24-10-16

Saudi-Arabië moet ambtenarij saneren

Saudi-Arabië moet zijn ambtenarij saneren, want indien niet wordt ingegrepen dreigt het land over drie jaar met een faillissement te worden geconfronteerd. Dat heeft Khaled Al Araj, Saudisch minister van openbare diensten, gezegd. Al Araj benadrukte dat de Saudische ambtenarij, die meer dan 70 procent van de totale nationale arbeidsmarkt vertegenwoordigt, extreem onproductief is en gekenmerkt wordt door een armzalige werkethiek. De Saudische ambtenarij wordt volgens de minister zo slecht geleid dat salarissen nog altijd worden betaald aan medewerkers die de openbare dienst al lang hebben verlaten.

“Vele Saudische ambtenaren werken amper zestig minuten per dag,” benadrukte minister Al Araj tegenover een nationale televisiezender. “Bovendien voelen ze ook weinig stimulansen om te werken.” Saudi-Arabië kondigde vorige maand aan de salarissen van zijn ministers met 20 procent te zullen verlagen. Ook de voordelen voor de staatsbeambten werden teruggeschroefd. De maatregelen vormden een onderdeel van een strategie om het toenemende budgettekort van het land op te vangen. Net zoals de andere Golfstaten wordt Saudi-Arabië geconfronteerd met de dalende staatsinkomsten door de lagere prijzen op de oliemarkt. Het land werd vorig jaar met een deficit van bijna 100 miljard dollar geconfronteerd.

Minister Al Araj heeft echter gezegd dat verdere besparingen noodzakelijk zijn. “Het gebrek aan respect voor de werktijden en een lage productivieit van de ambtenaren hebben een negatieve impact op de werking van de regeringsinstellingen,” verduidelijkte de minister. Muhammad al-Tuwaijri, Saudisch vice-minister van economie, voegde er aan toe dat de financiën van de overheid onder zware druk zullen komen indien er geen belangrijke besparingsmaatregelen worden doorgevoerd. “Indien de olieprijzen blijven dalen en de Saudische overheid geen tegenactie maatregelen neemt met economische en financiële maatregelen, dreigt het koninkrijk binnen een periode van drie tot vier jaar met een onvermijdelijk faillissement geconfronteerd te worden,” benadrukte Al-Tuwaijri.

Lees Verder

16:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: saudi-arabië |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.