07-12-16

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) zet zijn zelflerende software Watson in tegen cybercrime. Gemeld wordt dat Watson het voorbije jaar getraind werd in het herkennen van gevaren op het internet. Een veertigtal bedrijven krijgen de beschikking over de cybercrime-technologie van Watson. Opgemerkt wordt dat ondernemingen bijzonder veel informatie over potentiële online bedreigingen ontvangen, maar is het onmogelijk om al die data efficiënt te analyseren. Die opdracht kan echter worden toevertrouwd aan Watson, die mogelijke doelwitten vooraf zou kunnen op de hoogte brengen van een dreigende aanval, zodat de mogelijke voorzorgen kunnen worden genomen.

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft het jongste overnamebod van Bpost afgewezen. Dat heeft het Nederlandse bedrijf gemeld. Gemeld wordt dat een combinatie van beide bedrijven niet succesvol zou blijken te zijn. Ook drie eerdere voorstellen van Bpost werden door het Nederlandse bedrijf geweigerd. PostNl zegt vooral te vrezen voor de invloed van de Belgische overheid en de ingewikkelde bestuursstructuur van Bpost. Ook wordt erop gewezen dat bij de Nederlandse overheid geen steun kon worden opgetekend voor de transactie. Henk Kamp, Nederlands minister van economie, had eerder al aangegeven dat PostNL best een zelfstandige koers zou blijven varen.

Bij de Deense speelgoedfabrikant Lego legt Jorgen Vig Knudstorp zijn functie als chief executive neer. Hij wordt opgevolgd door de Brit Bali Padda, die de eerste buitenlandse topman wordt van het Deense bedrijf. Knudstorp volgde twaalf jaar geleden Kjeld Kirk Kristiansen als chief executive op en werd daarmee de eerste topman van de onderneming die niet tot de oprichtersfamilie behoorde. Bali Padda (60) was tot nu toe chief operating officer van Lego. Hij werd in India geboren, maar emigreerde op twaalfjarige leeftijd met zijn ouders naar Groot-Brittannië. Bali Padda kwam veertien jaar geleden in dienst van het Deense bedrijf. Jorgen Vig Knudstorp wordt voorzitter van Lego.

De stad Mechelen wil de evenementenhal Nekkerhal verkopen. Het onderhoud en de uitbating van het complex zouden immers te zwaar wegen op de stedelijke financiën. Bovendien moeten op korte termijn grote onderhoudswerkzaamheden worden gepland. Huidig concessiehouder Artexis wil die kosten echter niet dragen zonder over een eigendomsrecht te beschikken. Bart Somers, burgemeester van Mechelen, wijst er ook op dat de uitbating van een evenementenhal geen kerntaak van het stadsbestuur is. De verkoop van de Nekkerhal zou de stad minstens 12,5 miljoen euro moeten opbrengen. Artexis zou overwegen om na een overname van de Nekkerhal de site uit te breiden met een driesterrenhotel.

Winkelketen Blokker stopt de verkoop van de speelgoedpop Cayla. Europese consumentenorganisaties hadden opgeroepen de pop uit de winkels te halen, nadat onderzoek van de Noorse consumentenbond Forbrukerradet had uitgewezen dat Cayal aan buitenstaanders de mogelijkheid bood de kinderen af te luisteren. Een telefoon met bluetooth in de buurt van de pop zou het afluisteren mogelijk maken. Daarbij zouden de conversaties van de kinderen naar het Amerikaanse bedrijf Nuance Communications, gespecialiseerd in spraakherkenning, worden doorgestuurd. Dat moet Cayla toelaten een logisch antwoord te bieden, maar Nuance heeft het recht om die informatie met externe partijen, zoals adverteerders, te delen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google zal vanaf volgend jaar voor zijn energieverbruik wereldwijd exclusief gebruik maken van duurzame bronnen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Google is op dit ogenblik al de grootste aankoper van duurzame energie. Vorig jaar vertegenwoordigden duurzame bronnen 44 procent van het totale energieverbruik van het bedrijf. Volgend jaar moet dat cijfer tot 100 procent worden opgetrokken. Het bedrijf wijst erop dat hernieuwbare energie op dit ogenblik ook al de goedkoopste oplossing is geworden. De kosten voor de aankoop van windenergie en zonnekracht is volgens Google de voorbije jaren met respectievelijk 60 procent en 80 procent gedaald.

De Europese Commissie ziet geen problemen in een overname van het zakelijke sociale netwerk Linkedin door het technologieconcern Microsoft. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Eerder dit jaar maakte Microsoft bekend Linkedin te willen overnemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 26 miljard dollar. Microsoft moet wel garanderen dat na de overname ook andere professionele sociale netwerken toegang krijgen tot zijn kantoorsoftware Office. De Europese beslissing is een nederlaag voor Salesforce, dat ook aasde op de diensten van LinkedIn. De dagelijkse leiding van Linkedin blijft ook in de toekomst in handen van Jeff Weiner. Het bedrijf heeft 9.700 medewerkers.

Donald Trump wil geen 4 miljard dollar betalen voor een nieuw presidentieel vliegtuig. Dat heeft Trump in een boodschap op het sociale netwerk Twitter gemeld. Boeing levert al meer dan zeventig jaar de vliegtuigen voor de Amerikaanse president. Begin dit jaar had het bedrijf de vraag gekregen een aanbesteding op te stellen voor twee nieuwe exemplaren van Air Force One, zoals het presidentiële vliegtuig wordt genoemd. Volgens Trump wil Boeing echter teveel factureren. Boeing ontkent echter de ramingen van de toekomstige president. De aankoop is door het Amerikaanse ministerie van defensie geraamd op een bedrag van 2,87 miljard dollar. De ontwikkelingskosten zouden tot nu toe 170 miljoen dollar bedragen.

Het grondwettelijk hof van Karlsruhe heeft beslist dat een versnelde nucleaire uitstap, waartoe de Duitse regering vijf jaar geleden besliste, de eigendomsrechten van de producenten van kernenergie schendt. Door die uitspraak zouden producenten zoals Eon, RWE of Vattenfall de mogelijkheid krijgen schadeclaims in te dienen. De bedrijven zeggen dat de versnelde uitstap eigenlijk neerkomt op een onteigening. Het grondwettelijk hof erkent dat de energieproducenten belangrijke investeringen hebben gedaan met het oog op een langere levensduur van de kerncentrales. De Duitse regering moet binnen twee jaar een nieuwe regeling voor de nucleaire uitstap uitwerken.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft in de Nederlandse stad Eemshaven een nieuw datacentrum geopend. Het complex herbergt onder meer servers voor de clouddiensten van het bedrijf. Het nieuwe datacentrum levert ongeveer tweehonderd rechtstreekse banen op, maar zou ook bij toeleveranciers in de omgeving vierhonderd arbeidsplaatsen creëren. Eemshaven is het vierde datacentrum van Google in Europa, maar is het eerste complex van het Amerikaanse concern dat volledig functioneert op duurzame energie, die wordt geleverd door een windpark in het nabijgelegen Delfzijl. De Nederlandse regering hoopt nog meer technologiebedrijven naar Eemshaven te kunnen brengen.

Muziekdienst Apple Music heeft twintig miljoen actieve betalende klanten. Dat heeft Eddy Cue, vice-president van Apple, tegenover het magazine Billboard bevestigd. De voorbije drie maanden is het betalende klantenbestand met drie miljoen gebruikers aangegroeid. De groei is volgens Eddy Cue, topman van Apple Music, onder meer te danken aan de interesse die de dienst heeft getoond voor hiphop, een genre dat elders moeilijker aan bod zou komen. Inmiddels bestaat meer dan 50 procent van de gebruikers van Apple Music uit buitenlandse klanten. Cue merkte nog op dat 60 procent van de gebruikers het voorbije jaar geen muziek meer hebben gekocht in de iTunes Music Store en dus wellicht nieuwe klanten zijn.

Het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf Samsung heeft aan zijn Amerikaanse concurrent Apple geen 399 miljoen dollar schadevergoeding te betalen wegens patentschending. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof beslist. Een lagere rechtbank had geoordeeld dat Samsung bij het design van zijn smartphone Galaxy zich teveel op de iPhone van Apple had geïnspireerd. In eerste instantie werd een schadevergoeding van 1 miljard dollar toegewezen, maar dat werd later herleid tot 399 miljoen dollar. Het hooggerechtshof zegt echter dat de patentinbreuk slechts een beperkte impact heeft gehad en dus geen zware schadevergoeding rechtvaardigt. Het dossier wordt nu teruggestuurd naar een lagere rechtbank.

De plantageholding Sipef neemt een bijkomend belang in de plantage PT Agro Muko op Sumatra in Indonesië. Sipef, dat voor 40 procent wordt gecontroleerd door de holding van de familie Bracht en de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, had al een belang van 47,5 procent in de Indonesische plantage, maar drijft die participatie op tot 95 procent. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 144 miljoen dollar. Agro Muko spitst zich vooral toe op plantages met oliepalmen en rubberbomen. Sipef is al sinds het begin van de jaren negentig actief in Agro Muko en streefde al geruime tijd naar een meerderheidsaandeel. Dat wordt nu mogelijk door de uitkoop van zijn Britse partner MP Evans.

EQT Partners, het investeringsfonds van de familie Wallenberg, neemt het Nederlandse bedrijf Delta Retail over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 488 miljoen euro. Delta is ook eigenaar van de kerncentrale in Borssele, maar wordt al enkele tijd met financiële problemen geconfronteerd. Om te kunnen overleven moet het Nederlandse bedrijf dan ook een aantal activa verkopen. Delta Retail omvat het kabelbedrijf Delta Comfort, dat ongeveer 90 procent van de bevolking van de provincie Zeeland van energie en telecomdiensten voorziet. EQT Partners heeft aangegeven het bedrijf als een onafhankelijke entiteit te zullen verder zetten. Eerder verkocht Delta onder meer ook al Indaver.

Het Nederlandse bedrijf Wessanen, producent van biologische en natuurlijke voeding, neemt zijn Spaanse sectorgenoot Biogran over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 67 miljoen euro. Biogran is producent van onder meer ontbijtgranen en rijstcakes en rekent dit jaar op een omzet van 32 miljoen euro. Christophe Barnouin, topman van Wessanen, benadrukt dat Biogran de leidende producent en distributeur van organische merken is in Spanje. Met de transactie zet het bedrijf naar eigen zeggen een volgende stap in zijn toekomststrategie. De Nederlandse onderneming wil immers Europees marktleider worden in organische en duurzame voeding.

Meer Nieuws

11:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.