12-12-16

Gebrek aan slaap heeft negatieve impact op economie

Slaapgebrek heeft een grote economische kost. Dat blijkt uit een onderzoek van de onderzoeksinstelling Rand Europe in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Duitsland en Japan. Opgemerkt wordt dat slaapgebrek leidt tot lagere productiviteitsniveaus en een hoger risico op vroegtijdige overlijdens waardoor ook de economie van het land wordt getroffen. Opgemerkt wordt dat het probleem een negatieve impact heeft op het bruto binnenlands product van het land. In Japan zou slaapgebrek 2,92 procent van het bruto binnenlandse product kosten, gevolgd door de Verenigde Staten (2,28 procent), Groot-Brittannië (1,86 procent), Duitsland (1,56 procent) en Canada (1,35 procent).

Een persoon die gemiddeld minder dan zes uur per nacht kan slapen, heeft 13 procent meer kans op een vroegtijdig overlijden dan collega's die een nachtrust tussen zeven en negen uur kunnen genieten. Een nachtrust tussen zeven en negen uur wordt als het ideale slaapregime bestempeld. In Groot-Brittannië zouden door slaapgebrek meer dan tweehonderdduizend werkdagen per jaar verloren gaan. Dat productiviteitsverlies kan zich volgens de onderzoekers onder meer zowel in absenteïsme als presenteïsme vertalen. Er wordt aan toegevoegd dat een verbetering van de slaapkwaliteit alleen al in Groot-Brittannië de economie een winst van 24 miljard pond per jaar zou kunnen opleveren.

“De studie toont aan dat slaapgebrek zware economische verliezen veroorzaakt,” benadrukt onderzoeksleider Marco Hafner. “Slaaptekort heeft niet alleen een negatieve invloed op de gezondheid en het welzijn van de individu, maar betekent ook een belangrijke kost voor de maatschappij. Een verbetering van de slaapkwaliteit kan dan ook belangrijke implicaties hebben, waarbij eenvoudige aanpassingen vaak een groot verschil kunnen maken.”

De Verenigde Staten zouden volgens Rand door slaaptekort 411 miljard dollar per jaar verliezen, waarbij 1,2 miljoen werkdagen verloren zouden gaan. In Japan is er sprake van een verlies van 138 miljard dollar en 600.000 werkdagen, terwijl in Duitsland gewag gemaakt wordt van 60 miljard dollar en 200.000 werkdagen. In Groot-Brittannië leidt slaapgebrek tot een verlies van 50 miljard dollar en 200.000 werkdagen. In Canada tenslotte zou er sprake zijn van een verlies van 21,4 miljard dollar en 80.000 werkdagen.

Lees Verder

09:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slaap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.