13-12-16

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft een partnership gesloten met het Chinese bedrijf Goldwind, de grootste producent van windturbines ter wereld. Dat heeft Apple bekend gemaakt. Het Amerikaanse bedrijf heeft een belang van 30 procent in dochterfilialen van Goldwind genomen voor de realisatie van vier energie-projecten met een capaciteit van 285 megawatt. De projecten zijn gesitueerd in de Chinese provincies Henan, Shandong, Shanxi en Yunnan. De operatie kadert in het streven van Apple om de ecologische voetafdruk van zijn voorraadketen verder te verkleinen. De voorraadketen is verantwoordelijk voor 70 procent van de totale uitstoot die Apple laat registreren.

De volledige sanering van de kerncentrale van Fukushima zal uiteindelijk 21,5 biljoen yen of 188 miljard dollar kosten. Dat blijkt uit een nieuwe raming die door de Japanse regering is bekend gemaakt. Dat nieuwe bedrag betekent bijna het dubbele van de originele vooruitzichten en verhoogt volgens waarnemers de druk op Tokyo Electric Power (Tepco), uitbater van de kerncentrale. Op langere termijn dreigt echter ook de elektriciteitsfactuur van de Japanse consument te zullen worden verhoogd. Hiroshige Seko, Japans minister van economie, stelde voorlopig niet meer met verdere verhogingen rekening te houden, tenzij nog een aantal onvoorziene factoren aan de oppervlakte komen.

De Ardense salami zal worden beschermd als een geografische aanduiding. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Dat heeft René Collin, Waals minister van landbouw, gemeld. Producten die als Saucisson d’Ardenne op de markt worden gebracht, zullen door die beslissing in de toekomst ook fysiek in de Ardennen moeten worden geproduceerd. Ook een aantal Vlaamse vleesproducenten verkopen Ardense salami. Zij zullen zich echter aan de nieuwe Europese regeling moeten aanpassen. De bescherming is volgens minister Collin het resultaat van een jarenlange strijd van Ardeense producenten en slagers. De grootste producent van Saucisson d’Ardenne is het bedrijf Marcassou uit Champion.

Electrabel moet de volgende twee jaar meer dan 1,6 miljard euro extra reserveren voor het nucleair passief van de kerncentrales. Dat blijkt uit een rapport van de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen. Het gaat om het bedrag dat Electrabel moet reserveren voor de ontmanteling van de kerncentrales en de langdurige opslag van het radioactief afval. Eind vorig jaar bedroegen die reserves 8 miljard euro. Om de drie jaar wordt een nieuwe berekening van de factuur gemaakt. Deze keer zou bij de berekening zijn uitgegaan van een veel lagere rentestand, waardoor de uitbater van de kerncentrales voor de volgende jaren een bijkomend bedrag zou moeten voorzien.

Het bedrijf NTP Europe uit Fleurus, gespecialiseerd in de vervaardiging van radioactieve industriële bronnen, moet alle productieprocessen stopzetten. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) beslist. Er werd volgens de nucleaire autoriteit vastgesteld dat het bedrijf, een dochteronderneming van de groep NTP Radioisotopes uit Zuid-Afrika, verscheidene veiligheidsvoorschriften heeft overtreden, waardoor de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming niet langer zouden kunnen worden gegarandeerd. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf de voorbije jaren al herhaaldelijke waarschuwingen heeft gekregen om zich in regel te stellen, maar geen efficiënte maatregelen heeft genomen.

Een consortium rond de Brits-Nederlandse energiegroep Shell gaat in de Noordzee het windmolenpark Borssele, dat een honderdtal turbines zal omvatten, bouwen. Dat heeft Henk Kamp, Nederlands minister van economie, aangekondigd. Andere partners van het project zijn het energieconcern Enec, het offshore-bedrijf Van Oord en een divisie van de Japanse groep Mitsubishi. Het totale park bestaat uit vier kavels, waarvan de eerste twee al zijn toegewezen aan het Deense energiebedrijf Dong. Het consortium rond Shell zal de twee resterende kavels realiseren. Het park krijgt een totale capaciteit van 700 megawatt, waarmee één miljoen huishoudens van elektriciteit zouden kunnen worden voorzien.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena probeert alsnog een kapitaal van 5 miljard euro te verzamelen. Indien die pogingen geen resultaat opleveren, moet echter de Italiaanse staat tussenkomen. De bank moet de herkapitalisatie voor eind dit jaar doorvoeren om te kunnen overleven. De bank had eerder tevergeefs bij de Europese Centrale Bank uitstel gevraagd tot de derde week van januari. Wanneer de Italiaanse regering dient in te grijpen, moeten ook de aandeelhouders meebetalen. Daardoor zouden echter 20.000 spaarders worden getroffen. Gevreesd wordt dat een dergelijke operatie dan ook bij de volgende Italiaanse parlementsverkiezingen ten goede zou kunnen komen aan populistische partijen.

Het Belgische postbedrijf Bpost neemt alle aandelen van de Nederlandse onderneming DynaGroup, gespecialiseerd in logistieke diensten, over. Dat heeft Bpost bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De overname laat Bpost naar eigen zeggen toe zijn pakketdivisie verder te versterken met nieuwe en complementaire knowhow. DynaGroup heeft ongeveer duizend klanten, waaronder telecomoperatoren en winkelketens, in de Benelux. Door de samenwerking met Bpost kan DynaGroup zijn diensten ook buiten de Benelux aanbieden. DynaGroup realiseerde vorig jaar een omzet van 88,5 miljoen euro en boekte een winst van 6,8 miljoen euro.

De Turkse economie heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een inkrimping met 1,8 procent gekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee moet Turkije voor de eerste keer in zeven jaar een economische inkrimping melden. De resultaten zijn niet onverwacht, maar blijken wel sterker dan was ingecalculeerd. Opgemerkt wordt dat vooral het toerisme werd getroffen door de verijdelde staatsgreep van midden juli. Die impact zorgde ervoor dat de dienstensector een daling met meer dan 8 procent diende te melden. Ook de uitvoer kende een terugval met 7 procent. Een gedeelte van de verliezen kon wel worden opgevangen door een toename van de overheidsbestedingen.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips verkoopt een belang van 80 procent in zijn lichtdivisie Lumileds aan de Amerikaanse investeerder Apollo. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,5 miljard dollar. Vorig jaar had een consortium rond een aantal Chinese bedrijven nog een bod van 2,9 miljard dollar gedaan op Lumileds. Die Chinese interesse stuitte echter op verzet bij het Committee on Foreign Investment in the United States, die gewag maakte van mogelijke veiligheidsproblemen. Lumileds, dat zijn hoofdkwartier in de Verenigde Staten heeft en een belangrijk leverancier is van de Amerikaanse overheid, werd in de Verenigde Staten immers als een strategisch bedrijf bestempeld.

In Cuba krijgt de bevolking toegang tot de diensten van Google Global Cache. Daarover heeft Google een overeenkomst gesloten met het Cubaanse staatsbedrijf Etesca. Door het akkoord kan Google in Cuba zelf servers installeren, waardoor een aantal diensten van het bedrijf op hogere online snelheden kunnen rekenen. Tot nu toe dienden de trafieken vanuit Cuba naar servers van het bedrijf in Venezuela te worden omgeleid. De meeste inwoners van Cuba hebben geen vergunning voor een vaste online verbinding en moeten beroep doen op wifi-spots, die vaak bijzonder veel geld kosten en ook nog te traag werken om onder meer een bioscoopfilm te kunnen bekijken.

Het Duitse bedrijf Postcon, dochter van de Nederlandse postgroep PostNL, wordt volledig eigenaar van postbezorger Pin Mail uit Berlijn. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Postcon bezat al de helft van de aandelen van de joint-venture Pin Mail, maar verwerft nu ook de participatie van partner Holtzbrinck Publishing Group, die zich meer op zijn uitgeverij-activiteiten wil toespitsen. Pin Mail verdeelt elk jaar 115 miljoen brieven in Duitsland. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 60 miljoen euro en heeft 1.250 werknemers. PostNL koopt ook de aandelen van Holtzbrinck in de Mail Alliance, een netwerk van 140 private postbedrijven die elkaars post in heel Duitsland verdelen.

De Zwitserse farmagroep Lonza voert gesprekken over de overname van Capsugel, de grootste producent van capsules voor geneesmiddelen ter wereld. Dat heeft het Zwitserse bedrijf bevestigd. Met een eventuele overname zou een bedrag van meer dan 5 miljard dollar zijn gemoeid. Capsugel produceert jaarlijks ongeveer 200 miljard capsules. Daarmee heeft het bedrijf, dat zijn juridische zetel en Europees hoofdkantoor heeft in Bornem, een aandeel van meer dan 50 procent op de wereldwijde markt. Capsugel is een voormalige divisie van het Amerikaanse farmaconcern Pfizer, dat de activiteiten vijf jaar geleden voor een bedrag van 2,4 miljard dollar aan investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) verkocht.

De kosten voor de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (F-35) van het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin zijn veel te hoog opgelopen. Dat heeft toekomstig Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Op militaire aankopen zullen volgens hem miljarden dollar worden bespaard. Lockheed Martin startte in de jaren negentig de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig. Inmiddels is de kostprijs van het project opgelopen tot bijna 400 miljard dollar. Er zijn in totaal 2.500 exemplaren voorzien. Daarmee is de Joint Strike Fighter het duurste bewapeningsprogramma uit de Amerikaanse geschiedenis. Lockheed Martin zegt echter dat de vliegtuigen met hoogwaardige technologieën zijn uitgerust.

De Europese Commissie (EC) heeft wegens prijsafspraken in totaal 166 miljoen euro boete uitgedeeld aan de bedrijven Sony, Panasonic, Sanyo en Samsung. Opgemerkt wordt dat de betrokken ondernemingen het voorbije decennium zich schuldig hebben gemaakt aan ongeoorloofde prijsafspraken over lithium-ion-batterijen. Alle bedrijven hebben hun betrokkenheid toegegeven en met de schikking ingestemd. Samsung ontloopt echter een boete omdat het bedrijf het kartel aan het licht heeft gebracht. Sanyo, dat zeven jaar geleden door Panasonic werd overgenomen, moet een boete van 97 miljoen euro betalen. Panasonic zelf heeft een sanctie van 39 miljoen euro opgelopen. Sony moet 30 miljoen euro betalen.

Meer Nieuws

12:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.