12-12-16

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij IranAir gaat tachtig passagiersvliegtuigen aankopen bij de Amerikaanse constructeur Boeing. Daarover hebben beide partijen een akkoord ondertekend. De aankoop is de grootste commerciële overeenkomst tussen beide landen sinds de Iraanse Revolutie op het einde van de jaren zeventig. In de overeenkomst is de levering van vijftig exemplaren van het model B737 en dertig toestellen van het type B777 voorzien. Het order, dat zou worden gespreid over een periode van tien jaar, heeft een waarde van ongeveer 16,6 miljard dollar. Volgens Farhad Paravesh, topman van de Iraanse luchtvaartmaatschappij, is de overeenkomst door de Amerikaanse autoriteiten goedgekeurd.

De Japanse investeerder Mitsui & Co koopt een belang van 20 procent in vier olievelden van het Brits-Nederlandse concern Shell in de Golf van Mexico. Dat heeft het Japanse bedrijf gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De velden zijn gelegen in de Mississippi Canyon, die zich ongeveer honderd kilometer ten zuidoosten van New Orleans bevindt. Ze bestrijken een oppervlakte van 93 vierkante kilometer en bevatten ongeveer 100 miljoen vaten olie, die op dit ogenblik een waarde van ongeveer 5,1 miljard dollar zouden vertegenwoordigen. Mitsui zegt te hopen de productie van de velden over drie jaar te kunnen opstarten. Mitsui nam eerder dit jaar ook al activa in West-Australië en Indonesië over.

Venezuela haalt het bankbiljet van 100 bolivar, de hoogste nominatie van zijn nationale munt, uit roulatie. Dat heeft Nicolas Maduro, president van Venezuela, bekend gemaakt. Het biljet is slechts enkele dollarcent waard en zal door munten worden vervangen. De Venezolaanse bevolking moet over twee weken al zijn biljetten van 100 bolivar bij de centrale bank van het land hebben omgewisseld. Die periode is volgens critici echter veel te kort. In november waren volgens de centrale bank meer dan zes miljard biljetten van 100 bolivar in omloop. Dat is bijna de helft van alle geldbiljetten en munten die in Venezuela circuleren. Er worden zes nieuwe bankbiljetten en drie nieuwe munten ingevoerd.

Ondernemer Huub Baren heeft zijn belang in het technologiebedrijf Connect opgevoerd tot ruim 78 procent. In juni van dit jaar had het bedrijf IPTE Factory Automation van Baren al de participatie van de Limburgse Reconversiemaatschappij in Connect overgenomen. Nu heeft Baren ook het investeringsfonds Quaroq van Matexi uitgekocht. De resterende 22 procent van de aandelen is vrij verhandelbaar op de beurs. Connect is een technologiebedrijf dat onder meer werkt voor grote concerns zoals Alstom en Atlas Copco. Connect werd de voorbije periode met een opeenstapeling van verliezen geconfronteerd. Tijdens de eerste helft van dit jaar kon echter een verbetering worden opgemerkt.

Het Antwerpse bedrijf Secutec heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de Amerikaanse autobouwer General Motors. Secutec kreeg daarbij de opdracht de online toegang van de honderdduizend werknemers van General Motors te beveiligen. De beveiliging heeft betrekking op de beveiliging van de online toegang in de woning en de mobiele apparaten van de werknemers. Secutec heeft een online platform waarop diverse antivirus-pakketten worden aangeboden. Werknemers kunnen het pakket bij hun werkgever voor de helft van de prijs aankopen. Bedrijven nemen de rest van de kosten op zich. Daardoor kunnen ze immers hun eigen netwerk beter beveiligen.

In plaats van een sluiting van de kerncentrale in Borssele door te duwen, moet de Nederlandse overheid integendeel nadenken over de bouw van een tweede nucleaire eenheid in de provincie Zeeland. Dat heeft Ad Louter, directeur van het bedrijf Urenco, tegen de krant Financieele Dagblad bekend gemaakt. Urenco is gespecialiseerd in de verrijking van uranium, dat als brandstof voor kerncentrales wordt gebruikt. Louter merkt op dat kernenergie nog altijd de meest goedkope en ecologische energiebron blijft. Wind en zon zijn immers slechts in lage concentraties beschikbaar, waardoor men volgens Louter veel ruimte nodig is. Ook verwacht hij een grotere vraag naar kernenergie door de uitfasering van fossiele brandstoffen

De Japanse elektronicafabrikant TDK Corporation wil de Amerikaanse chipproducent InvenSense overnemen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters bekend gemaakt. InvenSense levert onder meer bewegingssensoren aan Apple en Samsung. Opgemerkt wordt wel dat er nog geen akkoord is bereikt, al zouden de partijen hopen nog voor het einde van dit jaar een overeenkomst te kunnen vinden. De waarde van InvenSense wordt op dit ogenblik geraamd op ongeveer 1 miljard dollar. InvenSense is onder meer ontwikkelaar van gyroscopes, waarmee smartphones bewegingen kunnen berekenen. Die technologie is essentieel voor games zoals Pokemon Go.

Spotify neemt concurrent SoundCloud toch niet over. Spotify heeft zich na maanden uit de onderhandelingen teruggetrokken. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat Spotify zou vrezen dat de overname een negatieve invloed zou kunnen hebben op zijn verhoopte beursgang. Het bedrijf heeft nog niet officieel bevestigd naar een beursnotering te streven, maar volgens waarnemers zou worden gehoopt in de tweede helft van volgend jaar de geplande introductie te kunnen realiseren. Eind september was gemeld dat Spotify plannen had om SoundCloud over te nemen. Er werd toen gewag gemaakt van vergevorderde gesprekken. Voor SoundCloud zou 1 miljard dollar worden gevraagd.

Lydia Polgreen (41) is de nieuwe hoofdredactrice van de nieuwssite Huffington Post. Dat heeft de nieuwssite bekend gemaakt. Polgreen werkte vijftien jaar voor de Amerikaanse krant New York Times, waarvoor ze onder meer kantoorhoofd was in West-Afrika, Zuid-Azië en Johannesburg. Polgreen zegt de Huffington Post als een globaal en progressief nieuwsplatform te bekijken. De nieuwssite heeft volgens haar het potentieel en de mogelijkheid om echt tegemoet te komen aan de populistische opmars in de politiek en de maatschappij. Polgreen wordt bij de nieuwssite de opvolgster van Adriana Huffington, die de voorbije zomer had aangegeven haar functie te willen neerleggen.

De bedrijven Acer Starbreeze, Google, HTC Vive, Oculus Facebook, Samsung en Sony Interactive Entertainment hebben de Global Virtual Reality Association (GVRA) opgericht. De nieuwe sectororganisatie moet volgens de bedrijven het potentieel van virtuele realiteit maximaliseren. Opgemerkt wordt dat de organisatie een verantwoorde wereldwijde ontwikkeling van virtuele realiteit moet bevorderen. Er wordt onder meer gewag gemaakt van gemeenschappelijk onderzoek. Onder meer zou kunnen worden gestreefd naar de ontwikkeling van een gemeenschappelijke standaard, waardoor games niet op platformen van andere partijen kunnen worden gespeeld. Gameproducent Valve is echter geen lid van de organisatie.

Elektronicafabrikant HTC Corporation heeft het nieuwe dochterbedrijf Vive Studios opgericht. De nieuwe divisie zal games en applicaties van het eigen bedrijf en externe ontwikkelaars uitbrengen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Onafhankelijke ontwikkelaars kunnen zich tot Vive Studios wenden voor de financiering van hun projecten, zodat ze hun games kunnen bouwen. Ook wordt steun verleend op het gebied van marketing. In ruil ontvangt HTC Corporation een gedeelte van de opbrengsten die door de verkoop van de games worden gegenereerd. Vive Studios zal zich naar eigen zeggen ook op onder meer educatieve toepassingen richten. Arcade Saga is het eerste game dat door Vive Studios wordt uitgebracht.

Bij luchtvaartmaatschappij Kenya Airways heeft topman Mbuvi Ngunze zijn vertrek aangekondigd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Ngunze zou tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar de luchtvaartmaatschappij verlaten. Ngunze werd twee jaar geleden tot chief executive van Kenya Airways benoemd, maar werd de jongste tijd met zware kritiek geconfronteerd. Een lokale pilotenvakbond had zelfs het vertrek van Ngunze geëist, omdat de topman er niet in slaagde om de onderneming weer winstgevend te maken. Maar Ngunze behield het vertrouwen van de voorzitter van Kenya Airways, dat voor bijna 30 procent in handen is van de Keniaanse overheid. Het Nederlandse KLM heeft ruim 26 procent van de aandelen.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever heeft een bedrag van ongeveer 590 miljoen euro in bewaring moeten geven bij de Braziliaanse justitie. Dat heeft een Braziliaanse rechtbank recent beslist. Unilever werd er in Brazilië van beticht de fiscale wetgeving te hebben overtreden. In eerste instantie was het bedrijf vrijgesproken, maar uiteindelijk volgde toch een veroordeling. De uiteindelijke boete moet nog worden vastgelegd, maar Unilever werd nu verplicht al een bedrag in bewaring te geven. Het bedrijf heeft aangekondigd tegen de uitspraak beroep aan te tekenen bij het Braziliaanse hooggerechtshof. De operatie heeft volgens Unilever echter geen invloed op de resultaatrekening.

De overname van het weekblad Elsevier door New Skool Media is afgerond. Dat heeft de nieuwe eigenaar recent bekend gemaakt. Begin dit jaar had New Skool Media al aangekondigd Elsevier van Reed Business Information over te nemen. De uitgeefactiviteiten worden ondergebracht in de nieuwe divisie One Business, waarin New Skool Media een meerderheidsbelang heeft. Reed behoudt een minderheidsbelang in de nieuwe entiteit. Door de overname zal het weekblad zijn titel wel dienen te veranderen, want Reed zou de naam Elsevier willen reserveren voor wetenschappelijke uitgaven. Het weekblad mag nog gedurende maximaal acht jaar de naam Elsevier dragen. New Skool Media werd gestart met gewezen titels van Sanoma.

Het mijnbouwconcern Rio Tinto wil de winst door een verbeterde productiviteit de volgende vijf jaar met 5 miljard dollar opvoeren. Dat heeft Rio Tinto onlangs tijdens een investeerdersvergadering in Sydney gemeld. De operatie moet volgens het concern een superieur aandeelhoudersrendement opleveren. Daarnaast zullen ook de kapitaalinvesteringen worden afgeslankt. Opgemerkt wordt dat dit jaar voor nog 3,5 miljard dollar investeringen worden gepland. Eerder was nog gewag gemaakt van 4 miljard dollar. Voor volgend jaar is een investeringsbudget van 5 miljard dollar gepland. Het daaropvolgende jaar zou dat bedrag verder tot 5,5 miljard dollar worden opgedreven.

Meer Nieuws

09:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.