29-11-16

Bijen en vlinders garanderen wereldwijd 1,4 miljard arbeidsplaatsen

Bestuivers garanderen wereldwijd ongeveer 1,4 miljard banen. Bovendien zijn driekwart van alle teelten afhankelijk van het werk van dieren zoals bijen en vlinders. Dat zegt een rapport van wetenschappers aan de University of Reading. Er wordt dan ook opgemerkt dat de welvaart van de mens sterk in het gedrang zou kunnen komen indien men er niet slaagt de populaties bijen en vlinders op peil te houden en opnieuw te versterken. Insecten zijn verantwoordelijk voor de bevruchting van de meeste soorten fruit, zaaigoed en noten en producten met een hoge waarde zoals koffie, cacao en oliezaad.

“Indien er niet snel efficiënte acties worden ondernomen om de wereldwijde daling van de populaties van bestuivers tegen te gaan, dreigt de werkgelegenheid en de voedselvoorziening van de mens zwaar in problemen te komen,” merken de onderzoekers op. “De bestuivers zorgen wereldwijd voor een jaarlijkse landbouwproductie met een waarde tussen 222 miljard euro en 545 miljard euro. Bovendien zijn de bestuivers cruciaal voor de tewerkstelling in de landbouw, die wereldwijd 1,4 miljard arbeidsplaatsen garandeert. Dat komt overeen met ongeveer één derde van de actieve arbeidspopulatie van de wereld.”

“Vooral voor arme landelijke gemeenschappen zijn de bestuivers van levensbelang, want 70 procent van die populaties steunen op landbouw als hun belangrijkste bron van inkomen en tewerkstelling,” wordt er nog opgemerkt. De meeste bestuivers zijn insecten zoals bijen, wespen, kevers, vlinders en motten, maar ook vogels en vleermuizen leveren een bijdrage. Bij sommige teelten gebeurt de bestuiving door de wind. De onderzoekers wijzen erop dat de bestuiving door dieren vaak betrekking heeft op teelten die cruciaal zijn voor een evenwichtig dieet van de mens, waardoor ze een belangrijke bijdrage leveren tot de menselijke gezondheid.

De onderzoekers merken op dat het verdwijnen van de bestuivers ook bij de mens jaarlijks tot 1,4 miljoen vroegtijdige overlijdens zouden zorgen, terwijl tegelijkertijd 29 miljoen gezonde levensjaren verloren zouden gaan. Er wordt echter opgemerkt dat een groot deel van de bestuivers met uitsterven is bedreigd. Bijna 10 procent van de wereldwijde soorten bijen en vlinders worden bedreigd. Ongeveer 20.000 soorten bijen zijn verantwoordelijk voor de bevruchting van meer dan 90 procent van de wereldwijde teelten. De dieren worden echter bedreigd door virussen, mijten en pesticiden.

Lees Verder


17:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bestuivers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.