09-12-16

Werkstress kan bij freelancer bijzonder hoog oplopen

Freelancers worden vaak met een zware werkstress geconfronteerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het betaalplatform Approve bij meer dan duizend freelancers. Vastgesteld werd dat 49 procent van de ondervraagde freelancers het voorbije jaar met werkstress te zijn geconfronteerd. Driekwart van de slachtoffers voerde daarbij aan dat de problemen te wijten waren aan de opdrachtgever. Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van laattijdige betalingen, onredelijke opdrachten en vragen om gratis te werken. Vooral jongere werknemers worden geregeld onder druk gezet gratis te werken. Bij de jonge freelancers die gewag maakt van werkstress verwijst 28 procent naar eisen van klanten om gratis werk te leveren.

“De flexibiliteit van de deeleconomie zet veel bedrijven aan om aan zelfstandige medewerkers onaanvaardbare eisen te stellen,” stippen de onderzoekers aan. Vastgesteld werd immers dat 70 procent van de ondervraagde freelancers de voorbije twaalf maanden minstens één keer gevraagd te zijn een gratis prestatie te leveren. Onderzoeksleider Charlotte Whelan waarschuwt echter dat zowel de freelancers als de bedrijven uiteindelijk verliezen zullen zijn indien de zelfstandige medewerkers onder druk worden gezet gratis werk te leveren. Niet alleen kan gratis werk volgens haar ethisch nooit aanvaard zal worden, maar dreigt de freelance-sector snel te doen uitsterven.

“Freelancers die niet betaald worden, zullen snel andere activiteiten zoeken,” merkt Charlotte Whelan op. “Daardoor zullen de bedrijven op de markt van de zelfstandige medewerkers, die voor de ondernemingen nochtans een belangrijke meerwaarde kunnen opleveren, uiteindelijk niemand meer kunnen vinden.” Ook Cary Cooper, professor organisatie-psychologie aan de University of Manchester, noemt gratis werk een ernstig probleem. Het lijkt volgens Cooper natuurlijk dat freelancers een relatie proberen uit te bouwen met potentiële klanten en gratis services dan ook verleidelijk kunnen zijn wanneer de klant met mogelijke opdrachten in de toekomst schermt. Meestal komt de freelancer volgens Cooper echter bedrogen uit.

“Sommige bedrijven, vooral in glamoureuze en competitieve industrieën, zijn mening dat ze al voldoende hebben betaald wanneer een jonge en onervaren freelancer hun naam aan zijn curriculum vitae heeft kunnen toevoegen,” benadrukt hij.

Lees Verder

16:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: freelancer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.