14-12-16

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet heeft beslist om zijn divisie Google Cars te verhuizen naar het zelfstandige bedrijf Waymo, dat speciaal voor die activiteiten werd opgericht. De activiteiten worden door die beslissing bij het onderzoekslaboratorium Google X weggehaald. De operatie wordt gezien als een volgend stap naar de commercialisering van de zelfrijdende auto, waarmee Google al zeven jaar tests uitvoert. Waymo zal worden geleid door chief executive Jon Krafcik, die tot enkele jaren geleden verantwoordelijk was voor de Noord-Amerikaanse divisie van autobouwer Hyundai. Krafcik merkt op dat met de Google Cars al meer dan drie miljoen mijl testritten zijn georganiseerd.

Luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines (SAS) schrapt duizend administratieve banen. De ingreep moet helpen de eerder aangekondigde kostenbesparingen bijna te verdubbelen. Dat heeft het luchtvaartbedrijf bekend gemaakt. De operatie moet de maatschappij naar eigen zeggen toelaten de toenemende concurrentie het hoofd te blijven bieden. Daarbij wordt gewag gemaakt van rivalen die dankzij de inzet van goedkoop buitenlands personeel goedkopere tickets kunnen aanbieden. Scandinavian Airlines denkt er ook aan in andere landen uitvalsbasissen op te zetten. In de eigen regio ligt de kostprijs van het personeel immers 72 procent hoger dan het gemiddelde van de Europese Unie.

Ruimtevaartmaatschappij Spacex zal de eerste bemande missie met het ruimteschip Crew Dragon later uitvoeren dan oorspronkelijk was voorzien. Het was de bedoeling dat de eerste bemande testvlucht al eind volgend jaar zou plaatsvinden, maar die operatie wordt pas uiteindelijk het jaar daarop in de maand mei gepland. De missie is mogelijk vertraagd omdat in september een raket van Spacex voor de lancering ontplofte. De eerste onbemande demonstratie met de Crew Dragon is gepland voor begin november volgend jaar. Begin september kwam een Falcon-raket van Spacex op het lanceerplatform op Cape Canaveral tot ontploffing. SpaceX doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

De Duitse gamestudio Crytek heeft zijn personeel al een half jaar niet uitbetaald. Vermoedelijk is er sprake van financiële problemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Vermoed wordt dat de studio geen financiële reserves meer heeft, waardoor er geen salaris aan personeel betaald kan worden. De directie zou weliswaar op zoek zijn naar een oplossing om het geldgebrek weg te werken, maar dat zou nog geen resultaten hebben opgeleverd. Er wordt echter ook gezegd dat het personeel door de bedrijfsleiding over de situatie in het ongewisse wordt gelaten. Crytek werd twee jaar geleden al met gelijkaardige problemen geconfronteerd. Toen werd beloofd dat er geen belatingsachterstanden meer zouden volgen.

De Franse mediagroep Vivendi heeft voor een bedrag van 100 miljoen euro een bijkomend belang van 3 procent in zijn Italiaanse sectorgenoot Mediaset, die wordt gecontroleerd door de holding Fininvest van de Italiaanse zakenman Silvio Berlusconi, verworven. Daardoor is het belang van Vivendi in Mediaset tot 12,3 procent gestegen. De Franse groep heeft ook bekend gemaakt uiteindelijk een belang van 20 procent in Mediaset te willen nemen. Fininvest probeert zich tegen de toenemende Franse inmenging te weren. De Italiaanse holding had een belang van 35 procent in Mediaset, maar heeft nu aangekondigd die participatie nog met 5 procent op te voeren. Fininvest wil ook juridische stappen tegen Vivendi.

In Groot-Brittannië hebben de treinbestuurders van het spoorbedrijf Southern Rail het werk neergelegd. Daarmee willen de machinisten de druk op de maatschappij opvoeren. Het personeel gaat er niet mee akkoord dat Southern Rail de functie van treinbegeleiders wil afschaffen, waardoor de machinisten de deuren van de treinen zouden moeten bedienen. Het wegvallen van de conducteur betekent volgens de vakbonden echter een aanslag op de veiligheid van de passagiers. Door de invoering van toegangspoorten op de stations is de ticketcontrole volgens Southern Rail echter grotendeels overbodig geworden. Door de staking worden ongeveer 620.000 reizigers per dag getroffen.

De Braziliaanse senaat heeft een amendement op de grondwet goedgekeurd waardoor de openbare uitgaven gedurende twintig jaar worden bevroren. Met die maatregel hoopt president Michel Terner de economie van het land opnieuw te lanceren. Door de goedkeuring van het amendement worden de publieke uitgaven van de Braziliaanse federale staat twintig jaar lang geplafonneerd. De bestedingen mogen daardoor niet sneller groeien dan de jaarlijkse inflatie. Daarin zijn ook de uitgaven voor gezondheid en onderwijs begrepen. De hervorming is volgens Terner cruciaal om het faillissement van de Braziliaanse staat te vermijden. Volgens een peiling zou 60 procent van de Braziliaanse bevolking het amendement verwerpen.

Drie wetenschappers van Bayer CropScience in Gent zijn er na veertien jaar onderzoek in geslaagd een nieuwe variëteit koolzaad te ontwikkelen. De nieuwe variëteit zou sterkere peulen garanderen. In Canada en Noord-Amerika zou de nieuwe variëteit de opbrengsten met een kwart verhogen. Tegen het einde van dit decennium zou ook een Europese variëteit worden verwacht. Koolzaad is na soya het belangrijkste oliehoudende gewas ter wereld. Koolzaadolie heeft een neutrale smaak en omvat lage concentraties verzadigde vetten en is dan ook bijzonder populair in de voedingsindustrie. Bij de productie ging tot nu toe echter tussen 10 procent en 15 procent van de opbrengst verloren.

Rex Tillerson, chief executive van het olieconcern ExxonMobil, is door Donald Trump voorgedragen als toekomstig Amerikaans minister van buitenlandse zaken. Tillerson (64) is afkomstig uit Texas en heeft weliswaar geen politieke ervaring, maar heeft wel contacten met internationale machthebbers uitgebouwd. Onder meer zou hij door de activiteiten van ExxonMobil in Rusland goede relaties, onder meer met president Vladimir Poetin, onderhouden. Tillerson kwam in het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw als jong ingenieur in dienst van Exxon. Tien jaar geleden werd hij voorzitter en chief executive van het bedrijf. Tillerson ontving vorig jaar een salaris van 27 miljoen dollar.

De Verenigde Staten hebben een wapenlevering aan Saoedi-Arabië geannuleerd wegens het hoge aantal burgerslachtoffers bij de burgeroorlog in Jemen. Dat heeft een Amerikaanse functionaris gemeld. In Jemen voeren Houthi-rebellen strijd tegen aanhangers van president Abd Rabbu Mansour Hadi, die door de Saudische coalitie wordt gesteund. Volgens de Verenigde Naties zijn al zeker 6.500 Jemenieten om het leven gekomen door het geweld. Volgens een aantal bronnen zou onder meer de verkoop van geleidingssystemen van het Amerikaanse concern Raytheon, waardoor bommen doelgerichter zouden kunnen worden ingezet, zijn geblokkeerd. Het order zou een waarde van honderden miljoen dollar hebben gehad.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal volledig opgaan in zijn Duitse moederbedrijf Lufthansa. Dat heeft Etienne Davignon, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines, bevestigd. Lufthansa, dat zeven jaar geleden al een belang van 45 procent in Brussels Airlines had opgebouwd, had in september aangekondigd de Belgische maatschappij volledig te willen overnemen. Sindsdien werd met de andere aandeelhouders van Brussels Airlines over de modaliteiten van de overname onderhandeld. Uiteindelijk blijft de overnameprijs behouden op 2,6 miljoen euro. De andere aandeelhouders hadden gehoopt een hogere vergoeding te kunnen bedingen, maar Lufthansa bleek niet tot toegevingen bereid.

In geen enkele andere Europese stad wordt zoveel cocaïne gebruikt dan in Antwerpen. Dat blijkt uit een studie van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in meer dan vijftig steden uit achttien Europese landen. Vooral in het centrum van de Vlaamse havenstad - waar een grotere concentratie discotheken en andere uitgaansgelegenheden worden aangetroffen - kan uit analyses van het afvalwater een bijzonder grote concentratie cocaïne worden teruggevonden. Antwerpen wordt in de rangschikking gevolgd door Londen, Barcelona, Zürich en Brussel. Het is de eerste keer in vier jaar dat Antwerpen de ranglijst aanvoert. De jaren voordien stond Londen onafgebroken op de eerste plaats.

Het Sheraton Hotel aan het Rogierplein in Brussel is door de rechtbank van koophandel failliet verklaard. Dat heeft Starwood Hotels, de eigenaar van het merk Sheraton, bevestigd. Het hotel werd onmiddellijk gesloten. De klanten werden overgeheveld naar de andere Brusselse hotels van Marriott International, de hotelketen die Starwood Hotels dit jaar overnam. Het bedrijf zegt dat het hotel in zware financiële problemen was gekomen door de gevolgen van de terroristische aanslagen in Brussel en de langdurige werkzaamheden aan het Rogierplein. Rolf Nordström, eigenaar van het gebouw, had in september al bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Door het faillissement gaan tweehonderd banen verloren.

Bij het materialenbedrijf Nyrstar heeft chief executive zijn functie als chief executive met onmiddellijke ingang neergelegd. Hij wordt vervangen door Hilmar Rode. Dat heeft Nyrstar bekend gemaakt. Bill Scotting nam anderhalf jaar geleden de leiding van het bedrijf over. Hij moest Nyrstar door een moeilijke periode leiden, waarbij hij extra kapitaal ophaalde, kostenbesparingen doorvoerde en diverse activiteiten verkocht. Hilmar Rode heeft twintig jaar ervaring in de metaalsector en werkte onder meer voor BHP Billiton, Glencore en Anglo American. Hij moet bij Nyrstar onder meer de herontwikkeling van Port Pirie - een oude Australische loodsmelterij die wordt omgebouwd voor metaalrecyclage - doorvoeren.

Brouwer AB InBev verkoopt de Oost-Europese merken van het overgenomen SABMiller aan de Japanse drankengroep Asahi. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7,3 miljard euro. Dat heeft AB InBev bekend gemaakt. De verkochte portefeuille omvat onder meer de merken Pilsner Urquell uit Tsjechië, Tyskie uit Polen en Dreher uit Hongarije. De verkoop kadert in de voorwaarden die de verschillende concurrentie-autoriteiten aan AB InBev hebben opgelegd om de overname van SABMiller - waardoor immers de twee grootste bierproducenten van de wereld werden samengevoegd - goed te keuren. Inmiddels heeft AB InBev sinds de overname van SABMiller al voor 27 miljard euro activa verkocht.

Meer Nieuws

15:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.