18-12-16

Slaap is voor meeste mensen geen prioriteit

Slaap wordt weliswaar door nagenoeg iedereen een cruciale basis voor gezondheid en welzijn genoemd, maar wordt in werkelijkheid slechts zelden als een prioriteit beschouwd. Dat zegt Orfeu Buxton, professor gezondheidsgedrag aan de Pennsylvania State University. De meeste mensen ervaren volgens de wetenschapper een belangrijke tijdsdruk om de taken uit te voeren die noodzakelijk zijn of worden verwacht, zodat het vaak onmogelijk wordt voldoende rusttijd te vinden.

Buxton erkent dat de uitdagingen vaak onmogelijk genegeerd kunnen worden en het probleem dan ook niet gemakkelijk kan worden opgelost, maar toch moeten de prioriteiten volgens hem in de mate van het mogelijke worden herschikt. “Slaap wordt vaak geciteerd als een cruciale methode om de gezondheid en het welzijn te verbeteren, maar wanneer taken meer uren van de dag opeisen dan de mens ter beschikking heeft, wordt de nachtrust heel vaak opgeofferd,” benadrukt Orfeu Buxton.

“Mensen die een regelmatig slaappatroon kennen, hoeven geen wekker om te ontwaken en voelen zich goed uitgerust. Helaas moet worden vastgesteld dat slechts een minderheid van de bevolking over voldoende slaap kan genieten. Mensen zeggen zich na een goede nachtrust beter te voelen, maar toch blijken slechts weinigen voldoende slaap te genieten.”

“Het probleem is dat de meeste mensen de nachtrust niet als een fundamentele prioriteit in hun leven hebben gesteld,” zegt Bruxton. “Tekstberichten of televisie krijgen vaak een groter belang. Om dat gedrag te veranderen moet de nachtrust als een positieve waarde in het leven worden benadrukt. Men mag niet het gevoel te krijgen iets te moeten opofferen om voldoende slaap te genieten, want zou een verkeerde benadering zijn. Daarentegen moet de nachtrust meer aan goede gevoelens de volgende dag worden gelinkt.”

Buxton benadrukt dat de grote verwezenlijkingen in het leven vaak te danken zijn aan creatieve ontmoetingen of interpersoonlijke ogenblikken. “Die uitdagingen worden best in een uitgeruste conditie ervaren,” benadrukt hij.

Lees Verder

16:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slaap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.