31-07-15

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse bedrijf Uber Technologies, aanbieder van alternatieve taxidiensten, heeft een bedrag van 1 miljard dollar gereserveerd voor zijn verdere groei in India. Dat heeft het Amerikaanse concern bekend gemaakt. India is na de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor Uber. Het bedrijf wil het geld onder meer gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe producten en betaaloplossingen. Ook wil Uber meer steden in zijn Indiase netwerk opnemen. Op die ogenblik is Uber al operationeel in achttien Indiase steden. Het bedrijf wil de volgende zes tot negen maanden een niveau van één miljoen ritten per dag bereiken. In veel Indiase regio’s is nauwelijks openbaar vervoer beschikbaar.

Na het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft nu ook de Franse Raad van State geoordeeld dat een nieuwe belasting op tweede verblijven onaanvaardbaar is. Die belasting werd drie jaar geleden ingevoerd door de regering van president François Hollande (PS). De uitspraken betekenen dat buitenlanders die een tweede verblijf in Frankrijk hebben, in principe geld moeten terugkrijgen van de Franse overheid. Punt van discussie waren bijkomende sociale lasten op huur­inkomsten en een hogere taks voor buitenlanders die hun eigendom in Frankrijk met winst verkochten. De maatregel stuitte meteen op protest van specialisten. Het is in Europa immers verboden om in twee landen tegelijk sociale bijdragen te betalen.

Brouwer AB InBev heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,1 miljard dollar, tegenover 12,2 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De terugval moet naar eigen zeggen vooral worden toegeschreven aan zwakke marktomstandigheden in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten en Europa, terwijl ook gewezen wordt naar slechte weersomstandigheden in onder meer de Verenigde Staten en China. De nettowinst van het concern daalde van 2,8 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar. Er wordt wel benadrukte dat vorig jaar een gunstige impact kon worden ervaren van het wereldkampioenschap voetbal in Brzailië.

Het internetbedrijf Amazon heeft de presentatoren Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond aangetrokken om een nieuwe autoshow te maken voor zijn streamingdienst. Clarkson, May en Hammond komen over van het beroemde programma Top Gear van de British Broadcasting Corporation (BBC). De presentatoren tekenden een contract voor drie seizoen. In het najaar wordt met de opnames gestart. Volgend jaar zullen de eerste afleveringen worden uitgezonden. Enkele maanden geleden werd Clarkson bij Top Gear ontslagen na een handgemeen met producer Oisin Tymon. Ook Andy Wilman, een voormalig producer van Top Gear, zal als executive producer meewerken aan het nieuwe programma van Amazon.

De Belgische retailer Delhaize heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Indien echter ook de valuta-effecten worden meegerekend, zou een omzetstijging met 18 procent zijn genoteerd. De groei was vooral te danken aan een verdere stijging in de Verenigde Staten, waar de omzet met 3,2 procent omhoog ging. In België diende een omzetdaling met 0,3 procent te worden geregistreerd. In Zuidoost-Europa was er een stijging met 9 procent. Het bedrijf boekte een nettowinst van 106 miljoen euro, tegenover een verlies van 45 miljoen euro tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar.

Tests met het geneesmiddel filgotinib van het biotechbedrijf Galapagos uit Mechelen hebben opnieuw gunstige resultaten opgeleverd. Dat heeft Galapagos bekend gemaakt. Zes maanden geleden werd gestart met de tweede fase van het onderzoek naar filgotinib, dat Galapagos wil inzetten voor de behandeling van reuma. Na drie maanden konden daarbij positieve resultaten worden gemeld. Ook een nieuwe stand van zaken na een half jaar kon een positieve evaluatie worden verstrekt. Door die gunstige resultaten wordt het waarschijnlijker dat het Amerikaanse concern Abbvie later dit jaar in de verdere ontwikkeling van filgotinib stapt. Galapagos zou daarbij een licentie-vergoeding van 200 miljoen dollar kunnen ontvangen.

Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 179 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 52 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde echter van 20,7 miljard dollar naar 16,9 miljard dollar. Het bedrijf werd immers geconfronteerd met een dalende prijs van ijzererts en staal. In volumes werd een stijging van 21,5 miljoen ton naar 22,2 miljoen ton opgetekend. Lakshmi Mittal, topman van het concern, wees in een toelichting op de aanhoudende druk op zowel de prijs van ijzererts als staal. Positief bleven volgens hem de ontwikkelingen in Europa, waar de winstmarges een verbetering lieten blijken.

Het Nederlandse uitzendbedrijf USG People heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 618,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er kon een nettowinst worden gemeld van 5 miljoen euro, tegenover een verlies van 2 miljoen euro tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. Het uitzendbedrijf, de koepel boven merken zoals Start People en Unique, zegt te verwachten dat die positieve lijn ook in de rest van het jaar verder zal kunnen worden doorgetrokken. USG People kon in alle landen een groeiende vraag naar arbeidskrachten registreren. Zowel bij grote ondernemingen als kleinere bedrijven werd naar nieuwe medewerkers gezocht.

De materiaaltechnologiegroep Umicore tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 24 procent tot 171 miljoen euro. Bij de nettowinst werd een groei met 38 procent opgetekend tot 131 miljoen euro. Onder meer kon een sterke groei worden opgetekend in de katalysator-activiteiten, de energiesector en oppervlaktetechnologieën. Tevens wordt gewezen op de gunstige impact van een aantal investeringen die Umicore de voorbije periode heeft gedaan. Ook was er een bescheiden invloed van gunstige wisselkoersen.

Telecomoperator Proximus heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,51 miljard euro. Dar betekende een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst steeg met 4,3 procent tot 450 miljoen euro. De nettowinst daalde echter van 252 miljoen euro naar 145 miljoen euro. Dominique Leroy, chief executive van Proximus, zegt dat het bedrijf met zijn sterke prestaties tot dusver de eigen ambities heeft overtroffen. Leroy voegt er aan toe dat Proximus zijn groeidoelstellingen al dit jaar zal hebben gerealiseerd. De chief executive wijst erop dat het klantenbestand blijft aangroeien, wat zich in sterke financiële resultaten vertaalt.

Het staalbedrijf Bekaert heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei diende naar eigen zeggen vooral worden toegeschreven aan overnames en gunstige wisselkoersen. De operationele winst steeg met 12 procent tot 112 miljoen euro. Het bedrijf boekte een nettowinst van 52,3 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 77,7 miljoen euro tijdens de eerste helft vorig jaar, toen echter een meerwaarde op de verkoop van vastgoed kon worden geboekt. Ook tijdens de tweede helft van dit jaar verwacht Bekaert een grotere bijdrage van recente overnames en investeringen.

Zeven windmolens, die momenteel in de steigers staan langs de autosnelweg Brussel-Luik (E40) in Gingelom, zullen drie spoorlijnen gedeeltelijk van duurzame energie voorzien. Wanneer de turbines zullen worden opgestart, zullen ongeveer 170 treinen per dag gedeeltelijk op duurzame energie kunnen worden ingezet op de hogesnelheidslijn Leuven-Luik en op de klassieke lijnen Leuven-Luik en Landen-Hasselt. Twee derde van de opgewekte energie wordt door het spoornet gebruikt. Het saldo wordt op het traditionele elektriciteitsnet geplaatst. Het project vormt een onderdeel van Greensky, een initiatief van Electrabel, Infrabel, Sint-Truiden en Intercommunale Bruxelloise d'Electricité (IBE), dat vijfentwintig windmolens bouwt.

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is wellicht kankerverwekkend. Dat staat in een rapport van het International Agency for Research on Cancer (IARC), een intiatief van de Verenigde Naties. Glyfosaat is wereldwijd één van de meest gebruikte onkruidverdelgers en is vooral bekend onder de merknaam Roundup, gefabriceerd door het bedrijf Monsanto. Volgens het rapport moet het product worden ondergebracht in de tweede hoogste risico-categorie, waaruit moet worden afgeleid dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Diverse milieugroeperingen hadden eerder al gewaarschuwd voor het product. Frankrijk heeft de verkoop al verboden, terwijl elders belangrijke beperkingen zijn ingevoerd.

De zakelijke netwerksite LinkedIn heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 711,7 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei kan naar eigen zeggen in belangrijke mate worden toegeschreven aan een reorganisatie van de verkoopafdeling en een uitbreiding van de advertentie-mogelijkheden. Ook wordt gewezen op de positieve impact van de onderwijswebsite Lynda, die door het bedrijf eerder voor een bedrag van 1,5 miljard dollar werd overgenomen. Er diende echter wel een nettoverlies geboekt te worden van 68 miljoen dollar, nadat ook tijdens dezelfde periode vorig jaar een negatief resultaat van 1 miljoen dollar was gemeld.

De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,6 miljard euro. Daarmee realiseerde de instelling de grootste kwartaalwinst in drie jaar tijd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geboekt van 4,2 miljard euro, maar toen diende de instelling wegens het overtreden van handelsembargo’s in de Verenigde Staten echter een aantal boetes te betalen. BNP Paribas kon het voorbije kwartaal echter ook profiteren van de verkoop van zijn belang in de vastgoedonderneming Klépierre, wat 420 miljoen euro opbracht. De kwartaalomzet van de Franse bank steeg met 16 procent tot 11,1 miljard euro.

Meer Nieuws

12:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-15

Startups willen Londen al snel de rug toekeren

Een stad zoals Londen oefent een grote aantrekkingskracht uit op startups, maar vele beginnende ondernemingen blijken zich die keuze al na korte tijd te betreuren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het incubatiecentrum Sussex Innovation Croydon van de University of Sussex.

Lees Verder

17:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geluid kan oplossing bieden voor dreigende omgeving

De introductie van bepaalde geluiden kan een groter gevoel van veiligheid helpen creëren in een omgeving die bedreigend wordt ervaren, zoals verlaten parkeergarages of metrostations. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan.

Lees Verder

17:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldwijde reclamebestedingen groeien minder snel

Verwacht wordt dat de wereldwijde reclamebestedingen dit jaar met 2,3 procent zullen toenemen. Dat betekent een belangrijke vertraging tegenover eerdere ramingen in december vorig jaar, toen een stijging met 4,8 procent werd voorspeld. Dat blijkt uit een rapport van marketeer Warc.

Lees Verder

17:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vooroordeel vaak oorzaak onterecht gevoel bedreiging

Vooroordelen worden snel gecreëerd en vormen vaak de oorzaak van een onterecht gevoel van bedreiging. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Wellesley College in de Amerikaanse staat Massachusetts.

Lees Verder

17:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldwijde bestedingen sociale reclame verdubbeld

De wereldwijde bestedingen aan sociale reclame kende tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een stijging met 114 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent een verdubbeling tegenover één jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van consulent Kenshoo.

Lees Verder

17:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse wagen is gemiddeld 11,5 jaar oud

In de Verenigde Staten hebben personenwagens en aanverwante modellen een gemiddelde leeftijd van 11,5 jaar. Daarmee heeft de Amerikaanse autovloot de oudste leeftijd uit zijn geschiedenis bereikt. Dat is de conclusie van een analyse van de inschrijvingen van personenwagens door consulent IHS Automotive eind vorig jaar. Het vorige record werd drie jaar geleden opgetekend. Toen bleek voor de gemiddelde Amerikaanse personenwagen een leeftijd van 11,4 jaar opgetekend te moeten worden. Ondanks die veroudering kan er volgens Mark Seng, analist bij IHS Automotive, in werkelijkheid echter eerder gesproken worden over een terugkeer naar een normale situatie.

In de Verenigde Staten waren eind vorig jaar 257,9 miljoen personenwagens en aanverwante modellen ingeschreven. Daarmee is volgens IHS Automotive een nieuw record gevestigd. Tegenover het jaar voordien kende de Amerikaanse autovloot een uitbreiding met 2,1 procent. “Voor zover kan teruggekeken worden, heeft die vloot stelselmatig een veroudering gekend,” geeft Mark Seng aan. “De kwaliteit van de voertuigen kent immers een constante verbetering, waardoor de eigenaars ook steeds langer met hun wagens blijven rijden.” Eigenaars van een nieuwe wagen blijken hun wagen gemiddeld 6,5 jaar in bezit te houden. Dat is een stijging met meer dan twee jaar tegenover het midden van het voorbij decennium.

“Er kan echter een afvlakking worden vastgesteld in de veroudering van de wagens,” zegt de analist nog. “Er is sprake van een terugkeer naar een normale evolutie. De meeste consumenten hebben zich inmiddels van de recessie hersteld en tonen opnieuw een grotere interesse om een nieuwe wagen te kopen.” Volgend jaar moet volgens Seng rekening gehouden worden met een gemiddelde leeftijd van 11,6 jaar, maar pas over drie jaar zal een verdere stijging tot 11,7 jaar kunnen worden gemeld. Een verjonging van de vloot acht de analist echter niet realistisch. Verder zegt Seng dat de vloot wagens van maximaal vijf jaar oud tegen het einde van het decennium met 24 procent zal zijn toegenomen.

Tegelijkertijd zal een daling met 11 procent kunnen worden opgetekend in de leeftijdscategorie tussen zes en elf jaar. In de groep wagens met een leeftijd van minstens twaalf jaar, moet dan weer met een toename van 15 procent rekening worden gehouden. Seng ziet daarin echter ook belangrijke implicaties voor de autoherstellers, die zich in de toekomst volgens de analist meer op oudere exemplaren zullen moeten toespitsen. (mah)

Lees Verder

17:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verminderen straatverlichting leidt niet tot extra verkeersongevallen of criminaliteit

Het verminderen van de straatverlichting leidt niet tot extra verkeersongevallen of een grotere criminaliteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine en het University College London.

Lees Verder

17:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Duitse industriële conglomeraat Siemens praat met het Canadese Bombardier over een fusie van hun spooractiviteiten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. De gesprekken bevinden zich volgens de krant nog wel in een vroeg stadium en het is dan ook niet zeker dat het tot een overeenkomst komt. Bombardier zou ook met andere mogelijke partners, zoals de Franse groep Alstom, onderhandelen. Analisten schatten de waarde vande spooractiviteiten van Bombardier op een bedrag van ongeveer 5 miljard dollar. Het is nog altijd mogelijk dat de divisie als een afzonderlijk bedrijf naar de beurs wordt gebracht, zoals eerder was gepland.

De Duitse groep Krauss-Maffei Wegmann (KMW), producent van gepantserde voertuigen en fabrikant van de gevechtstank Leopard, gaat samen met zijn Franse sectorgenoot Nexter Systems. Daarover werd op het Franse ministerie van defensie een definitief akkoord ondertekend. Beide groepen hebben tien jaar over een mogelijke fusie gesprekken gevoerd. Het voorbije jaar werd de concrete samensmelting tussen de ondernemingen voorbereid. Het nieuwe bedrijf, voorlopig Newco genoemd, zal ongeveer 6.000 werknemers tellen en ongeveer 2 miljard euro omzet boeken. De onderneming heeft al een orderboek voor 9 miljard euro. Newco zal gepantserde voertuigen vervaardigen.

Het Japanse energiebedrijf Tepco, dat ook de vernielde kerncentrale van Fukushima bezit, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 203 miljard yen of 1,5 miljard euro gerealiseerd. Vorig jaar werd nog een nettoverlies geleden van 173 miljard yen. Het bedrijf heeft de winst vooral te danken aan de gedaalde olieprijzen en besparingsmaatregelen. De omzet daalde met 1,1 procent tot 1.550 miljard yen. Het Japanse bedrijf zegt zich echter niet aan voorspellingen over de verdere toekomst te kunnen wagen. Het is immers niet duidelijk wanneer de Japanse overheid de toestemming zal geven om de stilgelegde kerncentrales weer opnieuw op te starten.

Het chemieconcern Solvay neemt de Amerikaanse groep Cytec over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5 miljard euro. Door de overname van Cytec wordt Solvay wereldwijd één van de marktleiders in de productie van chemicaliën voor de mijnbouw en luchtvaart. Cytec is één van de grootste overnames uit de geschiedenis van Solvay. Om de transactie te kunnen financieren, zal Solvay onder meer een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro doorvoeren. Cytec heeft zijn hoofdkantoor in New Jersey en telt 4.600 personeelsleden. Het voorbije jaar boekte de Amerikaanse onderneming een omzet van 2 miljard dollar, waarvan bijna de helft in Noord-Amerika en één derde in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De Duitse chemiegroep Bayer heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,15 miljard euro. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 18 procent tot 12 miljard euro. Het concern zegt vooral geprofiteerd te kunnen hebben van het verkoopsucces van bloedverdunner Xarelto en de goede resultaten van activiteiten op het gebied van allergiemiddelen en zonnebrandolie, onderdeel van een afdeling die in mei vorig jaar voor een bedrag van ruim 10 miljard euro van de Amerikaanse groep Merck werd overgenomen. Daarnaast wordt ook gewezen op gunstige valuta-effecten.

De Amerikaanse farmagroep Pfizer heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,9 miljard dollar. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan de negatieve wisselkoerseffecten. Indien met die impact geen rekening wordt gehouden, zou de omzet met 1 procent zijn gestegen. De omzet daalde met 10 procent tot 2,6 miljard dollar. Volgens Ian Read, chief executive van Pfizer, kon het concern onder meer profiteren van de aanhoudend stijgende vraag naar het antistollingsmiddel Eliquis en reumamedicijn Xeljanz.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 39 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit advertenties stegen met 43 procent tot 3,8 miljard dollar, waarvan 76 procent werd gerealiseerd door mobiele reclames. De nettowinst van Facebook daalde met 9 procent tot 719 miljoen dollar. Die terugval was te wijten aan een aantal bijzondere lasten, maar ook aan negatieve valuta-effecten. Wanneer de impact van de wisselkoersen niet zou worden meegerekend, zou een omzetgroei met 50 procent zijn geboekt. Facebook telt nu 968 miljoen dagelijke gebruikers. Dat betekent een groei met 17 procent.

De Amerikaanse farmagroep Merck heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 9,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst ging met 66 procent achteruit tot 687 miljoen dollar. Die terugval moet naar eigen zeggen worden toegeschreven aan bijzondere lasten, onder meer voor reorganisaties en valutaverliezen. Wanneer met deze negatieve invloeden geen rekening wordt gehouden, zou de winst stabiel zijn gebleven op 2,4 miljard dollar. Merck geeft aan dat de vraag naar geneesmiddelen voor kanker en diabetes is gestegen, terwijl onder meer de verkoop van producten tegen hepatitis terugliep.

Disneyland Parijs organiseert begin september opnieuw een grote rekruteringscampagne in heel Europa. Het themapark is op zoek naar 8.000 werknemers, waarbij ook duizend overeenkomsten betrekking hebben op een contract van onbepaalde duur. De nieuwe medewerkers worden ingeschakeld in diverse functies, gaande van onthaal tot verkoop en hotellerie. Daarmee organiseert Disneyland Parijs al voor de tweede keer dit jaar een rekruteringscampagne. De wervingscampagne zal deze herfst worden georganiseerd in Frankrijk, Ierland, Italië, Duitsland, Griekenland en België. Er zijn geen quota per land. De nieuwe werknemers worden ondergebracht in studio’s of gedeelde woningen in de nabijheid van het park.

In Spanje hebben eenentwintig autoconstructeurs boetes opgelegd gekregen ten belope van 171 miljoen euro. Dat heeft de Spaanse nationale commissie van markten en concurrentie beslist. De constructeurs en distribeurs werden gestraft wegens de uitwisseling van gevoelige informatie op het gebied van bedrijfsbeheer en marketing. De praktijken vormen volgens de Spaanse autoriteiten een overeenkomst die de concurrentie schade toebrengt. De gesanctioneerde merken vertegenwoordigen 91 procent van de autoverkoop in Spanje. De Spaanse autobouwer Seat kreeg geen boete omdat hij meewerkte met de commissie en bewijzen aandroeg voor de afspraken. Seat ontsnapte zo aan een boete van 39,4 miljoen euro.

David Taylor wordt de nieuwe topman van het Amerikaanse concern Procter & Gamble. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Taylor staat op dit ogenblik bij de groep aan het hoofd van de afdeling verzorgingsproducten, maar zal begin november Allan George Lafley als chief executive van het concern opvolgen. Lafley blijft wel voorzitter van de groep. Hij was twee jaar geleden uit pensioen teruggeroepen om de weggestuurde Robert McDonald te vervangen. David Taylor werkt al vijfendertig jaar voor Procter & Gamble. Hij kreeg daarbij diverse functies op verschillende continenten opgelegd. Procter & Gamble werkt aan een sterke afbouw van zijn bestaande portefeuille.

Minister van energie Marie-Christine Marghem en Electrabel hebben een akkoord bereikt over de levensduurverlenging van de twee oudste reactoren van de kerncentrale in Doel. Dat heeft minister Marghem bekend gemaakt. Het akkoord werd ook goedgekeurd door de raad van bestuur van Engie, het moederbedrijf van Electrabel. Door het akkoord zullen de reactoren pas over tien jaar moeten worden stilgelegd. Normaal dienden de activiteiten dit jaar definitief worden stilgelegd. In het akkoord is ook voorzien dat de nucleaire taksen van de uitbaters van de kerncentrales ruimschoots worden gehalveerd. Er is ook een regeling voor de ongebruikte sites van Electrabel. Na de vakantie zal het ontwerp aan het parlement worden voorgesteld.

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 3,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met bijna 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 9,9 procent tot op 56 miljard euro. De Duitse constructeur geprofiteerd te kunnen hebben van een verbetering op de Europese markt, die zich enigszins hersteld lijkt te hebben na een periode van enkele moeilijke jaren. De vooruitgang van Volkswagen was echter vooral gesitueerd in Oost-Europa, maar op de lucratieve West-Europese markt diende terrein prijs gegeven te worden tegenover de concurrentie. Vooral echter in China stond de verkoop onder druk.

Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,3 miljard dollar, tegenover 3,6 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Indien echter de kosten voor een schikking in verband met de olieramp in Golf van Mexico, die begin juli werd aangekondigd, worden meegerekend, zou een verlies van 6,3 miljard dollar zijn geleden. Maar ook zonder die impact vertegenwoordigen de cijfers de laagste kwartaalwinst van British Petroleum in minstens acht jaar. De productie van British Petroleum, exclusief de activiteiten in Rusland, het voorbije kwartaal een gemiddelde van 2,1 miljoen vaten per dag optekenen.

Het informatieconcern Thomson Reuters heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,04 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 6 procent tot 405 miljoen dollar. De omzetdaling moet worden toegeschreven aan wisselkoerseffecten. Wanneer de valuta-impact niet wordt meeregekend, zou er sprake zijn geweest van een omzetgroei van 2 procent. James C. Smith, topman van Thomson Reuters, stelde dat voor de eerste keer in meer dan drie jaar de vier divisies van de groep een groei hebben laten optekenen. Smith zegt dan ook optimistisch te zijn voor de tweede helft van dit jaar.

Meer Nieuws

12:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-15

Wereld ziet sterke groei aantal mobiele verslaafden

Wereldwijd kunnen inmiddels ruim 280 miljoen consumenten geteld die meer dan zestig keer per dag gebruik maken van mobiele applicaties. Dat betekent een stijging met 59 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Flurry.

Lees Verder

17:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klassiek stadsdesign stimuleert het voetgangersverkeer

Een klassiek stadsdesign stimuleert het voetgangersverkeer. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Utah, die de activiteit in een aantal wijken in het centrum van de Amerikaanse stad Salt Lake City bestudeerden.

Lees Verder

17:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

In vertrouwde omgeving levert sarcasme opmerkelijke baten

Wanneer mensen elkaar vertrouwen kan sarcasme opmerkelijke voordelen opleveren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University.

Lees Verder

17:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Japan beleeft een toeristische recordperiode

Japan heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 9,14 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Daarmee boekte de toeristische sector van het land een absoluut record. Dat blijkt uit een rapport van het Japan Tourism Agency (JTA)

Lees Verder

17:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Topmedewerkers voelen zich aangetrokken door empathie

Een bedrijfscultuur die op empathie is gebouwd is de beste strategie om topmedewerkers aan te trekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Catalyst bij nagenoeg vijfhonderd Britse werknemers met een hoge economische opleiding.

Lees Verder

17:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Muziek kan belangrijke stimulans betekenen voor verkoop merken

Muziek kan voor merken een belangrijke hefboom zijn om de verkoop te stimuleren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California bij achttienduizend consumenten in zeventien landen.

Lees Verder

17:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Extroverte populaties zijn minder geneigd tot sparen

Extroverte populaties zijn minder geneigd tot sparen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto. De resultaten bevestigen volgens de wetenschappers dat de persoonlijke psychologie een verklaring kan geven voor financiële beslissingen en economisch gedrag.

Lees Verder

17:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Commerciële drones moeten tot een afzonderlijk deel van het luchtruim toegang krijgen. Dat heeft webwinkel Amazon gezegd tijdens een conferentie rond drone-management van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa in Californië. Volgens Amazon zouden drones bij bewoond gebied tussen 60 meter en 120 meter boven de grond een beschermde aanvliegroute moeten krijgen waarin geen andere vliegtuigen toegelaten zouden mogen worden. Daar boven zou nog eens een bufferzone van een vijftigtal meter moeten komen. Amazon verwacht dat er binnen tien jaar zeker honderdduizend drones actief zullen zijn. Het bedrijf wil de drones inzetten om bestellingen van klanten snel thuis te bestellen.

Het sociale netwerk Twitter heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 502 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 61 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies kon met 5 procent worden afgebouwd tot 137 miljoen dollar. Dit verlies is vooral gelinkt aan beloningen in aandelen. Zonder die kosten verdrievoudigde de winst tot 48,5 miljoen dollar. Twitter telt nu wereldwijd 316 miljoen actieve gebruikers. Dat waren er weliswaar 8 miljoen meer dan het eerste kwartaal van dit jaar, maar die groei is volgens topman Jack Dorsey ondermaats. Volgens hem moet Twitter het aanbod versimpelen, zodat de waarde van het sociale netwerk beter zichtbaar wordt.

Het Chinese internetbedrijf Baidu heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,66 miljard yuan. Dat betekent een stijging met 3,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 38 procent tot 16,57 miljard yuan. Baidu heeft daarmee naar eigen zeggen een solide kwartaal achter de rug, maar tegelijkertijd worden de verwachtingen voor het lopende kwartaal verlaagd. Robin Li, chief executive van Baidu, wil immers investeren om de concurrentie aan te gaan met de online retailer Alibaba. Baidu wil immers niet langer alleen maar een zoekmachine blijven. Tevens wordt gewezen op de verslechterende vooruitzichten voor de Chinese economie.

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 5,04 miljoen voertuigen verkocht. Dat betekent een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij het Japanse Toyota werd echter een terugval met 1,5 procent tot 5,02 miljoen wagens geregistreerd. Daardoor verdringt Volkswagen het Japanse concern als de grootste autoverkoper van de wereld. De Duitse groep profiteert vooral van de aantrekkende vraag naar auto’s in de Europa, waardoor de dalperiode op de Chinese markt enigszins kan worden gecompenseerd. Het Amerikaanse concern General Motors staat met 4,8 miljoen exemplaren op een derde plaats.

Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 391 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 642 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De terugval moet vooral worden toegeschreven aan de herhaalde stakingen van de treinbestuurders, die tot een kostenpost van 252 miljoen euro hebben geleid. Begin juli sloten Deutsche Bahn en de machinistenvakbond een nieuwe akkoord, waardoor nieuwe stakingen worden uitgesloten. De omzet van Deutsche Bahn steeg met 1,3 procent tot 20 miljard euro. In totaal werden 985 miljoen reizigers vervoerd. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover de eerste helft van vorig jaar.

Het ongeval met het ruimteveer SpaceShipTwo van Virgin Galactic vorig jaar was te wijten aan een menselijke fout. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse National Transport Safety Board (NTSB). Dertien seconden nadat het ruimteveer in de lucht door een vliegtuig was gelanceerd, zou co-piloot Michael Alsbury de vleugels van het remsysteem hebben geactiveerd. Opgemerkt wordt dat de activering pas veel later had mogen gebeuren. Door het vroegtijdige commando zouden teveel krachten zijn vrijgekomen, waardoor het ruimteveer desintegreerde. Alsbury kwam bij de crash om het leven. Piloot Peter Siebold overleefde het ongeval. Het remsysteem dient de snelheid bij een terugkeer in de atmosfeer af te remmen.

In Londen is het oude hoofdkwartier van de politie aan Great Scotland Yard door de holding Lulu Group van de Indiase miljardair Yusuffi Kader opgekocht. Het historische gebouw wordt omgevormd tot een luxehotel. Met de operatie is een bedrag gemoeid van 110 miljoen pond. Het originele gebouw werd van het tweede kwart van de negentiende eeuw als hoofdkantoor van de politie gebruikt. Het huidige gebouw, opgetrokken in het begin van de twintigste eeuw, was een rekruteringcentrum voor het Britse leger en het hoofdkwartier van de Royal Military Police. Het hotel zal worden uitgebaat door de Steigenberger Group en zou over twee jaar zijn deuren openen.

Het Britse concern GKN Group neemt het Nederlandse bedrijf Fokker Technologies over van investeringsmaatschappij Arle Capital. Dat hebben de bedrijven bekend gemaakt. GKN Group, toeleverancier voor onder meer de luchtvaartindustrie, betaalt een bedrag van 706 miljoen euro voor het Nederlandse bedrijf. Het hoofdkantoor van Fokker blijft na de overname in Nederland. Het bedrijf heeft bijna 5.000 medewerkers en vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië en realiseerde vorig jaar een omzet van 758 miljoen euro. Fokker is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van diverse vliegtuigonderdelen en zorgt ook voor onderhoud, herstellingen en logistieke diensten bij luchtvaartmaatschappijen.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft ingestemd met voorstellen die de heropening van de beurs van Athene mogelijk moeten maken. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse beurs bekend gemaakt. Het Griekse ministerie van financiën beslist uiteindelijk op welk ogenblik de beurshandel zal worden hervat en welke voorwaarden daarbij worden opgelegd. De Griekse financiële markten zitten al een maand geblokkeerd, nadat de banken van het land ten onder dreigden te gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van Griekenland. De Griekse banken zijn inmiddels weer open, nadat het land een akkoord over nieuwe financiële steun kon afsluiten. Er zijn echter nog altijd diverse restricties van kracht.

De Braziliaanse economie gaat dit jaar harder achteruit dan eerder werd verwacht. Dat staat in een rapport van kredietbeoordelaar Standard & Poor's. In het verslag wordt gewaarschuwd voor een verdere afwaardering van de kredietwaardigheid van de Braziliaanse economie. Jarenlang was Brazilië één van de belangrijkste groeimarkten van de wereld. Drie jaar geleden kwam echter een einde van die bloeiperiode. Vorig jaar stagneerde de Braziliaanse economie en volgens Standard & Poor’s moet dit jaar een krimp van 2 procent worden geïncasseerd. Groei kan volgens de kredietbeoordelaar op zijn vroegst pas over twee worden verwacht. Genomen maatregelen hebben nog geen vruchten afgeworpen.

Eurolanden die niet aan de regels willen voldoen, moeten in een noodgeval uit de muntunie kunnen worden gezet. Dat heeft de economische adviescommissie van de Duitse regering gezegd in een rapport over de gevolgen van de Griekse crisis voor de eurozone. Een land dat permanent niet wil samenwerken, mag volgens de commissie niet in staat zijn het bestaan van de euro in gevaar te brengen. Tot voor kort gold een exit van een euroland uit de muntunie als een taboe in politieke kringen. Eerder deze maand drong de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble echter al aan op een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, zodat het land in eigen tempo orde op zaken zou kunnen stellen.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 45 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet bleef nagenoeg status-quo op 35,1 miljard dollar. De winstgroei was vooral te danken aan de goede prestaties op de Amerikaanse thuismarkt, waar de gunstige benzineprijzen de verkoop van terreinwagens en pickups stuwden. Dat leidde tot een Amerikaanse recordwinst van 2,6 miljard dollar. Bovendien konden de verliezen in Europa worden beperkt. In totaal verkocht Ford wereldwijd bijna 1,7 miljoen wagens. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het tweede kwartaal vorig jaar.

De grote Britse supermarkten verliezen in eigen land steeds meer marktaandeel aan hun Duitse concurrenten. Dat blijkt uit een rapport van consulent Kantar Worldpanel. Tesco blijkt de grootste Britse retailer, maar zijn marktaandeel kromp in het tweede kwartaal van dit jaar wel met 0,4 procentpunt tot 28,5 procent. Asda boekte een achteruitgang met 0,6 procentpunt tot 16,4 procent. Daardoor verliest Asda zijn tweede plaats aan Sainsbury, dat met 0,1 procentpunt tot 16,5 procent inkromp. Morrisons verloor 0,1 procentpunt tot 10,9 procent. Aldi boekte een omzetstijging van 16,6 procent en heeft nu een marktaandeel van 5,6 procent. Bij Lidl is er sprake van een verkoopsgroei met 11,3 procent en een marktaandeel van 4 procent.

De Duitse groep HeidelbergCement wil zijn Italiaanse sectorgenoot Italcementi overnemen. Dat heeft HeidelbergCement bekend gemaakt. In eerste instantie wordt een belang van 45 procent in Italcementi overgenomen van de holding Italmobiliare. Met die operatie is een bedrag gemoeid van 1,67 miljard euro. Indien de toezichthouders instemmen met die deal, wordt vervolgens aan alle andere aandeelhouders van Italcementi een overname voorgesteld. Daardoor zou de totale overnamesom uitkomen op 3,7 miljard euro. HeidelbergCement is op dit ogenblik het tweede grootste cementbedrijf ter wereld. Door de Italiaanse overname zou de Duitse groep de concurrentie met marktleider LafargeHolcim kunnen versterken.

De Belgische chemiegroep Solvay heeft op zijn site in Changshu in de Chinese provincie Jiangsu, een nieuwe fabriek voor de productie van fluorelastomeren opgestart. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De onderneming zal er meer concreet het merk Tecnoflon produceren, een product dat gebruikt wordt in onder meer ringen en slangen of leidingen voor afdichtingstoepassingen in de automobielindustrie. Het product is bestand tegen agressieve chemische producten en verdraagt een hitte van meer dan 250 graden Celsius. Volgens Solvay is er in de snelgroeiende Aziatische automobielindustrie een toenemende vraag naar het product. Solvay produceert in Changshu nog diverse andere speciale polymeren.

Meer Nieuws

11:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-15

Nacht slaap is de beste manier om een probleem op te lossen

Een nacht slaap is de beste manier om een probleem op te lossen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Lancaster University.

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zelfbenoemde experts bijzonder kwetsbaar voor illusie van kennis

Zelfbenoemde experts zijn bijzonder kwetsbaar voor de illusie van kennis. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University en de Tulane University naar de financiële kennis van een honderdtal proefpersonen. De onderzoekers stelden vast dat deze allesweters vaak blijken terug te vallen op compleet verzonnen informatie en valse feiten. Proefpersonen die te kennen gaven over een grote financiële kennis te beschikken, bleken ook het meest geneigd te zijn om een vertrouwdheid aan te geven met een aantal financiële termen die door de onderzoekers nochtans compleet verzonnen waren, zoals pre-rated stocks, fixed-rate deduction en annualized credit.

“De resultaten van het onderzoek geven aan dat het minder voor de hand ligt om de kennis van een individu in te schatten dan algemeen zou kunnen worden verwacht,” merkt onderzoeksleider Stav Atir, professor psychologie aan de Cornell University. “Naarmate de proefperonen meer overtuigd bleken van hun kennis over financiële onderwerpen, hoe meer ze ook geneigd waren om een inzicht in de fictieve concepten te claimen. Datzelfde patroon kon ook worden vastgesteld voor andere domeinen, zoals biologie, literatuur, filosofie en geografie. Hoeveel mensen aangeven te weten over een specifiek concept, wordt vaak bepaald door de inschatting van de eigen kennis over de totale sector.”

Professor Atir merkt op dat de respondenten de valse claims zelfs nog altijd bleven hanteren wanneer hen gewaarschuwd was dat een aantal termen uit de lijst compleet verzonnen waren. “Dat het fenomeen kon worden verklaard door de overtuiging van de eigen expertise, werd bevestigd door een quiz waarin de kennis van de proefpersonen over Amerikaanse steden werd getest,” zegt Stav Atir. “Respondenten die gemakkelijke vragen over de grote metropolen hadden gekregen, claimden ook een veel grotere algemene geografische kennis dan collega’s die geconfronteerd waren met een moeilijke onderwerpen over obscure locaties. De zelfbenoemde experts beweerden ook kennis te hebben over compleet fictieve locaties.”

“Deze illusie van kennis kan het individu ook verhinderen om zichzelf te onderwijzen in sectoren die ze naar eigen zeggen in grote mate beheersen,” stipt professor Atir nog aan. “Dat kan tot rampzalige gevolgen leiden, onder meer wanneer de illusie van kennis betrekking heeft op financiën of geneeskunde. De illusie van kennis moet dan ook als een veel groter gevaar worden beschouwd dan onwetendheid.”

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Macht leidt tot gevoel van verantwoordelijkheid voor volgende generaties

Algemeen wordt aangenomen dat macht een risico op corruptie herbergt, maar kan ook een gevoel van verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties oproepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Duke University.

Lees Verder

19:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Muzikale training heeft positieve impact op taalvaardigheid

Muzikale training kan niet alleen het gehoor van de tiener aanscherpen, maar heeft ook een positieve impact op de taalvaardigheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Northwestern University.

Lees Verder

19:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Valse bescheidenheid vormt een belangrijke barrière voor rekrutering

Valse bescheidenheid vormt een belangrijke barrière voor rekrutering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard Business School.

Lees Verder

19:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bavianen nemen belangrijke beslissingen volgens democratie

Bavianen leven in hiërarchische groepen, maar belangrijke beslissingen worden genomen op democratische basis. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Max Planck Institute for Ornithology in Radolfzell.

Lees Verder

19:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Succes Alfred Hitchcock vooral te danken aan tunnelvisie

Een regisseur zoals Alfred Hitchcock maakt gebruik van tunnelvisie om zijn publiek vast te houden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Georgia Institute of Technology.

Lees Verder

19:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton wil dat over twaalf jaar alle Amerikaanse huishoudens en bedrijven gebruik maken van hernieuwbare energie. Onder meer wil Clinton investeren in 500 miljoen zonnepanelen. Dat blijkt uit een campagnevideo die de kandidate heeft gelanceerd. Hillary Clinton wil onder meer een groei van 700 procent op het gebied van zonne-energie. De transitie naar duurzame energie moet volgens haar gedeeltelijk bereikt worden met gunstige belastingmaatregelen voor de industrie. Die maatregelen zouden ook windenergie en andere vormen van duurzame energie moeten stimuleren. Meer details zullen volgens Clinton in het verder verloop van de campagne worden meegedeeld.

Het European Committee of Travel Agents Associations (Ectaa), de Europese vereniging van reisbureaus en touroperators, heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa. De reisbureaus protesteren tegen de strategie van Lufthansa, die vorige maand bekend had gemaakt een toeslag van 16 euro aan te rekenen op tickets die op externe platformen worden verkocht. Bij de eigen reservatiekanalen van Lufthansa zal die toeslag niet betaald hoeven te worden. Dat betekent volgens de Ectaa een belangrijke prijsverhoging voor de consument en een groot concurrentienadeel voor de reisbureaus in vergelijking met de rechtstreekse distributie door Lufthansa.

In Portugal is Ricardo Salgado, voormalig topman van de bank Banco Espirito Santo (BES), onder huisarrest geplaatst in verband met een onderzoek naar onder meer fraude en corruptie. Espirito Santo werd vorig jaar door de Portugese overheid van de ondergang gered, maar het moederconcern van de bank ging failliet. Vanwege de problemen werd topman Ricardo Salgado gedwongen op te stappen. Hij stond drieëntwintig jaar aan het hoofd van Espirito Santo. Salgado wordt verdacht van een reeks misdrijven, waaronder belastingfraude, witwasserij en vervalsing. Salgado heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij illegale activiteiten en zijn advocaat noemt het huisarrest disproportioneel.

De Franse mediagroep Altice neemt een belang in NextRadioTV, het bedrijf dat onder meer radiostation RMC en televisiezender BFMTV in portefeuille heeft. Patrick Drahi, topman van Altice, sloot daarover een akkoord met Alain Weill, stichter en controlerend aandeelhouder van NextRadioTV. Daarbij werd overeengekomen dat Drahi 607 miljoen euro zal betalen voor de instap in het bedrijf van Weill. De twee ondernemers zullen daarvoor een nieuwe onderneming opstarten, die over vier jaar mogelijk volledig door Drahi zal kunnen worden overgenomen. Drahi bezit al de Franse kranten Libération en L'Express en een dozijn andere magazines. Hij is ook eigenaar van de Franse kabeloperator Numéricable.

In Peking heeft de politie een fabriek gesloten waar ruim 41.000 namaak-iPhones werden geproduceerd. De handelswaar, waarvan een deel naar de Verenigde Staten zou worden verscheept, had volgens het persbureau Reuters een waarde van zo'n 19 miljoen dollar. Bij de operatie, die al in mei plaatsvond maar zopas pas naar buiten werd gebracht, werden negen verdachten aangehouden. Apple is één van de populairste merken in de Chinese namaak-industrie. Het land probeert al jaren om de eigen reputatie te herstellen door strenger op te treden. De fabriek werd in januari geopend en bleef onder de radar door zich voor te doen als een onderhoudswinkel voor gadgets en smartphones.

Het gerecht wil een veertigtal werknemers van de kerncentrale in Doel met een leugendetector verhoren. De speurders hopen daarmee eindelijk een doorbraak te forceren in het onderzoek naar de sabotage van de centrale begin augustus vorig jaar. Dat hebben de kranten van de groep Mediahuis gemeld. Het onderzoek naar de sabotage op de kerncentrale van Doel vordert moeizaam. De dader moet allicht in de centrale zelf worden gezocht, maar er zijn amper of geen tastbare bewijzen. Daarom zijn bijna alle ingenieurs, technici en andere werknemers die rond het ogenblik van de sabotage aanwezig waren in de turbinezaal van de betrokken kernreactor nu uitgenodigd voor een verhoor met de leugendetector.

Yanis Varoufakis, de voormalige Griekse minister van financiën, werkte tijdens de eerste maanden van dit jaar aan een gedetailleerd plan voor de manier waarop Griekenland zou kunnen overstappen op een nieuwe munt. Dat heeft Varoufakis in zijn blog bevestigd. Varoufakis ging daarmee in op nieuwe berichten over de Grexit-plannen, waarin naar voren was gebracht dat Varoufakis met enkele medewerkers aan de uitbouw van een parallel betalingssysteem werkte dat de euro zo nodig zou kunnen vervangen. Varoufakis zegt dat er een uitgewerkt plan beschikbaar was, maar hij voegt er aan toe dat het bijzonder ingewikkeld zou zijn geweest om de voorziene maatregelen daadwerkelijk uit te voeren.

Luchtvaartmaatschappijen Transavia France en Ryanair hebben ten onrechte ontvangen Franse staatssteun nog steeds niet terugbetaald. Daarom wil de Europese Commissie dat het Europees Hof van Justitie Frankrijk zou dwingen het geld terug te vorderen. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. De problemen hebben te maken met de luchthaven van Pau, die de budgetfirma's bevoordeelde ten opzichte van de concurrentie. Pau bracht de maatschappijen minder in rekening voor hun aanwezigheid op de luchthaven dan de feitelijke kosten. In juli vorig jaar werd die praktijk al door de Europese Commissie veroordeeld. Transavia zou 430.000 euro moeten terugbetalen. Bij Ryanair gaat het om 2,8 miljoen euro.

Het Israëlische farmaconcern Teva heeft een deal gesloten met Botox-producent Allergan over de overname van diens divisie voor generieke medicijnen. Dat heeft het Israëlische bedrijf bekend gemaakt. Met de overname is een bedrag van 40,5 miljard dollar gemoeid. Allergan ontvangt bijna 34 miljard dollar in contanten. Daarnaast krijgt de Botox-producent ook 10 procent van de aandelen in Teva, ter waarde van 6,75 miljard dollar. Teva is wereldwijd de grootste producent van generieke medicijnen. Allergan werd eerder dit jaar overgenomen door sectorgenoot Actavis. Het fusiebedrijf zette de activiteiten echter onder de naam Allergan verder. Teva zegt verder niet langer te probleren concurrent Mylan over te nemen.

Anshu Jain, de voormalige mede-topman van Deutsche Bank, wordt niet langer verdacht van misleiding van de Duitse autoriteiten bij een onderzoek naar marktmanipulatie. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld op basis van een aantal vertrouwelijke documenten. Volgens de zakenkrant heeft de Duitse financiële autoriteit Bafin eerder deze maand een brief gestuurd naar Jain, waarin stond dat hij niet langer wordt verdacht van opzettelijke misleiding in het onderzoek naar de manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor. Wel wordt onderzocht of Jain voldoende heeft gedaan om de fraude te stoppen. In juni stapten Anshu Jain en zijn mede-topman Jürgen Fitschen bij Deutsche Bank op.

Rockmuzikant Neil Young heeft de mini-documentaire Seeding Fear uitgebracht. Daarin hekelt Young de praktijken van zadenproducent Monsanto. De film handelt over de rechtszaak die Monsanto twaalf jaar geleden aanspande tegen de Amerikaanse boer Michael White, die ervan beticht werd het patent op genetisch veranderde sojabonen geschonden te hebben. De boer zou illegaal sojabonen van Monsanto hebben bewaard en geproduceerd. In de zaak werd drie jaar een schikking getroffen. Young stelt zich bijzonder kritisch op tegenover de invloed die Monsanto volgens hem wereldwijd op het beleid kan uitoefenen. Monsanto verdedigt ook het gebruik van genetisch gewijzigde zaden.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines wordt voor 3,6 procent aandeelhouder van zijn sectorgenoot China Eastern Airlines. Dat maakte de Amerikaanse maatschappij bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 450 miljoen dollar. Met de investering hoopt Delta zijn activiteiten in China verder te kunnen uitbreiden. Op dit moment is concurrent United Continental nog de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij in China. Eerder dit jaar kondigden Delta en China Eastern aan een terminal op de luchthaven van Shanghai te delen om passagiers eenvoudig te laten overstappen. De beide luchtvaartmaatschappijen maken ook deel uit van het samenwerkingsverband Skyteam.

Het Italiaanse bedrijf Luxottica, producent van zonnebrillen, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit een winst gerealiseerd van 505 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met ongeveer 20 procent tot 4,7 miljard euro. Luxottica, producent van merken zoals Ray-Ban en Oakley, stelde te hebben kunnen profiteren van sterke verkopen in de Verenigde Staten en gunstige wisselkoersen door de zwakke euro. De omzet in Noord-Amerika, dat 58 procent van de totale verkopen van Luxottica vertegenwoordigt, steeg met ruim 29 procent naar 2,7 miljard euro. In Europa gingen de verkopen met 9 procent omhoog.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 245,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De omzet nam met 10 procent toe tot 1,65 miljard euro. Ryanair vervoerde tijdens de periode 28 miljoen passagiers. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover het eerste kwartaal vorig boekjaar. Over het hele jaar denkt Michael O’Leary, topman van Ryanair, in totaal 103 miljoen passagiers te kunnen vervoeren. Eerder was gewag gemaakt van 100 miljoen reizigers. Ryanair zegt te profiteren van zijn focus op grotere luchthavens en het vervoer van zakelijke reizigers.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6 miljard euro, tegenover een bedrag van 5 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De groei werd vooral gestuwd door gunstige wisselkoerseffecten. Wanneer echter geen rekening wordt gehouden met valuta-effecten, zou nog een omzetgroei met 3 procent zijn gerealiseerd. De nettowinst nam met 13 procent toe tot 274 miljoen euro. Philips merkt op dat markten in de Verenigde Staten, Europa en India een verbetering toonden, maar Frans van Houten, topman van het bedrijf, zegt zich zorgen te maken over de economische ontwikkelingen in China, Brazilië en Rusland.

Meer Nieuws

11:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-15

Datawetenschappers vooral bezig met uitzuiveren van gegevensbanken

Datawetenschappers moeten een groot gedeelte van hun tijd reserveren voor het uitzuiveren van hun gegevensbanken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Xplenty.

Lees Verder

17:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Britse consumenten tonen toenemende interesse in live entertainment

Britse consumenten tonen een toenemende interesse in live entertainment. De grootste groei wordt opgetekend in Schotland. Dat is de conclusie van een onderzoek van het kredietkaartenbedrijf Barclaycard, sponsor van onder meer het recente muziekfestival Summer Time in Hyde Park in Londen, dat gespreid over twee weekends ruim driehonderdduizend bezoekers aantrok.

Lees Verder

17:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zwaarlijvigheid bij kinderen de belangrijkste grond voor pesterijen

Zwaarlijvigheid is bij kinderen de belangrijkste grond voor pesterijen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Connecticut bij bijna drieduizend volwassenen in de Verenigde Staten, Canada, IJsland en Australië.

Lees Verder

17:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Genetica kan belangrijk hulpinstrument worden voor analyse van de vroege mens

Genetica kan een belangrijk hulpinstrument worden om het leven van de vroege mens te analyseren. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Columbia University.

Lees Verder

17:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chatrooms kunnen positieve impact hebben op ambities studenten

In bepaalde cursussen kunnen chatrooms een positieve impact hebben op de ambities van de studenten. Dat is de conclusie van een boek van wetenschappers aan de University of Exeter.

Lees Verder

17:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende