17-11-15

Nieuwsoverzicht

Bpost is geïnteresseerd in de overname van de Belgische persdistributeur Agence et Messageries de la Presse (AMP), dochter van de Franse mediagroep Lagardère. De distributeur heeft een aandeel van 90 procent in de bevoorrading van krantenwinkels, shoppingcentra, ziekenhuizen en supermarkten. Daarnaast bezit de groep ook de ketens Press Shop en Relay. Tevens baat de distributeur ook de pakketbezorger Kariboo uit. Bpost gebruikt ook een veertigtal Press Shops als postpunten. Bpost zou echter niet de enige overnamekandidaat voor de persdistributeur zijn. Lagardère wil al enkele tijd zijn divisie persdistributie verkopen. Activiteiten in Zwitserland en Spanje werden al verkocht.

Grondstoffentrader Transcor Astra, dochter van de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM), heeft aan het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras 15 miljoen dollar smeergeld betaald. Dat heeft het Braziliaanse openbare ministerie Carlos Lima gemeld. De corruptie zou betrekking hebben op een raffinaderij in de stad Pasadenia in Texas, die tien jaar geleden door Transcor Astra voor een bedrag van 42,5 miljoen dollar werd gekocht, maar enkele jaren later voor een som van 1,2 miljard dollar aan Petrobras werd doorverkocht. Openbaar aanklager Lima heeft het over een woekerwinst, die kon worden gerealiseerd door het betalen van steekpenningen. De transactie kan mogelijk worden geannuleerd.

Optiekketen Hans Anders is op zoek naar een overnemer. De investeringsfondsen Alpinvest en Alpha, eigenaars van de keten, hebben de bank ING Groep aangesteld om de markt te verkennen. Het proces zou zich nog wil in een beginstadium bevinden. Alpinvest en Alpha namen de keten vier jaar geleden over van de investeerders Gilde en Comnaar Investments. De keten opende ruim dertig jaar geleden een eerste winkel in Amsterdam, maar heeft inmiddels een netwerk van ongeveer driehonderdvijftig winkels in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast is de keten ook aanwezig in Frankrijk en Zweden. Hans Anders verkoopt brillen van het eigen merk, maar ook van andere producenten.

Het bier Bourgogne des Flandres wordt na een afwezigheid van bijna zestig jaar opnieuw in Brugge geproduceerd. John Martin, het moederconcern van Bourgogne des Flandres, heeft in Brugge immers een nieuw stadsbrouwerij geopend waar het bier zal worden gemaakt. Bourgogne des Flandres werd ruim honderd geleden opgestart door de familie Van Houtryve in brouwerij Den Os aan de Raamstraat in Brugge. In de tweede helft van de jaren vijftig werd de brouwerij gesloten, maar het werk bleef wel bestaan. In de jaren tachtig kwam Bourgogne des Flandres uiteindelijk terecht in handen van lambiekbrouwerij Timmermans en later bij John Martin. In Brugge krijgt het bier een capaciteit van 2.500 hectoliter per jaar.

Het Brugse sterrenrestaurant De Karmeliet sluit volgende herfst definitief zijn deuren. Dat heeft eigenaar en chef Geert Van Hecke, die volgende zomer zestig jaar wordt, bekend gemaakt. De Karmeliet was één van de drie Belgische driesterrenrestaurents. Van Hecke behoudt wel zijn Brugse bistrot en in het aanpalende pand zal hij een nieuw restaurant openen, dat echter een meer kleinschalige aanpak zal kennen. De Karmeliet opende tweeëndertig jaar geleden zijn deuren en haalde twee jaar geleden al een eerste ster. Nog eens vier jaar later, nadat het restaurant naar het huidige pand aan de Langestraat was verhuisd, kwam daar een tweede ster bij. Negentien jaar geleden volgde de derde ster.

De staatshoofden en regeringsleiders van de G-Twintig hebben het actieplan tegen belastingontwijking door multinationals definitief goedgekeurd. Dat staat in de slotverklaring van de vergadering van de G-Twintig in het Turkse Antalya. Landen missen naar schatting tussen 100 miljard dollar en 240 miljard dollar aan belastinginkomsten door fiscale manipulaties van grote multinationals. Het nieuwe actieplan eist dat bedrijven belastingen betalen in de landen waar ze hun economische activiteiten uitvoeren, eerder dan hun winsten te versluizen naar belastingparadijzen. Een betere informatiedeling onder nationale fiscale autoriteiten zou moeten helpen de inkomsten te vergaren.

Het Duitse autoconcern Volkswagen gaat, rekening houdend met het emissieschandaal rond zijn dieselmotoren, een grotere aandacht bieden aan elektrische mobiliteit. Herbert Diess, merkenchef bij Volkswagen, zegt daarbij een gecoördinatie actie te willen van de Duitse autosector. De productie van batterijcellen moet daarbij een sleuteltechnologie worden. Gezien de achterstand van de Duitse autoindustrie bij de productie van batterijen voor elektrische wagens, moet er volgens Diess in een kentering worden geïnvesteerd. Onderzoek van de Duitse regering toonde vorig jaar aan dat er minstens een investering van 1 miljard euro nodig is om een grote productie van batterijcellen te kunnen garanderen.

Driekwart van de ontslagen werknemers gaat niet in op het verplichte aanbod van de werkgever om een begeleiding naar een andere tewerkstelling te volgen. Dat heeft de krant De Tijd gemeld op basis van cijfers van sectororganisatie Federgon. Volgens Herwig Muyldermans, algemeen directeur van Federgon, verkiest een ontslagen werknemer meestal een financiële compensatie boven de begeleiding. Indien de outplacement-begeleiding wordt aanvaard, kan de werkgever immers de ontslagvergoeding verlagen. Federgon wijst erop dat outplacement bij 50 procent tot 70 procent van de deelnemers binnen het jaar tot een andere baan leidt. Vanaf begin volgend jaar moet de outplacement-begeleiding verplicht worden aanvaard.

De internationale hotelgroep Marriott International neemt zijn sectorgenoot Starwood Hotels over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 12,2 miljard dollar. Door de fusie zullen hotelketens zoals Marriott, Ritz-Carlton, Sheraton en Le Meridien in één groep worden samengebracht. Het samengaan van Marriott en Starwood creëert de grootste hotelgroep van de wereld, die beschikt over 1,1 miljoen kamers in ruim 5.500 hotels in meer dan honderd landen. Er wordt al langer gesproken over een mogelijke overname van Starwood. Daarbij was ook de naam gevallen van sectorgenoot Hyatt, maar ook een aantal Chinese partijen zouden interesse hebben getoond.

De Belgische bankverzekeraar KBC Groep heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettorwinst gerealiseerd van 600 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 608 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van het jaar is er sprake van een winstgroei van 1,29 miljard euro naar 1,76 miljard euro. De groep zegt het voorbije kwartaal de kredietvestrekking in België met 2 procent te hebben opgedreven. Ook in Tsjechië, Slovakije en Bulgarije kon echter van een toename gewag gemaakt te worden. Verder werd aangekondigd dat de Amerikaanse divisie KBC Financial Holding zal worden geliquideerd, zoals zes jaar geleden met de Europese Commissie is overeengekomen.

De Amerikaanse kledingketen Urban Outfitters neemt de restaurantgroep Vetri Family, die ook de keten Pizzeria Vetri omvat, neemt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Vetri Family omvat verder ook de restaurants Osteria, Amis, Alla Spina, Lo Spiedo en Vetri. Deze laatste zou niet in de verkoop zijn inbegrepen. Vetri Family werd opgericht door chief Marc Vetri en diens zakenpartner Jeff Benjamin. Urban Outfitters heeft in een aantal grotere filialen al wel een cafézaak gevestigd. Richard Hayne, chief executive van Urban Outfitters, wil de activiteiten van Vetri Family naar eigen zeggen verder uitbreiden. De culinaire verantwoordelijkheid blijft bij Marc Vetri.

De Japanse economie heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een inkrimping met 0,8 procent gekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook tijdens het tweede kwartaal was al een inkrimping met 0,7 procent geregistreerd, zodat het land zich opnieuw in een recessie bevindt. Dat blijkt uit een eerste berekening van het Japanse bureau voor de statistiek. Daarmee wordt Japan voor de vierde keer in vijf jaar tijd met een recessie geconfronteerd. Akira Amari, Japans minister van economie, heeft aan het bedrijfsleven gevraagd om zijn financiële recordreserves te gebruiken om de lonen van het personeel te verhogen en de kapitaalinvesteringen op te drijven.

Het beursgenoteerde Finse bedrijf Ozics, dat technologie heeft ontwikkeld om botletsels en botbreuken te herstellen, gaat begin volgend jaar zijn hoofdkwartier verhuizen naar Diepenbeek. Ozics koos voor Belgisch Limburg wegens de centrale ligging voor de bediening van de Europese klanten. Dat heeft Auvo Kaikkonen, chief executive van Ozics, bekend gemaakt. Het Finse bedrijf maakt injecteerbare stoffen die de botten versterken. Vooral voor patiënten die lijden aan osteoporose kan het product van Ozics een oplossing bieden. Ozics zal nog in het eerste kwartaal van volgend jaar een productiesite starten op het complex BioVille, dat bedrijven uit de biotechnologie groepeert, in Diepenbeek.

Dit jaar zullen buitenlandse ondernemingen uit de chemiesector, farmaceutica en lifesciences zullen dit jaar naar schatting iets meer dan 1 miljard euro in Vlaanderen hebben geïnvesteerd. Dat betekent ongeveer een status-quo tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van Essenscia Vlaanderen, de koepelorganisatie van de chemie-industrie. Er wordt dan ook opgemerkt dat de sector het sterke investeringsritme van de voorbije jaren verder zet. Chemie en farmaceutica vertegenwoordigen 17,8 procent van het aantal buitenlandse investeringen in Vlaanderen. In volumes genereert de sector 37,8 procent van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen.

De structurele tewerkstelling bij de Belgische kleine en middelgrote ondernemingen heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een absoluut recordniveau laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van consulent SD Worx. De jobindex van SD Worx eindigde tijdens het derde kwartaal op een recordniveau van 112,3 punten. Dat betekent dat de tewerkstelling sinds het midden van het voorbije decennium met 12,3 procent is toegenomen. Er kon tijdens het derde kwartaal voor de derde keer op rij een stijging worden opgetekend. Opgemerkt wordt dat de toename in alle regio’s en alle sectoren kon worden gemeld, met de industriële sector als uitschieter. Het vorige record van 112,2 punten dateert van vier jaar geleden.

Meer Nieuws

 

09:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.