10-12-16

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft James Quincey (51) tot chief executive aangesteld. Quincey zal vanaf begin mei volgend jaar de taken van huidig topman Muhtar Kent overnemen. Kent, die vijfenzestig jaar wordt, blijft wel president van de onderneming. Dat heeft Coca-Cola bekend gemaakt. Quincey heeft al een lange staat van dienst bij Coca-Cola, waar hij op dit ogenblik de functie van operationeel directeur bekleedt. Muhtar Kent is al acht jaar chief executive van het Amerikaanse drankenconcern. Onder zijn leiding heeft het bedrijf zijn portfolio producten gevoelig uitgebreid. Recent nog heeft het concern beslist het gebruik van suiker in zijn producten gevoelig terug te dringen.

Sean Rad is niet langer chief executive van het dating-platform Tinder, dochter van het concern Match Group. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Greg Blatt, chief executive van Match Group, zal de functie van Rad bij Tinder overnemen. Sean Rad is één van de oprichters van Tinder en zal het bedrijf niet verlaten. Hij behoudt de functie van voorzitter en blijft medeverantwoordelijk voor de koers van de applicatie. Daarnaast zal hij de leiding van Swipe Ventures, een nieuwe divisie van Match Group, overnemen. Swipe Ventures moet op zoek gaan naar potentiële overnames die de werking van Tinder verder zouden kunnen verbeteren. In maart dit jaar werd in dat kader al de applicatie Humin gekocht.

Het Italiaanse automerk Lancia trekt zich in maart volgend jaar terug uit de Belgische markt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant L’Echo gezegd. Fiat-Chrysler, het Italiaans-Amerikaans moederconcern van Lancia, had al langer beslist om het de buitenlandse activiteiten van het merk stop te zetten. Op de Italiaanse thuismarkt wordt de verkoop nog wel verder gezet en zal volgens Fiat-Chrysler ook nog in het merk verder worden geïnvesteerd. Fiat kocht Lancia op het einde van de jaren zestig, maar al sinds de jaren negentig worden bij het dochtermerk problemen ervaren. Het Italiaans-Amerikaans autoconcern wil zich internationaal vooral toespitsen op de merken Fiat, Alfa Romeo, Jeep en Chrysler.

Het Amerikaanse concern Staples, producent van kantoorartikelen, verkoopt zijn Europese activiteiten aan Cerberus Capital Management. Dat heeft Staples bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De omzet van de Europese divisie van Staples, actief in zestien landen, vertegenwoordigt een jaaromzet van ongeveer 1,7 miljard euro. Staples behoudt in de divisie wel een belang van 15 procent en zal ook één zetel in de bestuursraad blijven behouden. Verwacht wordt dat de transactie tijdens het eerste kwartaal van volgend boekjaar zal kunnen worden afgerond. De verkoop past in de strategie van het Amerikaanse concern om de geografische spreiding van zijn operaties te reduceren.

Het Amerikaanse farmabedrijf Abbott Laboratories wil terugkomen op zijn beslissing om sectorgenoot Alere over te nemen. Begin dit jaar werd aangekondigd dat Abbott een bedrag van 5,8 miljard dollar had geboden voor de overname van Alere. Sindsdien zijn echter bij Alere een aantal problemen aan het licht gekomen. Onder meer werd gewag gemaakt van een boekhoudschandaal, omkoopverdenkingen en productproblemen. Abbott benadrukt dat de waarde van Alere door de problemen sterk is gedaald en daarom het recht te hebben de overname te schrappen. Alere levert technologie waarmee patiënten ter plekke getest kunnen worden op bijvoorbeeld hartaandoeningen, besmettelijke ziektes of vergiftigingen.

De Ierse bedrijf Fyffes, de oudste bananenhandelaar ter wereld, wordt overgenomen door het Japanse concern Sumitomo. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 750 miljoen euro. De overname zou begin volgend jaar moeten kunnen worden afgerond, maar moet nog wel door de aandeelhouders van Fyffes worden goedgekeurd. Door de overname worden de grootste bananenhandelaren van Europa en Azië onder één koepel samengebracht. Sumitomo heeft op dit ogenblik al een belang van 30 procent in de Japanse bananenimport en is ook eigenaar van een plantage in de Filipijnen. Fyffes is het grootste bedrijf op de Europese bananenmarkt en probeerde twee jaar geleden tevergeefs een fusie met Chiquita.

Het Amerikaanse mediaconcern 21st Century Fox wil zijn Britse sectorgenoot Sky overnemen. Dat heeft Sky, dat al voor 39 procent eigendom is van het Amerikaanse concern, bekend gemaakt. Door het bod wordt de totale waarde van Sky geraamd op een bedrag van 18,5 miljard pond. Het bestuur van Sky heeft zich akkoord verklaard met het voorstel van zijn Amerikaanse aandeelhouder. Rupert Murdoch, topman van 21st Century Fox, deed vier jaar geleden al een poging om Sky helemaal in te lijven. Door het afluisterschandaal bij de tabloids van News Corporation, de mediaholding van Murdoch, dienden die plannen echter opgeborgen te worden. De krantendivisie is sindsdien in een afzonderlijk bedrijf ondergebracht.

Het videoplatform YouTube heeft voor de uitbetaling van royalties met de Amerikaanse National Music Publishers Association (NMPA) een schikking getroffen. Een deel van de vergoedingen werden namelijk nog niet uitbetaald, omdat onduidelijk bleef over het auteurschap van een aantal teksten. Door de overeenkomst krijgen de muziekuitgevers van YouTube toegang tot een lijst met composities waarvan het auteurschap over de teksten onduidelijk blijkt. De muzieklabels krijgen de mogelijkheid die informatie bij te werken, zodat de rechthebbenden zouden kunnen worden uitbetaald. Op dit ogenblik zou een bedrag van 40 miljoen dollar zijn gereserveerd voor de uitbetaling van de auteurs.

Er wordt gekeken of er bij potentiële overnemers interesse zou kunnen bestaan voor het Belgische bedrijf Eni Gas & Power. Dat heeft Eni, de Italiaanse moederholding van het Belgische bedrijf, bevestigd. Eni Gas & Power is na Engie Electrabel en EDF Luminus de derde grootste leverancier van elektriciteit en gas in Vlaanderen. Eni stapte vijf jaar geleden in de Belgische energie-markt. Daarbij werd 157 miljoen euro betaald voor Nuon Belgium, dat geleidelijk werd omgevormd tot Eni Gas & Power. Het Italiaanse concern wordt echter geconfronteerd met de impact van de sterke concurrentie en de kleine marges, waardoor mogelijk een vertrek zou worden overwogen. Het bedrijf heeft ruim tweehonderd medewerkers.

De Italiaans-Amerikaanse automaker Fiat-Chrysler zal wellicht begin volgend jaar met de Pacifica Minivan een exclusief elektrisch model op de markt brengen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Sergio Marchionne, topman van Fiat-Chrysler, was lange tijd van mening dat elektrisch autovervoer niet rendabel zou worden, maar zou nu toch van visie zijn veranderd. Volgens de waarnemers zal de Pacifica Minivan van Chrysler in januari tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas worden voorgesteld. Tevens wordt opgemerkt dat het concern zou werken aan een elektrisch model van dochtermerk Maserati. Die wagen zou moeten concurreren tegen de luxemodellen van Tesla.

Het telecombedrijf Altice overweegt een minderheidsbelang in zijn Amerikaanse activiteiten naar de beurs te brengen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Altice bevestigde de mogelijkheden voor een beursgang van de divisie te onderzoeken. Volgens een aantal waarnemers wil Altice door de beursgang mogelijk in zijn Amerikaanse divisie ruimte te willen creëren voor een aantal bijkomende overnames. Altice is op dit ogenblik de vierde grootste kabelexploitant van de Verenigde Staten en zou mogelijk geïnteresseerd zijn in een verdere consolidatie van de Amerikaanse markt. Altice benadrukt echter dat er over een eventuele beursgang nog geen enkele beslissing is genomen.

Het Canadese concern Bombardier, fabrikant van vliegtuigen en treinen, schrapt in Duitsland 2.500 banen. Dat heeft de Duitse krant Handelsblatt gemeld. Ook Germar Wacker, topman van Bombardier Duitsland, zou het bedrijf verlaten. Bombardier maakte in oktober bekend wereldwijd 7.500 banen te zullen schrappen. Die ontslagen komen bovenop een eerdere sanering, waarbij ook al een verlies van 7.000 arbeidsplaatsen werd aangekondigd. Door de operatie zouden in Duitsland de vestigingen van Bombardier in Görlitz, Bautzen en Henningsdorf worden geraakt. Op dit ogenblik hebben die drie filialen gezamenlijk nog 5.500 arbeidsplaatsen.

Het bedrijf Energy Transfer Partners (ETP) krijgt geen toestemming voor de aanleg van de North Dakota Access Pipeline. Dat heeft de Amerikaanse regering beslist. De pijpleiding moet olie over een afstand van bijna 2.000 kilometer transporteren van de Canadese grens naar Illinois. Het traject zou echter leiden door Standing Rock, een reservaat van de Sioux. De Indianen, onder leiding van opperhoofd Arvol Looking Horse, protesteerden echter tegen de aanleg en benadrukten dat de activiteiten waterbronnen zouden vervuilen, terwijl ook heilige begraafplaatsen zouden worden geraakt. Een federale rechter heeft beslist dat de aanvraag van Energy Transfer Partners in februari opnieuw kan worden bekeken.

De Amerikaanse verzekeraar Athene Holding heeft met zijn introductie op de New York Stock Exchange een bedrag van 1,1 miljard dollar opgehaald. Athene Holding werd zeven jaar geleden opgericht om activa op te kopen van verzekeraars die door de financiële crisis tot een sanering werden gedwongen. De verzekeraar is de tweede grootste Amerikaanse beursgang van het lopende jaar. De totale waarde van Athene Holding wordt geraamd op 8 miljard dollar. Volgens waarnemers kan de operatie de aankondiging zijn van een interessant nieuw beursjaar. De grootste introductie op de Amerikaanse beurs tot nu toe dit jaar staat op naam van ZTO Express, dat in oktober een bedrag van 1,4 miljard dollar ophaalde.

Holding CVC Capital Partners doet een overnamebod op de aluminiumgroep Aliplast (Corialis) uit Lokeren. Daarover is de holding met Advent International, hoofdaandeelhouder van Corialis, onderhandelingen gestart. Aliplast is één van de grootste producenten van aluminiumprofielen in Europa en heeft verkoopfilialen in twintig landen. De groep heeft productievestigingen in België, China, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Polen en Frankrijk. Het bedrijf heeft ruim tweeduizend medewerkers en realiseert een jaaromzet van 500 miljoen euro. Financiële details over het bod van CVC Capital Partners werden niet bekend gemaakt. Waarnemers hadden eerder echter al gewag gemaakt van een bedrag van 1 miljard euro.

Meer Nieuws

07:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.