15-12-16

Nieuwsoverzicht

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wil in de toekomst treinen zonder controleurs kunnen inzetten. Dat blijkt uit een studie die het spoorbedrijf heeft gemaakt. Door de ingreep zouden volgens de berekeningen van de spoorwegmaatschappij 469 treinbegeleiders kunnen worden vervangen. De vakbonden verzetten zich echter tegen de plannen en waarschuwen dat de afschaffing van de treinbegeleiders de veiligheid van de reizigers in het gedrang zou brengen. Volgens het bedrijf zouden echter geen gedwongen ontslagen moeten worden doorgevoerd en zou de operatie met natuurlijk verloop kunnen worden opgevangen. Wel zouden voor 40 miljoen euro aanpassingen aan de infrastructuur nodig zijn.

Het Amerikaanse technologieconcern Google heeft de startup Chronologics, producent van smartwatches, overgenomen. Dat heeft Chronologics bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Chronologics introduceerde eerder dit jaar de CoWatch, een intelligent horloge dat gebruik maakt van Alexa, de spraaktchnologie van Amazon, om commando’s uit te voeren. Eerder creëerde het bedrijf een software-platform dat door elke fabrikant van smartwatches kon worden gebruikt. Google zou het team van Chronologics willen inzetten om de ontwikkeling van Android Wear te ondersteunen. Chronologics werd opgericht door een aantal voormalige medewerkers van Google.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Scanadu moet de ondersteuning van zijn thermometer Scout stopzetten. Dat heeft de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) beslist. Scout diende de gebruiker informatie te geven over lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag. Scanadu werd opgericht door de Belg Walter de Brouwer, die de leiding over het bedrijf echter vorig jaar doorgaf aan operationeel directeur Jaime Tenedorio. De Amerikaanse autoriteiten zouden echter problemen hebben met de bescherming van de hooggevoelige persoonlijke data die door het apparaat worden verzameld. Scanadu heeft bekend gemaakt tegen midden mei volgend jaar de ondersteuning van Scout stop te zetten.

Het Antwerpse filmhuis Corsan, dat ruim 200 miljoen euro ophaalde bij investeerders, zet de activiteiten stop. Dat heeft Paul Breuls, topman van Corsan, gemeld. Breuls gaf daarbij aan niet langer te zullen produceren om Corsan tegen zijn schuldeisers te beschermen. Hij voegde er aan dat het bedrijf de boeken snel zou neerleggen. Corsan verkeerde al langere tijd in financiële moeilijkheden. Een reorganisatieplan om een doorstart te kunnen maken, werd afgewezen. Breuls zegt te zullen proberen om de rechten op lopende filmprojecten van Corsan over te nemen. Indien die operatie zou lukken, zou hij naar eigen zeggen de rechten op de exploitatie van de betrokken films aan de investeerders in Corsan willen geven.

De bouw van het offshore windproject Norther kan van start gaan. De financiering van het project, dat bijna 1,2 miljard euro kost, is immers rond. De middelen worden aangebracht door een reeks publieke en private investeerders, de Europese Investeringsbank (EIB) en de aandeelhouders van Norther, dat in handen is van het Nederlandse energiebedrijf Eneco, de Waalse intercommunale groep Nethys en het Japanse concern Mitsubishi. Norther omvat vierenveertig windturbines, die geleverd worden door producent HMI Vestas. Norther situeert zich 23 kilometer voor de kust. Geen enkel ander Belgisch offshore windpark bevindt zich dichter bij het vasteland. Norther moet over tweeënhalf jaar operationeel zijn.

Zinkspecialist Nyrstar heeft zijn mijn Contonga in Peru aan een filiaal van het grondstoffenbedrijf Glencore. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 20 miljoen euro. Daarnaast werden nog een aantal andere activa in Quebec aan Glencore verkocht voor een bedrag van 5 miljoen dollar. In de boekhouding van Nyrstar had Contonga nog een waarde van 39 miljoen euro. Nyrstar zette begin dit jaar zijn mijnactiviteiten in de etalage. Dat gebeurde onder impuls van chief executive Bill Scotting, die het bedrijf recent heeft verlaten. Nyrstar verkocht eerder al de mijnen El Toqui in Chili en El Mochito in Honduras. Aangekondigd wordt dat de verkoop van de mijnactiviteiten verder wordt gezet.

De Vlaamse uitgever Mediahuis wil, samen met de investeringsmaatschappij VP Exploitatie, een overnamebod uitbrengen op de Nederlandse Telegraaf Media Groep. Dat heeft Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en Het Belang van Limburg, bevestigd. De operatie moet de Vlaamse uitgever toelaten zijn positie op de Nederlandse mediamarkt verder te versterken. Mediahuis is in Nederland al eigenaar van NRC Media en De Limburger. Er wordt gewag gemaakt van een overnamesom van ongeveer 250 miljoen euro. VP Exploitatie, de holding van de familie Van Puijenbroek, heeft al een belang van 50 procent in de Telegraaf Media Groep en zou het Vlaamse bod steunen.

Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) wil de volgende vier jaar in de Verenigde Staten zeker 25.000 nieuwe medewerkers aantrekken. Bovendien wil het bedrijf een bedrag van minstens 1 miljard dollar investeren in de opleiding van Amerikaans personeel. Dat heeft Ginni Rometty, topvrouw van het concern, in een opiniestuk in de krant USA Today, gemeld. Het bedrijf had eerder nog veel kritiek gekregen wegens mogelijke plannen om een groot aantal Amerikaanse banen te verplaatsen naar lageloonlanden zoals India. Toekomstig Amerikaans president Donald Trump heeft gezegd meer werkgelegenheid in de Verenigde Staten te willen creëren.

De Nederlandse brouwer Heineken wil de Britse groep Punch Taverns, uitbater van ruim 3.300 Britse pubs, overnemen. Dat heeft Punch Taverns bekend gemaakt. Heineken zou een bedrag van 386 miljoen pond willen betalen voor het Britse bedrijf. De onderhandelingen zouden in vergevorderd stadium zijn. Heineken is echter niet de enige kandidaat om Punch Taverns over te nemen. Ook investeringsmaatschappij Emerald Investment Partners zou immers interesse hebben getoond. Heineken heeft in Groot-Brittannië al 1.100 pubs in portefeuille en zou dan ook met de overname van Punch Taverns zijn aanwezigheid op de Britse markt gevoelig verder kunnen versterken.

De streamingdienst Amazon Video is voortaan in tweehonderd landen beschikbaar. Dat heeft het ecommerce-concern Amazon bekend gemaakt. Amazon Video wordt daarmee een concurrent voor Netflix. Tot nu toe was Amazon Video - dat vooral bekend is van het programma The Grand Tour - enkel beschikbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk en Japan. Voortaan kan de streamingdienst ook in België worden bekeken. Netflix is op dit ogenblik beschikbaar in honderdnegentig landen. Net zoals Netflix is ook Amazon Video beschikbaar voor smartphones en tablets. Ook intelligente televisie-apparaten kunnen de programma’s van Amazon Video streamen.

Bank Belfius, op dit ogenblik eigendom van de Belgische staat, wil met de overheid praten over een mogelijke beursgang. Dat heeft Marc Raisière, topman van Belfius, gezegd. Hij zou de gesprekken in de loop van de volgende vierentwintig maanden willen starten. Raisière toonde zich in het verleden geen onverdeeld voorstander van een beursgang. Volgens hem kon Belfius immers perfect op eigen kracht verder groeien. Raisière stelt die visie nu echter gedeeltelijk bij en geeft toe dat het stilaan tijd wordt om aan een verkoop te denken. Een beursgang wordt daarbij niet uitgesloten. De Belgische overheid heeft vorig jaar al een studie laten maken over de strategische opties voor Belfius.

In Geel is een eerste Belgische filiaal van de winkelformule Lidl of the Future (Lof) gestart. Met het nieuwe concept wil supermarktketen Lidl naar eigen de winkelervaring van de klant verbeteren. Onder meer werden tussen de rekken bredere gangen voorzien, terwijl ook een grotere nadruk wordt gelegd op lokale producten. Daarnaast wordt volgens Lidl ook gedacht aan de ecologische voetafdruk, waarbij onder meer het energieverbruik van de winkel wordt beperkt, maar waarbij ook andere duurzame maatregelen worden geïmplementeerd. Binnenkort wordt de formule ook geïntroduceerd in Eupen, Machelen en Sterrenbeek. Tegen het einde van dit decennium moet de formule in België een vijftigtal winkels hebben geopend.

Het ecommerce-bedrijf Amazon heeft in Groot-Brittannië het project Prime Air, een praktijkproef met drones, afgerond. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Prime Air moest onderzoeken of drones voldoende veilig waren om pakketten bij klanten af te leveren. Gewerkt werd met pakketten tot 2,2 kilogram, die binnen een half uur tot een afstand van 24 kilometer konden worden besteld. De eerste tests met Prime Air zijn volgens Jeff Bezos, topman van Amazon, een succes gebleken. Prime Air werkte tot nu toe met twee klanten in Cambridge, maar het bedrijf zegt de service de volgende maanden te willen uitbreiden met extra klanten, die echter wel over een grote tuin moeten beschikken om de drones te kunnen laten landen.

Het Russische bedrijf Gazprom krijgt geen toelating om een site in de haven van het Zweedse eiland Gotland in gebruik te nemen. Dat heeft de Zweedse regering beslist. Gazprom had Gotland, een eiland in de Baltische Zee, gevraagd gebruik te mogen maken van zijn haveninfrastructuur om de aanleg van de gaspijpleiding NordStream te begeleiden. Gotland was geneigd het voorstel van Gazprom, dat belangrijke inkomsten beloofde, te aanvaarden, maar botste op een veto van de Zweedse regering. Daarbij werd opgemerkt dat Gotland van strategisch belang is voor de veiligheid van Zweden en een Russische aanwezigheid op een dergelijke locatie niet is gewenst.

Het bedrijf Pono, opgericht door muzikant Neil Young, lanceert een nieuwe dienst voor muziekstreams. Dat heeft Neil Young tegenover het magazine Rolling Stone bevestigd. Eerder bracht Pono ook al een audiospeler op de markt. Net als de Pono Player zal de streamingdienst van Young zich richten op muziek in cd-kwaliteit, in tegenstelling tot de gecomprimeerde audiobestanden die onder meer door Spotify wordt aangeboden. Neil Young benadrukte dat de nieuwe dienst zijn geluidskwaliteit automatisch zal aanpassen aan de kwaliteit van de internet-verbinding. Hogere snelheden zouden ook een sterkere kwaliteit aanbieden, terwijl bij trage verbindingen ook de kwaliteit wordt verlaagd.

Meer Nieuws

10:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.