20-12-16

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft van Ierland geen staatssteun ontvangen. Het land heeft gewoon de eigen fiscale regels, die voor elk bedrijf gelden, toegepast. Dat heeft Michael Noonan, Iers minister van financiën, gezegd in een toelichting bij het beroep dat zijn land tegen een veroordeling door de Europese Commissie wegens het verstrekken van illegale staatssteun heeft aangetekend. Door de Europese veroordeling werd Ierland verplicht van Apple een navordering van 13 miljard euro te eisen. Ierland wil in totaal acht inhoudelijke punten van de veroordeling aanvechten. Ook Apple gaat in beroep. De procedure kan mogelijk nog vijf tot zes jaar duren.

Over tien jaar zullen dieselwagens nagenoeg volledig van de markt zijn verschenen. Dat heeft de Zwitserse bank UBS in een rapport gemeld. Opgemerkt wordt dat diesel tegen het midden van volgend decennium wereldwijd nog slechts en marktaandeel van 4 procent zal hebben. In Europa zou diesel nog een aandeel van 10 procent. Diesel stoot weliswaar minder koolstofdioxide uit dan benzine, maar is vooral nadelig bij de emissies van stikstofoxide. Er wordt aan toegevoegd dat diesel bovendien zijn prijsvoordeel verliest tegenover elektrische en hybride technologieën, die steeds goedkoper worden. Op dit ogenblik heeft diesel nog een wereldwijd marktaandeel van 13,5 procent. In Europa is er sprake van 50 procent.

Mediabedrijf De Persgroep mag zijn nieuwe hoofdkantoor bouwen aan het Kievitplein in Antwerpen. Dat heeft AG Vespa, het autonoom vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen, beslist. Het Kievitplein bevindt zich aan de achterkant van het Centraal Station in Antwerpen. De Persgroep wil een aantal activiteiten van zijn vestiging in Kobbegem, waaronder de redacties van de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, naar Antwerpen overbrengen. Het nieuwe hoofdkantoor werd ontworpen door het architectenbureau Crepain Binst Architecture. De aankoop van de bouwgrond zou een bedrag van 5,35 miljoen euro kosten. De bouwwerken zouden volgend jaar van start moeten gaan en over drie jaar klaar zijn.

De holding Kering - het moederbedrijf achter de bekende modemerken Gucci, Saint Laurent, Alexander McQueen en Stella McCartney - wil zijn uitstoot van broeikasgassen tegen het midden van het volgende decennium halveren. Dat heeft bedrijf bekend gemaakt. Kering is het eerste bedrijf van verschillende luxemerken dat op wetenschap gebaseerde doelstellingen heeft gelanceerd om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. De doelstellingen werden goedgekeurd door het initiatief Science Based Targets, opgericht door de Verenigde Naties, het World Wildlife Fund en het World Resources Institute om bedrijven te ondersteunen bij de opstelling van wetenschappelijke reductiedoelstellingen.

De Italiaanse belegger Quaestio Capital Management heeft twijfels over het reddingsplan dat voor de bank Monte dei Paschi is uitgewerkt. De belegger had zich oorspronkelijk aangemeld als een potentieel investeerder in een pakket van 28 miljard euro herverpakte kredieten van Monte dei Paschi. De bank hoopt nog voor het einde van dit jaar een bedrag van 5 miljard euro te kunnen ophalen om een ingrijpen van de Italiaanse overheid te voorkomen. Quaestio zegt nu echter sterke twijfels te hebben over de voorwaarden van een overbruggingskrediet voor Monte dei Paschi. Andere banken vrezen dat een instorting van Monte dei Paschi een domino-effect op gang zal brengen in de Italiaanse financiële sector.

Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft zich in de beoordeling van een arbitrage rond zakenman Bernard Tapie acht jaar geleden aan nalatigheid schuldig gemaakt. Dat heeft het Franse hof van justitie geoordeeld. In de arbitrage was geoordeeld dat Tapie voor de verkoop van zijn sportmerk Adidas van Crédit Lyonnais een compensatie van 404 miljoen euro compensatie diende te krijgen. Rond het dossier deden echter geruchten van fraude de ronde en volgens de rechter had Lagarde daarom beroep moeten aantekenen tegen de arbitrage. Lagarde is wel schuldig verklaard, maar krijgt geen straf. Het Internationaal Monetair Fonds zegt Lagarde te blijven steunen.

De Duitse constructeur Volkswagen heeft een schikking van 2,1 miljard Canadese dollar gesloten als compensatie voor ongeveer 105.000 Canadese chauffeurs die het slachtoffer zijn geworden van het dieselschandaal bij de autogroep. Dat heeft de Canadese regering bekend gemaakt. De schikking moet nog wel door de rechtbank worden goedgekeurd. Indien de overeenkomst doorgaat, zal Volkswagen de dieselwagens terugkopen, inruilen of herstellen. De betrokken klanten zullen ook een stom tussen 5.000 dollar en 8.000 dollar krijgen uitbetaald, afhankelijk van het type voertuig dat ze hadden aangeschaft. Het bedrag dat Volkswagen betaalt is de grootste compensatie uit de Canadese economische geschiedenis.

De Amerikaanse voedingsgroep Del Monte mag een roze variant van de ananas op de markt brengen. Dat heeft de Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) beslist. De roze vrucht is een zoetere variant van de originele ananas en kan door de goedkeuring van de autoriteiten voortaan in de Verenigde Staten worden verkocht en geconsumeerd. Volgens de autoriteiten blijkt de roze variant even veilig en voedzaam als het originele exemplaar. De roze ananas werd gerealiseerd door genetische manipulatie. Daarbij zou zijn gewerkt met het pigment dat ook in watermeloen en tomaten kan worden aangetroffen. De roze ananas zal in Costa Rica worden geteeld.

In Oekraïne is PrivatBank, de grootste kredietverstrekker van het land, volledig genationaliseerd. De ingreep moet beletten dat de bank zou kunnen instorten. Privatbank was gedeeltelijk in handen van miljardair Ihor Kolomojski, de tweede rijkste man van het land. De bank beheert het spaargeld van een derde tot de helft van de Oekraïense bevolking. De bank zou een portefeuille beheren van ongeveer 6 miljard dollar, maar zou inmiddels een negatief balanstotaal van 5,6 miljard dollar vertonen, onder meer omdat de bank zich zou hebben geleend tot een aantal verlieslatende leningen aan insiders. De Oekraïense overheid heeft benadrukt dat het spaargeld van de consumenten absoluut beveiligd is.

De Zwitserse bank Crédit Suisse heeft een schikkingsvoorstel van het Amerikaanse openbaar ministerie over de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis afgewezen. Er zou een schikking tussen 5 miljard dollar en 7 miljard dollar zijn voorgesteld omdat de bank de investeerders de risico’s over hun beleggingen zou hebben verzwegen, maar Crédit Suisse zou dat bedrag te hoog hebben gevonden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Crédit Suisse zou goede hoop hebben dat de schikking omlaag gebracht kan worden. Indien een akkoord uitblijft, moet de bank zich echter aan een vervolging verwachten.

Het technologiebedrijf BlackBerry heeft in de Canadese stad Ottawa een nieuw onderzoekscentrum voor zelfrijdende auto’s geopend. Het centrum is gevestigd op de site waar ook QNX Software, een dochteronderneming van Blackberry, actief is met de ontwikkeling van dashboard-technologieën. BlackBerry zou inmiddels gesprekken voeren met een aantal autoconstructeurs. Met Ford Motor zou al een overeenkomst zijn gesloten. John Chen, chief executive van BlackBerry, benadrukte dat het bedrijf in zijn nieuwe divisie 100 miljoen dollar zal investeren. Er zullen volgens Chen ook ongeveer zeshonderd specialisten worden ingehuurd om de technologie van het bedrijf verder op punt te stellen.

Het Belgische drankenbedrijf Spadel neemt zijn Bulgaarse sectorgenoot Devin over. Met de transactie is bedrag gemoeid van 120 miljoen euro. Spadel neemt daarmee een participatie van 93,3 procent van investeringsmaatschappij Advent International in Devin over. De transactie betekent de grootste overname uit de geschiedenis van Spadel en verhoogt de omzet van de Belgische groep met 20 procent. Devin is de grootste verkoper van flessenwater op de Bulgaarse markt. Bulgarije is volgens Spadel een land met een cultuur van gebotteld water, maar kan er nog een grote groeimarge worden gemeld. Terwijl in België een consument gemiddeld 130 liter water per jaar drinkt, ligt dat volume in Bulgarije op 78 liter.

De West-Vlaamse textielgroep Sioen neemt het Finse bedrijf Verseidag Ballistic Protection over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 18 miljoen euro. Verseidag is gespecialiseerd in de productie van vesten die bestand zijn tegen kogelinslagen en messteken. Dertig jaar geleden haalde het bedrijf zijn eerste grote contract binnen bij het Finse leger, maar is nu marktleider geworden in heel Scandinavië. Met behulp van het Europese verkoopnetwerk van Sioen moet het Finse bedrijf zijn activiteiten naar nieuwe markten kunnen uitbreiden. Verseidag realiseert een jaaromzet van 17 miljoen euro. Verseidag betekent voor Sioen de vierde overname van dit jaar. Eerder waren er overnames in Duitsland, Italië en Finland.

De materialengroep Umicore heeft in de Verenigde Staten een patentdispuut met de Duitse chemiegroep Basf verloren. Het Duitse concern had aangevoerd dat Umicore een inbreuk heeft gepleegd tegen twee patenten die Basf in bezit heeft voor de productie van lithium-ionbatterijen. Die stelling werd door de Amerikaanse rechter bevestigd. Umicore zegt in een reactie op het vonnis teleurgesteld te zijn en heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Er wordt echter ook opgemerkt dat de uitspraak geen impact heeft op het bedrijf. Minder dan 0,1 procent van de omzet is gelinkt aan het gebruik van kathodematerialen in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse farmagroep Perrigo heeft zijn claim tegen Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland ingediend bij Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani). Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Het indienen van de claim is de formele start van een procedure die jaren kan duren. Perrigo meent dat Coucke en Waterland de omzet van Omega Pharma kunstmatig hebben opgesmukt door opgeslagen producten als omzet te boeken. Coucke ontkent echter elke vorm van manipulatie, terwijl Waterland al heeft gemeld gerust te zijn in een goede afloop van de procedure. Coucke en Waterland moesten in het kader van de verkoop van Omega Pharma 248 miljoen euro reserveren om eventuele claims op te vangen.

Meer Nieuws

11:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.