26-06-16

Nieuwsoverzicht

Investeerders hebben een groter vertrouwen in Donald Trump dan in Hillary Clinton. Dat blijkt uit een onderzoek van het persbureau Bloomberg en het bureau Morning Consult. Vastgesteld werd dat 50 procent van de ondervraagde investeerders geloofde dat een verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten een positieve impact zou hebben op hun portefeuille. Slechts 33 procent van de ondervraagden was diezelfde mening toegedaan over een verkiezing van Hillary Clinton. In het algemeen werd tevens vastgesteld dat de investeerders van plan zijn hun portefeuille aan te passen. Daarbij zou, ongeacht de uiteindelijke uitkomst van de verkiezingen, ruim een kwart streven naar een grotere veiligheid.

De Japanse autobouwer Nissan heeft aan zijn chief executive Carlos Ghosn over het voorbije jaar een beloning van 1,1 miljard yen of 9,3 miljoen euro uitgekeerd. Dat komt neer op een loonsverhoging tegenover het jaar voordien. Het is de tweede keer dat Ghosn bij Nissan een vergoeding van meer dan 1 miljard euro ontvangt. Dat salaris komt echter naast de beloning die Ghosn ook krijgt als chief executive van de Franse constructeur Renault, waar de topman een salaris van 7,2 miljoen euro ontving. Nissan wijst er echter op dat de chief executives van de grote autobouwers in de wereld het voorbije jaar een gemiddelde verloning van 22,2 miljoen dollar hebben ontvangen. Dat betekende een stijging met 14 procent.

Begin juli gaat op het eiland Cyprus de luchtvaartmaatschappij Cobalt van start. Het bedrijf hoopt te kunnen profiteren van de grotere toeristische interesse voor het eiland. Cobalt hoopt de nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij van Cyprus te kunnen worden. Achttien maanden geleden verdween Cyprus Airways, dat het slachtoffer was geworden van de economische recessie. Cobalt wil zich in eerste instantie richten op toeristen uit Groot-Brittannië, Rusland en Griekenland. Cobalt start met vijf vliegtuigen en mikt voorlopig op zestien bestemmingen. Cyprus heeft vorig jaar 2,65 miljoen toeristen ontvangen. Dat is het hoogste aantal in veertien jaar tijd.

Marc Coucke investeert samen met zakenpartner Bart Maerten tot het einde van dit decennium een bedrag van 50 miljoen euro in het nieuwe themapark La Petite Merveille in de Waalse stad Durbuy. De initiatiefnemers stellen dat het project gericht is op duurzaam toerisme. Het park opent begin juli zijn deuren, maar zou pas tegen de paasvakantie volgend jaar helemaal klaar zijn. Het nieuwe project brengt de bestaande themaparken La Petite Merveille en Durbuy Adventure, net een gezamenlijke oppervlakte van 300 hectare, samen. Er zijn ook plannen om op het domein een museum voor moderne kunst op te richten. Concrete details over dat project zijn echter nog niet bekend.

De reclame benadert vrouwen nog altijd teveel met stereotypes. Dat heeft Keith Weed, topman van de marketingdienst bij de multinational Unilever, op het reclamefestival in Cannes toegegeven. Het bedrijf analyseerde duizend advertenties over de hele wereld en concludeerde dat in de helft van de campagnes vrouwen op een stereotiepe manier worden afgebeeld. Slechts 1 procent van alle campages worden vrouwen als humoristische personen omschreven. Slechts 2 procent zou de aandacht trekken op de intelligentie van de vrouw, terwijl amper 3 procent vrouwen als leiders bekijkt. Ook werd vastgesteld dat 80 procent van de vrouwen zich in de stereotypes niet herkent. Unilever wil stoppen met stereotiepe campagnes.

Het Franse bedrijf Rexel, distributeur van elektrisch materiaal, heeft de samenwerking met zijn Belgische topman Rudy Provoost stopgezet. Provoost, die tot vijf jaar geleden topman was van Philips Lighting, kon zich niet akkoord verklaren met de nieuwe voorwaarden die door de raad van bestuur zouden worden geïntroduceerd. Op aandringen van de activistische aandeelhouder Cevian Capital wordt een scheiding gemaakt tussen de chief executive en de voorzitter. Provoost combineerde beide functies en kon zich niet bij de splitsing neerleggen. Ian Meakins zal de functie van voorzitter opnemen, terwijl Patrick Berard de operationele leiding over het bedrijf krijgt.

Het mijnbouwbedrijf Anglo American Platinum (Amplats) verwacht dat de winst over de eerste zes maanden van het jaar 20 procent lager zal uitkomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het conceren kampt naar eigen zeggen met een belangrijke daling van de metaalprijzen, vooral te wijten aan moeilijkheden met de Chinese economie en een overaanbod op de markt. Vele grondstoffenbedrijven zagen zich daardoor genoodzaakt projecten te stoppen en mijnen van de hand te doen. Amplats vertegenwoordigt 40 procent van de wereldwijde platinaproductie. Amplats boekte tijdens de eerste helft van vorig jaar een winst van 169 miljoen dollar.

Conflicten en vervolging hebben vorig jaar 65,3 miljoen mensen op de vlucht gedreven. Daarmee werd voor de eerste keer in de geschiedenis de grens van 60 miljoen vluchtelingen overschreden. Dat blijkt uit een rapport van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Opgemerkt wordt dat 40,8 miljoen slachtoffers ontheemd waren in eigen land, terwijl 21,3 miljoen mensen buiten de eigen landsgrenzen veiligheid zochten. Tenslotte wachtten 3,2 miljoen mensen in het buitenland de resultaten van hun asielaanvraag af. Filippe Grandi, de hoge commissaris voor de vluchtelingen, wees er ook op dat de vluchtelingenroutes steeds gevaarlijker worden en steeds meer doden eisen.

De Amerikaanse zakenman Martin Shkreli ligt in conflict met de hiphop-groep Wu-Tang Clan. De muzikanten willen een nieuw album uitbrengen, maar dat is hen volgens Shkreli contractueel verboden. De zakenman kocht vorig jaar het laatste album van Wu-Tang Clan voor een bedrag van 2 miljoen dollar. Hij was de enige koper van het werk. In het verkoopcontract werd overeengekomen dat Wu-Tang Clan contractueel gebonden is aan een publicatieverbod van nieuwe muziek. Wu-Tang Clan betwist echter de inhoud van het contract. Shkreli vergaarde zijn fortuin in de farmasector, maar is bijzonder controversieel nadat hij In de Verenigde Staten de prijs van de aidspil Daraprim met meer dan 5.000 procent liet stijgen.

Royal Bank of Scotland (RBS) wil in Groot-Brittannië nog eens ongeveer negenhonderd banen schrappen. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. De ingreep zou vooral gebeuren in de informatica-divisie en in de backoffice-activiteiten. Waarnemers merken op dat de bank zijn wereldwijde ambities terugschroeft om zich meer op retailoperaties in eigen land te kunnen focussen. De operatie komt bovenop het verdwijnen van achttienhonderd banen dat door de bank eerder dit jaar al werd aangekondigd. Ross McEwan, chief executive van Royal Bank of Scotland, had eerder bekend gemaakt dit jaar 800 miljoen pond te willen besparen. De bank had begin dit jaar eigen land 64.000 werknemers.

Investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) bouwt een fonds voor Europees vastgoed uit. Dat heeft Guillaume Cassou, hoofd van de Europese vastgoeddivisie bij de investeerder, bevestigd. KKR Real Estate Partners Europe spitst zich toe op immobiliën in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië. Inmiddels werd al 739 miljoen dollar verzameld voor het Europese fonds. Cassou zegt dat investeerders een grote interesse tonen in Europees vastgoed. De regio staat immers aan de drempel van een herstel, terwijl de prijzen nog altijd bijzonder aantrekkelijk blijven in vergelijking met andere regio’s in de wereld. De investeerder heeft een wereldwijde vastgoedportefeuille van 2,7 miljard dollar.

In Manhattan is de beroemde modefotograaf Bill Cunningham (87) overleden. Dat heeft de Amerikaanse krant New York Times, waarvoor Cunningham veertig jaar lang heeft gewerkt, gemeld. Cunningham werd vooral bekend met zijn straatfotografie voor de Amerikaanse krant. De man had de gewoonte om met de fiets door de straten van New York op zoek te gaan naar boeiende mensen voor zijn rubriek in de New York Times. De Amerikaanse krant noemt Cunningham dan ook een toegewijd chroniquer en een opmerkelijk antropoloog. De fotograaf was recent met een beroerte opgenomen in het ziekenhuis, waar hij ook overleden is. Cunningham kreeg ook in Frankrijk het Legion d’Honneur.

De grootste banken en beurshuizen ter wereld investeren dit jaar ongeveer 1 miljard dollar in blockchain, de digitale techniek die onder meer virtuele munten zoals bitcoin mogelijk maakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenwich Associates, die ruim honderddertig financiële groepen over hun intenties met blockchain ondervroeg. Een meerderheid van 70 procent ziet blockchain als een manier om de operationele kosten te verminderen en de duur van financiële transacties in te korten. Onder meer de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en de Australian Securities Exchanges (ASX) testen toepassingen met blockchain uit. Blockchain toont volgens het rapport steeds meer zijn nut voor de financiële sector.

Het uitzendbedrijf Randstad heeft een overnamebod uitgebracht op zijn Franse sectorgenoot Ausy, gespecialiseerd in adviseurs, ontwikkelaars en ingenieurs op technisch vlak. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ruim 280 miljoen euro. Het bod zou door de directie en bestuurders van het Franse bedrijf worden gesteund. Ausy boekt een jaaromzet van 394 miljoen euro. De groep is actief in tien landen, waarbij echter vooral de focus ligt op Frankrijk, België, Duitsland en de Verenigde Staten. Het Franse bedrijf telt 4.500 werknemers. Met een overname wil Randstad zijn positie als uitzendbureau van hoogwaardig technisch personeel, waaronder informatici, op het Europese vasteland versterken.

Bij het Japanse telecomconcern Softbank heeft president Nikesh Arora onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Arora kwam twee jaar geleden in dienst van Softbank en werd algemeen bestempeld als de waarschijnlijke opvolger van Masayoshi Son, oprichter en topman van het Japanse telecomconcern. Arora, die eerder voor Google werkte, werd vorig jaar bij Softbank benoemd tot president. Hij was onder meer bezig met investeringen in beginnende technologiebedrijven. Arora, die in India werd geboren, is één van de best betaalde bedrijfsbestuurders ter wereld. Het voorbije boekjaar ontving hij een beloning van 73 miljoen dollar. Hij blijft wel als adviseur verder aan het Japanse telecomconcern verbonden.

Meer Nieuws

10:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.