. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Wisconsin. Op die manier wordt het afvalwater volgens de onderzoekers mogelijk ook een basis om een gezondheidsbeleid voor een gemeenschap te ontwikkelen.

Lees Verder

13:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mannelijke tieners vaakst geneigd tot plagiaat

Mannelijke tieners zijn op school sneller geneigd plagiaat te plegen dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of the Balearic Islands. Bovendien kon worden vastgesteld dat de grootste neiging tot plagiaat moet worden opgemerkt bij scholieren die opdrachten tot het laatste ogenblik uitstellen.

Lees Verder

13:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tieners beïnvloeden elkaars visie op risico’s

De visie van jonge volwassenen op risicovolle situaties wordt in grote mate gestuurd door de percepties van hun leeftijdsgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California bij meer dan vijfhonderd bezoekers aan het London Science Museum.

Lees Verder

13:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Muziek heeft positieve invloed op leervermogen en geheugen

Klassieke muziek kan de activiteit van menselijke genen beïnvloeden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Helsinki in Finland. De onderzoekers stelden vast dat muziek van Mozart bij sommige mensen kan zorgen voor een versterking van de activiteit van de genen die betrokken zijn bij het aanmaken en het transport van dopamine. Daarbij wordt gewag gemaakt van een positieve invloed op het leervermogen en het geheugen. De onderzoekers zeggen echter enkel een effect opgemerkt te hebben bij mensen die veel ervaring hebben met het luisteren naar klassieke muziek.

“Uit een bloedanalyse bij een vijftigtal personen die naar een vioolconcert van Wolfgang Amadeus Mozart luisterden, kon duidelijk een grotere activiteit bij een bepaald type genen,” benadrukt onderzoeksleider Irma Järvelä, professor genetica aan de University of Finland. “Anderzijds bleek na het concert een verminderde activiteit vastgesteld te kunnen worden bij een gen dat bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer betrokken is. Er zijn dan ook aanwijzingen dat het beluisteren van klassieke muziek een aantal voordelen oplevert voor de gezondheid waarvan men tot op het heden het bestaan niet vermoedde.”

“Het onderzoek is echter te kleinschalig van opzet om definitieve conclusies te kunnen trekken over de invloed die klassieke muziek op bijvoorbeeld leertaken zou kunnen hebben,” waarschuwt professor Järvelä. "We vonden ook alleen veranderingen in activiteit van genen bij deelnemers die ervaring hadden met klassieke muziek. Die vaststelling suggereert dat mensen vertrouwd moeten zijn met deze muziek om de effecten te kunnen ervaren." Wel wordt opgemerkt dat een aantal van de betrokken genen bij vogels verantwoordelijk zijn voor het aanleren van liederen en de zangvaardigheden. Dat laat een gemeenschappelijke evolutionaire basis voor geluidspercepties binnen verschillende soorten veronderstellen.

Lees Verder

13:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rol Saoedi-Arabië op energiemarkt kent duidelijke verschuiving

De functie van Saoedi-Arabië op de wereldwijd energiemarkt kent een duidelijke verschuiving. Dat is de conclusie van een een rapport van wetenschappers aan de Rice University. Het koninkrijk werpt zich niet langer op als een louter exporteur van ruwe olie, maar ziet zichzelf steeds meer als een verkoper van geraffineerde petroleum-producten.

Lees Verder

13:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende