30-04-16

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse activistische belegger Carl Icahn heeft zijn volledige participatie in het technologiebedrijf Apple van de hand gedaan. Icahn had een belang van ongeveer 1 procent in het technologiebedrijf. Met de verkoop zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 2 miljard dollar. Icahn zegt het pakket verkocht te hebben omdat hij zich zorgen maakt over de houding van de Chinese overheid, die de verkoop van Apple op de lokale markt zou kunnen hinderen. Hij wijst er daarbij op dat in China eerder deze maand al de online filmwinkel en digitale boekenverkoop van Apple door de nationale overheid werden gesloten. Hij zegt zich dan ook zorgen te maken over de ongunstige impact van de houding van de Chinese overheid.

Supermarktketen Delhaize breidt zijn aanbod misvormde groenten uit honderd filialen. In de winkels kunnen klanten een kist met minstens drie kilogram groenten kopen tegen de prijs van 3,99 euro. Delhaize begon in juli vorig jaar een proefproject met misvormde groenten in zestien vestigingen. Delhaize begon het project omdat uit onderzoek blijkt dat in België jaarlijks een derde van het voedsel wordt weggegooid. Inmiddels zegt Delhaize al vijftien ton groenten te hebben verkocht die anders nooit voor menselijke consumptie in aanmerking zou zijn gekomen. Delhaize kreeg naar eigen zeggen al veel positieve reacties van klanten. Delhaize is in België de eerste supermarktketen met een dergelijk aanbod.

De raad van bestuur van de Franse autobouwer Renault heeft het loon van topman Carlos Ghosn voor een totaal 7,25 miljoen euro uiteindelijk toch goedgekeurd. De algemene vergadering had de voorgestelde vergoeding nochtans verworpen, maar de bestuursraad wenste die stelling niet te volgen. Ook de Franse regering, die een belang van 20 procent heeft in Renault, had tegen de loonsverhoging gestemd. De stemming was echter puur symbolisch. De verantwoordelijkheid over de verloning ligt immers volledig bij het remuneratiecomité en de bestuursraad, zodat de algemene vergadering slechts een adviserende rol heeft. De Franse regering stemde al voor de derde keer tegen de verloning van Ghosn.

Het bedrijf Philips Lighting wil zijn vestiging in Kontich sluiten. Dat heeft de directie van het concern bekend gemaakt. Door de sluiting van de vestiging - het vroegere Massive - dreigen ongeveer honderdtwintig banen verloren te gaan. In Kontich worden verlichtingsarmaturen voor de consumentenmarkt ontworpen. In het kader van synergieën verhuist een deel van de activiteiten naar de fabrieken in Eindhoven en Turnhout. Ook een twintigtal functies worden naar Turnhout overgeheveld. In Eindhoven worden zestig nieuwe functies gecreëerd. Philips Lighting heeft in België nog vestigingen in Turnhout, Brussel en Roeselare. De verlichtingsdivisie van Philips wordt nog voor de zomer zelfstandig.

Investeringsmaatschappij Cobepa neemt een belang van een 33 procent in de broodketen Le Pain Quotidien. De instap van Cobepa - een holding van de families de Spoelberch, Josi, de Rothschild en Boehringer - moet de plannen voor de verdere internationale uitbreiding van Le Pain Quotidien verder ondersteunen. Vincent Herbert, chief executive van Le Pain Quotidien, wil de volgende vijf jaar vooral in Azië en de Verenigde Staten een honderdvijftigtal nieuwe filialen openen. Op dit ogenblik heeft de keten 241 winkels in eenentwintig landen. Le Pain Quotidien heeft ongeveer zevenduizend werknemers. Volgens Laurent Josi, chief executive van Cobepa, heeft Le Pain Quotidien grote internationale mogelijkheden.

De telecomgroep Telenet overweegt een mogelijke samenwerking met het Amerikaanse concern Netflix, aanbieder van videostreaming. Dat heeft John Porter, chief executive van Telenet, bekend gemaakt. Telenet heeft nochtans zelf een aantal diensten die als een concurrent van Netflix kunnen worden beschouwd, maar Porter benadrukte aan de klanten de best mogelijke service te willen bieden. De chief executive wees erop dat er weliswaar onderhandelingen worden gevoerd met Netflix, maar is het niet zeker dat er ook een daadwerkelijk akkoord zal worden gevonden. Ook wordt aangevoerd dat een overeenkomst wellicht niet op korte termijn moet worden verwacht en wordt ook met andere partijen gepraat.

Bankverzekeraar Belfius wil tegen het einde van dit decennium mobiele platformen in het centrum van zijn dienstverlening hebben geplaatst. Dat heeft de financiële instelling aangekondigd. Bovendien streeft Belfius naar de consequente uitbouw van een digitale bankwereld. Het is volgens de bankverzekeraar daarbij niet uitgesloten dat in de toekomst een financiële compensatie zal worden gevraagd van klanten die nog met traditioneel gedrukte documenten willen werken. Daarbij wijst Marc Raisière, chief executive van Belfius, erop dat papier een zware kostenpost betekent. De bankverzekeraar heeft voor zijn mobiele strategie de volgende drie naar een budget van 100 miljoen euro voorzien.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos gaat samenwerking met de Amerikaanse farmagroep AbbVie rond taaislijmziekte versterken. In eerste instantie worden de mijlpalen voor de testresultaten uit de eerste twee klinische fasen van 350 miljoen dollar naar 600 miljoen dollar door AbbVie opgetrokken. Galapagos had eerder al drie molecules geselecteerd die potentieel een combinatietherapie kunnen opleveren. In februari volgde een belangrijke stap de eerste behandeling van een patiënt met het experimentele medicijn. AbbVie en Galapagos werkten eerder ook al samen rond het beloftevolle reumamiddel filgotinib, tot de Amerikaanse groep eind vorig jaar de collaboratie plots afbrak. Galapagos vond in Gilead een nieuwe partner.

Het Interuniversitair Micro Elektronica Centrum (Imec) uit Leuven heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 415 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. Medewerkers publiceerden het voorbije jaar 998 wetenschappelijke papers en dienden in totaal een recordaantal van 180 Europese patenten aan. Het centrum heeft inmiddels 2.417 medewerkers. Het voorbije jaar werden 230 nieuwe functies gecreërd. De inkomsten werden vooral vergaard door onderzoeksakkoorden met industriële partners, universiteiten en overheden over de hele wereld, maar ook door de oplevering van prototypes en kleine productievolumes.

De Belgische groep Smartphoto neemt het Nederlandse bedrijf Webprint over. Met de transacties is een bedrag gemoeid van 4,67 miljoen euro. Webprint realiseert een jaaromzet van 12 miljoen euro. Door de overname kan Smartphoto de eigen omzet met ongeveer één derde tot 46 miljoen euro opvoeren. Met de transactie wil Smartphoto, dat in veertien landen actief is, zijn positie in Nederland verder versterken. De Nederlandse investeringsmaatschappij Investos, de voormalige eigenaar van Webprint, verwerft door de transactie een belang van 9,95 procent in Smartphoto. Het management en de medewerkers van Webprint stappen mee over naar Smartphoto. De naam Webprint blijft echter behouden.

Achter de nieuwssite Zero Hedge gaan de analisten Daniel Ivandjiiski (37) en Tim Backshall (45) schuil. Dat heeft Colin Lokey, een gewezen medewerkers van Zero Hedge, bekend gemaakt. Zero Hedge werd zeven jaar geleden, na het uitbreken van de financiële crisis, gelanceerd. De identiteit van de initiatiefnemers werd echter angstvallig geheim gehouden. Ivandjiiski is een Bulgaarse analist in hefboomfondsen, die acht jaar geleden veroordeeld werd voor handel met voorkennis. Backshall is een specialist in kredietderivaten. Lokey lekte de namen van de initiatiefnemers omdat hij naar eigen zeggen niet langer akkoord kon gaan met de vooringenomen filosofie van de website.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 725 miljoen dollar, tegenover een winst van 2,57 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde van 34,65 miljard dollar naar 23,55 miljard dollar. Voor het tweede kwartaal op rij diende een verlies te worden genoteerd. Voor de eerste keer in dertien jaar moest Chevron gewag maken van een negatief resultaat. John Watson, chief executive van Chevron, stelde dat de upstream-activiteiten van het bedrijf zwaar zijn getroffen door de daling van de olieprijzen. Chevron kondigde aan nog eens duizend banen te zullen schrappen. Eerder al was het verdwijnen van achtduizend arbeidsplaatsen bekend gemaakt.

Het Amerikaanse ecommerce-concern Amazon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 29,13 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Amazon boekt vooral successen met zijn clouddiensten. De kwartaalomzet uit cloudafdeling bedroeg 2,56 miljard dollar, tegenover 1,56 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam van 255 miljoen euro toe tot 1,1 miljard dollar. Daarmee heeft Amazon voor het vierde kwartaal op rij een positief resultaat kunnen melden. Het concern heeft de voorbije periode een aantal nieuwe markten, onder meer met Amazon Video en Amazone Prime, aangeboord.

Schoenenketen Brantano wordt verkocht aan de holding R&S Retail, die ook al de kledingverkopers FNG Groep en Miss Etam omvat. Brantano werd eerder dit jaar door de ondernemers Rens Van de Schoor, Dieter Penninckx en Wouter Torfs gered uit het faillissement van de Nederlandse holding Macintosh Retail Group. In ruil voor de verkoop van Brantano krijgen de drie ondernemers elk een belang van 5 procent in R&S Retail. Door de transactie wordt een retailgroep gerealiseerd met een jaaromzet van ongeveer 500 miljoen euro. Driekwart van de holding is in handen van FNG Groep. Ongeveer 20 procent van de aandelen zal vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Dat pakket zou wel worden uitgebreid.

De energiegroep Engie zal de volgende dertig jaar in de Antwerpse haven een gasterminal uitbaten. Daarover heeft Engie met het Antwerpse havenbestuur een akkoord gesloten. Vanaf eind volgend jaar zullen binnenschepen en trucks op de terminal vloeibaar gas kunnen tanken. Door het akkoord krijgt Engie het eerste vaste station in Europa voor vloeibaar gas voor de scheepvaart in handen. Vloeibaar gas moet de binnenvaart milieuvriendelijker maken. Tot nu toe konden de schepen alleen tankwagens worden bevoorraad. Het station wordt gebouwd aan het Kanaaldok, ter hoogte van de Tijsmanstunnel. De bouw van de terminal kost Engie een investering van ongeveer 6,5 miljoen euro.

Meer Nieuws

10:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-16

Consument wil conversatie aanknopen met virtuele assistent

Een overgrote meerderheid van de consumenten is bereid een gesprek aan te knopen met virtuele assistenten. Dat is de concluise van een onderzoek van het bedrijf Nuance Communications, fabrikant van de virtuele assistente Nuance Nina, die inmiddels onder meer door financiële instellingen in Zweden, Estland, Letland en Litouwen wordt ingezet.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/04/89-of-consumers-want-to-engage-with-virtual-assistants.html

15:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrees voor afwijzing grootste hinderpaal loonsverhoging

De angst voor een afwijzing is voor werknemers de grootste hinderpaal om een loonsverhoging te vragen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het wervingsbureau Randstad bij Britse werknemers. Vastgesteld werd dat 72 procent van de werknemers de jongste drie jaar geen enkele keer een loonsverhoging heeft gevraagd.

Lees Verder

https://www.thehrdirector.com/business-news/pay_and_reward/the-biggest-barrier-to-getting-a-pay-rise-fear-of-rejection/

15:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Agressief rijgedrag chauffeurs is een wereldwijde epidemie

Een agressief, offensief en competitief rijgedrag verspreidt zich als een epidemie over de hele wereld. Het fenomeen moet worden verklaard door de bestaande cultuur in het verkeer en de bredere sociale omgeving. Dat is de conclusie van een een onderzoek van wetenschappers aan de Oregon State University en de Beijing University of Technology.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160427080933.htm

15:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Keuzes gebaseerd op strategie om mislukking te vermijden?

Keuzes zijn weliswaar gericht op succes, maar worden vaak gebaseerd op een strategie om mislukking te vermijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Dartmouth College.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-04-bias-decisions.html

15:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klachten maken liefst gebruik van computer

Consumenten verkiezen voor een klacht vaak het gebruik van de computer boven een persoonlijke confrontatie. Dat is de conclusie van het online besprekings-platform Trustpilot bij een groep Britse consumenten. De anonimiteit biedt de consument de kans vranker en eerlijker te zijn over zijn bekommernissen of frustraties.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/04/brits-prefer-to-complain-from-behind-a-computer-mobile-scree.html

15:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meetings zadelen werknemers op met belangrijke technologie-stress

Meetings zadelen de meeste deelnemers op met een belangrijke technologie-stress. Dat blijkt uit een onderzoek van het technologiebedrijf Barco, Vanson Bourne en Mind Lab bij meer dan duizend werknemers in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk.

Lees Verder

https://www.barco.com/en/News/Press-releases/9-in-10-office-workers-experience-technology-related-stress-in-meetings-survey-shows.aspx

15:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chief executives grote ondernemingen komen uit financiële wereld

Chief executives van grote ondernemingen hebben meestal een financiële achtergrond. Dat blijkt uit een rapport van het wervingsbureau Robert Half over het management van de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven van Groot-Brittannië. Inmiddels worden ook zes van de bedrijven door een vrouw geleid.

Lees Verder

http://www.globalbankingandfinance.com/combination-of-background-in-finance-and-industry-knowledge-key-to-success-of-ftse-100-ceos/

15:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv neemt een belang van 40 procent in het Nederlands bedrijf Joolz, fabrikant van kinderwagens. Dat heeft de maatschappij bekend gemaakt. Emile Kuenen en Stan Vermeulen, respectievelijk oprichter en algemeen directeur van Joolz, behouden een meerderheidsbelang in de Nederlandse onderneming. Het Nederlandse bedrijf is actief in vijfentwintig landen en boekt een jaaromzet van 23 miljoen euro. Volgens de Gimv heeft het bedrijf de potentie om wereldwijd een positie in de top drie te veroveren. Daarbij wordt onder meer ook verwezen naar het ergonomisch design van de kinderwagens en de inzet van herbruikbare verpakkingsmaterialen. Joolz telt zeventig werknemers.

Dyson, producent van stofzuigers, heeft nu ook een geavanceerde haardroger op de markt gebracht. Het toestel zou dankzij een nieuwe technologie tot acht keer sneller werken dan andere haardrogers. Bovendien is het apparaat ook de helft lichter dan zijn sectorgenoten. Ook zou Dyson het geluidsniveau drastisch hebben kunnen verminderen. Het apparaat zou ongeveer 399 euro kosten. Bij het ontwerp van de haardroger werden volgens Dyson 103 ingenieurs betrokken. Bovendien werd het toestel gedurende vier jaar op alle mogelijke haarsoorten getest. Er werden meer dan honderd patenten voor het apparaat aangevraagd. Vooraleer het toestel op de markt werd gebracht, werden zeshonderd prototypes uitgeprobeerd.

In de haven van Oostende is het schip Vole au Vent van baggeraar Jan De Nul gedoopt. Het evenement betekende ook de officiële start van de aanleg van Nobelwind, het vierde Belgische offshore-windpark in de Noordzee. Het schip zal immers worden ingezet om de funderingen van de windturbines, ongeveer 50 kilometer buiten de Belgische kust, te plaatsen. Nobelwind bestaat uit vijftig turbines met een gemeenschappelijk vermogen van 165 megawatt, waarmee energie voor 186.000 gezinnen kan worden opgewekt. De Vole au Vent werd in Polen gebouwd. Jan De Nul ziet wereldwijd vele mogelijkheden om het schip bij zijn offshore-activiteiten in te schakelen.

In Rusland is de Vostochny Cosmodrome met de lancering van een Volga-raket in gebruik genomen. De raket diende drie satellieten in de ruimte te brengen. Met de Vostochny Cosmodrome begint voor Rusland een nieuw ruimtevaart-tijdperk. Tot nu toe diende het land voor zijn lanceringen immers op de basis van Baikonoer in Kazachstan beroep te doen. Dat vormde tijdens het tijdperk van de Sovjet-Unie geen probleem. Na de implosie van het communisme in Oost-Europa verwierf echter ook Kazachstan onafhankelijkheid. Daardoor beschikte de Russische ruimtevaartsector niet langer over een eigen lanceerbasis. Voor het gebruik van Baikonoer moest aan Kazachstan 115 miljoen dollar huur per jaar worden betaald.

Marc Coucke verdwijnt uit het management van het Amerikaanse concern Perrigo, het moederbedrijf van Omega Pharma. Dat heeft Perrigo bekend gemaakt. Coucke zou een ontslagvergoeding ontvangen van 1,2 miljoen euro. Daarnaast zou Coucke ook nog 1,6 miljoen euro ontvangen voor geleverde consultancy-diensten en 25.000 euro onkosten krijgen uitbetaald. Eerder was al bekend gemaakt dat Marc Coucke niet langer deel zou uitmaken van de bestuursraad van Perrigo. Coucke blijft wel een belangrijk aandeelhouder van Perrigo. Binnen het Amerikaanse concern wordt de leiding over Omega Pharma voortaan waargenomen door vice-president Sharon Kochan.

Bij het technologiebedrijf Barco zal chief executive Eric Van Zele begin oktober worden opgevolgd door Jan De Witte, een voormalig directielid van General Electric. Jan De Witte (52) heeft een grote expertise opgedaan in medische informatica, waarin ook Barco zich heeft gespecialiseerd. Hij werkte zestien jaar voor de healthcare-divisie van General Electric in de Verenigde Staten. De voorbije negen jaar was De Witte ook directielid van General Electric. Voordien werkte hij voor Procter & Gamble en McKinsey. Jan De Witte volgde een opleiding burgerlijk ingenieur elektromechanica en heeft ook een diploma master of business administration van de Harvard Business School.

Jo Cornu (72) zal zijn mandaat als chief executive van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) niet volmaken. Dat heeft Cornu zelf bekend gemaakt. Cornu heeft een mandaat van vijf jaar als topman van de Belgische spoorvervoerder. De helft van die periode is achter de rug. Hij benadrukt wel dat er nog geen vertrekdatum is vastgelegd. Dat zal volgens Cornu in samenspraak met de regering worden bepaald. Jo Cornu, die voordien ook Alcatel en Agfa Gevaert onder zijn hoede had, volgde bij het spoorbedrijf Marc Descheemaecker op. Hij streefde vooral naar een modernisering van het spoorvervoer, maar zou zich zwaar hebben geërgerd aan het gebrek aan vooruitgang.

De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier heeft een contract afgesloten voor de levering van minstens vijfenzeventig vliegtuigen van het type CS100 aan de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines. Met het contract zou een bedrag van ongeveer 5,6 miljard dollar zijn gemoeid. De eerste toestellen zouden over twee jaar moeten worden geleverd. Delta wordt door het order de grootste klant van het vliegtuig van Bombardier. De Amerikaanse maatschappij heeft ook een optie genomen op vijftig extra toestellen. Het order is van cruciaal belang voor Bombardier. De ontwikkeling van de CS100 heeft een achterstand van meer dan twee jaar opgelopen en heeft al meer dan 2 miljard dollar extra kosten gevergd.

In de Verenigde Staten wordt St. Jude Medical, fabrikant van hartapparatuur, overgenomen door de farmagroep Abbott Laboratories. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 25 miljard dollar. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt. St. Jude vertegenwoordigt de grootste overname uit de geschiedenis van Abbott. Door de transactie wordt Abbott eigenaar van één van de grootste aanbieders van medische uitrusting, zoals pacemakers en defibrillatoren, ter wereld. Het Europese hoofdkwartier van St. Jude bevindt zich in België, waar het Amerikaanse bedrijf ongeveer driehonderd werknemers telt. St. Jude nam vorig jaar zelf al het bedrijf Thoratec over voor een bedrag van 3,4 miljard dollar.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22,63 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel daarentegen met 9 procent terug tot 1,22 miljard dollar. De divisie defensie en ruimtevaart liet een omzetgroei met 19 procent tot 7,96 miljard dollar optekenen, maar bij de commerciële vliegtuigen was er een terugval met 6 procent tot 14,4 miljard dollar. De winst werd negatief beïnvloed door ongunstige wisselkoersen. Op dit ogenblik heeft Boeing nog orders voor 5.700 commerciële vliegtuigen. De totale waarde van het orderboek bedraagt 480 miljard dollar.

Ford Motor heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 37,7 miljard dollar, tegenover 33,9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,2 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. In totaal verkocht Ford tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 1,72 miljoen auto's. Tijdens het eerste kwartaal vorig jaar was er sprake van een verkoop van bijna 1,57 miljoen exemplaren. De winstgroei is vooral te danken aan Noord-Amerika en Azië, maar ook in Europa kon een brutowinst van 434 miljoen dollar worden gemeld. Daarmee hebben de Europese activiteiten van Ford het beste kwartaal in acht jaar laten optekenen. Tot twee jaar geleden leed de divisie verlies.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst kende een halvering tot 399 miljoen euro. De waarde van de nieuwe orders daalde met 65 procent tot 7,2 miljard euro. De omvang van het totale orderboek kromp daardoor met 5 procent tot 957 miljard euro. Het bedrijf leverde tijdens het eerste kwartaal 125 commerciële vliegtuigen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werden 134 leveringen geteld. Over het hele jaar verwacht Airbus meer dan 650 vliegtuigen aan de klanten te kunnen bezorgen. Ook verwacht men een groei van het commerciële orderboek.

De Franse farmagroep Sanofi heeft een bod van 9,3 miljard dollar gedaan op het Amerikaanse biofarmabedrijf Medivation. Dat heeft Sanofi bekend gemaakt. Het bod kadert in de strategie van Sanofi om zijn activiteiten rond geneesmiddelen tegen kanker verder uit te breiden. Medivation, gevestigd in San Francisco, had al een eerder bod ontvangen van de Franse groep. Dat oorspronkelijke voorstel was echter door David Hung, chief executive van Medivation, afgewezen. Olivier Brandicourt, chief executive van Sanofi, zegt echter er alle vertrouwen in te hebben dat de aandeelhouders van het Amerikaanse bedrijf zullen kunnen worden overtuigd. Waarnemers verwachten een aanslepende strijd.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,4 miljard dollar, tegenover 3,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 512 miljoen dollar naar 1,5 miljard dollar. De omzetgroei wordt onder meer gedragen door een toename van reclame voor mobiele apparaten en videoplatformen. Het bedrijf maakt gewag van ongeveer 1,65 miljard maandelijkse bezoekers. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar werden er 1,59 miljard gebruikers geteld. Daarnaast wordt erop gewezen dat Facebook tijdens de eerste drie maanden van dit jaar bijna 1 miljard mobiele bezoekers per dag telde.

In de Verenigde Staten is het farmabedrijf Stemcentrx uit Californië overgenomen door de groep AbbVie. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,8 miljard dollar. Stemcentrx ontwikkelt geneesmiddelen voor de behandeling van verschillende soorten kanker. De overname moet AbbVie de kans biedne de afhankelijkheid van zijn eigen geneesmiddel Humira af te bouwen. Humira, een ontstekingsremmer die vaak wordt voorgeschreven bij de behandeling van reuma, levert een jaaromzet van ongeveer 3,6 miljard dollar op. Daarmee genereert Humira meer dan de helft van alle inkomsten van AbbVie. Omdat het patent op Humira over zes jaar verloopt, wil AbbVie zijn productportfolio diversifiëren.

Meer Nieuws

10:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-16

Online nieuwscontent heeft slechts een korte levenscyclus

Online nieuwscontent heeft slechts een korte levenscyclus. Na twee dagen begint de trafiek naar het artikel al gevoelig terug te vallen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Boost The News. Minder dan 1 procent van de artikels bereikt na de tweede dag een lezerspiek.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/01/research-reveals-the-short-time-span-during-which-articles-g.html

16:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kan nieuwe baan langdurig ziekteverlet helpen vermijden?

Een verandering van baan zou bij vele werknemers een langdurig ziekteverlet kunnen vermijden. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan het Karolinska Institutet in Zweden. Een belangrijk probleem is volgens de onderzoekers echter dat het na een langdurig ziekteverlet vaak bijzonder moeilijk wordt een baan te vinden.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-04-job-people-long-term-sick.html

16:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Haaranalyses niet geschikt als legaal bewijsmateriaal?

Haaranalyses zijn een onbetrouwbaar instrument om misdrijven te helpen oplossen. De resultaten van het onderzoek zouden dan ook niet als bewijs aan de rechtbank mogen worden voorgelegd. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan het James G. Cannon Research Center in de Amerikaanse staat North Carolina.

Lees Verder

http://www.upi.com/Science_News/2016/04/21/Study-Hair-analysis-is-an-unreliable-flawed-forensic-technique/3101461246782/

16:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China wereldwijd de grootste producent van namaakgoederen

China is wereldwijd de grootste producent van namaakgoederen, gevolgd door Turkije en Singapore. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en het Intellectual Property Office (IPO) van de Europese Unie over de handel in namaak drie jaar geleden.

Lees Verder

http://www.cityam.com/239107/worlds-largest-producers-of-fake-goods-revealed-as-value-of-counterfeit-goods-nears-half-a-trillion-dollars-per-year-

16:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Succesvolle leiders geven hun vaardigheden ook door

Succesvolle leiders geven hun vaardigheden ook door aan hun assistenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Notre Dame naar de carrières van bijna dertienhonderd coaches gedurende dertig jaar in de Amerikaanse National Football League.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-04-successful-leaders.html

16:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consumenten verliest interesse in websites van merken

Consumenten tonen minder interesse in de websites van merken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het technologiebedrijf Adobe bij Amerikaanse online consumenten. Vastgesteld werd dat de consument bezoeken aan websites van merken minder frequent gebeuren en ook minder lang duren dan vroeger.

Lees Verder

http://www.warc.com/LatestNews/News/Brand_websites_lose_appeal.news?ID=36448

16:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Laagopgeleide patiënt vindt online geen goede informatie

Laagopgeleide patiënten doen voor hun online gezondheidsinformatie ook beroep op commerciële websites met een beperkte kwalitatieve inhoud. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Loyola University Chicago bij een groep Amerikaanse kankerpatiënten.

Lees Verder

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/luhs-pwl042616.php

16:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse voetbalclub AC Milan wordt overgenomen door de Chinese zakenman Jack Ma, topman van het ecommerce-concern Alibaba. In eerste instantie zou Jack Ma 70 procent van de aandelen van de Italiaanse club, die nu nog in handen is van Silvio Berlusconi, overnemen. Binnen een periode van twaalf maanden zou Ma de volledige eigendom over AC Milan verwerven. Jack Ma is ook al eigenaar van de Chinese voetbalclub Guangzhou Evergrande, die dit decennium al twee keer het Aziatisch kampioenschap heeft gewonnen. Guangzhou Evergrande wordt getraind door de Italiaanse coach Marcello Lippi. Mogelijk zou Lippi volgens een aantal bronnen na de overname naar AC Milan overstappen.

Bij telecom-operator Proximus hebben de directie en de vakbonden een akkoord bereikt dat voor zestigplussers een vervroegd pensioen mogelijk maakt. Voor het systeem komen de volgende drie jaar 1.300 werknemers in aanmerking. De betrokken personeelsleden kunnen vanaf hun zestigste verjaardag vrijwillig verlof nemen tot de datum van het reële vervroegd pensioen. De financiering van deze eindeloopbaanregeling valt volledig ten laste van Proximus. Er zijn geen steunmaatregelen of uitkeringen van de overheid voorzien. De uitstroom moet Proximus in staat om werknemers met een aantal nieuwe profielen, zoals digitale vaardigheden of beveiliging, aan te trekken.

Het supermarktconcern Delhaize heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,15 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de Verenigde Staten, waar Delhaize het grootste deel van zijn omzet haalt, was er een vergelijkbare omzetgroei van 2,6 procent. Ook in België werd een omzetgroei met 2,9 procent gemeld. De nettowinst van Delhaize kende nagenoeg een verviervoudiging tot 109 miljoen euro. Delhaize kende vorig jaar wel een moeilijk eerste kwartaal. Er diende immers geïnvesteerd te worden in het assortiment en commerciële acties om de negatieve impact van eerdere stakingen tegen de geplande herstructurering op te vangen.

Het zinkbedrijf Nyrstar voert met een aantal partijen gesprekken over de verkoop van zijn mijnen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Nyrstar zegt te hopen tegen eind juni een akkoord te kunnen sluiten over een gedeeltelijke of volledige verkoop van zijn mijnbouwactiviteiten. Opgemerkt wordt dat een aantal geïnteresseerde partijen inmiddels met een gedetailleerd boekenonderzoek van de betrokken activiteiten is gestart. Nyrstar nam de voorbije maanden al een aantal maatregelen om de impact van het segment op zijn resultaten te verminderen. Een aantal mijnen werden stilgelegd of in onderhoud geplaatst. Daardoor kon het cashverbruik van de divisie met nagenoeg twee derde worden teruggeschroefd.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa neemt pas in september een beslissing over een eventuele volledige overname van Brussels Airlines. Dat heeft Carsten Spohr, topman van Lufthansa, bekend gemaakt. De Duitse luchtvaartgroep heeft een belang van 45 procent in Brussels Airlines, maar heeft een optie om die participatie tot 100 procent op te trekken. Over de concrete voorwaarden voor de overname moet echter nog een akkoord worden gevonden. Verwacht werd dat Lufthansa tegen eind april een beslissing zou nemen, maar heeft het dossier tot september uitgesteld. Op dit ogenblik moet volgens Spohr immers prioriteit worden verleend aan de inspanningen om de gevolgen van de terreuraanslagen te verwerken.

De Nemea Bank uit Malta is onder voogdij geplaatst omdat de instelling ervan wordt beticht de financiële regelgeving te hebben overtreden. De problemen zouden aan het licht zijn gekomen tijdens een controle van de Malta Financial Services Authority en de Europese Centrale Bank (ECB). Consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) is aangesteld als tijdelijk beheerder van de bank. De aandacht van de regulatoren werd vooral getrokken door de acties die Nemea in België en Nederland had opgezet om spaarders aan te trekken met extreem hoge rentes. Nemea is in handen van de Finse bankiers Heikki Niemela en Mika Letho, tot tien jaar geleden actief bij de IJslandse bank Kaupthing, die later zou instorten.

De Franse zakenman François Pinault gaat in de voormalige handelsbeurs van Parijs een groot deel van zijn collectie moderne en hedendaagse kunst onderbrengen. Hij heeft daarvoor met het stadsbestuur van Parijs een concessieovereenkomst van vijftig jaar afgesloten. De Japanse architect Tadao Ando superviseert de renovatie van het gebouw. Ando transformeerde eerder al het Palazzo Grassi tot een museum. De kosten voor de ombouw van de handelsbeurs tot een museum worden geraamd op 100 miljoen euro en worden volledig door Pinault gedragen. Pinault maakt fortuin met zijn luxeholding Kering, de groep boven merken zoals Balenciaga, Brioni, Gucci en Puma en het veilinghuis Christie’s.

In Venezuela wordt de werkweek van de ambtenaren voorlopig beperkt tot twee dagen. Dat heeft de Venezolaanse vice-president Aristobulo Isturiz aangekondigd. De maatregel is het gevolg van een aanhoudende energiecrisis waarmee het land wordt getroffen. De energieproblemen zijn vooral te wijten aan het slechte rendement van de waterkrachtcentrale op de Guri-dam, die 70 procent van de Venezolaanse energieproductie levert. Het beperkte rendement wordt toegeschreven aan het natuurfenomeen El Nino, waardoor het waterpeil van het stuwmeer tot een historisch laag peil is gezakt. Om nog meer energie te sparen, werd beslist om de lagere en middelbare scholen op vrijdag te sluiten.

De mobiele operator Scarlet, budgetdochter van de Belgische telecomgroep Proximus, schrapt met onmiddellijke ingang zijn Europese roaming-tarieven. Dat heeft Bruno Delhaise, directeur van Scarlet, gezegd. Door de maatregel kunnen de klanten van Scarlet in alle lidstaten van de Europese Unie voor mobiele telefonie gebruik maken van de Belgische tarieven. De Europese Commissie heeft bepaald dat de roaming-tarieven pas midden juni volgend jaar moeten worden geschrapt, maar volgens Scarlet zijn Belgische consumenten door de extra kosten weinig geneigd om in het buitenland op hun telefoon beroep te doen. Door de maatregel zouden de jaarinkomsten van Scarlet met 25 miljoen euro dalen.

Het fotoagentschap Getty Images heeft bij de Europese Commissie een klacht tegen Google ingediend. Getty vindt dat de internetzoekmachine van Google piraterij en schendingen van het auteursrecht in de hand werkt, omdat foto's in de zoekresultaten in groot formaat en in hoge resolutie worden weergegeven. Veel gebruikers kopiëren volgens Getty die beelden rechtstreeks uit Google, zonder naar de originele website te kijken. Volgens het fotoagentschap misbruikt Google de grote weergave van het beeldmateriaal om zijn positie op de markt voor zoekmachines en de bijbehorende zoekadvertenties te versterken. De klacht kadert in het bredere onderzoek van de Europese Commissie naar Google.

Brouwer AB InBev zal ook na de inlijving van zijn Brits-Zuid-Afrikaanse concurrent SABMiller verder blijven uitkijken naar interessante overnameprojecten. Dat heeft Carlos Brito, chief executive van AB InBev, gezegd. Hij benadrukte daarbij wel dat de projecten niet te ver van de biersector mogen afwijken. Er werd onder meer al gesuggereerd dat AB InBev mogelijk een samenwerking met groepen zoals Coca-Cola of Diageo zou kunnen overwegen. In de biersector zelf zijn nog weinig mogelijkheden. Een gedeelte van de groei zou moeten komen van dranken die weinig of geen alcohol bevatten. Die dranken zouden tegen het midden van het volgende decennium 20 procent van de groepsomzet moeten omvatten.

Bezoekers aan de concerten in de zaal Ancienne Belgique (AB) in Brussel kunnen voordien van een voordelig treintarief gebruik maken. Daarover heeft de directie van de Ancienne Belgique een akkoord gesloten met de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).   Dat heeft Dirk De Clippeleir, algemeen directeur van de Ancienne Belgique, bekend gemaakt. Een concertticket kost 9 euro en biedt de concertganger een rit heen en terug aan. De Ancienne België ligt op tien minuten wandelafstand van Brussel-Centraal, maar toch heeft onderzoek uitgewezen dat 60 procent van de concertgangers van de auto gebruik gemaakt. Slechts 20 procent doet beroep op de trein.

De materialengroep Umicore gaat zijn capaciteit voor herlaadbare batterijen voor elektrische wagens de volgende twee jaar verdrievoudigen. De maatregel moet Umicore de mogelijk bieden om aan de explosief groeiende vraag te voldoen. Dat heeft Marc Grynberg, chief executive van Umicore, gezegd. Grynberg merkt op dat Umicore zijn capaciteit de voorbije jaren gradueel heeft opgevoerd, maar vereist de toenemende vraag nu een massale uitbreiding van de capaciteit. De volgende drie jaar wordt daarvoor 160 miljoen euro in de divisie herlaadbare batterijen geïnvesteerd. Daarbij zullen de fabrieken van Umicore in het Zuid-Koreaanse Cheonan en het Chinese Jiangmen worden uitgebreid.

In Londen wil de Zweedse autobouwer Volvo vanaf volgend jaar tests met zelfrijdende auto's opzetten. Daarbij zouden uiteindelijk een honderdtal zelfrijdende auto’s worden ingezet om te onderzoeken of de technologie het verkeer daadwerkelijk veiliger maakt. De test zal in verschillende fases verlopen. In eerste instantie zullen ingenieurs van Volvo in de zelfrijdende wagens plaatsnemen, maar nadien zouden ook particuliere consumenten de kans krijgen het systeem uit te testen. Tijdens de tests moet nog wel steeds een persoon achter het stuur van de wagen plaats nemen. De Britse wet laat immers nog geen zelfrijdende technologie toe, met een uitzondering voor bijzondere testzones in Milton Keynes en Bristol.

De Amerikaanse kabelgroep Comcast wil 3 miljard dollar betalen voor de overname van de animatiestudio Dreamworks, die bekend is van producties zoals Shrek en Kung Fu Panda. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Comcast is al eigenaar van de filmstudio Universal Pictures, maar blijft slechts een kleinere partij in het segment van de animatiefilms. De overname van Dreamworks zou die positie echter gevoelig versterken, waardoor de kabelgroep steeds meer een concurrent wordt van Walt Disney. Comcast probeerde vorig jaar al sectorgenoot Time Warner Cable over te nemen, maar die operatie stuitte op mededingingsbezwaren.

Meer Nieuws

10:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-16

Eén op drie Britse werknemers bewust van druggebruik collega

In Groot-Brittannië blijkt meer dan één op drie werknemers bewust te zijn van het druggebruik bij een collega. Dat is de conclusie van een onderzoek van het juristenkantoor Crossland Employment Solicitors bij duizend werknemers.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/a-third-of-employees-take-illegal-drugs

17:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online videosector bestaat bijna voor de helft uit mobiele activiteit

Mobiele activiteiten vertegenwoordigen bijna de helft van de wereldwijde online videosector. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Ooyala.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/Mobile_drives_46_of_online_video.news?ID=36405

17:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Na negatieve ervaring wordt vaak hele sector afgeschreven

Eén op tien jonge werkzoekenden schrijft na een negatieve ervaring de hele sector af. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent City & Guilds Group.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/both-sides-of-the-story-valuing-young-peoples-experience-beyond-work

17:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Contact met ruw oppervlak stimuleert gevoelens van empathie

Een contact met een ruw oppervlak stimuleert gevoelens van empathie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Drexel University.

Lees Verder

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/sfcp-bfw032416.php

17:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Slaaptekort stimuleert de honger en ongezonde voedselkeuzes

Een slaaptekort stimuleert de honger en ongezonde voedselkeuzes. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago en het Medical College of Wisconsin.

Lees Verder

http://news.uchicago.edu/article/2016/03/01/sleep-loss-boosts-hunger-and-unhealthy-food-choices

17:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werknemers voelen zich collegialer dan kaderleden

Werknemers hebben het gemakkelijker aangename collega’s aan te duiden dan hogere kaders. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus BrightHR en Robertson Cooper bij tweeduizend Britse werknemers.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/why-it-pays-to-play-workplace-fun-breeds-employee-wellbeing-and-productivity

17:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marketeers verschuiven budgetten van televisie naar internet

Een belangrijke groep marketeers voorziet reclame-budgetten van televisie naar internet over te hevelen, waarbij vooral gekeken wordt naar Facebook en Google. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau RBC Capital Markets.

Lees Verder

https://www.warc.com/LatestNews/News/TV_budgets_shift_online_.news?ID=36377

17:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het bedrijf Resilux uit Wetteren ontvangt een compensatie van ongeveer 62 miljoen euro om zich terug te trekken uit de joint-venture Airolux. Daarover heeft Resilux een akkoord bereikt met de Nederlandse Airpack Technology Group (ATG), de partner waarmee Airolux was opgestart. De joint-venture heeft een nieuwe technologie voor spuitbussen zonder drijfgassen op de markt gebracht. De technologie bood veel opportuniteiten voor de toekomst, maar de twee partners konden geen overeenstemming vinden over de strategie die zou worden gevolgd. Na maandenlange gesprekken heeft Resilux nu beslist zich uit Airolux terug te trekken. Het geld zal door Resilux in nieuwe projecten worden geïnvesteerd.

Het emissieschandaal bij de Japanse autofabrikant Mitsubishi is omvangrijker dan aanvankelijk werd gedacht. Er is nu bekend gemaakt dat Mitsubishi al sinds het begin van de jaren negentig de metingen over het brandstofverbruik manipuleert. Eerder was uitgelekt dat de manipulaties tot het begin van deze eeuw teruggingen. Tetsuro Aikawa, topman van Mitsubishi, erkende ook dat niet meer kan uitgesloten dat het bedrog verder gaat dan de compacte modellen waarvan oorspronkelijk sprake was. Aikawa zegt echter nooit van de misleidende praktijken op de hoogte te zijn geweest, al erkende hij zich wel verantwoordelijk te voelen. Mitsubishi zegt een team specialisten samen te stellen om het probleem te onderzoeken.

De helft van de tien grootste diamantbedrijven van België wordt genoemd in de Panama Papers van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) over de oprichting van schermvennootschappen in fiscale paradijzen. Onder meer Rosy Blue, het tweede grootste diamantbedrijf van België, wordt in het dossier genoemd. Daarbij wordt aangevoerd dat Rosy Blue vooral vanuit Dubai een twintigtal offshore vennootschappen zou hebben opgezet, onder meer op de Britse Maagdeneilanden. Daarnaast werden ook de diamantbedrijven KGK. Diamonds, Arslanian Frères, Pluczenik Diamond Company en Dominion Diamond Marketing in het dossier genoemd.

Het stadsbestuur van Parijs heeft beslist om de Champs-Elysées, één zondag per maand autovrij te maken. Dat heeft Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, bekend gemaakt. De maatregel moet volgens de burgemeester helpen om de luchtvervuiling in de Franse hoofdstad te reduceren. Op die verkeersvrije zondagen zullen ook de musea van Parijs gratis toegankelijk zijn. De strijd tegen de luchtvervuiling in de Franse metropool wordt gedragen door de actie Paris Respire. Daarbij worden dertien toeristische zones op zondagen en andere feestdagen autovrij gemaakt. Tijdens de zomermaanden worden die gebieden uitgebreid met vier bijkomende verkeersvrije zones.

Arco, de voormalige financiële tak van de sociale organisatie Beweging.net, heeft een oplossing voor zijn belang van 20,1 procent in VDK Spaarbank uit Gent. De aandelen zouden mogelijk worden verkocht aan een groep rond de investeringsmaatschappij Volksvermogen en een nieuwe investeerder. VDK Spaarbank is één van de belangrijkste resterende activa van Arco, dat in vereffening is. Financiële details over de verkoop werden niet bekend gemaakt. Volgens de jongste officiële koersen zou het pakket een waarde hebben van 39,6 miljoen euro, maar vermoedelijk zal de verkoop minder opleveren. Arco is immers een gedwongen verkoper en zou ook geen uitzicht hebben op een alternatief.

Holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) moet op zijn belang in de cementgroep LafargeHolcim een waardevermindering boeken van 1,4 miljard euro. Dat heeft de holding tijdens de jaarvergadering van de aandeelhouders gemeld. Er wordt opgemerkt dat de waardevermindering een louter boekhoudkundige operatie vertegenwoordigt en het gevolg is van de sterke koersdaling die LafargeHolcim eerder dit jaar heeft gekend. Gérard Lamarche en Ian Gallienne, chief executives van de holding, merkten verder op dat nog steeds volop wordt gewerkt aan een herschikking van de portefeuille. De holding bouwt zijn activiteiten in traditionele industrieën zoals energie af en zoekt onder meer naar nieuwe groeisectoren.

De Amerikaanse krant New York Times sluit zijn vestiging in Parijs, die sinds de tweede helft van de jaren zestig het hoofdkwartier was van de internationale editie van de groep. Aan de sluiting is een kostprijs van 15 miljoen dollar gekoppeld, maar is volgens de uitgever noodzakelijk om de economische leefbaarheid van de krant in een digitaliserende omgeving te garanderen. Door de operatie zouden een zeventigtal banen verdwijnen of naar andere secties van de internationale divisie van de krant over te hevelen. Eerder had de krant ook al beslist om het zwaartepunt van zijn Europese activiteiten vanuit Parijs naar Londen te verhuizen. Dat zou het gevolg zijn geweest van de Franse arbeidswetgeving.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 594,5 miljoen dollar, tegenover 435,9 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf merkte wel op dat er minder inkomsten uit reclame werden gehaald dan was gehoopt. De inkomsten uit reclame stegen met 37 procent tot 531 miljoen dollar. Het kwartaalverlies werd van 162,4 miljoen dollar tot 79,7 miljoen dollar teruggebracht. De berichtendienst kende tijdens de eerste drie maanden van dit jaar maandelijks 310 miljoen actieve gebruikers. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt extra mogelijkheden voor reclame-inkomsten te zien.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 50,6 miljard dollar, tegenover 58 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Daarmee diende het bedrijf voor de eerste keer in dertien jaar een omzetdaling te melden. De achteruitgang wordt toegeschreven aan de gedaalde verkoop van iPhones. In totaal werden 51,2 miljoen smartphones verkocht, tegenover 61,2 miljoen exemplaren dezelfde periode vorig jaar. Dat betekende de eerste daling sinds de introductie van de iPhone negen jaar geleden. Ook wordt gewezen op ongunstige valuta-effecten. De nettowinst viel van 13,6 miljard dollar naar 10,5 miljard dollar terug.

Het Franse concern Fnac heeft 51,84 procent van de aandelen van de groep Darty, het moederbedrijf van de Belgische elektroketen Vanden Borre, in portefeuille. Dat heeft Fnac bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat 29,73 procent van de aandelen van Darty werden gekocht, terwijl nog een bijkomend pakket van ongeveer 22 procent zou zijn gegarandeerd. Aangezien Fnac een meerderheid van de aandelen van Darty in handen heeft gekregen, lijkt de overnamestrijd met Conforama, dochter van de Zuid-Afrikaanse holding Steinhoff, voorbij. In combinatie met Darty kan Fnac over een netwerk van ruim zeshonderd winkels beschikken. Er zouden 130 miljoen euro synergie-voordelen kunnen worden gerealiseerd.

De Finse groep Nokia neemt het Franse bedrijf Withings, producent van intelligente gezondheids-toepassingen, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 170 miljoen euro. Withings werd zes jaar geleden opgericht door Eric Carreel en Cedric Hutchings. Bij verschillende Europese investeerders werd sindsdien al 30 miljoen euro durfkapitaal opgehaald. De overname zou kaderen in de strategie van Nokia om zich opnieuw op de consumenten-markt te focussen. Er zouden ook plannen zijn om een nieuwe smartphone op de markt te brengen. In die sector is intelligente connectiviteit echter van groot belang geworden. Withings biedt Nokia dan ook toegang tot de markt van de digitale gezondheid.

Het Franse defensiebedrijf DCNS Group gaat twaalf nieuwe onderzeeërs bouwen voor de Australische marine. Met het contract is een bedrag van 50 miljard Australische dollar of ruim 34 miljard euro gemoeid. De bouw van de schepen kost 20 miljard dollar, maar daarnaast werd ook een onderhoudscontract voor een bedrag van 30 miljard dollar gesloten. Ook de Japanse groepen Mitsubishi en Kawasaki en het Duitse concern Thyssenkrupp zouden kandidaat zijn geweest om de vloot te bouwen. De onderzeeërs zullen door de Franse groep op een werf in Adelaide worden gebouwd en zouden volgens de Australische premier Malcolm Turnbull ongeveer 2.800 banen creëren.

Het farmabedrijf E&Z Bebig uit Seneffe, gespecialiseerd in brachy-theapieën voor de behandeling van kanker, ontvangt 5,1 miljoen euro extra kapitaal van zijn Duitse hoofdaandeelhouder Eckert & Ziegler. De extra middelen geven het Waalse bedrijf de mogelijkheid de verliezen op te vangen die vorig jaar werden geboekt nadat een nieuwe doorbraak op de Amerikaanse markt mislukte. Door de nieuwe kapitaalinjectie verhoogt Eckert & Ziegler zijn belang in E&Z Bebig van 75 procent naar 80 procent. E&Z Bebig leed vorig jaar een verlies van 4,1 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 3 miljoen euro het jaar voordien. De jaaromzet steeg met 7,9 procent tot 31,1 miljoen euro.

Het chemiebedrijf Tessenderlo Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 411 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst steeg met 4 procent naar 47,9 miljoen euro. In de landbouwdivisie, die vooral gedragen wordt door de activiteiten van het Amerikaanse dochterbedrijf Kerley, werd een omzetdaling met 7 procent opgetekend. De landbouwdivisie vertegenwoordigde vorig jaar 40 procent van de totale omzet en meer dan driekwart van de bedrijfswinst, maar toch zegt het bedrijf te verwachten dat over het hele jaar een sterke groei kan worden gerealiseerd, ook al wordt gewezen op volatiele economische omstandigheden.

Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter geen rekening wordt gehouden met ongunstige valuta-effecten zou Johnson & Johnson - producent van geneesmiddelen zoals Xarelto, Zytiga, Remicade, Stelara en Olysio - een omzetgroei met 3,9 procent hebben gerealiseerd. De binnenlandse omzet steeg met 7,2 procent, maar onder druk van de sterke Amerikaanse dollar nam de buitenlandse omzet met 6 procent af. De nettowinst daalde van 4,32 miljard dollar naar 4,29 miljard dollar.

Meer Nieuws

 

11:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-16

Internationale terreurdreiging houdt Amerikaanse toerist in eigen land

Amerikaanse toeristen zijn deze zomerperiode sneller geneigd om een binnenlandse vakantiebestemming te zoeken. Reden voor die keuze is de internationale terreurdreiging. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Hitwise. De populairste bestemmingen zijn onder meer Disney World, New York en Las Vegas.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/04/report-travelers-looking-at-staycations.html

18:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pathologische gokker reageert scherp op nipt verlies

Pathologische gokkers reageren bijzonder sterk wanneer net naast winst wordt gegrepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Radboud Universiteit. Het fenomeen heeft immers een versterkende werking op het gedrag, aangezien de betrokkene in de waan verkeert op de goede weg te zijn.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160413084306.htm

18:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Twee applicaties voldoende voor identificatie gebruiker

Geografische gegevens op twee applicaties zijn voldoende om de gebruiker te identificeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Columbia University en het internetbedrijf Google. Opgemerkt wordt dat de gegevens wijzen naar sociale accounts, waar aanvullende informatie over de identiteit van de betrokkene kan worden gevonden.

Lees Verder

http://datascience.columbia.edu/location-data-two-apps-enough-identify-someone-says-study

18:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economische crisis heeft leven van daklozen nog moeilijker gemaakt

De economische crisis heeft een zware impact gehad op het leven van daklozen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad Del País Vasco. Opgemerkt wordt dat de crisis de integratie van daklozen in de samenleving bemoeilijkt. Dat geldt vooral wanneer de dakloze tegelijkertijd ook immigrant is.

Lees Verder

http://www.agenciasinc.es/en/News/The-economic-crisis-has-worsened-the-hard-lives-of-homeless-people

18:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Landbouwer heeft andere genen dan jager-verzamelaar

Er kunnen duidelijk genetische verschillen worden vastgesteld tussen populaties die een evolutie als landbouwer hebben gekend en groepen die zich als traditionele jager-verzamelaar hebben ontwikkeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Max Planck Institute for the Science of Human History in Jena en het Laboratoire Dynamique du Langage in Lyon.

Lees Verder

https://www.mpg.de/10417608/genetics-lifestyle-y-chromosome

18:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende