16-08-15

Nieuwsoverzicht

De Chinese autoriteiten hebben in de havenstad Tianjin de omgeving van de recente explosie op een terminal, waarbij minstens 104 doden en meer dan 700 gewonden vielen, ontruimd. Dat heeft de Chinese regering bekend gemaakt. Gevreesd wordt dat de mensen besmet zouden kunnen raken met giftige chemicaliën. De politie heeft bevestigd dat op de verwoeste terminal onder meer het giftige product natriumcyanide was opgeslagen. Daarom werd de ontruiming van een gebied met een straal van drie kilometer bevolen. De autoriteiten krijgen veel kritiek op de aanpak van de ramp. Onder meer wordt opgemerkt dat de slachtoffers en de bevolking in het ongewisse worden gelaten over de precieze omvang van de catastrofe.

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat het Amerikaanse technologieconcern Apple werkt aan de ontwikkeling van een eigen auto. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld op basis van een aantal documenten. Opgemerkt wordt dat dat Apple toegang wil tot een voormalig militair terrein in de Amerikaanse staat Californië dat al door autofabrikanten wordt gebruikt voor het testen van wagens. De betrokken site zou zich bevinden in een afgeschermd gebied met meer dan dertig kilometer aan straten en snelwegen. Sinds begin dit jaar wordt geregeld opgeworpen dat Apple werkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende elektrische auto. Het technologieconcern zou hiervoor een speciaal team hebben samengesteld.

In Brazilië is de politie een onderzoek gestart naar mogelijke corruptie bij de bouw van één van de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal dat vorig jaar in het land plaatsvond. Centraal in de enquête staat het bouwconcern Odebrecht. Het onderzoek heeft betrekking op mogelijke corruptie bij de bouw van de Arena Pernambuca in de stad Recife. De politie wil nagaan of Odebrecht teveel heeft aangerekend voor het project. De exacte kostprijs van het project is nooit bekend gemaakt maar de bouw van het stadion zou zowat 700 miljoen real of 179 miljoen euro hebben gekost. De Braziliaanse politie schat dat daarbij 42,8 miljoen real teveel zou zijn aangerekend. Er zou geregeld zijn dat Odebrecht de opdracht kreeg.

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn bestelt 107 autobussen bij de busbouwers Van Hool en VDL Group. Met het order is een investering gemoeid van 26,8 miljoen euro die door de Vlaamse regering werd goedgekeurd. Dat heeft De Lijn bekend gemaakt. VDL Groep mag 76 bussen leveren. De resterende exemplaren worden door Van Hool gebouwd. De eerste exemplaren worden eind volgend jaar in dienst genomen. Het contract voorziet een mogelijke uitbreiding met 121 streekbussen. De Vlaamse vervoersmaatschappij blijft zijn vloot stelselmatig vernieuwen. De voorbije drie jaar bestelde De Lijn al 88 trams en ruim 400 bussen. Daarmee was in totaal een investering gemoeid van 320 miljoen euro.

Het Chinese technologieconcern Lenovo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde echter met 51 procent naar 105 miljoen dollar. Op de mobiele afdeling, die onder meer de overgenomen smartphone-producent omvat, werd een brutoverlies geboekt van 292 miljoen dollar. Door de grote concurrentie op de Chinese markt is de verkoop van het merk Motorola met 31 procent teruggezakt tot 5,9 miljoen exemplaren. Die problemen dwingen Lenovo naar eigen zeggen tot een herstructurering. Daarbij zullen 3.200 banen worden geschrapt.

Uitgever Time Magazine is in vergaande onderhandelingen over de verkoop van het hoofdkantoor van zijn Britse divisie in Londen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De verkoop heeft betrekking op het kantoorpand Blue Finn op de zuidoever van de Thames. De uitgever zou voor het complex een bedrag willen van ongeveer 650 miljoen euro. Volgens Bloomberg zou Blue Finn worden verkocht aan een joint-venture van het Canadese vastgoedconcern Oxford Proporties en Temasek Holdings uit Singapore. Time Magazine is de voormalig magazinedivisie van het mediaconcern Time Warner en heeft titels zoals Time, Sports Illustrated en People in zijn portefeuille.

De Amerikaanse autobouwer Tesla, producent van elektrische wagens, gaat met een kapitaaronde een bedrag van ruim 640 miljoen dollar ophalen. Oorspronkelijk was gemikt op een som van 500 miljoen dollar. De extra financiële middelen zijn nodig om Tesla nog volop in ontwikkelingsfase zit en daarbij bijzonder veel geld verbruikt. Elon Musk, oprichter en topman van Tesla, heeft aangekondigd zelf voor 20 miljoen dollar aandelen van het bedrijf te zullen kopen. Musk is met 22 procent nog altijd de grootste aandeelhouder van Tesla. Samen met de bestaande kredietlijnen moet het extra kapitaal volgens waarnemers ruimschoots volstaan om de operationele kosten van volgend jaar te dekken.

De Europese Unie (EU) heeft de deadline voor het onderzoek naar de verkoop van het Nederlandse vervoerbedrijf TNT aan het Amerikaanse concern FedEx verlengd. Dat heeft de Europese Unie bekend gemaakt. Men wil naar eigen absolute zekerheid dat de Europese concurrentie door de overname niet in het gedrang zou kunnen worden gebracht. Verwacht wordt dat de resultaten van het onderzoek tegen midden januari bekend zullen worden gemaakt. De Europese Commissie zei eerder al te vrezen dat het fusiebedrijf op een aantal Europese markten voor internationale spoedzendingen en gewone kleine zendingen onvoldoende concurrentiedruk zal ondervinden.

De failliete Nederlandse engineering-groep Imtech verkoopt zijn scheepvaartdivisie Imtech Marine aan de investeerders Pon Holding en Parcom Capital. Daarnaast wordt ook de Scandinavische divisie Imtech Nordic afgesplitst om een snelle verkoop van de betrokken divisie te kunnen realiseren. De doorstart van beide activiteiten moet het behoud van 7.300 banen kunnen garanderen. Ook een aantal andere onderdelen werden voor verkoop in de etalage geplaatst. Gevreesd wordt dat het faillissement van Imtech een schokgolf door de Nederlandse bouwsector zou kunnen sturen. Veel leveranciers en onderaannemers riskeren immers hun openstaande kredieten aan Imtech nooit meer te zullen kunnen recuperen.

Internetwinkel Zalando heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 31,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf schrijft die groei vooral toe aan het aantrekken van nieuwe klanten. De operationele winst kende bijna een vervijfvoudiging tot nagenoeg 59 miljoen euro. Het bedrijf boekte een nettowinst van 47,3 miljoen euro. Tijdens de eerste helft vorig jaar was slechts sprake van een break-even. Zalando maakte tevens gewag van 16,4 miljoen actieve klanten, tegenover 13,7 miljoen consumenten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf telt nu 9.079 werknemers. Eind vorig jaar waren er 7.588 medewerkers.

De Belgische voedingsgroep Lotus Bakeries heeft een belang van ruim 67 procent verworven in het Britse bedrijf Natural Balance Foods, producent van gezonde snacks. Dat heeft de Belgische groep bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 59,4 miljoen pond. Natural Balance is een snelgroeiend bedrijf dat op zijn Britse thuismarkt bekend staat om gezonde snacks zoals Nakd en Trek. Het bedrijf werd nog maar tien jaar geleden opgericht door de broers Jamie en Greg Combs uit Californië. De oprichters behouden het merendeel van hun bestaande aandelenpakket en zullen ook de onderneming blijven leiden. Lotus wil de merken van Natural Balance Foods op nieuwe markten verspreiden.

Het Belgische farmabedrijf Omega Pharma, in november vorig jaar overgenomen door de Amerikaanse groep Perrigo, gaat opnieuw medewerkers aantrekken. Dat heeft Marc Coucke, oprichter van Omega Pharma, gemeld in een verslag op Twitter over de recentste raad van bestuur bij Perrigo in Dublin. Coucke merkte daarbij op dat de integratie van Omega Pharma in Perrigo vlot verloopt. Hij voegde er aan toe dat het moederconcern de positie van het Belgisch bedrijf als centrum voor de activiteiten rond voorschriftvrije geneesmiddelen steunt. Daarbij wordt gemikt op een verdere groei van Omega Pharma, dat op dit ogenblik ongeveer drieduizend medewerkers, waarvan de helft in België, telt.

De Chinese miljardair Jack Ma, topman van het ecommerce-bedrijf Alibaba, heeft de residentie aan Barker Road 22 op de Victoria Peak in Hongkong gekocht voor een bedrag van 174 miljoen euro. Het pand is de duurste residentie van Hongkong en de meest prestigieuze villa van de hele enclave. Tot het begin van deze eeuw was het gebouw eigendom van het Belgische ministerie van buitenlandse zaken en vormde de zetel van de Belgische consul-generaal in Hongkong. Om budgettaire redenen werd het gebouw voor 25 miljoen euro aan de Chinese ondernemer Francis Yuen Tin-fan verkocht. Jack Ma betaalt nu voor de villa een bedrag van 17.500 euro per vierkante meter.

De Amerikaanse groep Nomad Foods neemt de Europese activiteiten van de diepvriesgroep Findus over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 500 miljoen pond. De betrokken activiteiten omvatten onder meer de divisie Lutosa. Vier maanden geleden nam Nomad Foods ook al het merk Iglo over. De merken Iglo en Findus zullen door Nomad worden geïntegreerd en gefuseerd. Nomad en Findus waren in juni exclusieve gesprekken opgestart. Omdat gevreesd werd dat de combinatie concurrentieproblemen zou kunnen opleveren in de sector van diepgevroren vis, werd uiteindelijk besloten dat het merk Young’s Seafood van Findus niet in de verkoop zou worden betrokken. De transactie zou eind dit jaar rond moeten zijn.

In de Verenigde Staten heeft de Postal Service muzikant Elvis Presley herdacht met een eigen postzegel. Daarmee wordt Presley de zesde muzikant in de reeks Forever van de Postal Service. Eerder al werden daarbij postzegels op de markt gebracht van Lydia Mendoza, Johnny Cash, Ray Charles, Jimi Hendrix en Janis Joplin. Het is niet de eerste keer dat Elvis Presley in de Verenigde Staten een postzegel krijgt. Tweeëntwintig jaar geleden bracht de Amerikaanse post al een herdenkingszegel uit. Toen kon het publiek kiezen uit een portret van Elvis als jonge rocker of oudere performer. Meer dan 75 procent koos toen voor de jonge Elvis. Ook de nieuwe postzegel toont een beeld van de jonge Elvis.

Meer Nieuws

07:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.