30-04-16

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse activistische belegger Carl Icahn heeft zijn volledige participatie in het technologiebedrijf Apple van de hand gedaan. Icahn had een belang van ongeveer 1 procent in het technologiebedrijf. Met de verkoop zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 2 miljard dollar. Icahn zegt het pakket verkocht te hebben omdat hij zich zorgen maakt over de houding van de Chinese overheid, die de verkoop van Apple op de lokale markt zou kunnen hinderen. Hij wijst er daarbij op dat in China eerder deze maand al de online filmwinkel en digitale boekenverkoop van Apple door de nationale overheid werden gesloten. Hij zegt zich dan ook zorgen te maken over de ongunstige impact van de houding van de Chinese overheid.

Supermarktketen Delhaize breidt zijn aanbod misvormde groenten uit honderd filialen. In de winkels kunnen klanten een kist met minstens drie kilogram groenten kopen tegen de prijs van 3,99 euro. Delhaize begon in juli vorig jaar een proefproject met misvormde groenten in zestien vestigingen. Delhaize begon het project omdat uit onderzoek blijkt dat in België jaarlijks een derde van het voedsel wordt weggegooid. Inmiddels zegt Delhaize al vijftien ton groenten te hebben verkocht die anders nooit voor menselijke consumptie in aanmerking zou zijn gekomen. Delhaize kreeg naar eigen zeggen al veel positieve reacties van klanten. Delhaize is in België de eerste supermarktketen met een dergelijk aanbod.

De raad van bestuur van de Franse autobouwer Renault heeft het loon van topman Carlos Ghosn voor een totaal 7,25 miljoen euro uiteindelijk toch goedgekeurd. De algemene vergadering had de voorgestelde vergoeding nochtans verworpen, maar de bestuursraad wenste die stelling niet te volgen. Ook de Franse regering, die een belang van 20 procent heeft in Renault, had tegen de loonsverhoging gestemd. De stemming was echter puur symbolisch. De verantwoordelijkheid over de verloning ligt immers volledig bij het remuneratiecomité en de bestuursraad, zodat de algemene vergadering slechts een adviserende rol heeft. De Franse regering stemde al voor de derde keer tegen de verloning van Ghosn.

Het bedrijf Philips Lighting wil zijn vestiging in Kontich sluiten. Dat heeft de directie van het concern bekend gemaakt. Door de sluiting van de vestiging - het vroegere Massive - dreigen ongeveer honderdtwintig banen verloren te gaan. In Kontich worden verlichtingsarmaturen voor de consumentenmarkt ontworpen. In het kader van synergieën verhuist een deel van de activiteiten naar de fabrieken in Eindhoven en Turnhout. Ook een twintigtal functies worden naar Turnhout overgeheveld. In Eindhoven worden zestig nieuwe functies gecreëerd. Philips Lighting heeft in België nog vestigingen in Turnhout, Brussel en Roeselare. De verlichtingsdivisie van Philips wordt nog voor de zomer zelfstandig.

Investeringsmaatschappij Cobepa neemt een belang van een 33 procent in de broodketen Le Pain Quotidien. De instap van Cobepa - een holding van de families de Spoelberch, Josi, de Rothschild en Boehringer - moet de plannen voor de verdere internationale uitbreiding van Le Pain Quotidien verder ondersteunen. Vincent Herbert, chief executive van Le Pain Quotidien, wil de volgende vijf jaar vooral in Azië en de Verenigde Staten een honderdvijftigtal nieuwe filialen openen. Op dit ogenblik heeft de keten 241 winkels in eenentwintig landen. Le Pain Quotidien heeft ongeveer zevenduizend werknemers. Volgens Laurent Josi, chief executive van Cobepa, heeft Le Pain Quotidien grote internationale mogelijkheden.

De telecomgroep Telenet overweegt een mogelijke samenwerking met het Amerikaanse concern Netflix, aanbieder van videostreaming. Dat heeft John Porter, chief executive van Telenet, bekend gemaakt. Telenet heeft nochtans zelf een aantal diensten die als een concurrent van Netflix kunnen worden beschouwd, maar Porter benadrukte aan de klanten de best mogelijke service te willen bieden. De chief executive wees erop dat er weliswaar onderhandelingen worden gevoerd met Netflix, maar is het niet zeker dat er ook een daadwerkelijk akkoord zal worden gevonden. Ook wordt aangevoerd dat een overeenkomst wellicht niet op korte termijn moet worden verwacht en wordt ook met andere partijen gepraat.

Bankverzekeraar Belfius wil tegen het einde van dit decennium mobiele platformen in het centrum van zijn dienstverlening hebben geplaatst. Dat heeft de financiële instelling aangekondigd. Bovendien streeft Belfius naar de consequente uitbouw van een digitale bankwereld. Het is volgens de bankverzekeraar daarbij niet uitgesloten dat in de toekomst een financiële compensatie zal worden gevraagd van klanten die nog met traditioneel gedrukte documenten willen werken. Daarbij wijst Marc Raisière, chief executive van Belfius, erop dat papier een zware kostenpost betekent. De bankverzekeraar heeft voor zijn mobiele strategie de volgende drie naar een budget van 100 miljoen euro voorzien.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos gaat samenwerking met de Amerikaanse farmagroep AbbVie rond taaislijmziekte versterken. In eerste instantie worden de mijlpalen voor de testresultaten uit de eerste twee klinische fasen van 350 miljoen dollar naar 600 miljoen dollar door AbbVie opgetrokken. Galapagos had eerder al drie molecules geselecteerd die potentieel een combinatietherapie kunnen opleveren. In februari volgde een belangrijke stap de eerste behandeling van een patiënt met het experimentele medicijn. AbbVie en Galapagos werkten eerder ook al samen rond het beloftevolle reumamiddel filgotinib, tot de Amerikaanse groep eind vorig jaar de collaboratie plots afbrak. Galapagos vond in Gilead een nieuwe partner.

Het Interuniversitair Micro Elektronica Centrum (Imec) uit Leuven heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 415 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. Medewerkers publiceerden het voorbije jaar 998 wetenschappelijke papers en dienden in totaal een recordaantal van 180 Europese patenten aan. Het centrum heeft inmiddels 2.417 medewerkers. Het voorbije jaar werden 230 nieuwe functies gecreërd. De inkomsten werden vooral vergaard door onderzoeksakkoorden met industriële partners, universiteiten en overheden over de hele wereld, maar ook door de oplevering van prototypes en kleine productievolumes.

De Belgische groep Smartphoto neemt het Nederlandse bedrijf Webprint over. Met de transacties is een bedrag gemoeid van 4,67 miljoen euro. Webprint realiseert een jaaromzet van 12 miljoen euro. Door de overname kan Smartphoto de eigen omzet met ongeveer één derde tot 46 miljoen euro opvoeren. Met de transactie wil Smartphoto, dat in veertien landen actief is, zijn positie in Nederland verder versterken. De Nederlandse investeringsmaatschappij Investos, de voormalige eigenaar van Webprint, verwerft door de transactie een belang van 9,95 procent in Smartphoto. Het management en de medewerkers van Webprint stappen mee over naar Smartphoto. De naam Webprint blijft echter behouden.

Achter de nieuwssite Zero Hedge gaan de analisten Daniel Ivandjiiski (37) en Tim Backshall (45) schuil. Dat heeft Colin Lokey, een gewezen medewerkers van Zero Hedge, bekend gemaakt. Zero Hedge werd zeven jaar geleden, na het uitbreken van de financiële crisis, gelanceerd. De identiteit van de initiatiefnemers werd echter angstvallig geheim gehouden. Ivandjiiski is een Bulgaarse analist in hefboomfondsen, die acht jaar geleden veroordeeld werd voor handel met voorkennis. Backshall is een specialist in kredietderivaten. Lokey lekte de namen van de initiatiefnemers omdat hij naar eigen zeggen niet langer akkoord kon gaan met de vooringenomen filosofie van de website.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 725 miljoen dollar, tegenover een winst van 2,57 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde van 34,65 miljard dollar naar 23,55 miljard dollar. Voor het tweede kwartaal op rij diende een verlies te worden genoteerd. Voor de eerste keer in dertien jaar moest Chevron gewag maken van een negatief resultaat. John Watson, chief executive van Chevron, stelde dat de upstream-activiteiten van het bedrijf zwaar zijn getroffen door de daling van de olieprijzen. Chevron kondigde aan nog eens duizend banen te zullen schrappen. Eerder al was het verdwijnen van achtduizend arbeidsplaatsen bekend gemaakt.

Het Amerikaanse ecommerce-concern Amazon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 29,13 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Amazon boekt vooral successen met zijn clouddiensten. De kwartaalomzet uit cloudafdeling bedroeg 2,56 miljard dollar, tegenover 1,56 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam van 255 miljoen euro toe tot 1,1 miljard dollar. Daarmee heeft Amazon voor het vierde kwartaal op rij een positief resultaat kunnen melden. Het concern heeft de voorbije periode een aantal nieuwe markten, onder meer met Amazon Video en Amazone Prime, aangeboord.

Schoenenketen Brantano wordt verkocht aan de holding R&S Retail, die ook al de kledingverkopers FNG Groep en Miss Etam omvat. Brantano werd eerder dit jaar door de ondernemers Rens Van de Schoor, Dieter Penninckx en Wouter Torfs gered uit het faillissement van de Nederlandse holding Macintosh Retail Group. In ruil voor de verkoop van Brantano krijgen de drie ondernemers elk een belang van 5 procent in R&S Retail. Door de transactie wordt een retailgroep gerealiseerd met een jaaromzet van ongeveer 500 miljoen euro. Driekwart van de holding is in handen van FNG Groep. Ongeveer 20 procent van de aandelen zal vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Dat pakket zou wel worden uitgebreid.

De energiegroep Engie zal de volgende dertig jaar in de Antwerpse haven een gasterminal uitbaten. Daarover heeft Engie met het Antwerpse havenbestuur een akkoord gesloten. Vanaf eind volgend jaar zullen binnenschepen en trucks op de terminal vloeibaar gas kunnen tanken. Door het akkoord krijgt Engie het eerste vaste station in Europa voor vloeibaar gas voor de scheepvaart in handen. Vloeibaar gas moet de binnenvaart milieuvriendelijker maken. Tot nu toe konden de schepen alleen tankwagens worden bevoorraad. Het station wordt gebouwd aan het Kanaaldok, ter hoogte van de Tijsmanstunnel. De bouw van de terminal kost Engie een investering van ongeveer 6,5 miljoen euro.

Meer Nieuws

10:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-16

Consument wil conversatie aanknopen met virtuele assistent

Een overgrote meerderheid van de consumenten is bereid een gesprek aan te knopen met virtuele assistenten. Dat is de concluise van een onderzoek van het bedrijf Nuance Communications, fabrikant van de virtuele assistente Nuance Nina, die inmiddels onder meer door financiële instellingen in Zweden, Estland, Letland en Litouwen wordt ingezet.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/04/89-of-consumers-want-to-engage-with-virtual-assistants.html

15:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrees voor afwijzing grootste hinderpaal loonsverhoging

De angst voor een afwijzing is voor werknemers de grootste hinderpaal om een loonsverhoging te vragen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het wervingsbureau Randstad bij Britse werknemers. Vastgesteld werd dat 72 procent van de werknemers de jongste drie jaar geen enkele keer een loonsverhoging heeft gevraagd.

Lees Verder

https://www.thehrdirector.com/business-news/pay_and_reward/the-biggest-barrier-to-getting-a-pay-rise-fear-of-rejection/

15:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Agressief rijgedrag chauffeurs is een wereldwijde epidemie

Een agressief, offensief en competitief rijgedrag verspreidt zich als een epidemie over de hele wereld. Het fenomeen moet worden verklaard door de bestaande cultuur in het verkeer en de bredere sociale omgeving. Dat is de conclusie van een een onderzoek van wetenschappers aan de Oregon State University en de Beijing University of Technology.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160427080933.htm

15:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Keuzes gebaseerd op strategie om mislukking te vermijden?

Keuzes zijn weliswaar gericht op succes, maar worden vaak gebaseerd op een strategie om mislukking te vermijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Dartmouth College.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-04-bias-decisions.html

15:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klachten maken liefst gebruik van computer

Consumenten verkiezen voor een klacht vaak het gebruik van de computer boven een persoonlijke confrontatie. Dat is de conclusie van het online besprekings-platform Trustpilot bij een groep Britse consumenten. De anonimiteit biedt de consument de kans vranker en eerlijker te zijn over zijn bekommernissen of frustraties.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/04/brits-prefer-to-complain-from-behind-a-computer-mobile-scree.html

15:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meetings zadelen werknemers op met belangrijke technologie-stress

Meetings zadelen de meeste deelnemers op met een belangrijke technologie-stress. Dat blijkt uit een onderzoek van het technologiebedrijf Barco, Vanson Bourne en Mind Lab bij meer dan duizend werknemers in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk.

Lees Verder

https://www.barco.com/en/News/Press-releases/9-in-10-office-workers-experience-technology-related-stress-in-meetings-survey-shows.aspx

15:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende