31-07-15

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse bedrijf Uber Technologies, aanbieder van alternatieve taxidiensten, heeft een bedrag van 1 miljard dollar gereserveerd voor zijn verdere groei in India. Dat heeft het Amerikaanse concern bekend gemaakt. India is na de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor Uber. Het bedrijf wil het geld onder meer gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe producten en betaaloplossingen. Ook wil Uber meer steden in zijn Indiase netwerk opnemen. Op die ogenblik is Uber al operationeel in achttien Indiase steden. Het bedrijf wil de volgende zes tot negen maanden een niveau van één miljoen ritten per dag bereiken. In veel Indiase regio’s is nauwelijks openbaar vervoer beschikbaar.

Na het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft nu ook de Franse Raad van State geoordeeld dat een nieuwe belasting op tweede verblijven onaanvaardbaar is. Die belasting werd drie jaar geleden ingevoerd door de regering van president François Hollande (PS). De uitspraken betekenen dat buitenlanders die een tweede verblijf in Frankrijk hebben, in principe geld moeten terugkrijgen van de Franse overheid. Punt van discussie waren bijkomende sociale lasten op huur­inkomsten en een hogere taks voor buitenlanders die hun eigendom in Frankrijk met winst verkochten. De maatregel stuitte meteen op protest van specialisten. Het is in Europa immers verboden om in twee landen tegelijk sociale bijdragen te betalen.

Brouwer AB InBev heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,1 miljard dollar, tegenover 12,2 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De terugval moet naar eigen zeggen vooral worden toegeschreven aan zwakke marktomstandigheden in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten en Europa, terwijl ook gewezen wordt naar slechte weersomstandigheden in onder meer de Verenigde Staten en China. De nettowinst van het concern daalde van 2,8 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar. Er wordt wel benadrukte dat vorig jaar een gunstige impact kon worden ervaren van het wereldkampioenschap voetbal in Brzailië.

Het internetbedrijf Amazon heeft de presentatoren Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond aangetrokken om een nieuwe autoshow te maken voor zijn streamingdienst. Clarkson, May en Hammond komen over van het beroemde programma Top Gear van de British Broadcasting Corporation (BBC). De presentatoren tekenden een contract voor drie seizoen. In het najaar wordt met de opnames gestart. Volgend jaar zullen de eerste afleveringen worden uitgezonden. Enkele maanden geleden werd Clarkson bij Top Gear ontslagen na een handgemeen met producer Oisin Tymon. Ook Andy Wilman, een voormalig producer van Top Gear, zal als executive producer meewerken aan het nieuwe programma van Amazon.

De Belgische retailer Delhaize heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Indien echter ook de valuta-effecten worden meegerekend, zou een omzetstijging met 18 procent zijn genoteerd. De groei was vooral te danken aan een verdere stijging in de Verenigde Staten, waar de omzet met 3,2 procent omhoog ging. In België diende een omzetdaling met 0,3 procent te worden geregistreerd. In Zuidoost-Europa was er een stijging met 9 procent. Het bedrijf boekte een nettowinst van 106 miljoen euro, tegenover een verlies van 45 miljoen euro tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar.

Tests met het geneesmiddel filgotinib van het biotechbedrijf Galapagos uit Mechelen hebben opnieuw gunstige resultaten opgeleverd. Dat heeft Galapagos bekend gemaakt. Zes maanden geleden werd gestart met de tweede fase van het onderzoek naar filgotinib, dat Galapagos wil inzetten voor de behandeling van reuma. Na drie maanden konden daarbij positieve resultaten worden gemeld. Ook een nieuwe stand van zaken na een half jaar kon een positieve evaluatie worden verstrekt. Door die gunstige resultaten wordt het waarschijnlijker dat het Amerikaanse concern Abbvie later dit jaar in de verdere ontwikkeling van filgotinib stapt. Galapagos zou daarbij een licentie-vergoeding van 200 miljoen dollar kunnen ontvangen.

Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 179 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 52 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde echter van 20,7 miljard dollar naar 16,9 miljard dollar. Het bedrijf werd immers geconfronteerd met een dalende prijs van ijzererts en staal. In volumes werd een stijging van 21,5 miljoen ton naar 22,2 miljoen ton opgetekend. Lakshmi Mittal, topman van het concern, wees in een toelichting op de aanhoudende druk op zowel de prijs van ijzererts als staal. Positief bleven volgens hem de ontwikkelingen in Europa, waar de winstmarges een verbetering lieten blijken.

Het Nederlandse uitzendbedrijf USG People heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 618,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er kon een nettowinst worden gemeld van 5 miljoen euro, tegenover een verlies van 2 miljoen euro tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. Het uitzendbedrijf, de koepel boven merken zoals Start People en Unique, zegt te verwachten dat die positieve lijn ook in de rest van het jaar verder zal kunnen worden doorgetrokken. USG People kon in alle landen een groeiende vraag naar arbeidskrachten registreren. Zowel bij grote ondernemingen als kleinere bedrijven werd naar nieuwe medewerkers gezocht.

De materiaaltechnologiegroep Umicore tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 24 procent tot 171 miljoen euro. Bij de nettowinst werd een groei met 38 procent opgetekend tot 131 miljoen euro. Onder meer kon een sterke groei worden opgetekend in de katalysator-activiteiten, de energiesector en oppervlaktetechnologieën. Tevens wordt gewezen op de gunstige impact van een aantal investeringen die Umicore de voorbije periode heeft gedaan. Ook was er een bescheiden invloed van gunstige wisselkoersen.

Telecomoperator Proximus heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,51 miljard euro. Dar betekende een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst steeg met 4,3 procent tot 450 miljoen euro. De nettowinst daalde echter van 252 miljoen euro naar 145 miljoen euro. Dominique Leroy, chief executive van Proximus, zegt dat het bedrijf met zijn sterke prestaties tot dusver de eigen ambities heeft overtroffen. Leroy voegt er aan toe dat Proximus zijn groeidoelstellingen al dit jaar zal hebben gerealiseerd. De chief executive wijst erop dat het klantenbestand blijft aangroeien, wat zich in sterke financiële resultaten vertaalt.

Het staalbedrijf Bekaert heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei diende naar eigen zeggen vooral worden toegeschreven aan overnames en gunstige wisselkoersen. De operationele winst steeg met 12 procent tot 112 miljoen euro. Het bedrijf boekte een nettowinst van 52,3 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 77,7 miljoen euro tijdens de eerste helft vorig jaar, toen echter een meerwaarde op de verkoop van vastgoed kon worden geboekt. Ook tijdens de tweede helft van dit jaar verwacht Bekaert een grotere bijdrage van recente overnames en investeringen.

Zeven windmolens, die momenteel in de steigers staan langs de autosnelweg Brussel-Luik (E40) in Gingelom, zullen drie spoorlijnen gedeeltelijk van duurzame energie voorzien. Wanneer de turbines zullen worden opgestart, zullen ongeveer 170 treinen per dag gedeeltelijk op duurzame energie kunnen worden ingezet op de hogesnelheidslijn Leuven-Luik en op de klassieke lijnen Leuven-Luik en Landen-Hasselt. Twee derde van de opgewekte energie wordt door het spoornet gebruikt. Het saldo wordt op het traditionele elektriciteitsnet geplaatst. Het project vormt een onderdeel van Greensky, een initiatief van Electrabel, Infrabel, Sint-Truiden en Intercommunale Bruxelloise d'Electricité (IBE), dat vijfentwintig windmolens bouwt.

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is wellicht kankerverwekkend. Dat staat in een rapport van het International Agency for Research on Cancer (IARC), een intiatief van de Verenigde Naties. Glyfosaat is wereldwijd één van de meest gebruikte onkruidverdelgers en is vooral bekend onder de merknaam Roundup, gefabriceerd door het bedrijf Monsanto. Volgens het rapport moet het product worden ondergebracht in de tweede hoogste risico-categorie, waaruit moet worden afgeleid dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Diverse milieugroeperingen hadden eerder al gewaarschuwd voor het product. Frankrijk heeft de verkoop al verboden, terwijl elders belangrijke beperkingen zijn ingevoerd.

De zakelijke netwerksite LinkedIn heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 711,7 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei kan naar eigen zeggen in belangrijke mate worden toegeschreven aan een reorganisatie van de verkoopafdeling en een uitbreiding van de advertentie-mogelijkheden. Ook wordt gewezen op de positieve impact van de onderwijswebsite Lynda, die door het bedrijf eerder voor een bedrag van 1,5 miljard dollar werd overgenomen. Er diende echter wel een nettoverlies geboekt te worden van 68 miljoen dollar, nadat ook tijdens dezelfde periode vorig jaar een negatief resultaat van 1 miljoen dollar was gemeld.

De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,6 miljard euro. Daarmee realiseerde de instelling de grootste kwartaalwinst in drie jaar tijd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geboekt van 4,2 miljard euro, maar toen diende de instelling wegens het overtreden van handelsembargo’s in de Verenigde Staten echter een aantal boetes te betalen. BNP Paribas kon het voorbije kwartaal echter ook profiteren van de verkoop van zijn belang in de vastgoedonderneming Klépierre, wat 420 miljoen euro opbracht. De kwartaalomzet van de Franse bank steeg met 16 procent tot 11,1 miljard euro.

Meer Nieuws

12:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.