30-06-16

Amerikaans mediagebruik met één uur toegenomen

In de Verenigde Staten ligt het mediagebruik één uur hoger dan vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen, waar berekend werd dat de Amerikaanse consument tijdens het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld tien uur en negenendertig minuten per dag aan media besteedt.

Lees Verder

http://www.cbsnews.com/news/media-use-in-america-up-a-full-hour-over-just-last-year/

18:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Irritatie over reclame belangrijkste reden voor adblockers

Irritatie over de omvang en de inhoud van online reclame vormt voor de consument de belangrijkste reden om adblockers te installeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het persbureau Reuters.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/here-are-the-top-reasons-why-news-consumers-install-ad-blockers-68607/

18:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meerderheid digitale aankopen pas na één uur shoppen

Minder dan de helft van alle digitale aankopen gebeuren binnen het eerste uur van het online shoppen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Monetate.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/06/report-half-of-online-buys-happen-after-an-hour.html

18:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale gesprekken gaan vooral over toerisme en reizen

Toerisme en reizen vormen het populairste onderwerp van digitale gesprekken, gevolgd door technologie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Engagement Labs.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/traditional/1-in-4-conversations-about-brands-reference-online-content-68610/

18:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument verzet zich steeds meer tegen delen persoonlijke gegevens

Steeds meer consumenten verzetten zich tegen het delen van persoonlijke gegevens. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Boxever, waaruit blijkt dat meer dan de helft van de consumenten zich zou verzetten tegen het delen van persoonlijke data met bedrijven.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/06/study-finds-more-people-unwilling-to-share-data.html

18:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

YouTube ook voor commerciële video populairste platform

YouTube is bij het publiek het meest populaire kanaal voor de consumptie van online video’s van zowel andere gebruikers als commerciële producenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent ComScore en het bedrijf Google.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/adults-say-they-turn-to-youtube-for-branded-video-content-68636/

18:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldwijde internetsnelheid met bijna een kwart gestegen

Het wereldwijde internet heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een gemiddelde snelheid van 6,3 megabits per seconde laten optekenen. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het technologiebedrijf Akamai. Tegenover de laatste drie maanden van vorig jaar werd een groei met 12 procent geregistreerd. De wereldwijde piekconnecties stegen op één jaar tijd met 14 procent tot 34,7 megabits per seconde. Tegenover de laatste drie maanden van vorig jaar kon een toename met 6,8 procent worden gemeld. Door de hogere snelheden kan volgens Akamai ook bij streamingdiensten een betere kwaliteit worden aangeboden.

De onderzoekers zeggen te verwachten dat onder meer de Olympische Spelen in Brazilië online een grotere populariteit zullen genieten. “De wereldwijde gemiddeldes en de piekconnecties zijn inmiddels gestegen tot een niveau dat meer dan dubbel zo hoog is dan tijdens de Olympische Spelen in Londen vier jaar geleden,” benadrukt David Belson, hoofdanalist bij Akamai. “Door de grotere capaciteit kan de kwaliteit van online videobeelden gevoelig worden verbeterd. Daardoor hebben meer gebruikers toegang tot internet-verbindingen die streaming van hogere kwaliteit toelaten.” Ook de adoptie van breedband kon wereldwijd een toename worden geregistreerd.

David Belson voegt er aan toe dat veel gebruikers wellicht beroep zullen doen op smartphones en tablets als tweede en zelfs derde scherm om diverse evenementen simultaan te kunnen volgen. Wel wordt opgemerkt dat er tussen de mobiele snelheden in de diverse landen nog altijd belangrijke verschillen kunnen worden opgetekend. Groot-Brittannië staat mobiel wereldwijd op de eerste plaats met een gemiddelde snelheid van 27,9 megabits per seconde. Aan het andere einde van het spectrum staat Algerije met een gemiddelde mobiele snelheid van 2,2 megabits per seconden. In de Verenigde Staten werd een gemiddelde van 5,1 megabits per seconde geregistreerd. Canada haalt een gemiddelde van 8,8 megabits.

Lees Verder

17:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Riftvallei in Tanzania is een heliumveld met een omvang van 1,5 miljard kubieke meter ontdekt. De waarde van de voorraad wordt op dit ogenblik geraamd op een bedrag van minstens 4,5 miljard dollar. Helium is een zeldzaam gas dat onontbeerlijk is in het wetenschappelijk onderzoek en de ruimtevaart, maar ook vaak in ballonnen wordt gebruikt. De voorraad in Tanzania werd ontdekt door het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Helium One en zou gedurende zeven jaar aan de wereldwijde vraag moeten kunnen voldoen. Statistieken van het United States Geophysical Institute (USGS) tonen dat helium vorig jaar tussen 3 dollar en 7 dollar per kubieke meter kostte.

De Deense meubelketen Jysk opent in de lente van volgend jaar een eerste Belgische filiaal. Dat heeft de Deense groep bekend gemaakt. Een specifieke locatie werd niet genoemd, maar wel zou de groep zich eerst in het noorden van het land willen vestigen. In totaal wil Jysk naar eigen zeggen een netwerk van vijftig Belgische winkels opzetten. De Deense keten heeft op dit ogenblik meer dan 2.300 winkels in 41 landen. In Nederland, waar de meubelverkoper 54 winkels heeft, kent Jysk naar eigen zeggen een grote populariteit. Gehoopt wordt dat die bijval ook in België kan worden gerealiseerd. Jysk werd gestart als een beddenwinkel, maar breidde zijn assortiment nadien verder uit.

Wijnhandelaar Roger Geens moet 500.000 euro schadevergoeding betalen aan producenten die het slachtoffer zijn geworden van een fraude met Franse wijnen. Dat heeft de rechtbank van Bordeaux beslist. Volgens de rechter heeft Geens miljoenen liters wijn aangelengd met allerhande vloeistoffen en als dure Bordeaux-wijnen verkocht. De wijnen zouden zijn vermengd met smaakstoffen en zelfs rauwe melk. Het geding wordt beschouwd als de grootste fraudezaak uit de recente geschiedenis van de Bordeaux-wijnen. De schadevergoedingen werden toegekend aan de Fédération des Grands Vins de Bordeaux, de Association de Défense des Consommateurs en het Institut National de l’Origine et de la Qualité.

Jan Van Hove, professor internationale economie aan de Universiteit Leuven, wordt de nieuwe hoofdeconoom van KBC Groep. Van Hove wordt bij de financiële groep de opvolger van Edwin De Boeck, die eind april ontslag nam de leiding van de studiedienst van de partij N-VA op zich te nemen. Jan Van Hove (39) start begin september zijn nieuwe opdracht. Hij is gespecialiseerd in internationale handel en Europese integratie. Hij verrichte ook onderzoek naar de impact van wisselkoersen en schokken in de banksector op de reële economie. Daarom is zijn overstap naar eigen zeggen ook niet zo ongewoon. Van Hove blijft ook in de toekomst aan de Universiteit Leuven verbonden.

De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,24 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei was vooral te danken aan goede prestaties op de internationale markt, onder meer in West-Europa, China en Japan. De winst viel echter terug van 865 miljoen dollar naar 846 miljoen dollar. Het bedrijf geeft aan geconfronteerd te zijn met een hogere belastingdruk, terwijl de winstmarges werden afgebouwd door onder meer de toenemende concurrentie van merken zoals Adidas en Under Armour. Daarnaast moet het bedrijf ook afrekenen met de impact van de sterke dollar.

De bankgroep Belfius heeft zijn Luxemburgs dochterbedrijf International Wealth Insurer (IWI) doorverkocht aan de groep Foyer. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Eerder was gemeld dat de Luxemburgse entiteit, die levensverzekeringen aanbiedt aan gefortuneerde internationale klanten, zou worden verkocht aan sectorgenoot Valor uit Liechtenstein. Uiteindelijk zou Valor er echter niet in zijn geslaagd een noodzakelijke partner te vinden voor het overnamedossier. De verkoop van de Luxemburgse activiteit, die ruim 3 miljard euro activa beheert en vorig jaar 461 miljoen euro premies inde, kadert in de strategie van Belfius om zich terug te plooien op zijn Belgische thuismarkt.

Het bedrijf Ion Beam Applications (IBA) heeft in China een contract gesloten voor de bouw van een protontherapiecentrum. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 80 miljoen euro. Het contract werd gesloten met Zhong Jia Lian He Healthcare Management en moet patiënten in de stad Qingdao in de provincie Shandong behandelen. De overeenkomst betekent het tweede grote contract voor het Waalse bedrijf in China. De eerste opdracht dateert van januari vorig jaar en had eveneens een waarde van 80 miljoen euro. Vermoedelijk zullen in het nieuwe centrum de eerste patiënten over twee jaar behandeld kunnen worden. Inmiddels heeft IBA wereldwijd een veertigtal centra opgestart.

Het Duitse busbedrijf FlixBus neemt de Europese activiteiten van concurrent Megabus, onderdeel van de internationale groep Stagecoach, overgenomen. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Zowel FlixBus als Megabus bieden busvervoer op lange afstanden aan. De overeenkomst heeft betrekking op het netwerk van Megabus in Nederland, België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en de internationale routes naar Groot-Brittannië. Megabus zal de activiteiten als een onderaannemer van FlixBus exploiteren. FlixBus werd drie jaar geleden opgericht en biedt busverbindingen aan naar achthonderd bestemmingen in negentien Europese landen. Megabus is in Europa gevoelig kleiner.

De farmagroep Perrigo sluit zijn dochteronderneming Jaico in Opglabbeek. Jaico vormde een onderdeel van Omega Pharma, dat door Perrigo werd overgenomen. De activiteiten zouden worden overgebracht naar een vestiging van Omega Pharma in Duitsland. Jaico is gespecialiseerd in de productie van insectenwerende producten, zoals muggenmelk, maar in Opglabbeek zouden zware investeringen in onder meer het machinepark moeten worden voorzien, terwijl Omega Pharma in Duitsland al over een veel grotere en moderne fabriek beschikt. Jacio telde in Opglabbeek zesentwintig medewerkers. Het bedrijf realiseerde twee jaar geleden een omzet van 6,7 miljoen euro.

Europese voedingsproducten zijn ook het volgende anderhalf jaar niet welkom op de Russische markt. De Russische president Vladimir Poetin heeft immers een decreet dat de sancties tegen het westen tot eind volgend jaar verlengt. De strafmaatregelen zijn al bijna twee jaar van kracht en treffen vrijwel alle Europese voedingsmiddelen. Rusland greep naar het invoerverbod als vergelding voor de sancties die de Europese Unie aan het land had opgelegd. Poetin had recent nog aangekondigd eventueel toegevingen te willen doen, maar Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, gaf aan geen enkele versoepeling te overwegen tot het vredesakkoord voor Oekraïne is uitgevoerd.

De Belgische Privacycommissie heeft een symbooldossier tegen Facebook verloren. Midden vorig jaar werd door de Privacycommissie een kort geding gestart omdat Facebook ook niet-leden over het hele internet volgde. In november had de Privacycommissie in eerste aanleg nog gelijk gekregen, maar het hof van beroep van Brussel heeft dat oordeel uiteindelijk ongedaan gemaakt. Daarbij werd aangegeven dat de Belgische rechter geen bevoegdheid heeft over het Amerikaanse bedrijf Facebook en de Europese zetel Facebook Ireland, die door de Privacycommissie waren gedaagd. Bovendien is er volgens de rechter geen sprake van urgentie, zodat er ook geen grond was voor een kort geding.

In Halle is voormalig topmanager Theo Dilissen (62) overleden. Dilissen, een gewezen topspeler in het Belgische basket, heeft een indrukwekkende carrière gehad als manager bij verscheidene Belgische topbedrijven. Vijftien jaar geleden werd hij uitgeroepen tot manager van het jaar nadat hij erin geslaagd was de noodlijdende technologiegroep Real Software van de ondergang te redden. Voordien had Dilissen naam gemaakt bij het Deense schoonmaakconcern ISS Group. Hij was ook nog korte tijd chief executive bij afhandelaar Aviapartner, maar werd vooral bekend door zijn optreden als voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom. Dilissen was al geruime tijd ziek.

Freddy Van Gaever heeft zijn plannen voor een doorstart van luchtvaartmaatschappij VLM Airlines opgegeven. Dat heeft Van Gaever zelf bekend gemaakt. Het zou volgens Van Gaever onmogelijk zijn om op korte termijn de operationele activiteiten te hervatten. Een snelle doorstart zou de voorwaarde zijn geweest van het bedrijf Aviation Factory, dat bereid zou zijn geweest om een overname van het failliete VLM Airlines met Van Gaever over te nemen. Een snelle heropstart van de vluchten zou echter onmogelijk zijn geweest omdat het Bestuur der Luchtvaart eerste een businessplan voor de nieuwe activiteiten eiste. Van Gaever is de oorspronkelijke oprichter van VLM Airlines.

In Luxemburg zijn Raphael Halet en Antoine Deltour, voormalige medewerkers van accountant PricewaterhouseCoopers, veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van respectievelijk negen en twaalf maanden. Halet en Deltour lagen aan de basis van LuxLeaks door een aantal documenten met vertrouwelijke fiscale informatie van grote internationals te laten uitlekken. Het duo werd aangeklaagd wegens diefstal. Het openbaar ministerie had een effectieve gevangenisstraf van achttien maanden en een boete van 1,25 miljoen euro geëist. De Franse journalist Edouard Perrin, die eveneens voor de rechtbank was gedaagd, werd uiteindelijk vrijgesproken.

Drivy, het grootste Europese platform voor autoverhuur tussen particulieren in Europa, heeft zijn activiteiten ook in België gelanceerd. Drivy biedt aan particuliere autobezitters de mogelijkheid om hun wagen uit te lenen van personen die geen eigen voertuig hebben. Drivy zou in België van start gaan met tweehonderdvijftig wagens, die zich voor 58 procent in Wallonië en 42 procent in Vlaanderen situeren. Internationaal beschikt Drivy op dit ogenblik over 38.000 voertuigen. Het bedrijf werd vijf jaar geleden opgericht in Frankrijk, maar kende sindsdien ook een uitbreiding naar Duitsland, Spanje en Oostenrijk. Ook wordt gemikt op Portugal en Nederland. In totaal heeft Drivy al meer dan één miljoen gebruikers.

Meer Nieuws

12:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-06-16

Wereld kende vorig jaar vijftig gewelddadige conflicten

Het voorbije jaar werden wereldwijd vijftig gewelddadige conflicten geregistreerd waarbij een nationale staat was betrokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Uppsala University.

Lees Verder

http://www.uu.se/en/media/press-releases/press-release/?id=3306&area=3,8&typ=pm&lang=en

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Smartphone blijft minstens twee jaar in gebruik

Een meerderheid van de consumenten wacht minstens twee jaar vooraleer zijn smartphone te vervangen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het reclamebedrijf Fluent.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Smartphone-Owners-Wait-Years-Replace-Handsets/1014149

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Intensief gebruik sociale media beïnvloedt romantische relaties

Een intensief gebruik van sociale media als adolescent kan later een negatieve impact hebben op het liefdesleven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of North Carolina.

Lees Verder

http://uncnews.unc.edu/2016/06/21/overusing-social-media-adolescent-may-hurt-love-life-later/

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Warme temperaturen doen ook emoties hoger oplopen

Bij warme buitentemperaturen kunnen ook de emoties hoger oplopen en aanleiding geven tot agressief of gewelddadig gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Alabama.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-06-summer-emotions.html

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook kunstwereld blijft met belangrijke loonkloof geconfronteerd

Ook in de kunstwereld moet een belangrijke loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten worden opgetekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Lehigh University.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160613102420.htm

17:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kostprijs grootste drempel voor introductie intelligente woning

De kost van de aankoop is voor consumenten de grootste drempel voor het uitbouwen van een intelligente woning. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau GfK Research bij een groep Duitse consumenten.

Lees Verder

http://www.emarketer.com/Article/Smart-Homes-Have-Broad-Appeal-Germany-Adoption-Lags/1014145

17:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verkoop wearables verdubbelt tegen begin volgend decennium

Tegen het einde van dit decennium zullen over de hele wereld jaarlijks 213,6 miljoen wearables worden verkocht. Dat is een verdubbeling tegenover het niveau van dit jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC).

Lees Verder

https://www.warc.com/Content/News/N36939_Global_wearables_to_double_by_2020.content

17:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In China heeft vliegtuigbouwer Comac een eerste vlucht met zijn passagiersvliegtuig ARJ21 uitgevoerd. De ARJ21 is het eerste passagiersvliegtuig dat door een Chinees bedrijf is gebouwd en moet de concurrentie met de westerse constructeurs aangaan. De eerste vlucht duurde iets meer dan twee uur en verliep van Chengdu naar Shanghai. De bouw van het toestel heeft meer dan tien jaar vertraging opgelopen. Het vliegtuig biedt plaats aan maximaal negentig passagiers en zal vooral voor regionale vluchten worden ingezet. Inmiddels heeft de fabrikant ruim driehonderd orders ontvangen van Chinese luchtvaartmaatschappijen. Voor een westerse licentie zijn echter belangrijke aanpassingen aan het ontwerp vereist.

De Europese Commissie verlengt de vergunning voor glyfosaat met achttien maanden. Dat heeft Vytenis Andriukaitis, Europees commissaris voor gezondheid, na een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Luxemburg, bekend  gemaakt. De vergunning van glyfosaat verstrijkt eind deze maand. De Europese Commissie probeerde maandenlang een nieuwe vergunning te verstrekken voor glyfosaat, een populair basisproduct voor onkruidverdelgers. Omdat echter bij de lidstaten onvoldoende steun kon worden gevonden, moest de Europese Commissie zelf een beslissing nemen. Volgens diverse milieuverenigingen is glyfosaat kankerverwekkend. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid is het daar niet mee eens.

De aluminiumgroep Corialis uit Lokeren, het moederbedrijf van Aliplast, neemt in Zuid-Afrika zijn concurrent Hinges & Hardware (H&H) over. Dat heeft Johan Verstrepen, chief executive van Corialis Group, bevestigd. Daarbij wordt gewezen naar de complementaire activiteiten van beide bedrijven. Hinges & Hardware richt zich in Zuid-Afrika op de brede markt, terwijl Corialis zich op gespecialiseerde producten zou toespitsen. Hinges & Hardware heeft in Zuid-Afrika acht verschillende vestigingen. Corialis werd tien jaar geleden overgenomen door de financiële goepen Ergon en Sagard, die het bedrijf midden vorig jaar echter doorverkochten aan investeerder Advent.

Buitenlandse topondernemers moeten startup-visums kunnen krijgen om in de Verenigde Staten technologiebedrijven op te richten. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton gezegd. Volgens Clinton verliezen de Verenigde Staten teveel talent doordat buitenlandse jongeren wel vaak komen studeren aan Amerikaanse universiteiten, maar het land nadien verlaten omdat de procedures voor ­visums en verblijfsvergunningen teveel problemen zouden opleveren. Om voor een visum in aanmerking te kunnen komen, zouden de kandidaat-ondernemers wel de steun van Amerikaanse investeerders moeten hebben en kunnen garanderen een aantal banen en commerciële doelstellingen te kunnen invullen.

Het fusiebedrijf van Deutsche Börse en de London Stock Exchange (LSE) mag zijn hoofdkwartier niet naar Londen verhuizen. Dat heeft Bafin, de Duitse financiële toezichthouder gezegd. Er kan volgens Felix Hufeld, hoofd van Bafin, moeilijk aanvaard worden dat de belangrijkste beurs in de eurozone zou worden bestuurd vanuit een locatie buiten de Europese Unie. De toezichthouder kan geen veto uitspreken over de fusie, maar heeft wel een belangrijke ­adviserende stem bij het Duitse ministerie van financiën. De Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW, de grootste beleggersvereniging van Duitsland, heeft al opgeroepen de fusieplannen opnieuw kritisch te bestuderen.

De Vietnamese hoofdstad Hanoi overweegt tegen het midden van het volgende decennium het gebruik van privévoertuigen te verbieden. Daarbij wordt vooral gemikt op de grote vloot motorfietsen die in Hanoi operationeel is. Op dit ogenblik telt Hanoi 4,9 miljoen motorfietsen, maar tegen het einde van dit decennium zou die vloot tot zeven miljoen exemplaren uitgroeien. Indien er geen maatregelen worden voorzien, dreigen volgens het stadsbestuur grote verkeersproblemen. Daarom wil de overheid het aantal motorfietsen geleidelijk aan te beperken. De plannen van het stadsbestuur kaderen in een strategie om de diensten van het openbaar vervoer verder uit te breiden.

De Franse luchtvaartmaatschappij Chalair Aviation zal vanaf begin juli de verbinding tussen Antwerpen en Hamburg heropstarten. De verbinding werd voordien aangeboden door VLM Airlines, dat onlangs echter failliet werd verklaard. Chalair Aviation vliegt vanuit Antwerpen momenteel al naar het Zwitserse Genève. Daarbij wodt gebruik gemaakt van een Beechcraft, die plaats biedt aan negentien passagiers. Datzelfde toestel zal ook worden ingezet op de lijn Antwerpen-Hamburg. In eerste instantie wordt één vlucht heen en weer tussen Antwerpen en Hamburg worden aangeboden, maar vanaf september zou die frequentie worden verdubbeld. Chalair zegt een snelle verbinding aan te bieden tussen twee belangrijke havens.

Het Duitse autoconcern Volkswagen gaat in de Verenigde Staten 14,7 miljard dollar betalen om een schikking te treffen in het milieuschandaal rond bedriegelijke emissiesoftware. De schikking heeft betrekking op 480.000 dieselwagens. Dat blijkt volgens het persbureau Bloomberg ui documenten die neergelegd werden bij een rechtbank in Californië. De Duitse autobouwer zal de Amerikaanse autoriteiten ook 2,7 miljard dollar betalen voor de oprichting van een fonds dat moet instaan voor de financiering van projecten die de milieuvervuiling moeten helpen terugdringen. Daarnaast zal ook 2 miljard dollar worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame toepassingen.

In de lente van volgend jaar zal het Waldorf Astoria in New York tijdelijk de deuren sluiten. Het hotel heeft immers een grondige renovatie gepland, waarbij het overgrote deel van de ruim veertienhonderd hotelkamers zal worden omgebouwd tot luxeflats. De werken aan het luxehotel, eigendom van de Chinese Anbang Insurance Group, zouden ongeveer drie jaar in beslag nemen. Uiteindelijk zou het Waldorf Astoria nog tussen driehonderd en vijfhonderd hotelkamers overhouden. Het Waldorf Astoria dateert uit de jaren dertig van de voorbije eeuw en werd twee jaar geleden door Anbang overgenomen voor een bedrag van 1,96 miljard dollar. Dat betekende een record voor de Amerikaanse hotelsector.

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical gaat wereldwijd 2.500 banen schrappen. Daarmee wordt het personeelsbestand van de groep met 4 procent afgeslankt. Dat heeft de directie van het concern bekend gemaakt. Aanleiding is de volledige inlijving van het bedrijf Dow Corning, tot nu toe een joint-venture met glasproducent Corning, die echter eind juni uit het samenwerkingsverband stapt. Dow Corning is gespecialiseerd in de productie van siliconen en silicium, onder meer gebruikt in de productie van zonnepanelen. De operatie heeft ook gevolgen voor de fabriek van Dow Corning in Seneffe, waar 110 banen zullen worden geschrapt. In de Waalse fabriek werken op dit ogenblik nog 650 mensen.

Truvo Belgium, uitgever van onder meer de Gouden Gids, heeft het faillissement aangevraagd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Bij Truvo werken op dit ogenblik 520 mensen. Er zou al een overnamebod zijn voorgelegd door de groep FCR Belgium, die met tweehonderd tot driehonderd medewerkers snel een doorstart zou willen maken. Het overnamebod wordt door de curator bestudeerd. Truvo Belgium heeft zijn hoofdzetel in Berchem en heeft verder vestigingen in Anderlecht, Gent en Luik. Truvo werd negen jaar geleden opgericht en nam de activiteiten rond de Gouden Gids over van Promedia. Het bedrijf zou door de online concurrentie echter onder zware financiële druk hebben gestaan.

De Nederlandse groep Blokker Holding heeft beslist om zijn speelgoedketens Bart Smit en Toys XL in de toekomst bij het zusterbedrijf Intertoys onder te brengen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Bedoeling is dat de vestigingen van Bart Smits vanuit begin volgend jaar gefaseerd zullen worden omgebouwd. Eind volgend jaar zullen ook de megastores van Toys XL zijn omgevormd. Op dat ogenblik zal ook een gezamenlijke webshop worden gelanceerd. Volgens Blokker kan de klant met één merk beter worden benaderd. Omdat Intertoys de meest winkels heeft, werd beslist de activiteiten onder die naam verder te zetten. Door de samenvoeging zullen een aantal functies vervallen, maar ook worden nieuwe banen voorzien.

Koffieproducent Miko uit Turnhout neemt zijn Zweedse sectorgenoot Smiling Faces over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De Belgische koffiegroep was al actief in Malmö en Göteborg, maar breidt zijn Zweedse activiteiten nu ook verder uit naar de regio Stockholm. Smiling Faces levert koffiediensten aan grote en middelgrote klanten. Het bedrijf heeft een veertigtal medewerkers en realiseert een jaaromzet van ruim 9 miljoen euro. Eerder al deed Miko overnames in Kopenhangen in Denemarken en Oslo in Noorwegen. De nieuwe transactie vormt dan ook een verdere stap in de strategie van Miko om zijn aanwezigheid op de Scandinavische markt te versterken.

De Nederlandse Brakel Group, bekend als bouwer van de glazen overkapping van het Rijksmuseum in Amsterdam, neemt het Belgische bedrijf Argina Technics. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Argina Technics levert installaties voor branddetectie en boekt een jaaromzet van 6 miljoen euro. Het bedrijf telt vijfendertig medewerkers. Door de transactie versterkt Brakel Group zijn positie op de Europese markt van brandbeveligingssystemen. De Nederlandse groep wil Argina Technics bundelen met zijn eigen Belgische werkmaatschappij. De fusiegroep. Brakel Group is in handen van het management en de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv.

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis opent in Armilla, een voorstad van Granada, zijn zesde Spaanse filiaal. Gerekend wordt dat het nieuwe complex bijna 400.000 bezoekers per jaar kan aantrekken. Kinepolis beschikt in Granada al twaalf jaar over een complex met vijftien zalen die in totaal plaats bieden aan 4.600 toeschouwers. Het complex in Armilla telt acht zalen met 1.693 zetels en wordt een onderdeel van het nieuwe winkelcentrum Nevada dat in november de deuren opent. Kinepolis is achttien jaar actief op de Spaanse markt. Kinepolis is naast Spanje ook nog actief in België, Nederland, Frankrijk, Polen, Luxemburg en Zwitserland.

Meer Nieuws

11:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-16

Visies over stereotypes niet altijd even duidelijk

Bij stereotypes kunnen duidelijke verschillen worden opgetekend tussen expliciete oordelen en impliciete overtuigingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-06-explicit-judgments-differ-implicit-beliefs.html

17:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Japanse vrouwen rekenen financieel op toekomstige partner

Veel Japanse vrouwen rekenen voor de financiering van hun later pensioen op hun toekomstige partners. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Hiroshima University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-women-prince-charming.html

17:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tijdstip van maaltijd even belangrijk als inhoud

Het tijdstip van de maaltijd is even belangrijk als de inhoud. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het King's College London. Ook de samenstelling van de groep disgenoten zou een belangrijke impact hebben.

Lees Verder

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/kcl-iw062016.php

17:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwen en mannen kijken verschillend naar ontrouw

Vrouwen en mannen kijken verschillend tegenover ontrouw aan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas en de University of Hawaï.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160621112203.htm

17:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Huwelijk is niet voor alle vrouwen een financiële bescherming

Het huwelijk is niet voor alle vrouwen een financiële bescherming. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University.

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-06-marriage-mechanism-low-income-urban-women.html

17:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zwitserland heeft beste levensstandaard van Europa

Zwitserland had vorig jaar de beste levensstandaard van Europa, gevolgd door Denemarken en Duitsland. Dat blijkt uit een onderzoek van de bureaus Glassdoor en Llewellyn Consulting in achttien Europese landen.

Lees Verder

http://www.onrec.com/news/statistics-and-trends/uk-standard-of-living-lags-behind-many-other-european-countries

17:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennial verkiest voor financiën technologiebedrijf boven bank

Millennials hebben in de traditionele banken veel minder geloof dan vroegere generaties en zijn sneller geneigd om hun vertrouwen te stellen in alternatieve financiële partijen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Neopay bij tweeduizend Britse consumenten. De onderzoekers zeggen daarbij duidelijk te hebben kunnen vaststellen dat de traditionele banken door de jongere generatie niet langer als de enige optie voor het beheer van zijn financiën worden bestempeld. Daarentegen vertonen de millennials volgens Neopay steeds meer de neiging om hun financiële belangen aan digitale financiële kanalen toe te vertrouwen.

Uit het onderzoek bleek dat in de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar inmiddels 50 procent van alle ondervraagden digitale financiële transacties niet aan een traditionele bank zou toevertrouwen. Daarentegen geeft 32 procent voor die activiteiten wel vertrouwen te hebben in technologiebedrijven zoals Google of Apple. In de oudere generaties loopt dat cijfer terug tot amper 17,5 procent. Ook in de leeftijdsgroep tussen vijfentwintig en vierendertig jaar zegt nog altijd 41 procent voor elektronische financiële transacties geen vertrouwen te hebben in een traditionele bank. Het vertrouwen in de traditionele banken loopt op naarmate de leeftijd van de respondent toeneemt.

“Banken waren traditioneel een synoniem voor betrouwbaarheid en degelijkheid,” benadrukt Scott Dawson, commercieel directeur van Neopay. “Sinds de financiële crisis wordt de robuustheid van de banken echter in vraag gesteld. Bovendien werd de reputatie van de banken verder uitgehold door een grote reeks van schandalen, gecombineerd met twijfels over infrastructuur en veiligheid en de toename van de geautomatiseerde processen. Tegelijkertijd kon de opkomst worden vastgesteld dat nieuwe technologiebedrijven die over een grote rijkdom persoonlijke data beschikking en de grondslag blijken voor innovatie en groei in de bredere economie.”

Lees Verder

15:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: financiën, millennial |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie bereidt mogelijk een derde aanklacht voor tegen het Amerikaanse technologiebedrijf Google. Dat heeft de nieuwssite Politico gemeld. Eerder werden al onderzoeken opgestart tegen het het mobiel besturingssysteem Android en de online prijsvergelijker Google Shopping, maar nu zou de Europese Commissie het advertentieplatform van het bedrijf viseren. Google zou op verschillende manieren op het platform de concurrentie hebben bemoeilijkt en van zijn machtspositie gebruik hebben gemaakt om eigen producten en diensten voorrang te geven. Ook in de twee eerdere onderzoeken is nog geen definitief oordeel gevallen. Het Amerikaanse bedrijf riskeert wel een recordboete.

Het Franse farmaconcern Sanofi en zijn Duitse sectorgenoot Boehringer Ingelheim zijn het eens geworden over een uitwisseling van activiteiten. Sanofi brengt daarbij zijn diergeneeskundedivisie Merial ter waarde van 11,4 miljard euro onder bij Boehringer. Anderzijds neemt de Franse groep de consumentendivisie van Boehringer Ingelheim ter waarde van 6,7 miljard euro over. Naast die uitwisseling betaalt Boehringer ook nog een bedrag van 4,7 miljard euro aan Sanofi. De uitwisseling van activiteiten werd eind vorig jaar al aangekondigd. De Chinese activiteiten van Boehringer vallen buiten de overeenkomst. Verwacht wordt dat de transactie tegen het einde van dit jaar zal kunnen worden afgerond.

Italië investeert mogelijk 40 miljard euro in zijn bankensector. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Bloomberg gezegd. De Italiaanse overheid stelt mogelijk kapitaal of bankgaranties beschikbaar. Dat werd bekend gemaakt na een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de overheid en de Italiaanse centrale bank. Ook waren er informele gesprekken met de Europese Commissie. Over de hulp en de omvang van het mogelijke steunpakket zou op korte termijn een beslissing worden genomen. De Italiaanse bankensector wordt geconfronteerd met 360 miljard euro aan slechte leningen en de financiële instellingen kampen met lage winsten als gevolg van de lage rentestanden.

De twee grote Chinese staalbedrijven Shanghai Baosteel Group and Wuhan Iron & Steel Group werken aan een fusie. Shanghai Baosteel is de tweede grootste staalfabrikant van China, terwijl Wuhan Group op een zesde plaats staat. De fusie zou de grootste staalgroep van het land creëren en zou in omvang de concurrentie kunnen opnemen met wereldwijd marktleider ArcelorMittal. De twee bedrijven hebben samen een marktwaarde van 16,3 miljard dollar en een jaarcapaciteit van 70 miljoen ton. China kampt met een enorme overproductie van staal. De fusie vormt dan ook een onderdeel van de Chinese overheidsplannen om het gebrek aan efficiëntie in de sector aan te pakken.

Bij de de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM heeft de bestuursraad de aanstelling van Jean-Marc Janaillac als nieuwe chief executive bevestigd. Janaillac, afkomstig van het vervoerbedrijf Transdev, neemt begin juli zijn nieuwe functie op. Bekend werd dat de nieuwe topman hetzelfde beloningspakket zal ontvangen als zijn voorganger Alexandre de Juniac. De bestuursvoorzitter van Air France-KLM geniet een basissalaris van 600.000 euro. Bovendien heeft Janaillac heeft uitzicht op eenzelfde bedrag aan bonussen. Daarvoor moet wel voldaan worden aan onder meer winstdoelstellingen en klanttevredenheid. De Juniac wordt topman van de International Air Traffic Association (Iata).

Supermarktgroep Delhaize doet zijn dochterbedrijf Tom&Co, verkoper van producten voor dieren, van de hand. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Tom&Co wordt overgenomen door de investeringsgroep PetSerCo rond Lionel Desclée de Maredsous, tot nu toe vice-president bij Delhaize België. Desclée was bij Delhaize onder meer eindverantwoordelijke voor Tom&Co en legt zijn functies bij de supermarktgroep neer. Tom&Co heeft een netwerk van 144 winkels in België, Luxemburg en Frankrijk. De merknaam Tom&Co zal blijven bestaan. Bij Delhaize werkten bijna zestig mensen voor Tom&Co. Hun situatie zal door de verkoop niet wijzigen. Het merendeel van de winkels wordt uitgebaat in een franchise-regeling.

Energieleverancier EDF Luminus wil tegen begin november volgend jaar vier gascentrales sluiten. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de centrales van Seraing, Ham, Angleur en Izegem de voorbije jaren onvoldoende in gebruik zijn geweest. Opgemerkt wordt dat de economische context bijzonder ongunstig is geweest voor de centrales, die gezamenlijk een geïnstalleerd vermogen van 609 megawatt vertegenwoordigen. Het bedrijf had gehoopt voor de centrales van de overheid een vergoeding te kunnen krijgen. De installaties zouden immers als reserve kunnen worden gebruikt om ook bij een piekverbruik een voldoende productieniveau te kunnen garanderen.

Onderzoekers aan de University of Southampton hebben in samenwerking met het Britse bedrijf Reap Systems, ontwikkelaar van geavanceerde aandrijfsystemen, een nieuw type motoren ontwikkeld voor de watertaxi’s die in de Italiaanse stad Venetië worden gebruikt. De Britse ontwikkelaars bouwden een hybride motor die werkt op diesel en elektriciteit. De nieuwe motor moet een ecologischer transport in Venetië garanderen en de verontreiniging in de Italiaanse stad terugschroeven. In Venetië zijn meer dan twintigduizend vaartuigen operationeel. In de stad zou gebruik gemaakt worden van de elektrische motor. In open water zou op diesel kunnen worden overgeschakeld. Deze zomer zullen een aantal tests worden gehouden.

De materialengroep Umicore heeft in de Poolse stad Nowa Ruda, in de buurt van Wroclaw, een nieuwe fabriek voor katalysatoren in gebruik genomen. Met de opening van de nieuwe fabriek hoopt Umicore te kunnen inspelen op de toenemende vraag naar autokatalysatoren, die in de hand wordt gewerkt door de emissiewetgeving in de Europese Unie. Umicore heeft al fabrieken voor de bouw van autokatalysatoren in Duitsland, Frankrijk en Zweden. Met de bouw van de Poolse fabriek was een investering gemoeid van 40 miljoen euro. De fabriek biedt werk aan een tachtigtal werknemers. Opgemerkt wordt dat de fabriek is uitgerust met de meest vooruitstrevende procestechnologieën.

De Britse speelgoedfabrikant Hornby, vooral bekend als producent van miniatuurtreinen, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een verlies geleden van 5,7 miljoen pond, tegenover een winst van 1,6 miljoen pond het jaar voordien. Het bedrijf had eerder al voor een negatief resultaat gewaarschuwd, maar het verlies bleek nog zwaarder dan werd verwacht. Om de prestaties opnieuw te verbeteren, werd een herstelplan opgesteld. Daarbij werd aangekondigd dat onder meer 40 procent van de productielijnen zullen worden geschrapt. Met de uitgifte van aandelen wil Hornby ook zijn kapitaal met 8 miljoen pond verhogen. Hornby bracht ook de merken Meccano en Dinky Toys op de markt.

Het materialenbedrijf Nyrstar verkoopt zijn mijn van El Toqui in Chili aan het Australische concern Laguna Gold. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 25 miljoen dollar, maar dat bedrag kan nog oplopen indien de zinkprijzen stijgen. De verkoop van El Toqui is de eerste operatie in de afbouw van de mijnactiviteiten van Nyrstar. Het bedrijf sluit niet uit dat uiteindelijk alle mijnen zullen worden verkocht. Mogelijk zou die operatie in totaal 200 miljoen dollar kunnen opleveren. Die inkomsten dienen Nyrstar de mogelijkheid te geven zijn financiële balans te verbeteren. In mei had Nyrstar bekend gemaakt van een potentiële overnemer van een mijn in Peru had teruggetrokken.

De Zweedse constructeur Volvo Trucks heeft een bijkomend reserve van 250 miljoen euro voorzien voor een Europees onderzoek naar mogelijke prijsafspraken onder producenten van vrachtwagens, dat vijf jaar geleden werd opgestart. Anderhalf jaar geleden had Volvo al eens een provisie van 400 miljoen euro aangelegd. De constructeur ging er toen al van uit dat zijn financiële resultaten geraakt worden door het onderzoek van de Europese Commissie. Volvo voegde eraan toe dat de omvang van de provisie voortdurend zou worden geëvalueerd naarmate het onderzoek vorderde. Alles samen heeft Volvo nu 650 miljoen euro opzijgezet als dekking voor de boete die er vermoedelijk aan komt.

Bij het Zwitserse voedingsconcern Nestlé is de Duitse Ulf Mark Schneider (50) aangesteld tot nieuwe chief executive. Schneider is op dit ogenblik topman van het bedrijf Fresenius, producent van medische apparatuur. Hij wordt bij Nestlé de opvolger van Paul Bulcke, die eind dit jaar zijn functie van chief executive van het Zwitserse concern neerlegt. In de lente van volgend jaar zal Bulcke benoemd worden tot voorzitter van de bestuursraad van Nestlé. In die functie wordt Bulcke de opvolgers van Peter Brabeck-Letmathe, die twaalf jaar bestuursvoorzitter van het bedrijf is geweest, nadat hij Nestlé voordien elf jaar als chief executive had geleid. Paul Bulcke is acht jaar chief executive van Nestlé geweest.

Het Amerikaanse entertainmentbedrijf Disney heeft zich bij zijn nieuwe animatiefilm Moana aan stereotypes over Polynesiërs bezondigd. Dat heeft onder meer de Samoaanse rugbyster Eliota Fuimanono Sapolu gezegd. In de animatiefilm wordt de Polynesische god Maui afgebeeld als een obese man. Ook het Nieuw-Zeelandse parlementslid Jenny Salesa, van Tongaanse origine, noemt de keuzes van Disney onaanvaardbaar. Will Ilolahia, vertegenwoordiger van de Pacific Island Media Association, noemt de Disney-interpretatie van Maui een typisch voorbeeld van Amerikaanse stereotypering. Opgemerkt wordt dat obesitas vooral een probleem is van de geïndustraliseerde wereld. Moana wordt in de herfst uitgebracht.

In Frankrijk hebben de financiële aanklagers gevraagd de Zwitserse bank UBS naar de strafrechter te verwijzen. Daarbij wordt opgemerkt dat de bank heeft geprobeerd om in Frankrijk een uitgebreid systeem van fiscale fraude op te zetten. Ook werd de vervolging gevraagd van Raoul Weil, gewezen verantwoordelijke van de vermogensbank van de Zwitserse groep. Weil zou vorig jaar Franse consumenten bij belastingontduiking hebben geholpen. Daarnaast wordt ook de vervolging van drie andere topkaders van UBS gevraagd. De bank wordt ervan verdacht gedurende acht jaar vermogens van Franse consumenten op Zwitserse rekeningen te hebben verborgen. UBS ontkent echter de aantijgingen met klem.

Meer Nieuws

10:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-06-16

Digitale kanalen stimuleren telefonische contacten

Digitale kanalen zetten de consument aan vaker telefonisch contact op te nemen met bedrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Invoca.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/06/study-digital-driving-calls-to-businesses.html

17:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezamenlijke getuigenissen maken minder fouten

Getuigen maken minder vergissingen wanneer ze gezamenlijk worden geïnterviewd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160624110031.htm

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gelijke inkomens concentreren zich in dezelfde wijken

In de Amerikaanse steden worden steeds meer concentraties van gezinnen met eenzelfde inkomensniveau opgetekend. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Cornell University.

Lees Verder

http://news.cornell.edu/stories/2016/06/mixed-income-neighborhoods-face-steady-decline

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale media belangrijk platform voor mobiele aankopen

Sociale media vormen een belangrijk platform voor mobiele aankopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Criteo bij meer dan tweeduizend Britse consumenten.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/06/criteo-study-reveals-the-rise-of-copycart-shopping-among-uk.html

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verlies van werk kan lichaamsgewicht doen toenemen

Werknemers die in een laat carrière-stadium hun baan verliezen, lopen een grotere kans lichaamsgewicht te winnen. Vooral mannen vormen een risicogroep. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan.

Lees Verder

http://medicalxpress.com/news/2016-06-men-gain-weight-jobs-prior.html

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marketeers plannen video in campagne-strategieën

Twee op drie marketeers is van plan om op korte termijn video in zijn campagne-strategieën op te nemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Animoto.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/06/studies-video-views-increasing.html

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende