09-12-16

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse sportmerk Nike breidt zijn distributiecentra in de Kempen nogmaals uit. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Er zal worden geïnvesteerd in een nieuw verdeelcentrum met een oppervlakte van ongeveer 40.000 vierkante meter. Het nieuwe complex zou over drie jaar operationeel moeten zijn. Het is niet bekend hoeveel arbeidsplaatsen door het nieuwe centrum gecreëerd zullen kunnen worden. Nike verdeeld van zijn distributiecentra in Laakdal, Ham en Herentals sportartikelen naar markten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In de centra werken op dit ogenblik ongeveer drieduizend mensen. Nike is vooral vanwege een centrale ligging in Europa in de Kempen geïnteresseerd.

Er komt tot eind dit decennium in België geen enkele grote investering in nieuwe spoorinfrastructuur. Dat blijkt uit het nieuwe meerjarenplan van spoorwegbeheerder Infrabel. Daardoor worden onder meer ook een aantal spoorprojecten van de regio’s opgeschort. Onder meer zal voorlopig geen werk worden gemaakt van een tweede spoorontsluiting voor de haven van Antwerpen. Ook het Brusselse Gewestelijk Netwerk zou voorlopig niet worden afgewerkt. De herschikking is het gevolg van besparingen die door de regering werden opgelegd en waardoor de investeringsdotatie van ruim 1,1 miljard euro naar 790 miljoen euro wordt afgebouwd. Aan het European Train Control System (ETCS) wordt echter niet geraakt.

Ondernemer Marc Coucke neemt het sportdrankenmerk Etixx over van de Amerikaanse groep Perrigo. De transactie kadert in de plannen van Perrigo om zijn Belgische dochter Omega Pharma te saneren. Perrigo had Omega Pharma in maart vorig jaar voor een bedrag van 3,8 miljard euro van Marc Coucke overgenomen, maar de transactie heeft het Amerikaanse bedrijf tot nu toe weinig baten opgeleverd. Coucke heeft aangekondigd Etixx opnieuw internationaal te willen laten groeien. Ook de organisatie achter het merk zal volgens hem worden versterkt. Etixx boekte vorig jaar een omzet van 10 miljoen euro. Er diende echter een nettoverlies van bijna 20 miljoen euro te worden gemeld.

Het waterpark Océade op de Heizel in Brussel mag nog twee jaar open blijven. Dat heeft het Brusselse stadsbestuur bekend gemaakt. Begin november had Thierry Meeus, eigenaar van Océade, nog aangekondigd dat het waterpark begin volgend jaar zou worden gesloten. Op dat ogenblik loopt echter het huurcontract af en het stadsbestuur wou eerst geen verlenging toestaan. Gevreesd werd dat Océade een belemmering zou kunnen worden voor de eerste fase van het ontwikkelingsproject Neo op de Heizel. Op het laatste ogenblik heeft het stadsbestuur echter beslist dat Océade toch nog twee seizoenen kan open blijven. Bij Océade werken bijna zeventig mensen.

Het farmabedrijf Omega Pharma in Nazareth zal tussen vijfenveertig en tachtig banen schrappen. Dat heeft Perrigo, het Amerikaanse moederconcern van Omega Pharma, bekend gemaakt. Op dit ogenblik telt het bedrijf nog 231 medewerkers. Omega Pharma boekte grote successen met de verkoop van voorschriftvrije gezondheidsproducten aan apotheken, maar wordt sinds de overname door Perrigo in maart vorig jaar met toenemende problemen geconfronteerd. Aangekondigd wordt dat Omega Pharma zich in België op zijn eigen merken - zoals Bodysol, XLS-Cure en Davitamon - moet terugplooien. Marketing en aankoop zouden naar Dublin, het Europese hoofdkwartier van Perrigo, verhuizen.

De Europese Commissie wil een inbreukprocedure tegen Duitsland opstarten omdat het land Volkswagen onvoldoende heeft gecontroleerd en daarmee het dieselschandaal bij het autoconcern heeft toegelaten. Na het uitbreken van het schandaal had de Europese Commissie aan de Duitse toezichthouders om bijkomende uitleg gevraagd. De verslagen zouden echter onvoldoende zijn geweest om de scepsis bij de Europese Commissie weg te nemen. Een inbreukprocedure kan uitmonden in een verwijzing naar het Europese Hof van Justitie. De Duitse kanselier Angela Merkel krijgt al langer kritiek omdat ze halsstarrig de belangen van de Duitse autobouwers zouden blijven verdedigen.

Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft hebben in samenspraak met de Europese Commissie een digitaal programma ontwikkeld om extremistische propaganda snel te detecteren en verwijderen. Dat heeft Julian King, Europees commissaris voor veiligheid, gemeld. Beslist werd dat de platformen de digitale vingerafdrukken van een boodschap zullen delen, zodat geblokkeerde content niet meer op een ander kanaal online kan worden gebracht. King wil wil het internet-forum tegen radicalisering zo snel mogelijk uitbreiden naar een groter aantal online partijen. De Europese Commissie reserveert 10 miljoen euro voor projecten die meehelpen bij het ontwikkelen van contrapropaganda.

In Frankrijk is Jérôme Cahuzac, voormalig minister van begroting, wegens fiscale fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Cahuzac moest drie jaar geleden als minister opstappen nadat was uitgelekt dat hij in Zwitserland een aantal geheime bankrekeningen bezat. De zaak was bijzonder pijnlijk voor de Franse president François Hollande, die de strijd tegen fiscale fraude tot een prioriteit had uitgeroepen. François Reyl, de topman van de vermogensbeheerder Reyl & Cie, kreeg in dezelfde zaak 1 jaar voorwaardelijk. De advocaat van Cahuzac heeft wel aangegeven dat de gewezen minister, die ook uit de socialistische partij is geschrapt, tegen het vonnis in beroep gaat.

De Japanse glasproducent Asahi Glass wil Vinythai, de Thaise kunststoffendochter van Solvay, overnemen. Met de transactie zou een bedrag tussen 330 miljoen euro en 375 miljoen euro kunnen zijn gemoeid. Solvay heeft een belang van 59 procent in Vinythai en probeerde recent nog de volledige controle over het Thaise bedrijf over te nemen. Vinythai is de tweede grootste pvc-producent van Thailand. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 430 miljoen euro. Een verkoop van Vinythai zou kaderen in de transformatie-strategie van Solvay, dat zich wil omvormen tot een specialist in speciaalchemie. Asahi Glass is ook al eigenaar van het vroegere Glaverbel.

Het Luikse farmabedrijf Mithra hoopt over twee jaar zijn vaginale ring Myring op de markt te kunnen brengen. Daarmee wil het Waalse bedrijf zich als een concurrent opwerpen van het originele NuvaRing van het Amerikaanse concern Merck. De patentbescherming op NuvaRing wordt over twee jaar beëindigd. Uit een studie blijkt nu dat het gebruik van Myring veilig is en dezelfde werking heeft als het origineel van Merck. NuvaRing haalde vorig jaar een omzet van 732 miljoen dollar. De vaginale ring geeft een constante dosis hormonen af. Volgens een aantal experts zouden alternatieve producten ongeveer 200 miljoen euro jaaromzet kunnen boeken. Myring zou volgens hen één vijfde van die markt kunnen inpalmen.

Het Nederlandse parkeerbedrijf Q-Park neemt in Hasselt vijf parkings over. Q-Park neemt de aandelen over van de vennootschappen van de drie Limburgse families Peeters, Hendrickx en Dierckx. De portefeuille omvat in totaal 3.250 parkeerplaatsen. Q-Park breidt met de Limburgse overnames zijn Belgische portfolio verder uit. Inmiddels bezit Q-Park eenenvijftig Belgische parkings. Eind vorig jaar verwierf het Nederlandse bedrijf, de grootste parkingbeheerder van Europa, de nieuwe parking Bruul in Mechelen. Recent werd ook de uitbating van twee parkings onder de Antwerpse Zuiderdokken aan het Nederlandse bedrijf toegewezen. Q-Park zou wel op zoek zijn naar een overnemer.

Het Zweedse kledingmerk Björn Borg neemt zijn distributeur Baseline Groep over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,25 miljoen euro. Baseline Groep verzorgt de distributie van Björn Borg in de Benelux. Het Zweedse bedrijf verwerft door de transactie twaalf winkels in Nederland en België. Ook de groothandel is in de transactie inbegrepen. De Benelux is de belangrijkste afzetmarkt voor het merk. Thuisland Zweden staat pas op de tweede plaats. Bij Baseline werken ongeveer negentig mensen. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet voor Björn Borg van ruim 23 miljoen euro, maar kampte wel met een negatief bedrijfsresultaat.

Het Amerikaanse sportmerk Nike blijft nog tien jaar shirtsponsor van de nationale voetbalploeg van Frankrijk. Het huidige contract loopt nog twee jaar, maar zal voor een periode van acht jaar worden verlengd. Met het akkoord is een bedrag gemoeid van 50 miljoen euro per jaar. De Franse nationale voetbalbond sloot vijf jaar geleden een contract met Nike, nadat gedurende meer dan vier decennia met het Duitse merk Adidas was samengewerkt. Het huidige contract met Nike heeft een waarde van 42,6 miljoen euro per jaar. Nike werkt ook samen met de nationale voetbalploegen van onder meer Nederland, Portugal, Engeland, Brazilië en de Verenigde Staten.

In Engeland is ondernemer Massimo Cellino, voorzitter van voetbalclub Leeds United, schuldig bevonden aan illegale verkoopspraktijken. De Italiaanse zakenman moet een boete betalen van 250.000 pond en mag gedurende anderhalf jaar geen enkele functie meer in het Britse voetbal vervullen. Cellino moet bovendien een cursus volgen over de verantwoordelijkheden en verplichtingen van een clubeigenaar in het Engelse voetbal. De sancties tegen de Italiaanse zakenman hebben betrekking op illegale praktijken bij de verkoop van aanvaller Ross McCormack aan Fulham twee jaar geleden. Cellino nam Leeds United twee jaar geleden over, maar werd wegens onregelmatigheden al twee keer bestraft.

De Amerikaanse supermarktketen Sears Holdings tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5 miljard dollar. Dat betekende een daling met 721 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf wordt al geruime tijd door dalende verkopen geplaagd. Het kwartaalverlies liep op van 454 miljoen dollar naar 748 miljoen dollar. De voorbije vier jaar heeft Sears al meer dan 9 miljard dollar verliezen opgebouwd. Om overeind te blijven heeft Edward Lampert, topman en grootaandeelhouder van Sears, aan de onderneming een krediet van honderden miljoen dollar ter beschikking gesteld. Ook worden voor een aantal onderdelen een overnemer gezocht.

Meer Nieuws

12:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.