17-12-16

Nieuwsoverzicht

Het Britse mediabedrijf Sky heeft een overnamevoorstel van zijn Amerikaanse sectorgenoot 21st Century Fox aanvaard. Met de transactie is een bedrag van 11,7 miljard pond gemoeid. Dat hebben de twee ondernemingen bekend gemaakt. Sky was al voor 39 procent eigendom van 21st Century Fox, dat nu echter alle aandelen van het Britse bedrijf verwerft. De overname moet voor eind volgend jaar worden afgerond. Sky biedt betaaltelevisie aan in vijf Europese landen. In Groot-Brittannië hebben echter verschillende partijen bedenkingen bij de samensmelting. Investeerders Standard Life, Jupiter en Royal London, aandeelhouders van Sky, hebben zich eveneens kritisch uitgelaten over de plannen.

De Nederlandse brouwer Heineken neemt, samen met investeerder Patron Capital, de Britse pubuitbater Punch Taverns over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 305 miljoen pond. Dat heeft Heineken bekend gemaakt. Ook Emerald Investment, een investeringsmaatschappij van één van de oprichters van Punch Taverns, had interesse getoond in de Britse groep. Heineken is met het bedrijf Star Pubs & Bars, dat een netwerk van 1.049 pubs omvat, al op de Britse horeca-markt aanwezig. Punch Taverns heeft ongeveer 3.000 pubs in portefeuille. Heineken neemt 1.900 locaties over. De andere uitbatingen gaan naar Patron Capital. Door de overname wordt Heineken de derde grootste pubuitbater op de Britse markt.

De Amerikaanse online provider Verizon wil zijn overnamebod op Yahoo aanpassen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Verizon zou immers een lager bedrag willen betalen voor het internetbedrijf of zou de overname helemaal willen afbreken. Verwezen wordt naar berichten dat hackers drie jaar geleden informatie van één miljard gebruikers van Yahoo zouden hebben bemachtigd. Daardoor is volgens Verizon het vertrouwen van de consument in Yahoo zwaar beschadigd en is het bedrijf als overnamedoelwit dan ook minder waard geworden. Verizon had eerder een bod van 4,83 miljard dollar op Yahoo gedaan, maar zou het hele dossier nu opnieuw willen bestuderen.

De overname van het Nederlandse bedrijf PostNL door zijn Belgische sectorgenoot Bpost werd door onrust over een miljoenenbonus voor de Nederlandse toplui gedwarsboomd. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Opgemerkt dat Herna Verhagen, chief executive van PostNL, bij een gelukte verkoop van het bedrijf recht had op een bonus van 3 miljoen euro. Ook Jan Bos, financieel directeur van PostNL, zou op een beloning van 2,3 miljoen euro hebben kunnen rekenen. De bestuursraad van PostNL zou echter hebben gevreesd dat die bonusregeling door het personeel en het publiek nooit zou worden aanvaard. PostNL zegt echter dat aan de betrokkenen nooit is gevraagd van de bonus afstand te doen.

Sophie Dutordoir is tot chief executive van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) benoemd. Zij wordt bij het spoorbedrijf de opvolger van Jo Cornu, die al langer zijn ontslag had ingediend. Sophie Dutordoir (53) stond in het verleden al aan het hoofd van Electrabel, maar had die functie opgegeven om in Overijse een handel in delicatessen te starten. Door de aanstelling van een Nederlandstalige chief executive kan de Franstalige Jean-Claude Fontinoy herbevestigd worden in zijn functie als voorzitter van het spoorbedrijf. Dutordoir ontvangt bij het spoorbedrijf een jaarsalaris van 290.000 euro, dat is bepaald door het loonplafond dat voor overheidsbedrijven is ingevoerd.

Verzekeraar Ergo zet de verkoop van levensverzekeringen stop. Daardoor worden tweehonderd banen bedreigd. Dat heeft de directie van Ergo België tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de financiële markten onder bijzonder hoge druk staan, waarbij het naar eigen zeggen gebleken is dat het niet langer mogelijk is om op een duurzame manier verder te gaan met de verkoop van verzekeringscontracten. Het bedrijf maakte bekend zijn verkooporganisatie in België en Luxemburg te sluiten. Bij Ergo België werken op dit ogenblik nog ruim driehonderd mensen. Ergo telt in België ongeveer 800.000 klanten met een totale portefeuille van 524 miljoen euro.

De overname van het Amerikaanse voedingsbedrijf WhiteWave door de Franse zuivelgroep Danone is door de Europese Commissie goedgekeurd. Voorwaarde is wel dat Danone zijn groeimelk-activiteiten in België verkoopt. Daarmee moet worden vermeden dat Danone op de Europese zuivelmarkt een dominante positie zou verwerven. De transactie heeft een waarde van ongeveer 12,5 miljoen euro. WhiteWave realiseert ongeveer 14 procent van zijn totale omzet op de Europese markt. Het Amerikaanse bedrijf is sinds eind vorig decennium eigenaar van Alpro, een voormalige divisie van de Belgische groep Vandemoortele. WhiteWave is de grootste overname van Danone in negen jaar tijd.

Tegen eind dit decennium moet het contingent nieuwe aspirant-vrouwen bij luchtvaartmaatschappij EasyJet voor één vijfde uit vrouwen bestaan. Daarmee scherpt EasyJet zijn eerdere doelstelling nog verder aan. In oktober vorig jaar werd immers gemikt op een aandeel van 12 procent. Die doelstelling werd dit jaar gehaald. Volgens EasyJet zijn immers op dit ogenblik drieëndertig aspirant-piloten ingeschreven of gestart. Met de nieuwe pad zou EasyJet jaarlijks een vijtigtal vrouwelijke piloten moeten aantrekken. Vorig jaar werd een niveau van 5 procent gehaald. Op dit ogenblik heeft de maatschappij 164 vrouwelijke piloten in dienst, waaronder ook 62 captains. Wereldwijd worden slechts 450 vrouwelijke captains geteld.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa gaat 600 miljoen euro investeren in de vernieuwing van de vloot vliegtuigen van dochterbedrijf Brussels Airlines. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. De kosten voor de leasing van zeven toestellen zouden volgens de overeenkomst voor een periode van twintig jaar ingeschreven worden in de balans van de groep. Carsten Spohr, topman van Lufthansa, stelde dat er investeringen zijn gepland om de efficiëntie van de vloot op korte bestemmingen en verre afstanden te verhogen. Hij benadrukte daarbij ook het belang van Brussel als luchtvaartlocatie op een duurzame manier versterken en de connectiviteit van de Europese hoofdstad nog verder vergroten.

Electrabel moet het nucleaire afval van zijn kerncentrales in Tihange en Doel ter plaatse opslaan. In het verleden werd dat afval naar Belgoprocess in Dessel gevoerd, maar de vergunning daarvoor werd in december vorig jaar door het Nationaal Instituut voor Radioactief Afval en Splijtstoffen (Niras) voorlopig geblokkeerd. Die beslissing zou zijn gevallen na een audit van het Niras over de sites van Tihange en Doel. De opschorting geldt tot Electrabel aan de eisen van het Niras heeft voldaan. Het energiebedrijf zegt tenvolle met het Niras mee te werken om de verwerking van het nucleaire afval te kunnen herstarten. De definitieve berging van het hoogradioactief afval is pas over twintig tot vijfentwintig jaar gepland.

Joshua Samuel Aaron, de Amerikaanse hacker die verantwoordelijk wordt gehouden voor de grootste cyberaanval instellingen in de Verenigde Staten, is bij zijn aankomst op JFK International Airport in New York gearresteerd. Aaron (32) werd in november vorig jaar, samen met mastermind Gery Shalon en Ziv Orenstein, schuldig bevonden aan de diefstal van ruim 83 miljoen accounts bij twaalf grote financiële instellingen, waaronder de bank JPMorgan. Shalon en Orenstein werden in juli vorig jaar door de Israëlische autoriteiten gearresteerd en in juni dit jaar uitgeleverd. Aaron vluchtte naar Moskou, maar is vrijwillig teruggekeerd. Hij pleit onschuldig aan de zestien aanklachten die tegen hem waren geformuleerd.

Binnen de staaldivisie van het Duitse concern ThyssenKrupp is veel weerstand tegen een mogelijke fusie met de Europese activiteiten van Tata Steel. De ondernemingsraad van de staaldivisie van ThyssenKrupp kondigde aan zwaar verweer te zullen bieden tegen een fusie. Günter Back, de voorzitter van de ondernemingsraad, benadrukte dat een combinatie met Tata vanuit het perspectief van de werknemers geen enkele zin heeft omdat een samensmelting tot sluitingen en ontslagen zou kunnen leiden. Er werd niet rechtstreeks met concrete acties gedreigd, maar Back verklaarde dat er niet werkloos zal worden toegekeken indien blijkt dat er arbeidsplaatsen verloren zouden gaan.

Het Japanse technologiebedrijf Ricoh schrapt ongeveer 220 banen in Nederland. De hardste klappen vallen op het Nederlandse hoofdkantoor van de groep in Den Bosch. De reorganisatie moet een einde maken aan de verliezen van het bedrijf. Volgens vakbond CNV Vakmensen zouden zelfs 245 medewerkers moeten vertrekken, omdat sommige banen door parttimers zijn ingevuld. De ontslagen raken vooral administratieve en ondersteunende functies bij de marketing, personeelszaken en de financiële afdeling. Ricoh, producent van onder meer printers en kopieerapparaten, heeft in Nederland ongeveer elfhonderd medewerkers. Er was bij het personeel al enkele tijd onrust zijn over een achteruitgang van de orders.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever neemt het cosmeticamerk Living Proof, gespecialiseerd in haarverzorgingsproducten, over. Dat heeft Unilever bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Living Proof werd twaalf jaar geleden opgericht en wordt bij Unilever onderdeel van de divisie Prestige, waaronder ook Dermalogica, Kate Somerville, Murad and Ren vallen. Bedoeling is de transactie tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. Door de transactie worden ook de banden tussen Living Proof en actrice Jennifer Anniston doorgeknipt. Anniston werd vier jaar geleden een woordvoerder voor het cosmeticamerk en investeerde ook in Living Proof.

Shell Energy Europe gaat productie van zijn windpark Owez voor de kust van Egmond-aan-Zee in Noord-Holland verkopen. Owez, dat tien jaar geleden van start ging als het eerste offshore-windpark van Nederland, zal elektriciteit leveren aan zakelijke klanten in Europa. Owez wordt beheerd door het bedrijf NoordzeeWind, een joint-venture van Nuon en Shell. Sinds begin dit jaar ligt de verantwoordelijkheid voor de verkoop van de productie bij Shell Energy Europe. Voordien werd die taak opgenomen door Vattenfall, het Zweedse moederconcern van Nuon. Door de overeenkomst kan Shell Energy zich naar eigen zeggen opwerpen als een actieve deelnemer aan de Europese markt voor hernieuwbare energie.

Meer Nieuws

10:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.