30-11-16

Nieuwsoverzicht

De autobouwers Daimler, Ford, BMW en Volkswagen zetten een samenwerking op om een Europees netwerk van laadpalen voor elektrische wagens uit te bouwen. Dat hebben de constructeurs bekend gemaakt. In eerste instantie worden volgend jaar al vierhonderd extra laadstations langs Europese autostrades voorzien om elektrische wagens op korte tijd op te laden. Op langere termijn wordt gestreefd naar een netwerk van een duizendtal laadstations. Er zal gebruik gemaakt worden van het Combined Charging System (CCS), dat de autobestuurder volgens Haral Krüger, topman van BMW, een nieuw argument zal geven om voor de elektrische auto te kiezen.

Luchtvaartmaatschappij Air France wil op binnenlandse lijnen op gelijke voet kunnen concurreren met de hogesnelheidstrein. De Franse Société Nationale de Chemins de Fer (SNCF) zou dan ook de kosten voor de infrastructuur moeten dragen. Dat heeft Jean-Marc Janaillac, topman van Air France-KLM, gezegd. Air France onderhoudt al twintig jaar een lijndienst tussen Parijs en Bordeaux. Volgend jaar komt er tussen de twee steden echter een nieuwe hogesnelheidstrein, waardoor de reistijd met één uur zou worden kunnen ingekort. De aanleg en van de hogesnelheidslijnen gebeurt volgens Janaillac echter hoofdzakelijk met belastinggeld, wat volgens hem tot oneerlijke concurrentie leidt.

De Nederlandse regering zal inspanningen doen om een reuzenfabriek van de Amerikaanse autobouwer Tesla aan te trekken. Dat heeft Henk Kamp, Nederlands minister van economische zaken, gezegd. Elon Musk, oprichter van Tesla, heeft recent aangekondigd in Europa een grote fabriek voor elektrische auto’s en batterijen te willen bouwden. De Amerikaanse autobouwer zou op zoek zijn naar een geschikte locatie. Nederland wil daarbij Nederlands Limburg als vestigingsplaats promoten. In het gebied is onder meer VDL Nedcar actief. Tesla heeft ook al een assemblagefabriek en servicecentrum in Tilburg. Het is niet bekend hoeveel arbeidsplaatsen de nieuwe fabriek zou opleveren.

De Zwitserse horlogemaker Breitling is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Dat hebben een aantal ingewijden tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Er wordt echter opgemerkt dat het verkoopproces zich nog in een vroeg stadium bevindt. Er is volgens de bronnen ook geen zekerheid dat er uiteindelijk een transactie zal volgen. Breitling heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 344 miljoen euro. De Zwitserse horloge-industrie wordt geconfronteerd met moeilijke marktomstandigheden en moet met een zwakke vraag rekening houden. Breitling is onder meer bekend van de reclames met acteur John Travolta en voetballer David Beckham.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,18 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 1,4 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten aan premies steeg van 7,8 miljard dollar naar 8,6 miljard dollar. De Zwitserse groep zegt goede resultaten te hebben geboekt bij investeringen, maar die positieve trend werd gedeeltelijk uitgehold wegens de impact van grote natuurrampen en moeilijke marktomstandigheden. Bij de verzekeringen werd de winst van 1,02 miljard dollar naar 678 miljard dollar afgebouwd. Swiss Re kondigde ook plannen aan om aandelen terug te kopen voor een bedrag van 1 miljard dollar.

Drankenproducent Filliers Distillery uit Gent heeft een eerste Belgische roggewhisky voorgesteld. De whisky is gedistilleerd in de koperen stookketels van Filliers en is gerijpt in bourbonvaten. De nieuwe drank kreeg de naam Sunken Still Belgian Rye Whisky, een eerbetoon aan werknemers van Filliers Distillery die de stookketel van het bedrijf tijdens de eerste wereldoorlog in een nabijgelegen rivier lieten zinken, zodat de bezetters het metaal niet konden gebruiken voor hun wapenproductie. In eerste instantie wordt een voorraad van 2.050 flessen op de markt gebracht tegen een prijs van 28,85 euro. Whisky op basis van rogge is vooral populair in Canada en de Verenigde Staten.

Een bestelling van 146 lagevloertrams voor de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn bij de Spaanse constructeur Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) wordt geschorst. Dat heeft de Raad van State beslist. Het order heeft een waarde van 320 miljoen euro, maar de aanbestedingsprocedure zou mogelijk niet reglementair zijn gebeurd. De Canadese trambouwer Bombardier, die een vestiging heeft in Brugge, had tegen de toewijzing klacht neergelegd. Het Canadese bedrijf heeft in kort geding voorlopig gelijk gekregen. Een beslissing ten gronde mag pas over enkele maanden worden verwacht. Bombardier heeft beloofd de trams in zijn fabriek in Brugge te zullen bouwen.

Eddy Pirard (54) wordt de nieuwe chief executive van de multinational Japan Tobacco International (JTI), fabrikant van merken zoals Camel, Winston en Mevius. Pirard volgde managementstudies en startte zijn carrière in de jaren tachtig bij Procter & Gamble en McKinsey, maar stapte later over naar de Britse tabaksproducent Gallahar, dat negen jaar geleden door Japan Tobacco International werd overgenomen. Pirard werd bij de multinational in eerste instantie hoofd van de divisie West-Europa, waarbij hij onder meer de overname van Gryson in Wervik stuurde. Nadien zou hij verantwoordelijk worden voor de ontwikkeling van de hele groep. Pirard zal begin april volgend jaar zijn nieuwe functie opnemen.

Het Jenevermuseum in Hasselt heeft een nieuwe milieuvergunning gekregen. Daardoor kan vanaf de lente volgend jaar in het museum opnieuw jenever worden gestookt. Het museum startte met het stoken van jenever in het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw. Vijf jaar geleden liep echter de milieuvergunning af. Een verlenging bleek echter niet eenvoudig, want door de nieuwe reglementering bleken onder meer een aantal problemen op het gebied van leefmilieu en veiligheid moeten worden opgelost. De stookinstallatie van het museum is meer dan een eeuw oud en had door de onderbreking van de productie een belangrijke revisie nodig. De installatie zou eind dit jaar weer operationeel zijn.

Het Britse telecombedrijf Vodafone heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 27,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval was vooral te wijten aan de koersdaling van het Britse pond. Het bedrijf diende ook een nettoverlies van 5 miljard euro te melden. Het negatieve resultaat was vooral te wijten aan een afschrijving op de Indiase activiteiten van de groep. Vodafone wordt in India met een zware concurrentie geconfronteerd, waardoor de verwachtingen voor de lokale divisie naar beneden moesten worden bijgesteld. Vorig jaar werd tijdens het derde kwartaal een negatief resultaat van 2,3 miljard euro geboekt.

Het bedrijf Ipcom uit Gent, producent van isolatiemateriaal, neemt zijn concurrenten Regisol uit Zwitserland en Thermal Insulation Distributors Limited (Tidl) over. De nieuwe dochters zijn gespecialiseerd in thermische, brandwerende en akoestische isolatie en ze zijn marktleider in eigen land. Dankzij de overnames neemt de omzet van Ipcom naar 270 miljoen euro toe. Ipcom werd zes jaar geleden zelf overgenomen door investeerder Waterland. Enkele maanden geleden maakte Waterland echter bekend een koper te zoeken voor het Gentse bedrijf. Daarbij zouden zowel industriële als financiële partijen in aanmerking komen. Het verkoopproces zou begin volgend jaar worden gelanceerd.

Tabaksproducent Seita, onderdeel van de Britse groep Imperial Tobacco, gaat zijn fabriek in de Franse stad Riom sluiten. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Door de beslissing wordt een einde gemaakt aan de productie van het merk Gauloises in Frankrijk. Imperial Tobacco wil Gauloises vanaf volgend jaar in Duitsland en Polen produceren. Ook een onderzoekscentrum ten noorden van Parijs zal worden gesloten. Door de sluitingen gaan meer dan driehonderd banen verloren. Er blijft op Corsica nog wel een kleine fabriek van Seita operationeel, maar die productie is enkel voor de lokale markt bedoeld. Twee jaar geleden sloot Seita ook al een grote fabriek in de Franse stad Nantes.

Het Duitse bedrijf Linde en zijn Amerikaanse sectorgenoot Praxair, producenten van industriële gassen, hebben de gesprekken over een mogelijke fusie heropgestart. Een combinatie van beide bedrijven zou de grootste leverancier van industriële gassen ter wereld creëren. Huidig marktleider is de Franse groep Air Liquide. Linde en Praxair hadden eerder al over een samensmelting gesproken, maar die onderhandelingen werden in september afgebroken. Onder meer bleek dat de onderhandelaars geen vergelijk konden vinden over de locatie van het toekomstige hoofdkwartier van het fusieconcern. Linde en Praxair zouden onder meer geografisch bijzonder complementair zijn.

Restaurant Fifteen in Amsterdam is failliet. Het restaurant, een franchise van de keten Fifteen van de Britse televisiekok Jamie Oliver, kon de huurschuld van 225.000 euro niet meer betalen. Fifteen werd door Oliver opgezet om jongeren uit probleemsituaties een opleiding aan te bieden. De initiatiefnemers van het Nederlandse project hopen op een goedkopere locatie een doorstart te kunnen maken. Voor het huidige pand aan het IJ werd een huur van 25.000 euro per maand gevraagd. Gekeken wordt naar een andere locatie in Amsterdam, maar eventueel zou ook uitgeweken kunnen worden naar een andere stad. De acht leerlingen worden naar andere restaurants overgeplaatst.

Het Franse cosmeticabedrijf L'Oréal tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Amerika kende de omzet, gestuwd door de duurdere dollar, een stijging met 7,5 procent. In West-Europa bleef, onder druk van de moeilijke omstandigheden op de Franse markt, de groei beperkt tot 2,2 procent. De Franse verkopen werden immers negatief beïnvloed door een zwakke economie en de angst voor terreur, waardoor het consumentenvertrouwen is aangetast. Het bedrijf wijst er wel op zowel in West-Europa als in Azië een snellere groei te kennen dan de gemiddelde markt.

Meer Nieuws

07:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-16

Opkomende markten dragen groei instant koffie

De interesse in instant koffie kent over de hele wereld een snelle groei. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Euromonitor. Opgemerkt wordt dat de markt voor instant koffie op dit ogenblik een wereldwijde jaaromzet van 28 miljard dollar vertegenwoordigt, maar tegen het einde van dit decennium zou dat bedrag nog me 8,3 miljard dollar stijgen. Die groei wordt volgens Euromonitor vooral gedragen door groeimarkten zoals Azië en het Midden-Oosten, waar de consumenten het product een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke manier vinden om energie op te slaan, maar zich in ook de moderne verwesterlijkte levensstijl te begeven.

In de ontwikkelde markten staat het product echter onder druk van een aantal aanverwante dranken, zoals verse koffie of koffiepods. "In het westelijk halfrond kent instant koffie - op uitzondering van Mexico - slechts een beperkt succes," benadrukt Matthew Barry, analist bij Euromonitor. "In de rest van de wereld wordt het verbruik aangevoerd door Oost-Europa, maar die situatie zal niet blijven duren. Oost-Europa is immers een relatief verzadigde markt. Tegen het einde van dit decennium zal de regio dan ook wellicht worden ingehaald door Asia-Pacific en het Midden-Oosten en Afrika. Drie van de vijf grootste groeimarkten - Filipijnen, Mexico, Thailand, Indonesië en China - situeren zich in Zuidoost-Azië.

De groei moet volgens Barry vooral verwacht worden in gemengde variëteiten, waarin ook melk en suiker zijn voorzien. "Vooral markten met een sterke theetraditie vertonen een voorkeur voor deze gemengde variëteiten. Hun geschiedenis bestaat immers uit de consumptie van zoete thee." Daarnaast moet volgens Euromonitor echter wereldwijd gekeken worden naar een nieuwe consumptie-golf, waarbij gewezen wordt op de groeiende populariteit van de koffieshops. Vorig jaar werden wereldwijd al 107.000 koffieshops geteld, tegenover 54.000 adressen in het midden van het voorbije decennium. Deze evolutie heeft er volgens Euromonitor ook voor gezorgd dat koffie aan populariteit wint in traditionele theelanden zoals China, Iran en Groot-Brittannië.

Lees Verder

17:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koffie |  Facebook |

Bijen en vlinders garanderen wereldwijd 1,4 miljard arbeidsplaatsen

Bestuivers garanderen wereldwijd ongeveer 1,4 miljard banen. Bovendien zijn driekwart van alle teelten afhankelijk van het werk van dieren zoals bijen en vlinders. Dat zegt een rapport van wetenschappers aan de University of Reading. Er wordt dan ook opgemerkt dat de welvaart van de mens sterk in het gedrang zou kunnen komen indien men er niet slaagt de populaties bijen en vlinders op peil te houden en opnieuw te versterken. Insecten zijn verantwoordelijk voor de bevruchting van de meeste soorten fruit, zaaigoed en noten en producten met een hoge waarde zoals koffie, cacao en oliezaad.

“Indien er niet snel efficiënte acties worden ondernomen om de wereldwijde daling van de populaties van bestuivers tegen te gaan, dreigt de werkgelegenheid en de voedselvoorziening van de mens zwaar in problemen te komen,” merken de onderzoekers op. “De bestuivers zorgen wereldwijd voor een jaarlijkse landbouwproductie met een waarde tussen 222 miljard euro en 545 miljard euro. Bovendien zijn de bestuivers cruciaal voor de tewerkstelling in de landbouw, die wereldwijd 1,4 miljard arbeidsplaatsen garandeert. Dat komt overeen met ongeveer één derde van de actieve arbeidspopulatie van de wereld.”

“Vooral voor arme landelijke gemeenschappen zijn de bestuivers van levensbelang, want 70 procent van die populaties steunen op landbouw als hun belangrijkste bron van inkomen en tewerkstelling,” wordt er nog opgemerkt. De meeste bestuivers zijn insecten zoals bijen, wespen, kevers, vlinders en motten, maar ook vogels en vleermuizen leveren een bijdrage. Bij sommige teelten gebeurt de bestuiving door de wind. De onderzoekers wijzen erop dat de bestuiving door dieren vaak betrekking heeft op teelten die cruciaal zijn voor een evenwichtig dieet van de mens, waardoor ze een belangrijke bijdrage leveren tot de menselijke gezondheid.

De onderzoekers merken op dat het verdwijnen van de bestuivers ook bij de mens jaarlijks tot 1,4 miljoen vroegtijdige overlijdens zouden zorgen, terwijl tegelijkertijd 29 miljoen gezonde levensjaren verloren zouden gaan. Er wordt echter opgemerkt dat een groot deel van de bestuivers met uitsterven is bedreigd. Bijna 10 procent van de wereldwijde soorten bijen en vlinders worden bedreigd. Ongeveer 20.000 soorten bijen zijn verantwoordelijk voor de bevruchting van meer dan 90 procent van de wereldwijde teelten. De dieren worden echter bedreigd door virussen, mijten en pesticiden.

Lees Verder


17:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bestuivers |  Facebook |

Sommige consumenten toleranter tegenover ongewenste email

Wanneer consumenten met een ongewenste commerciële email worden geconfronteerd, wordt vaak gekozen tussen twee alternatieven. Telkes 41 procent zal de boodschap negeren of zich uit de email-lijst laten uitschrijven. Dat blijkt uit een studie van consulent Fluent. Er wordt echter opgemerkt dat sommige klanten een grotere tolerantie laten blijken. Onder meer mannen en millennials zouden minder snel geneigd zijn zich te laten uitschrijven.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/majority-of-consumers-will-take-action-on-unwanted-emails-72629/

17:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Persoonlijke interactie blijft belangrijk in de bankensector

Hoewel de bankensector in toenemende mate een digitale omgeving creëert, blijkt de persoonlijke interactie cruciaal. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Invoca bij twaalfhonderd bankklanten in de Verenigde Staten. Opgemerkt wordt dat de consument zwaar op offline interacties blijft steunen wanneer hij belangrijke beslissingen over zijn financiën moet maken. Bovendien wordt een naadloze overgang tussen de verschillende kanalen verwacht.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/11/study-highlights-importance-of-human-interaction-to-banking.html

17:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Groei luxereizen wordt gedragen door babyboomers

De internationale markt van de luxereizen zal tegen het einde van dit decennium een omzet realiseren van 1,2 miljard dollar. De grootste groei mag worden verwacht bij de babyboomers. Dat blijkt uit een rapport van consulent Allied Market Research. Opgemerkt wordt dat reizen voor de babyboomers de belangrijkste vrijetijdsbesteding is geworden. Europa en de Caraïben zijn de populairste bestemmingen.

Lees Verder

https://www.luxurydaily.com/luxury-travel-industry-to-reach-1-2b-by-2020-report/

17:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale media en televisie delen eerste plaats Amerikaanse reclamesector

In de Verenigde Staten zullen digitale media en televisie dit jaar op de reclamemarkt een even groot aandeel hebben. Elk medium zal 38 procent van de totale jaaromzet van de Amerikaanse reclame-sector ontvangen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Magna. Er wordt echter aan toegevoegd dat digitale media tegen het einde van dit decennium een aandeel van 51 procent op de Amerikaanse reclamemarkt zullen hebben verworven.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/traditional/which-way-are-us-media-advertising-sales-trending-72348/?

17:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Voor sommigen consumenten is online veiligheid crucialer dan seks

Vele consumenten hebben zouden belangrijke opofferingen willen doen om op het internet beschermd te zijn tegen hackers, maar anderzijds moet vaak online risicogedrag worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Harris en het bedrijf Dashlane, gespecialiseerd in paswoord-management, bij tweeduizend online consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers wijzen erop dat 40 procent van de respondenten te kennen geeft bereid te zijn om één jaar zonder seks te leven in ruil voor een gegarandeerde online veiligheid. Vrouwen zouden voor online veiligheid sneller bereid zijn seks op te offeren dan mannen.

“De aard van online beveiliging heeft een zware verandering gekend,” benadrukt Emmanuel Schalit, chief executive van Dashlane. “Vijf tot tien jaar geleden moest er vooral voor gezorgd worden dat apparaten met antivirus-software konden worden beschermd. Op dit ogenblik bevinden de data zich echter niet meer op de apparaten, maar in de cloud. Een optimaal paswoord-beheer is de beste strategie om die gegevens te beschermen, maar toch moet nog altijd in het management van deze persoonlijke codes nog altijd een grote slordigheid worden vastgesteld, ondanks onfortuinlijke voorbeelden van grote bedrijven en celebrities die het slachtoffer van hackers zijn geworden.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat 45 procent van de respondenten toegeeft een paswoord met een vertrouwde vriend te hebben gedeeld. Daarnaast moest worden vastgesteld dat 30 procent de naam van een huisdier als paswoord heeft gebruikt, terwijl 21 procent beroep heeft gedaan op geboortedatums. Verder gaf 80 procent van de respondenten toegeeft een nieuw paswoord te hebben moeten aanvragen of installeren omdat men de oude code vergeten was. Tevens bleek dat 36 procent een online winkelkar te hebben moeten laten staan omdat men zich het paswoord niet meer kon herinneren.

Lees Verder

15:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cyberbeveiliging |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung overweegt zijn activiteiten in twee onafhankelijke entiteiten op te splitsen. Die ingreep zou de efficiëntie moeten kunnen opdrijven. Volgens de plannen zou één entiteit de productie-activiteiten voor zijn rekening nemen, terwijl de tweede onderneming de eigendomsrechten van de groep zou beheren. Door de operatie zou volgens waarnemers de waarde van de aandelen van het Zuid-Koreaanse kunnen toenemen. De aandeelhouders van de Zuid-Koreaanse groep sturen al langer aan op een groter rendement van hun investeringen. Samsung zou bij de splitsing voor 26 miljard dollar dividenden uitbetalen.

Winkelketen Hema heeft in België vier nieuwe pilotstores geopend om zijn vernieuwde winkelconcept te testen. Volgens het nieuwe model worden de winkels opgedeeld in verschillende belevingswereld. Het systeem wordt al gehanteerd in grootsteden zoals Barcelona, Parijs en Londen, maar Hema wil het concept op termijn ook in België introduceren. De Belgische pilotstores bevinden zich in Hasselt, Izegem, Rocourt en Tienen. In september werden ook in Nederland al vijf pilotstores geopend. Er is een testperiode van een drietal maanden voorzien. Daarna zal beslist worden over een definitieve introductie van het concept in heel België, Nederland en Luxemburg.

Chocoladegroep Barry Callebaut wil tegen het midden van het volgende decennium een volledig duurzame productie hebben opgezet. Die productie mag op dat ogenblik niet meer met een ontbossing gepaard gaan en moet ook de kinderarbeid volledig zijn geweerd. Dat staat in het programma Forever Chocolate dat Barry Callebaut heeft opgezet. De operatie moet volgens het bedrijf garanderen dat er over twintig jaar nog altijd voldoende cacao beschikbaar is. Om die plannen te kunnen realiseren, zullen nieuwe cacaobomen worden geplant en zullen de lokale boeren worden begeleid en ondersteund. Tevens wil Barry Callebaut bereiken dat 500.000 boeren niet langer met armoede worden geconfronteerd.

Vliegtuigbouwer Airbus zal meer dan dertienhonderd banen schrappen. Dat hebben Franse media bekend gemaakt naar aanleiding van de toekomstplannen die Airbus heeft uitgewerkt. Volgens de vakbonden zouden vooral in Frankrijk vele ontslagen moeten worden gevreesd. In Frankrijk situeren zich immers een aantal divisies die zouden worden samengevoegd. Door de operatie zouden vooral administratieve functies worden geschrapt, maar ook bij de onderzoekers en technici zou met een afslanking rekening gehouden dienen te worden. Bij Airbus werken wereldwijd ongeveer 140.000 mensen. Tom Enders, topman van Airbus, had eerder al gezegd dat het bedrijf efficiënter diende te worden.

De toeristische groep Thomas Cook heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 7,8 miljard Britse pond. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien. Dat is gebleken uit de jaarcijfers van het bedrijf. Gemeld wordt dat er bij de boekingen voor Turkse bestemmingen weliswaar een daling werd opgetekend, maar dat werd gecompenseerd door alternatieve locaties, zoals het gebied rond de Middellandse Zee en verre bestemmingen. Het bedrijf boekte een nettowinst van 9 miljoen pond, tegenover een positief resultaat van 19 miljoen pond het jaar voordien. Onder meer wordt gewezen op de negatieve impact van de terroristische aanslagen in Brussel.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wordt met de langste pilotenstaking uit zijn geschiedenis geconfronteerd. Nadat de voorbije week al vier dagen werd gestaakt, hebben de piloten aangekondigd nog minstens twee dagen aan de grond te blijven. De vakbond Vereinigung Cockpit noemt het onbegrijpelijk dat het bedrijf zelfs geen voorstel heeft gedaan om verdere gesprekken mogelijk te maken. De piloten van Lufthansa hebben de voorbije twee jaar al veertien keer actie gevoerd om hun looneisen kracht bij te zetten. Door de vier stakingsdagen werden de voorbije week 2.755 vluchten geschrapt, waarbij 345.000 reizigers werden getroffen. De staking zou Lufthansa 45 miljoen euro verlies opleveren.

De Franse groep Loxam, verhuurder van materiaal voor de bouwsector, heeft interesse in een eventuele overname zijn Britse sectorgenoot Lavendon. Het Franse bedrijf zou inmiddels gesprekken zijn gestart met Lavendon. Daarmee reageert Loxam op een vijandig overnamebod van 348 miljoen pond dat de Belgische groep Thermote & Vanhalst recent op Lavendon heeft gedaan. Loxam heeft de aandeelhouders van Lavendon opgeroepen niet op het Belgische overnamevoorstel in te gaan. Net zoals Thermote & Vanhalst wil ook Loxam, in handen van de investeerders 3i Capital en Pragma Capital, door overnames een verdere internationale groei realiseren.

Een belastingregeling van de Amerikaanse overheid voor vliegtuigbouwer Boeing is in strijd met internationale handelsregels en komt neer op verboden staatssteun. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie geoordeeld in een klacht die door de Europese Unie was neergelegd. In de klacht wordt opgemerkt dat de staat Washington drie jaar geleden aan Boeing voor een kwarteeuw belastingvoordelen heeft geboden voor de productie van een nieuw model. Opgemerkt wordt dat Boeing door de fiscale voordelen het nieuwe toestel gratis heeft kunnen ontwikkelen. Cecilia Malmström, Europees commissaris voor handel, noemde de uitspraak een belangrijke overwinning voor de Europese vliegtuigindustrie.

Op Cyber Monday hebben consumenten in de Verenigde Staten voor ongeveer 3,39 miljard dollar online aankopen gedaan. Daarmee werd een nieuw record gevestigd. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf Adobe. Tegenover vorig jaar nam de omzet met 10 procent toe. In totaal verwacht Adobe dat de Amerikaanse bevolking tijdens de november voor ongeveer 40 miljard dollar uitgeven aan online aankopen. Nagenoeg elke dag worden in Amerikaanse webwinkels voor meer dan 1 miljard dollar aankopen verricht. Het absolute hoogtepunt van de online verkoop blijft echter Singles Day in China, tijdens de tweede helft van de maand november, die dit jaar alleen al op het platform van Alibaba een omzet van 16,6 miljard euro realiseerde.

Een test met Solanezumab, een experimenteel geneesmiddel van het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly, op meer dan tweeduizend alzheimerpatiënten heeft geen enkel resultaat opgeleverd. De proef met Solanezumab werd twee jaar geleden opgestart. Eli Lilly had gehoopt dat het middel de opstapeling van amyloïde eiwitten in de hersenen, dat algemeen bestempeld wordt als de oorzaak van alzheimer, zou kunnen beletten. Uit de tests is echter gebleken dat de cognitieve functies van de patiënten onvoldoende verbetering vertoonden. Indien het product werkzaam zou zijn geweest, zou volgens experts op termijn mogelijk op een jaaromzet van 5 miljard dollar kunnen worden gerekend.

Het Amerikaanse mediabedrijf Cable News Network (CNN) heeft de video-applicatie Beme overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Beme werd opgericht door Casey Neistat en Matt Hackett en bood aan gebruikers de mogelijkheid om korte video’s te maken die onmiddellijk met anderen konden worden gedeeld. De nieuwe eigenaar neemt ook de twaalf medewerkers van Beme over. De applicatie van Beme, die meer dan één miljoen keer werd gedownload, wordt wel stopgezet, maar het team moet voor CNN Digital een aantal nieuwe projecten opstarten. Casy Neistat had op YouTube met zijn videoblog 5,8 miljoen abonnees. Hij wordt uitvoerend producent bij CNN Digital.

De Tsjechische supermarktketen Albert, dochteronderneming van de groep Ahold Delhaize, betaalt zijn 17.000 werknemers onvoldoende loon. Dat hebben zowel de Tsjechische overheid als de vakbonden gemeld. Opgemerkt wordt dat het loon bij Albert gevoelig lager ligt dan bij concurrent Lidl. Bovendien wordt aangevoerd dat Albert aan zijn personeel slechts een kerstpremie van 11 euro, die nog met waardebonnen in winkels van de eigen groep moeten worden besteed, heeft aangeboden. De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft aan de Nederlandse ambassadeur gevraagd bij Ahold Delhaize aan te dringen op een betere verloning.  Albert heeft voorgesteld de volgende twee jaar een loonsverhoging van respectievelijk 8,5 procent en 7 procent te voorzien.

Backpackers zullen in Australië voortaan een belasting van 15 procent moeten betalen op arbeid die ze tijdens hun verblijf in het land verrichten. Dat heeft Scott Morrison, Australisch minister van financiën, gemeld. Jaarlijks reikt Australië aan 600.000 buitenlandse reizigers een speciaal visum, waardoor ze tijdens hun tocht door het land tijdelijke arbeid, onder meer in de fruitteelt, kunnen berichten. Eerst was gepland om aan de backpackers een belasting van 32,5 procent op te leggen. Dat voorstel stuitte echter op verzet van het toerisme en de landbouwindustrie. Backpackers mogen in Australië tijdens hun verblijf maximaal 18.200 Australische dollar verdienen. Tot nu toe was dat bedrag belastingvrij.

De luchtvaartgroep Air France-KLM verkoopt zijn Britse dochterbedrijf Cobalt Ground Solutions aan het Franse concern Groupe Crit. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Cobalt Ground is een verstrekker van diensten voor de afhandeling van passagiers en bagage op de Londense luchthaven Heathrow. Het bedrijf is de derde grootste afhandelaar op de Londense luchthaven en werkt niet alleen voor Air France-KLM, maar ook voor Etihad Airways, Delta Air Lines, China Southern en Japan Airlines tot zijn klantenkring. Groupe Crit, gespecialiseerd in detachering, verwacht dat de overname de omzet van de eigen luchthavendivisie met ruim 40 miljoen euro per jaar zal opdrijven.

Brouwerij Haacht (CoBrHa) lanceert onder de naam Super 8 een reeks nieuwe bieren. De brouwer gaat met het initiatief terug naar de beginjaren van zijn productiegeschiedenis. Daarbij wordt erop gewezen dat Brouwerij Haacht meer dan honderd jaar geleden met de Super als één van de eerste producenten in België een pilsbier op de markt bracht. In het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw werd de Super omgedoopt tot het merk Primus, dat op dit ogenblik nog altijd op de markt is. Het volledige aanbod van Super 8 bestaat volgens Haacht uit een aantal geliefde bierstijlen waarvan de belangrijkste kenmerken werden behouden, maar ook een aantal hedendaagse elementen werden toegevoegd.

Meer Nieuws

10:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-16

Negatieve ervaring op Facebook verhoogt gevaar op depressie

Negatieve ervaringen op het sociale netwerk Facebook kunnen het risico op depressieve symptomen opdrijven. Daaruit kan worden afgeleid dat online sociale interacties belangrijke consequenties kunnen hebben voor de mentale gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brown University. Bovendien is volgens de onderzoekers gebleken dat op sociale netwerken minder remmingen aanwezigheid om ongepast gedrag - zoals onterechte beschuldigingen of pesterijen - tegen te houden dan in de reële wereld.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160908092404.htm

17:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Telefoon is niet altijd geprefereerd kanaal klantendiensten

Voor klantendiensten geeft de consument een duidelijke voorkeur aan voor de telefoon, maar toch kunnen omstandigheden worden geïdentificeerd waarbij naar andere kanalen wordt gegrepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Verint bij telkens tweeduizend consumenten in Australië, Brazilië, India, Frankrijk, Duitsland, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Onder meer wordt opgemerkt dat ook email, persoonlijke contacten en online instrumenten voor een aantal specifieke aanvragen de preferentie van de consument wegdragen.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/traditional/consumers-channel-preferences-vary-by-customer-service-situation-72252/

17:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mens acht zijn persoonlijke moraliteit superieur aan anderen

Personen die de eigen moraliteit moeten evalueren, geven zichzelf bijna altijd een hogere score dan het gemiddelde individu. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Royal Holloway University of London. Dit fenomeen moet volgens de onderzoekers worden gedefinieerd als een positieve illusie, die belangrijke consequenties zou kunnen hebben voor de besluitvorming en conflicten. Onder meer wordt gewezen naar persoonlijke relaties en groepsactiviteiten, maar ook naar de professionele omgeving en het prosociaal gedrag. Over die impact worden door de onderzoekers verdere studies voorzien.

Wanneer de respondenten aan zichzelf en het gemiddelde publiek een score te geven op het gebied van een aantal eigenschappen, zoals professioneel engagement, sociale omgang, eerlijkheid, betrouwbaarheid en vooringenomendheid, moest worden vastgesteld dat aan de eigen persoon steevast een hoge waardering werd gegeven. Het gemiddelde publiek werd daarentegen met een opvallend lagere score gequoteerd. “Er moest dan ook worden geconcludeerd dat bijna iedereen de eigen morele kwaliteiten irrationeel overdrijft,” benadrukt onderzoeksleider Ben Tappin, psycholoog aan de Royal Holloway University.

“Eerder werd aangenomen dat deze positieve illusies het individuele welzijn moesten bevorderen,” zegt Tappin nog. “In de nieuwe studie bleek echter dat ook individuen met een betrekkelijk laag zelfbeeld zichzelf moreel superieur achten tegenover het gemiddelde publiek.” De positieve illusie houdt volgens de onderzoekers echter belangrijke gevaren in. Indien het individu zichzelf blijft inprenten over betere eigenschappen, overtuigingen en initiatieven te beschikken dan de meerderheid van de bevolking, wordt het volgens Tappin bijzonder moeilijk de waarde van andere visies te erkennen en de eigen feilbaarheid te kunnen aanvaarden.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moraliteit |  Facebook |

Desktop-banner vertegenwoordigt nog 10 procent van online reclame

In de online reclame vertegenwoordigen banners op personal computers nog amper 10 procent van de totale inkomsten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Interactive Advertising Bureau (IAB) en consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) over de online reclame in de Verenigde Staten tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. De bestedingen aan computer-banners vielen met bijna 11 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bestedingen aan videoreclame op desktops steeg daarentegen met 15 procent, maar op mobiele platformen kon een groei met 178 procent worden geregistreerd.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/mobile-nears-half-of-us-online-ad-revenues-72264/

17:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Boeken en films blijven op Amazon populairste categorie

Op Amazon wordt een bijzonder brede waaier producten aangeboden, maar niet elke sector laat op de platformen van het ecommerce-bedrijf een even grote activiteit blijken. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Feedvisor en Walker Sands Communications bij ruim vijftienhonderd klanten van Amazon. De populairste productcategorie bestaat uit boeken en films (61 procent) en elektronica (54 procent). Op de derde plaats staan kleding, schoeisel en juwelen (46 procent), gevolgd door de wooninrichting en tuinaanleg (44 procent) en lichaamsverzorging en cosmetica (44 procent). Speelgoed en games halen opmerkelijk genoeg slechts een score van 28 procent.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/these-are-the-product-categories-most-amazon-shoppers-say-they-buy-72424/

17:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tieners maken voor productinformatie vaakst gebruik van sociale platformen

Tieners maken het vaakst van sociale platformen gebruik om informatie over nieuwe producten te verzamelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Bluecore bij nagenoeg twaalfhonderd online consumenten. Algemeen blijft echter email het meest populaire online kanaal om commerciële informatie te verzamelen. Vastgesteld werd dat 68 procent bij merkencommunicatie naar email verwijst. Bij de babyboomers stijgt dat aandeel tot 73 procent, maar bij millennials valt dat cijfer terug tot 62 procent. Dat resultaat geeft volgens de onderzoekers wel aan dat email ook bij de millennials bijzonder populair blijft.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/85-of-gen-z-uses-social-to-learn-about-new-products-but-72442/

17:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiele platformen doen minder vaak beroep op adblockers

Op mobiele platformen wordt minder vaak op adblockers beroep gedaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Audience Project bij een groep internet-gebruikers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat het gebruik van adblockers bij de Britse en Amerikaanse online populatie op desktops tijdens het derde kwartaal van dit jaar een niveau van respectievelijk 26 procent en 23 procent bereikte. Wanneer echter naar de smartphone wordt gekeken, daalt dat cijfer in beide landen tot amper 2 procent.

Lees Verder

https://www.emarketer.com/Article/Glimmer-of-Hope-Ad-Blocking-Battle/1014766?ecid=NL1002

17:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Zwitserland heeft zich in een referendum uitgesproken tegen een versnelde uitstap uit kernenergie. Zwitserland heeft vijf kerncentrales, maar de milieupartij had voorgesteld de laatste reactoren ten laatste tegen eind volgend decennium te sluiten. Alleen in een aantal kantons van Franstalig Zwitserland en de stad Bazel kreeg het voorstel van de milieupartij een meerderheid. Uiteindelijk zouden 55 procent van de kiezers zich tegen een vervroegde sluiting hebben uitgesproken. De Zwitserse regering had na de kernramp van Fukushima aangekondigd de nucleaire energie te zullen afbouwen. Daarbij was echter geen deadline gemeld. De kerncentrales dekken 40 procent van het Zwitserse energieverbruik.

De Deense speelgoedproducent Lego heeft in de Chinese stad Jiaxing, honderd kilometer van Shanghai, een nieuwe fabriek geopend. De fabriek is de eerste productievestiging van Lego in China en Azië. De nieuwe fabriek, die aan twaalfhonderd mensen werk biedt, moet tussen 70 procent en 80 procent van de Aziatische verkoop van Lego dekken. Lego heeft ook fabrieken in Denemarken, Hongarije, Mexico en Tsjechië. Lego is sinds de jaren tachtig van de voorbije eeuw in China actief. Door het einde van de Chinese eenkindpolitiek wordt een belangrijke groei van de lokale speelgoedmarkt verwacht. In mei opende Lego ook al een winkel in Shanghai. Het filiaal is wereldwijd het grootste verkooppunt van Lego.

De groep Menatam wil zijn merk Kitchen Market, dat in Wallonië twaalf verkooppunten telt, stopzetten. Dat heeft de directie van Menatam tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Door de ingreep zouden bijna zeventig arbeidsplaatsen worden geschrapt. Het bedrijf heeft echter wel gezegd alle mogelijk inspanningen te willen doen om ontslagen tot een minimum te beperken. Menatam zou zich willen terugtrekken uit de markt van de traditionele huishoudelektro, die moet opboksen tegen de concurrentie van de ecommerce. De groep zou zich willen toespitsen op de nationale en internationale ontwikkeling van zijn keten Eggo, gespecialiseerd in de inrichting van keukens.

Klanten van Valartis Bank Liechtenstein, die grotendeels in handen is van Chinese eigenaars, worden door hackers afgeperst. Dat heeft de Duitse krant Bild gemeld. De hackers zouden ingebroken hebben in het bankensysteem van Liechtenstein en zouden daarbij informatie van vermogende klanten van Valartis Bank heeft kunnen bemachtigen. De betrokken klanten zouden zijn verplicht 10 procent van hun financiële reserves bij Valartis aan de hackers over te maken om te vermijden dat hun rekeninggegevens aan de financiële autoriteiten en media kenbaar zouden worden gemaakt. Bij de transfers moest de digitale munt Bitcoin worden gebruikt, zodat de identiteit van de daders verborgen kon blijven.

Het Franse drankenconcern Rémy Cointreau heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 513 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de impact van wisselkoersen, zou een groei met ruim 4 procent zijn gerealiseerd. De winst steeg met bijna 12 procent tot 76,6 miljoen euro. Onder meer wordt gewezen op de heropleving van de economie in Europa en de Verenigde Staten. Ook cognacdivisie Rémy Martin zag opnieuw een positieve evolutie op de Chinese markt, waar de luxegoederen de voorbije jaren door de strijd tegen corruptie onder druk stonden.

De Duitse busdienst Flixbus heeft zijn netwerk Belgische halteplaatsen uitgebreid. In eerste instantie werd vanuit de grote steden zoals Antwerpen en Brussel goedkope busreizen naar andere Europese steden aangeboden. De voorbije maanden werd dat netwerk echter ook uitgebreid met middelgrote en kleinere steden zoals Hasselt, Leuven en Aarlen. Flixbus begon zijn activiteiten in België anderhalf jaar geleden en heeft op die termijn al meer dan één miljoen klanten vervoerd. In de lente van volgend jaar worden nog meer Belgische steden aangesloten. Flixbus biedt reizen aan naar Frankrijk, Duitsland of Nederland, maar voegt volgend jaar jaar ook Scandinavië en Italië aan zijn Belgisch aanbod toe.

Het Brusselse adviesbureau Intys Consulting neemt het Franse ingenieursbureau Agir, gespecialiseerd in maritieme projecten, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Intys Consulting werd negen jaar opgericht door Michel Van Hemele en Philippe Metz. Het bedrijf bood in eerste instantie algemene consulting aan voor bedrijfstransformaties, maar wil zijn activiteiten met een aantal specialiteiten verder uitbreiden. Agir is gespecialiseerd in de bouw van schepen, olieplatformen en windmolenparken. Agir heeft vestigingen in onder meer Brest en Lorient. Het Franse bedrijf telt vijfendertig werknemers en realiseert een jaaromzet van 3 miljoen euro.

In Frankrijk heeft het Agence des Participations de l'Etat (Ape) een belang van 1,39 procent in het defensiebedrijf Safran verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 365 miljoen euro. Na de verkoop van het aandelenpakket houdt de Franse staat nog een belang van 14 procent in het kapitaal van Safran. De transactie is naar eigen zeggen bedoeld om voldoende kapitaal vrij te kunnen maken om nieuwe activiteiten te ondersteunen, terwijl tegelijkertijd de strategische belangen van de overheid kunnen worden verdedigd. De Franse staat behoudt wel 21,9 procent van de totale stemrechten bij het defensiebedrijf. De Franse overheid blijft ook de grootste aandeelhouder van Safran.

De Japanse autobouwer Nissan verkoopt zijn belang in Calsonic Kansei, fabrikant van onderdelen, aan de Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 4,5 miljard dollar. Nissan had een belang van 41 procent in Calsonic, dat echter niet meer tot de kernactiviteiten van het Japanse concern wordt gerekend. Nissan wil zich meer toespitsen op de ontwikkeling van elektrische auto’s en zelfrijdende wagens. Calsonic is producent van onder meer interieurs, airconditioning, uitlaatsystemen en compressoren. Het bedrijf werkt ook voor onder meer Renault, Isuzu, Daimler en General Motors. Calsonic heeft ongeveer 22.000 medewerkers.

Het Amerikaanse concern Deere, fabrikant van landbouwmachines, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,5 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van ruim 1,9 miljard dollar vorig jaar. De omzet daalde met 8 procent tot 26,6 miljard dollar. De terugval moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan de moeilijke omstandigheden op de wereldwijde landbouwmarkten, vooral door de lage prijzen die voor agrarische producten worden betaald. Door de daling van hun inkomsten beslissen vele landbouwbedrijven de bestelling van nieuwe machines op te schorten. Deere zegt ook volgend jaar nog een verdere inkrimping van de markt te verwachten.

Het mijnbedrijf Anglo American heeft de geplande verkoop van een aantal divisies opgeschort. Dat hebben woordvoerders van het bedrijf gezegd. Reden voor de beslissing is de sterke heropvering van de grondstoffenprijzen. In februari had Anglo American aangekondigd zijn activiteiten op het gebied van steenkool, ijzererts, mangaan en nikkel te verkopen. Die ingreep kaderde in de strategie van het concern om zich voortaan toe te leggen op koper, diamant en platinium. Sindsdien zijn de prijzen van de grondstoffen echter opnieuw gevoelig gestegen, zodat de geviseerde activiteiten aan Anglo American weer belangrijke winstmarges zouden opleveren. Onder meer de verkoop van twee Australische steenkoolmijnen is gestopt.

Het investeringsfonds Ergon en de holding Sofina nemen de zorggroep Deutsche Intensivpflege over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Ergon neemt een meerderheidsparticipatie in Deutsche Intensivpflege. De twee oprichters van Deutsche Intensivpflege behouden een minderheidsaandeel. De Duitse onderneming is gespecialiseerd in de verstrekking van intensieve zorg buiten ziekenhuizen. Dat gebeurt op individuele basis bij de patiënt thuis of in zogenaamde gemeenschappen, waar meerdere personen op dezelfde locatie kunnn worden verzorgd. Deutsche Intensivpflege werkt in Duitsland met een netwerk van een dertigtal gemeenschappen.

Gewezen textielondernemer Pierre Salik (86) wordt in Monaco beticht van de actieve omkoping van Monegaskische politieambtenaren. Een lid van de Monegaskische Sûreté Publique een twaalftal leden van de Belgische familie Salik een inwonerskaart bezorgd. De familie heeft zijn fortuin vergaard met de textielgroep Salik Jeans. Door de fictieve woonplaats in Monaco kon de ondernemer aan de hogere fiscale heffingen in België ontsnappen. De naam van Salik werd ook vernoemd in verband met Swissleaks, waaruit bleek dat onder meer drieduizend vermogende Belgen en geheime bankrekening hadden in Zwitserland. De advocaat van de familie zegt echter dat Salik alle aantijgingen ontkent.

Het Chinese concern Kingfa heeft interesse om de polyamidendivisie van Solvay over te nemen. Over de transactie zijn tussen beide partijen al gesprekken gevoerd. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Solvay maakte enkele maanden geleden al bekend zijn polyamidendivisie te willen verkopen. Daarbij werden al gesprekken gevoerd met onder meer Ineos en Access Industries, maar er is nog geen officieel bod gedaan. Nu wordt ook de naam van Kingfa als een potentiële overnemer genoemd. Volgens Bloomberg zal een overeenkomst niet voor het einde van dit jaar worden gerealiseerd. Kingfa heeft de voorbije jaren een aanwezigheid in de Verenigde Staten en Europa opgebouwd.

De Duitse chipfabrikant Infineon heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst nam met 21 procent terug tot 225 miljoen euro. Het bedrijf zegt het voorbije kwartaal verder te hebben kunnen profiteren van de toegenomen vraag naar chips voor auto's en smartphones. Reinhard Ploss, topman van Infineon, benadrukte dat het bedrijf een succesvol jaar achter de rug heeft. Infineon is volgens hem strategisch ook goed gepositioneerd voor de elektro-mobiliteit en de zelfrijdende wagen. Infineon zal volgens Ploss sneller blijven groeien dan de markt.

Meer Nieuws

08:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-16

Imponerende houding brengt weinig zoden aan de dijk

Imponerende houdingen leveren geen resultaten op en zijn in een aantal gevallen wellicht contraproductief. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Pennsylvania bij tweehonderdvijftig mannelijke studenten. Een studie van wetenschappers aan de Harvard University en de University of California in het begin van dit decennium had gewag gemaakt van een verhoogd gevoel van macht, een grotere neiging tot risicogedrag en hogere niveaus van testosteron, terwijl de productie van cortisol zou afnemen. De onderzoekers van de University of Pennsylvania zeggen bij de nieuwe studie van die effecten echter geen enkele aanwijzing te hebben kunnen terugvinden.

“Vaak wordt intuïtief aangenomen dat men door een imponerende houding psychologisch en fysiek sterker zal lijken, vooral voor mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, maar dat is een vergissing,” benadrukt onderzoeksleider Coren Apicella, professor psychologie aan de University of Pennsylvania. “Als er al een impact kon worden vastgesteld, moet zelfs op een mogelijk tegengesteld effect worden gewezen. Wanneer personen met een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect een imponerende houding zouden proberen aan te nemen, zou een daling van het testosteron-niveau kunnen worden vastgesteld.

"Indien men zich van nature niet krachtdadig vindt, zal geen enkele houding daarin verandering kunnen brengen," zeggen de onderzoekers. Volgens een aantal bronnen zou de oorspronkelijke studie - van Amy Cuddy en Andy Yap van de Harvard University en Dana Carney van de University of California - te beperkt in omvang zijn geweest om duidelijke conclusies te kunnen trekken. Nochtans werden de conclusies van de oorspronkelijke studie onder het concept van de zogenaamde power pose door sommige partijen naar voor geschoven als een mogelijke therapie om personen met een gebrek aan zelfvertrouwen te helpen.

Lees Verder

14:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: macht |  Facebook |

Online besprekingen zijn ook voor lokale handelaars belangrijk

Online besprekingen zijn ook voor lokale handelaars belangrijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent BrightLocal in de Verenigde Staten. Vastgesteld dat meer dan 90 procent van de ondervraagde consumenten erkent ook voor keuzes op de lokale markt op online besprekingen terug te vallen. Gemiddeld moeten twee tot drie besprekingen worden gelezen vooraleer een aankoopbeslissing wordt gedaan. Bovendien blijkt dat twee tot zes besprekingen nodig zijn om vertrouwen in een handelaar te creëren. De consument blijkt in eerste instantie geïnteresseerd te zijn in besprekingen van lokale restaurants en cafés.

Lees Verder

13:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reclame kan een belangrijke impact hebben op online toeristische boekingen

Reclame kan een belangrijke impact hebben op online toeristische boekingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Expedia Media Solutions bij meer dan vierentwintighonderd consumenten in Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten die de zes maanden voordien online een reis hebben geboekt. Opgemerkt wordt dat 47 procent van de Amerikaanse respondenten zich kan herinneren tijdens het aankoopproces met een reclame te zijn geconfronteerd. In Groot-Brittannië en Canada loopt dat zels op tot respectievelijk 59 procent en 64 procent. Vooral bij het begin van het selectieproces van de bestemming zou reclame een belangrijke impact kunnen hebben.

Lees Verder

13:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europa nog altijd tolerant tegenover buitenlandse verkeersovertreders

De helft van de processen-verbaal voor verkeersinbreuken die Europese chauffeurs vorig jaar in andere landen van de Europese Unie hebben begaan, is nooit betaald. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Vorig jaar is nochtans een Europese regelgeving goedgekeurd om een bestraffing van buitenlandse weggebruikers gemakkelijker te maken. Er wordt echter toegegeven dat die wet nog niet overal even efficiënt wordt toegepast, zodat ongeveer 50 procent van de daders zonder een sanctie is kunnen ontsnappen. Buitenlandse chauffeurs vertegenwoordigen ongeveer 5 procent van de verkeerstrafieken in 5 procent, maar zijn wel verantwoordelijk voor 15 procent van de snelheidsovertredingen.

In mei dit jaar werd een nieuwe Europese wetgeving van kracht, waardoor lidstaten van de Europese Unie gemakkelijker de mogelijkheid moesten krijgen om de registratiegegevens van autobestuurders uit te wisselen. Daardoor moet het mogelijk worden om ook buitenlandse plegers van verkeersinbreuken uiteindelijk voor hun rijgedrag verantwoordelijk te stellen en te sanctioneren. De helft van de boetes werden vorig jaar vrijwillig betaald, maar de Europese Commissie heeft een aantal redenen geïdentificeerd waardoor het moeilijk is gebleken om ook de rest van de verschuldigde boetes te recupereren.

Onder meer werd gewag gemaakt van een gebrek aan wederzijdse assistentie en samenwerking tussen de landen bij het onderzoek van de inbreuken. Omdat de nationale politiediensten geen mogelijkheid hebben om de buitenlandse daders te identificeren, ontsnapten de meeste daders in het verleden aan een sanctie. Met een grensoverschrijdende samenwerking tussen de politiediensten zou dat probleem moeten kunnen worden opgelost, maar het blijkt niet evident een efficiënte coöperatie op te zetten. De nieuwe Europese richtlijn heeft betrekking op een reeks inbreuken - waaronder dronkenschap en drugsgebruik, het negeren van stoplichten en het gebruik van een mobiele telefoon - maar geldt niet voor parkeerboetes.

Onder meer in Frankrijk zijn buitenlandse chauffeurs verantwoordelijk voor 25 procent van de snelheidsovertredingen. Tijdens drukke periodes kan dat echter tot 40 procent of 50 procent oplopen.

13:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wegverkeer |  Facebook |

Waardering voor Amerikaanse banksector op recordhoogte

De waardering van de Amerikaanse consument voor de banksector is tot een recordniveau gestegen. Dat blijkt uit rapporten van de American Customer Satisfaction Index (Acsi). Vastgesteld werd dat de retailbanken van de Amerikaanse consument een waardering van 80 procent krijgen. Dat betekent een verbetering met 5,3 procentpunt tegenover vorig jaar. De Amerikaanse retailbanken hebben daarmee de hoogste tevredenheid laten optekenen sinds tweeëntwintig jaar geleden met het onderzoek werd opgestart. De hoogste score werd behaald door Citibank, dat een stijging met 9 procentpunt tot 82 procent liet optekenen.

Regionale banken  laten de hoogste score optekenen. Daar kon immers een stijging met 3,8 procentpunt tot 83 procent worden gemeld. Bij de supraregionale banken was er sprake van een verbetering met 3,9 procentpunt tot 79 procent. De nationale banken lieten nog wel de laagste score optekenen, maar kenden wel de sterkste groei en gingen met 6,9 procentpunt vooruit tot 77 procent. "Kleinere banken kunnen meestal een persoonlijker service bieden en dat heeft een positieve impact op de tevredenheid," benadrukt Claes Fornell, voorzitter van Acsi. "De nationale banken hebben op alle vlakken een verbetering kunnen melden, maar blijven toch achterop tegen hun regionale sectorgenoten."

De positieve evolutie van de banksector wordt in grote mate toegeschreven aan technologische vooruitgang, zoals mobiel bankieren, die de consumenten voordelen hebben opgeleverd. Onder meer het gebruiksgemak is volgens Acsi gevoelig gestegen. Bij de nationale banken genoot Wells Fargo vorig jaar met een score van 75 procent nog de grootste bijval. Die score werd dit jaar echter slechts met 1 procentpunt opgevoerd, waardoor Wells Fargo zijn koppositie aan Citibank heeft moeten afstaan. Bovendien is de voorsprong tegenover Bank of America en Chase, die respectievelijk 10 procentpunt en 6 procentpunt winnen en nu een totaal van 75 procent laten optekenen, nagenoeg helemaal weggesmolten.

Wells Fargo draagt wel de gevolgen van schandaal met fictieve bankrekeningen, maar de verlies van de leiderspositie zou toch vooral te maken hebben met opmerkingen van consumenten over de klantenservice.

Lees Verder

13:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: banksector |  Facebook |

Saudische jeugdwerkloosheid krijgt dramatische vormen

Tegen het eind van het volgende decennium dreigt meer dan 42 procent van de Saudische jongeren met werkloosheid te zullen worden geconfronteerd. Dat is de conclusie van een rapport van Bank of America Merrill Lynch. Vorig jaar werd in Saudi-Arabië een jeugdwerkloosheid van 33,5 procent opgetekend, maar dat niveau dreigt de volgende periode volgens het rapport nog sterk op te lopen, aangezien de regio er niet lijkt in te zullen lukken om voor zijn groeiende populatie ook voldoende nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. De privésector in het Midden-Oosten en Afrika blijft volgens het rapport nog altijd grotendeels een onderontwikkelde sector die niet in staat is voldoende formele banen te creëren.

“Daarom dreigen vele jongeren in de regio uiteindelijk in het informele arbeidscircuit of inactiviteit terecht te komen,” aldus het rapport. Er wordt opgemerkt dat ook de Arabische openbare sector, die traditioneel als massaal werkgever voor universitairen optreedt, inmiddels overbevolkt is geraakt en dus ook geen opvangcapaciteit meer heeft. Anderzijds moest worden vastgesteld dat 55 procent van de werkgevers van in Saudi-Arabië van mening zijn dat binnenlandse afgestudeerden een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt hebben gekregen. Dat is één van de hoogste niveaus van de hele wereld.

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika investeert jaarlijks 84 miljard dollar aan onderwijs. Daarmee heeft de regio een aandeel van 9 procent in de wereldwijde investeringen in de sector. “De tekortkomingen van het educatief systeem in landen met een laag of middelmatig inkomen kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid in het Midden-Oosten,” benadrukken de onderzoekers. Daarbij wordt gewezen naar waarschuwingen van de Education Commission van de Verenigde Naties, waarin gewezen wordt op een aanhoudende armoede doorheen verschillende generaties, waardoor toekomstige generaties over onvoldoende vaardigheden en kennis beschikken om aan de economie en de maatschappij deel te nemen.

Lees Verder

http://www.arabianbusiness.com/saudi-youth-unemployment-forecast-exceed-42-by-2030-653770.html

12:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jeugdwerkloosheid |  Facebook |

Russische bevolking verlekkerd op farmaceutische ethanol

Medicinale alcohol dreigt in Rusland een gigantische bedreiging voor de volksgezondheid te worden. Dat heeft de Russische federale alcoholregulator gemeld. Opgemerkt wordt dat farmaceutische ethanol voor miljoenen verpauperde Russische burgers het enige betaalbare alternatief is voor echte alcohol. Meer dan 10 procent van de Russische bevolking zou medicinale alcohol consumeren als een surrogaat voor wodka. Geraamd wordt dat in Rusland jaarlijks tussen 170 miljoen liter en 250 miljoen liter van de medicinale alcohol als een roesmiddel wordt gebruikt. Bovendien wordt opgemerkt dat de vraag jaarlijks een toename met 20 procent laat optekenen.

Uit een onderzoek bleek onder meer dat 13 procent van de Russische consumenten een kennis hebben die surrogaat-alcohol drinkt. Omdat op deze farmaceutische ethanol geen alcohol-taks wordt geheven, dreigt de Russische staat jaarlijks tussen 34 miljard roebel en 50 miljard roebel aan fiscale inkomsten te missen. Dat komt overeen met een verlies tussen 526 miljoen dollar en 773 miljoen dollar. Omdat geen taks hoeft te worden betaald, hebben de producenten van farmaceutische ethanol volgens de Russische regulator ook een concurrentieel voordeel op de producenten van legale dranken. Het valt echter moeilijk te bewijzen dat de producenten hun voorraden niet voor medische of cosmetische activiteiten reserveren.

De Russische autoriteiten hebben echter bekend gemaakt om volgend jaar een controlesysteem te introduceren dat ook de productie van farmaceutische ethanol nauwkeuriger zal opvolgen. Bovendien heeft het Russische ministerie van financiën voorgesteld om de verkoop van alcohol-producten in automaten te verbieden. Bepaalde producenten van de surrogaat-wodka bleken immers hun voorraden als parfum in automaten aan te bieden. Ook werd gesuggereerd de alcohol-taks uit te breiden tot alle medicinale en cosmetische producten die alcohol-omvatten, maar critici merken op dat de kostprijs van een aantal populaire geneesmiddelen daardoor gevoelig zou kunnen worden opgedreven.

“Ongeveer 90 procent van de geneesmiddelen op basis van alcohol zou van de markt verdwijnen,” waarschuwt de Russische alcohol-expert Vadim Drobiz. “Bovendien zou het verdwijnen van de farmaceutische ethanol een stimulans kunnen betekenen voor de ambachtelijke samogon-alcohol, die thuis wordt geproduceerd, maar bijzonder gevaarlijk is. Gevreesd moet worden dat de productie van samogon-alcohol zou oplopen tot 800 miljoen liter, ongeveer het volume van de legale wodka-verkoop vorig jaar.”

Lees Verder

12:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, alcohol |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Rusland is vliegtuigontwerper Ivan Mikoyan (89) overleden. Dat hebben Russische media gevestigd. Mikoyan werd tien jaar na de Russische Oktoberrevolutie geboren. Zijn vader werkte voor de regering, terwijl zijn de eerste hoofdontwerper was van het experimentele designbureau Mikoyan & Gurevich (MiG), dat zich specialiseerde in het ontwerp van vliegtuigen. Nadat Ivan Mikoyan zijn studies militaire luchtvaarttechniek had afgerond, ging ook hij voor MiG werken. Onder meer de MiG-21 en de MiG-29 werden door hem getekend. De MiG-29 wordt nog altijd door het Russische leger gebruikt. In totaal zijn van het toestel tot nu toe meer dan zestienhonderd exemplaren geproduceerd.

De Amerikaanse consumenten hebben tijdens Thanksgiving en Black Friday een nieuwe online shopping-record laten optekenen. In totaal zouden volgens berekeningen van het bedrijf Adobe voor 5,3 miljard dollar online aankopen zijn verricht. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op Black Friday werd een stijging met 21,6 procent tot 3,34 miljard dollar geregistreerd. Op Thanksgiving werd 1,93 miljard dollar uitgegeven. Bij de mobiele transacties kon een stijging met 33 procent tot 1,2 miljard dollar worden gemeld. De groei van de digitale sector ging slechts ten dele ten kosten van de fysieke winkelverkopen, waar de daling tot 1 procent beperkt zou zijn gebleven.

Steeds meer Italianen steken de grens met Zwitserland over om hun euro’s voor goud in te wisselen. Dat heeft het Duitse magazine Wirtschaftswoche gemeld. Reden voor het fenomeen is een referendum dat de Italiaanse premier Matteo Renzi voor begin december heeft aangekondigd over aanpassingen aan de grondwet. Beleggers zouden vrezen dat Italië bij een negatieve uitslag in het referendum mogelijk uit de eurozone zou vertrekken. Daarom zouden beleggingen bij Italiaanse bedrijven worden weggehaald en naar het buitenland in veiligheid worden gebracht. Door de reacties van het Italiaanse publiek komen de banken van het land steeds meer onder druk.

ArcelorMittal gaat staal leveren aan de Franse scheepsbouwer STX France voor de bouw van twee nieuwe cruiseschepen. Dat heeft het staalconcern gemeld. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De schepen worden gebouwd op de werf in Saint-Nazaire. De staalleveringen zullen de volgende twee jaar worden uitgevoerd. De voorraden zullen voor 100 procent door Europese fabrieken worden geleverd. ArcelorMittal leverde eerder ook al het staal voor vier andere cruiseschepen van de STX France. Eén van die schepen is de Harmony of the Seas, die eerder dit jaar werd opgeleverd en met een lengte van 362 meter het grootste cruiseschip van de wereld is.

Het Amerikaanse bedrijf HP Inc, producent van computers en printers en gewezen onderdeel van Hewlett-Packard, heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 48,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover vorig jaar. De nettowinst zakte met bijna 30 procent tot 2,7 miljard dollar. Het bedrijf merkt wel op tijdens de laatste drie maanden van het boekjaar de negatieve trend in de verkopen van personal computers te doorbreken. De omzet liet tijdens het vierd kwartaal immers opnieuw een groei met 4 procent optekenen. Daarmee kon de aanhoudende terugval bij de verkoop van printers worden gecompenseerd.

De Nederlandse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) zet volgende zomer zijn rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Doha, de hoofdstad van Qatar, stop. Reden voor de beslissing is de concurrentie van Qatar Airways, dat sinds juni vorig jaar dezelfde route aanbiedt. Door die concurrentie is de verbinding met Doha voor de Nederlandse maatschappij naar eigen zeggen niet langer rendabel. Gedurende drieëndertig jaar heeft het Nederlandse luchtvaartbedrijf een verbinding tussen Schiphol en Doha verzorgd. Qatar Airways wil zijn aanbod op de route graag uitbreiden naar twee dagelijkse vluchten. Het bedrijf wacht daarvoor nog op toestemming daarvoor van de Nederlandse overheid.

Het Amerikaanse bedrijf HP Enterprises, ontwikkelaar van software en servers voor bedrijven en een gewezen onderdeel van Hewlett-Packard, heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 50 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover vorig jaar. De nettowinst steeg met 28 procent tot 3,2 miljard dollar. Onder meer de server-afdeling wordt met een aantal barrières geconfronteerd. Potentiële grote klanten zoals Amazon of Google verkiezen immers eigen ontwerpen. HP Enterprises werkt aan een verdere afslanking, waarbij een aantal divisies zullen worden afgestoten. Bedoeling zou zijn om uiteindelijk een bedrijf over te houden met een jaaromzet van ongeveer 30 miljard dollar.

Het persoonlijke archief van de Nederlandse fysicus Christiaan Huygens wordt gedigitaliseerd. Daarvoor wordt de wetenschappelijk uitgever Brill ingeschakeld. De uitgever werkt bij de digitalisering samen met de Universiteit van leiden, die het archief in beheer heeft. De documenten zullen in de toekomst online ter beschikking worden gesteld aan studenten en wetenschappers. Op dit ogenblik zijn studies over het archief van Huygens meestal gebaseerd op literatuur die over de documenten zijn geschreven. De notities van Huygens, die leefde tijdens de zeventiende eeuw, behandelen heel uiteenlopende onderwerpen en gaan van vakgerelateerde observaties tot opmerkingen over muziek.

De Zwitserse farmagroep Novartis overweegt de geneesmiddelen Ritalin, Clozaril en Exelon uit zijn productportfolio te verwijderen. De middelen zouden niet langer tot de kernstrategie van Novartis behoren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Novartis wil zich immers vooral toespitsen op goedkopere generieke geneesmiddelen. De verkoop van de producten zou het Zwitserse bedrijf mogelijk 300 miljoen dollar kunnen opleveren. Naast de verkoop van een aantal geneesmiddelen, zou Novartis eventueel ook overwegen een aantal divisies van de hand te doen. Ook de positie van dochterbedrijf Alcon, gespecialiseerd is oogproducten, zou opnieuw worden bekeken.

Een overname van het Duitse technologiebedrijf Aixtron, producent van computerchips, door het Chinese concern Grand Chip kan een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Dat heeft het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) gezegd. Aan de Amerikaanse regering wordt dan ook aangeraden initiatieven te ondernemen om de overname te blokkeren. In mei van dit jaar raakte bekend dat Grand Chip 670 miljoen euro zou betalen om Aixtron over te nemen. De twee betrokken bedrijven hebben de stelling van de Amerikaanse commissie afgewezen en zeggen naar mogelijkheden te zoeken om de transactie toch te kunnen laten lukken.

Bij het Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht hebben het personeel en de vakbonden zich uitgesproken tegen een mogelijke overname van hun onderneming door het Chinese concern Sanan Optoelectronics. Er wordt vooral gevreesd dat de overname tot een banenverlies zal leiden. De ondernemingsraad van Osram en vakbond IG Metall hebben aan de Duitse overheid en grootaandeelhouder Siemens gevraagd een overname onmogelijk te maken. Osram zou volgens hen als zelfstandig bedrijf betere groeikansen hebben. Opgemerkt wordt dat een overname niet in het belang van de werknemers zou zijn. Tevens wordt gewezen op het gevaar dat belangrijke patenten van Osram in Chinese handen zouden komen.

De Scandinavische bank Nordea ziet weinig kans op een fusie met zijn Nederlandse sectorgenoot ABN Amro. Dat heeft Björn Wahlroos, topman van Nordea, tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Een toenaderingspoging van Nordea de voorbije zomer werd door ABN Amro en de Nederlandse staat afgewezen. Wahlroos had eind oktober aangegeven nog altijd mogelijkheden te zien in een samensmelting van beide banken, maar hij erkent nu dat de kans op een overeenkomst bijzonder klein is geworden. Nordea had met een overname gehoopt zijn hoofdkantoor naar Amsterdam te kunnen overbrengen, zodat aan de strenge Zweedse fiscale wetgeving zou kunnen worden ontsnapt.

Het biotechbedrijf Galapagos ontvangt een mijlpaalbetaling van 50 miljoen dollar van het Amerikaanse farmaconcern Gilead. Reden is een nieuw onderzoek dat bij Galapagos gestart is naar toepassingen van geneesmiddel filgotinib voor een behandeling van de ziekte van Crohn. Filgotinib is in de eerste plaats bedoeld als een geneesmiddel tegen reuma, maar Galapagos en Gilead hopen dat het product ook actief zal blijken tegen de ziekte van Crohn. Het onderzoek wordt grotendeels gefinancierd door Gilead, dat in ruil de rechten krijgt op een groot gedeelte van de eventuele toekomstige winsten. Aan het nieuwe onderzoek van Galapagos nemen meer dan dertienhonderd patiënten deel.

De Chinese yuan is nog slechts de derde belangrijkste valuta van de wereld. De Chinese munt is voorbij gestoken door de euro. Dat blijkt uit cijfers van het bedrijf Swift, beheerder van het internationale financiële verkeer. De yuan bleek tijdens de maand oktober nog slechts een wereldwijd aandeel van 4,61 procent te hebben, tegenover 8,66 procent drie jaar geleden. Er wordt echter op gewezen dat China al geruime tijd met een vertragende economische groei wordt geconfronteerd, waardoor ook minder transacties worden geregistreerd. Bij internationale transacties is de yuan tot een zesde plaats teruggevallen. Op de eerste plaats staat de Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, de yen, het pond en de Amerikaanse dollar.

Paul Achleitner, president-commissaris van Deutsche Bank, is bij het schandaal rond het interbancaire Libor-rentetarief niet in de fout gegaan. Dat is uit een intern onderzoek van Deutsche Bank gebleken. Dat heeft de Duitse financiële instelling bekend gemaakt. De interne controle moest nakijken of Achleitner ontoelaatbare acties had ondernomen bij het onderzoek van de toezichthouders naar het Libor-schandaal. Deutsche Bank werd voor de manipulaties van het Libor-tarief door de Amerikaanse en Britse autoriteiten veroordeeld tot een geldboete van 2,5 miljard dollar. Achleitner zal nu worden voorgedragen voor een tweede termijn als voorzitter van de raad van commissarissen van Deutsche Bank.

Meer Nieuws

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-11-16

Patentactiviteit gedomineerd door Aziatische bedrijven

China heeft het voorbije jaar 1,01 miljoen patentaanvragen ingediend. Daarmee heeft het land een nieuw record laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van de World Intellectual Property Organization (Wipo). Voor de eerste keer in de geschiedenis worden door één land meer dan één miljoen aanvragen voor een patent geregistreerd. Er wordt wel opgemerkt dat het merendeel van de Chinese aanvragen betrekking heeft op de nationale bescherming van patenten, handelsmerken en ontwerpen. Slechts 42.154 aanvragen werden in het buitenland ingediend, maar ook daar kan volgens het internationale patentbureau een toename worden opgemerkt.

“De Chinese cijfers zijn opmerkelijk,” geeft Francis Gurry, directeur-generaal van de Wipo, aan. “Het recordaantal aanvragen geeft aan dat China innovatie als een centraal element van zijn economische strategie bestempelt.” Gurry voegt er aan toe dat het rapport duidelijk aangeeft dat Azië zijn dominantie op de innovatie-markt verder opdrijft. Opgemerkt dat 62 procent van de patent-aanvragen in Azië is gesitueerd. Datzelfde geldt voor 55 procent van de handelsmerken en 68 procent van de ontwerpen. De Chinese aanvragen situeren zich vooral in elektrische engineering, die ook de telecomsector omvat, gevolgd door computertechnologie en meettechnologieën.

Wereldwijd werden het voorbije jaar ongeveer 2,9 miljoen patent-aanvragen ingediend. Dat betekende een stijging met 7,8 procent tegenover het jaar voordien. De Verenigde Staten staan op de tweede plaats met 526.296 aanvragen, gevolgd door Japan (454.285) en Zuid-Korea (238.015). Francis Gurry merkt nog op dat ongeveer twee derde van alle aanvragen uiteindelijk worden goedgekeurd. Volgens ramingen zijn op dit ogenblik wereldwijd 10,6 miljoen patenten actief. Die rangschikking wordt met een aandeel van 24,9 procent geleid door de Verenigde Staten, gevolgd door Japan (18,3 procent) en China (13,9 procent). België eindigde bij de patentaanvragen op een twintigste plaats. Bij de handelsmerken en designs eindigt het land respectievelijk op een 27ste en 29ste plaats.

Lees Verder

16:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: patent |  Facebook |

Creatieve activiteiten hebben positieve impact op welzijn

Creatieve activiteiten hebben een positieve impact op het welzijn van jonge volwassenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Otago in Nieuw-Zeeland bij nagenoeg zevenhonderd studenten, die gevraagd werden gedurende dertien dagen een dagboek over hun ervaringen en emoties bij te houden.

Lees Verder

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-11/uoo-cap112316.php

15:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aziatische bouwsector bedreiging voor tijgerpopulatie

De Aziatische tijgerpopulatie is de voorbije jaren zwaar getroffen door illegale jacht en een verlies van biotopen, maar de volgende periode worden vooral grote infrastructuurprojecten de belangrijkste bedreiging. Dat is de conclusie van een rapport van het World Wildlife Fund (WWF).

Lees Verder

http://phys.org/news/2016-11-asian-boom-threatens-tigers.html

15:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wifi bepaalt hotelkeuzes van zakelijke reizigers

De beschikbaarheid van wifi heeft een belangrijke impact op de aankoopbeslissingen van zakelijke reizigers. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf iPass bij meer dan zeventienhonderd mobiele professionals in Noord-Amerika. Vastgesteld werd dat bijna 75 procent van de ondervraagden zijn hotelkeuze baseert op de toegang tot draadloos internet die wordt geboden.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2016/11/survey-reveals-impact-of-wi-fi-availability-on-business-trav.html

15:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezondheidsniveau bepalend voor sociale verandering

Het gezondheidsniveau van een land heeft een grote impact op sociale verandering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Arizona State University. Onder meer bleek dat succes in de strijd tegen infectieziektes gepaard gaat met een grotere gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vastgesteld werd dat de aanwezigheid van de negen belangrijkste infectieziektes in de Verenigde Staten de voorbije zeven decennia is gepaard gegaan met een dramatische toename van de gendergelijkheid. De onderzoekers waarschuwen wel dat de resultaten van de studie ook nog in andere samenlevingen zouden moeten worden bevestigd.

“Gemeenschappen die meer infectieziektes kennen, blijken meer collectivistisch, etnocentrisch, conformistisch, beschermend voor de eigen groepsleden en antagonistisch op te stellen tegenover buitenstaanders,” benadrukt Michael Varnum, professor sociale psychologie aan de Arizona State University. “Daarvoor kunnen evolutionaire motieven naar voor worden gebracht. Patogenen stimuleren mensen tot inspanningen om hun kansen op infecties te reduceren. In die optiek is een argwaan voor vreemdelingen een goede keuze om te vermijden dat men zou worden blootgesteld aan onbekende bacteriën waartegen men niet immuun zou zijn.”

Op diezelfde manier kan volgens de onderzoekers de voorkeur voor tradities worden verklaard. “Met onder meer traditionele methodes voor de bereiding van maaltijden of de opvoeding van kinderen kan onveilig gedrag worden vermeden,” verduidelijkt professor Varnum. “Dat geldt ook voor de reiniging van de woonplaats of de begraving van de doden. Wanneer men verdere educatie, exploratie of politiek engagement aan zich voorbij laat gaan om zich te vestigen en een gezin te kunnen stichten, zou men kunnen garanderen dat zijn genen kunnen worden doorgezet vooraleer men aan een ziekte zou overlijden.”

“Maar wanneer de dreiging van de infectieziektes afneemt, verandert de situatie,” zegt Varnum. “In die omstandigheden wordt het immers minder gevaarlijk om zich individualistisch op te stellen, te streven naar verscheidenheid en naar innovatie te verlangen. In deze omstandigheden wordt het onbekende niet meer als een bedreiging, maar wel als een opportuniteit bestempeld. Op dat ogenblik start de verandering.” De onderzoekers zeggen naar vier elementen te hebben gekeken - grondstoffenschaarste, oorlogsvoering, klimaatstress en infectieziektes - om de impact op vrouwenrechten te identificeren. Al die elementen zouden een stimulans kunnen zijn tot vroegtijdige reproductie, wat nadelig is voor vrouwenrechten.

Er kon daarbij echter worden vastgesteld dat infectieziektes veruit de grootste correlatie met de vooruitgang van de vrouw vertoonde. Elke afname van de infectieziektes bleek met een versterking van de vrouwenrechten gepaard te gaan. Ook bij dieren kon eerder al worden vastgesteld dat het gedrag van dieren afgestemd is op het vermijden van pathogenen. Wanneer wilde muizen ziek worden, blijken ze in quarantaine te gaan. Geïnfecteerde mieren verlaten hun nesten om te sterven. Ook sommige primaten sluiten zieke dieren uit om te beletten dat infecties zich zouden kunnen verspreiden.

Lees Verder

15:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende