01-04-15

Nieuwsoverzicht

Het voorbije jaar werd wereldwijd een bedrag van 270 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame energieprojecten. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het United Nation Environment Programme (Unep). Er wordt aan toegevoegd dat de investeringen slechts 3 procent onder het recordniveau van vier jaar geleden bleven. Ook wordt opgemerkt dat vooral een groei kon worden opgetekend in de groeimarkten en ontwikkelingslanden. Vooral in China en Brazilië werd een toename van de investeringen opgetekend. In Europa diende daarentegen een stagnatie te worden vastgesteld. Dat zou te wijten zijn aan onduidelijkheid rond het ondersteuningsbeleid van de overheden.

Werklozen doen vaker een beroep op professionele zorg voor mentale problemen en grijpen ook vaker, ongeacht hun mentale toestand, naar antidepressiva. Diezelfde fenomenen worden ook vastgesteld bij jobonzekerheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Gent bij nagenoeg negentienduizend Europeanen. In periodes van economische instabiliteit moet er volgens de onderzoekers dan ook extra aandacht worden besteed aan werknemers die met jobonzekerheid worden geconfronteerd, aangezien ook zij een belangrijke risicogroep voor mentale gezondheidsproblemen zouden vormen. Ook de angst voor werkloosheid kan de mentale gezondheid immers in het gedrang brengen.

Het Russische gasconcern Gazprom heeft het voorbije jaar een winst van 189 miljard roebel of 3 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een daling met bijna 70 procent tegenover het jaar voordien. De daling moet worden toegeschreven aan een zwakkere vraag op de Europese markt, relatief milde weersomstandigheden en de aanhoudende problemen rond de gasleveringen aan Oekraïne. De inkomsten van het gasconcern bleven nagenoeg status-quo op bijna 4.000 miljard roebel. Volgens analisten van het persbureau Bloomberg zullen de Europese inkomsten van Gazprom dit jaar terugzakken tot het laagste niveau van het voorbije decennium. Gazprom is bijzonder belangrijk voor de Russische economie.

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 573 miljoen euro. Dat betekende een daling met 35 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 2,7 procent tot 16,7 miljard euro. De winstdaling moet volgens het concern, grootaandeelhouder van onder meer RTL Group en Penguin Random House, worden toegeschreven aan herstructuringskosten en afschrijvingen. Ondanks de daling het voorbije jaar wijkt Bertelsmann volgens Thomas Rabe, chief executive van het mediaconcern, niet af van zijn streven om op middellange termijn een winst te realiseren van 1 miljard euro. Ook de omzet moet verder tot 20 miljard euro worden opgevoerd.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips verkoopt een belang van 80,1 procent in zijn divisies Lumileds en Automotive Lighting aan investeerder Go Scale Capital. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat Philips zelf het resterende belang van 19,9 procent in beide divisies zal aanhouden. Verwacht wordt dat de verkoop uiteindelijk een bedrag van ongeveer 2,9 miljard dollar zal opleveren. De divisies zullen als autonoom bedrijf onder de naam Lumileds de activiteiten verder zetten. Het nieuwe bedrijf zal worden geleid Pierre-Yves Lesaicherre, huidig topman van de divisie Lumileds. Op termijn wil Philips ook de rest van de verlichtingsdivisie - liefst met een beursgang - verzelfstandigen.

Het Israëlische concern Teva Pharmaceutical Industries neemt het Amerikaanse bedrijf Auspex Pharmaceuticals over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,5 miljard dollar. Door de overname van Auspex wil Teva, de grootste producent van generische geneesmiddelen van de wereld, zijn positie in de behandeling van neurologische problemen zoals Huntington en Parkinson versterken. Teva, naar omzet en marktwaarde de grootste onderneming van Israël, maakte in februari al bekend opnieuw naar overnamemogelijkheden uit te kijken, nadat onder de nieuwe chief executive Erez Vidogman het voorbije jaar vooral inspanningen gedaan werden om de kosten terug te schroeven.

In Frankrijk wordt UberPop, de alternatieve taxidienst van het Amerikaanse bedrijf Uber, voorlopig niet verboden. Dat heeft het hof van beroep in Parijs beslist. Drie traditionale taxibedrijven waren naar de handelsrechtbank gestapt om UberPop te laten verbieden. De rechter verklaarde zich echter onbevoegd. De taxisector tekende beroep aan tegen die stelling. Het hof van beroep heeft nu echter beslist om een aantal vragen over de dienst voor een verdere behandeling door te sturen naar het hof van cassatie. Ten vroegste eind juni wordt daarop een antwoord verwacht. Indien de vragen worden doorgestuurd naar de Franse Grondwettelijke Raad, kan pas eind september een finale beslissing worden verwacht.

Het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) wil de volgende vier jaar een bedrag van 3 miljard dollar investeren in de uitbouw van een nieuwe divisie, die zich zal moeten toespitsen op het internet-of-things. Dat heeft het Amerikaanse concern bekend gemaakt. Er wordt opgemerkt dat het internet-of-things naar alle verwachtingen de nieuwe groeimotor van de technologiesector, na de tablets en smartphones, zal worden. Het bedrijf zegt daarbij zijn klanten te willen helpen om oplossingen rond het internet-of-things te ontwikkelen. De uitbouw van de nieuwe divisie moet het Amerikaanse concern in staat stellen om een einde te maken aan een constante periode van omzetdaling.

Het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia, dat in januari drie jaar geleden voor het Italiaanse eiland Giglio op de rotsen liep, vervoerde ook een grote voorraad cocaïne van de Italiaanse maffiaorganisatie Ndrangheta. Dat is gebleken uit onderschepte gesprekken tussen Michele Rossi, topman van de Ndrangheta, met zijn zakenpartner Massimo Tiralongo. De drugs zijn nooit teruggevonden en zouden zonder medeweten van rederij Costa Crociere aan boord van het schip zijn gebracht. De Italiaanse politie vermoedt echter wel dat de Ndragheta van een aantal bemanningsleden van het schip hulp heeft gekregen om de drugs aan boord te krijgen. Ook andere schepen van de rederij zouden drugs van de maffia hebben vervoerd.

Het Amerikaanse kabelconcern Charter Communications neemt zijn sectorgenoot Bright House Networks over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 10,4 miljard dollar. Bright House is met ruim twee miljoen klanten de zesde grootste aanbieder van kabeltelevisie in de Verenigde Staten. De activiteiten van het concern zijn geconcentreerd rond Florida. Charter Communications was eerder ook al kandidaat voor de overname van Time Warner Cable, dat echter door concurrent Comcast werd gekocht. Door de overname van Bright House zou Charter Communications, waarvan de groep Liberty de grootste aandeelhouder is, de tweede grootste partij op de Amerikaanse markt voor kabeltelevisie worden.

Het Nederlandse drankenconcern Heineken gaat zijn activiteiten herstructureren. Dat heeft de directie van het bedrijf bekend gemaakt. Onder meer zal de structuur van het bedrijf gebaseerd worden op vier geografische regio’s, waarbij Europa voortaan als één entiteit wordt bestempeld en Centraal-Europa niet langer als een afzonderlijke divisie wordt beschouwd. Daarnaast worden de activiteiten in Afrika en het Midden-Oosten samengebracht met de divisies in Rusland en Wit-Rusland. De Amerikaanse en Aziatische divisies blijven in hun huidige vorm bestaan. De nieuwe indeling wordt begin juli dit jaar doorgevoerd. Het concern hoopt dat de reorganisatie de winstmarges zal kunnen verbeteren.

In Spanje is de Caminito del Rey, beschouwd als het gevaarlijkste wandelpad ter wereld, na vijftien jaar weer geopend. Het smalle wandelpad hangt vast aan de rotswand van de canyon El Chorro in Malaga en werd honderdentien jaar geleden gebouwd om arbeiders naar de watekrachtcentrale op de dam van de Guadalhorce te brengen. Nadien werd het pad een bijzondere toeristische attractie, maar vijftien jaar geleden werd het traject na een aantal dodelijke ongevallen gesloten. Desondanks dienden nog altijd boetes tot 6.000 euro te worden uitgeschreven om waaghalzen weg te houden. Nu is het herstelde en beveiligde pad, met een totale lengte van drie kilometer, opnieuw in gebruik genomen.

De samensmelting van de kabelbedrijven Ziggo en United Pan-European Communications (UPC), dochter van de Amerikaanse groep Liberty Global, zal in Nederland de volgende drie jaar 450 arbeidsplaatsen kosten. Bovendien zullen enkele honderden tijdelijke en externe contracten niet worden verlengd. Dat heeft Ziggo bekend gemaakt. Ziggo werd vorig jaar door Liberty Global overgenomen. De activiteiten door Libery samengevoegd met de eigen kabelexploitant. Onder meer op het gebied van productontwikkeling, innovatie en infrastructuur en management zouden daarbij belangrijke synergieën kunnen worden gerealiseerd. Vestigingen in Heerhugowaard, Rijswijk en Nijmegen worden gesloten.

De Ierse groep Horizon Pharma neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Hyperion Therapeutics over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard dollar. Door de overname krijgt Horzon Pharma toegang tot een portefeuille producten voor de behandeling van een aantal zeldzame metabolische aandoeningen. De portfolio van Hyperion omvat onder meer de geneesmiddelen Ravicti en Buphenyl, die vorig jaar een omzet van 113,6 miljoen dollar lieten optekenen. Na de afronding van de overname, die tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zou worden afgerond, zal Horizon een portfolio van zeven producten hebben. In september nam Horizon al het Ierse bedrijf Vidara Therapeutics over.

De Nederlandse toeristische sector heeft het voorbije jaar 36 miljoen overnachtingen geregistreerd. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opgemerkt wordt dat het Nederlandse toerisme daarmee de sterkste groei in zes jaar tijd heeft laten optekenen. Bij het binnenlandse toerisme werd een groei met 4 procent opgetekend. Het aantal buitenlandse gasten nam met 9 procent toe. Iets meer dan de helft van de buitenlandse gasten was afkomstig uit Duitsland, Groot-Brittannië en België. Vooral de provincie Zeeland zag een belangrijke toename buitenlandse bezoekers.

Meer Nieuws

11:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.